Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Η Σῦριγξ του Πανός... Ένα αρχέγονο μουσικό όργανο.



  

Πριν απολαύσετε το διάσημο Ρουμάνο Gheorghe Zamfir με τη σύριγγα να εκτελεί τη μελωδία The Lonely Shepherd σε σύνθεση του James Last, παρακαλώ διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί:

Ο Αρκαδικός θεός Παν, ο θεός της Φύσης και των ποιμένων, τον περισσότερο καιρό τον περνούσε ανάμεσα στα βράχια, στα βουνά και στα ρυάκια σκορπώντας στην πλάση τις μελωδίες του σουραυλιού του. Αυτός πρώτος είχε φτιάξει τη σύριγγα, δηλαδή το σουραύλι.

Μια ιστορία λέει ότι το έφτιαξε μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να κατακτήσει την όμορφη Νύμφη Σύριγγα. Καθώς την καταδίωκε κι εκείνη προσπαθούσε να του ξεφύγει βρέθηκε μπροστά στον ποταμό Λάδωνα.


Η Σύριγγα ικέτευσε το θεό ποταμό να τη γλιτώσει κι εκείνος τη λυπήθηκε· τη στιγμή που ο Παν άπλωνε τα χέρια του να την πιάσει, βρέθηκε να κρατά, αντί την ωραία Νύμφη, ένα καλάμι. Απογοητευμένος ο δύστυχος Παν στεκόταν δίπλα στην όχθη του ποταμού κρατώντας το καλάμι· τότε άκουσε τον ήχο του αέρα που περνά μέσα απ' αυτό. Έκοψε κι άλλα καλάμια σε διαφορετικό μήκος, τα ένωσε κλιμακωτά με κερί κι έτσι έφτιαξε τη σύριγγα (αρχικά ήταν 7 καλάμια)

Ο Παν ήταν πολύ καλός μουσικός· μάγευε με τις μελωδίες του τα ζώα, τα πουλιά, τις Νύμφες του δάσους. Τα τραγούδια του έδιναν ρυθμό στα βήματα κάθε χορευτή. Κάθε στιγμή ήταν έτοιμος για χορό και για γλέντι, είτε με τις Νύμφες είτε με τη συντροφιά του Διονύσου. Πάντα στο ένα χέρι του κρατούσε τη σύριγγα, γι' αυτό λέγεται "αυλός του Πανός" και στο άλλο συνήθως μια γκλίτσα. Ο Παν, ως αρχιστράτηγος του Διονύσου, στις εκστρατείες που έκαναν ανά τον κόσμο, μετέδωσε εκτός πολλών άλλων, την σύριγγα ως το πρώτο πνευστό όργανο.


Σήμερα το όργανο αυτό στις χώρες της Λατινικής και Νοτίου Αμερικής χρησιμοποιείται ως το πλέον παραδοσιακό τους όργανο. Το όνομα του Πανός έχει ταυτισθεί με την ονομασία του οργάνου.

Syrinx di Pan, flauto di Pan -- Ιταλικά
Syrinx de Pan, Pan flauta -- Ισπανικά
Syrinx de Pan, flûte de Pan -- Γαλλικά
Pan Syrings, Pan flute, Pan-pipe -- Αγγλικά
Syrinx von Pan, Die Pan-flöte –Γερμανικά
Flauto de Pan -- Μεξικό
Quena, Flauta de Pan -- Περού (Castelliano-Ισπανικά) Κέννα = Κάλαμος Siringa,
Flauta de Pan -- Αργεντινή
Pi-pana -- Αρχαία Ινδιάνικα
Flauto di Pan, nai -- Ρουμανία (παραδοσιακό όργανο)
Flauto εκ του αρχ. Ελληνικού Φλέω = αναφυσώ. Ρίζα ΦΛΑ.

Thank you Mak for this special contribution!

Πηγή: http://olympia.gr

Το ρόφημα που γιατρεύει τα πάντα





Αϋπνίες, ανησυχία, κατάθλιψη, κρύωμα, δυσπεψία, όλα μαζί; Μια παραλλαγή ενός αρχαίου ινδικού ροφήματος που θα σας θεραπεύσει!

Έχουμε και λέμε:

Ο κουρκουμάς είναι ένα κίτρινο μπαχαρικό που δίνει γεύση στο κάρι και χρώμα στη μουστάρδα και πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη που υπάρχουν. Τζίντζερ και κάρδαμο, που ενισχύουν την πέψη. Κανέλα, που ρυθμίζει το ζάχαρο, πιπέρι καγιέν που βοηθάει το κυκλοφορικό σύστημα, γαρίφαλο, επίσης αντιφλεγμονώδες και αντιβακτηριδιακό, όπως και το μέλι. Κι αν όλα αυτά δεν σας νοιάζουν, η γεύση του είναι τέλεια.

Οι αναλογίες είναι εντελώς ενδεικτικές, κάντε το ανάλογα με τις προτιμήσεις σας:

3 φλιτζάνια πλήρες γάλα
1 ½ κουταλάκια κουρκουμά
½ κουταλάκια τζίντζερ σε σκόνη
½ κουταλάκι κάρδαμο, πιπέρι καγιέν
Γαρίφαλο
Ένα ξυλάκι κανέλα ή ½ κουταλάκι σκόνη
Μέλι

Βάλτε τα συστατικά σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετε αργά το γάλα, χωρίς να βράσει. Προσθέστε μέλι στα φλιτζάνια. Τέλος!

5 ''super'' φυτά εσωτερικού χώρου που σώζουν ζωές!



ΧΟΓΙΑ (HOYA CARNOSA)
Τα φυτά εσωτερικού χώρου όχι μόνο ομορφαίνουν τους χώρους διαβίωσης και εργασίας, αλλά μπορούν επίσης να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην υγεία των ανθρώπων, ακόμα και να σώσουν ζωές, μειώνοντας δραστικά το επίπεδο άγχους και παράλληλα απορροφώντας την μόλυνση του εσωτερικού αέρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.




τηλέγραφος (Tradescantia pallida)


Η μελέτη, υπό τον καθηγητή Στάνλεϊ Κέις του πανεπιστημίου της Τζιόρτζια, που δημοσιεύτηκε στο φυτοκομικό περιοδικό HortScience, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, ξεχώρισε πέντε «σούπερ» φυτά εσωτερικού χώρου, τα οποία συστήνει σε κάθε σπίτι και γραφείο για καθάρισμα του αέρα.
Είναι ο κόκκινος κισσός (Hemigraphis alternata), o αγγλικός κισσός (Hedera helix), η χόγια (Hoya carnosa), o ασπάραγος (Asparagus fern) και ο τηλέγραφος (Tradescantia pallida).

κόκκινος κισσός (Hemigraphis alternata)

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μόλυνση του αέρα των κλειστών χώρων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα που ευθύνεται για πάνω από 1,6 εκατ. θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Ο εσωτερικός αέρας είναι μέχρι και 12 φορές πιο μολυσμένος σε σχέση με τον εξωτερικό σε μερικές περιοχές. Η ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων υποβαθμίζεται από διάφορες χημικές ουσίες, όπως χρώματα, κόλλες, διαλυτικά, επιστρώσεις, οικοδομικά υλικά κ.α.

αγγλικός κισσός (Hedera helix)


Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω δημιουργεί μια σειρά από πτητικές οργανικές ουσίες που προκαλούν ασθένειες σε πολλούς ανθρώπους. Oι Αμερικανοί φυτοκόμοι έκαναν πειράματα με διάφορα διακοσμητικά φυτά εσωτερικού χώρου για να ελέγξουν την ικανότητά τους να απορροφούν αυτές τις επιβλαβείς πτητικές χημικές ουσίες. Διαπίστωσαν ότι ειδικά μερικά φυτά είναι πιο ικανά στο να καθαρίζουν τον εσωτερικό αέρα και έτσι να βελτιώνουν την υγεία των ανθρώπων, αλλά και την παραγωγικότητα των εργαζομένων στα γραφεία. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απλώς και μόνο η τοποθέτηση διακοσμητικών φυτών σε ένα εσωτερικό χώρο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

ασπάραγος (Asparagus fern)


ΠΗΓΗ: http://portal.kathimerini.gr

Το ελληνικό Γκότζι κατακτά τον κόσμο



Το τόσο ευεργετικό για την υγεία μας φυτό Γκότζι Μπέρι από την Κίνα έχει βρει γόνιμο έδαφος για καλλιέργεια στην Ελλάδα και ήδη οι εγχώριοι καταναλωτές ετοιμάζονται για σημαντικές εξαγωγές.

                       
Το ελληνικό Γκότζι κατακτά τον κόσμο
Είναι της μόδας και είναι ευεργετικό για την υγεία. Ένα άγνωστο μέχρι πρότινος φυτό, το Γκότζι Μπέρι από τη μακρινή Νίγκτζια της βορειοδυτικής Κίνας, έχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση και αναμειγνύεται με άλλους ξηρούς καρπούς, μπαίνει ως συμπλήρωμα σε σοκολάτες, χυμούς έως και σε καλλυντικά!
Ο λόγος;
Εκτός από τη γεύση του είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει για την υγεία. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και η διατροφική του αξία είναι τεράστιες. Η ημερήσια κατανάλωση 10-30 γραμμαρίων, σε οποιαδήποτε μορφή, δίνει ενέργεια, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασική δράση, μειώνει την ολική χοληστερόλη στο αίμα, βοηθά στο μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών, στη σύνθεση ενζύμων και ορμονών, στην επούλωση πληγών, στην καλή όραση, στην ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών.
Τι άλλο; Λοιπόν, έχει κι άλλο! Το Γκότζι Μπέρι καλλιεργείται ήδη στην Ελλάδα και μάλιστα η ποιότητά του είναι πολύ υψηλή. Οι Έλληνες καλλιεργητές μάλιστα ελπίζουν πως πολύ σύντομα το "ελληνικό Γκότζι" θα κατακτήσει τον κόσμο, όπως άλλωστε κάνει και ο κρόκος Κοζάνης. Ο παραλληλισμός δεν είναι τυχαίος αφού η πατρίδα του ελληνικού Γκότζι είναι η ίδια περιοχή!
Ένας συνεργατικός σχηματισμός με έδρα την Κοζάνη προβάλλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της Ελλάδας, που δίνουν συγκριτικό ποιοτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή της μαγικής αυτής τροφής σε σχέση με την καλλιέργειά της σε άλλες μεσογειακές χώρες. Ο συενργατικός σχηματισμός (που έχει πάρει το εύλογο όνομα «Ελληνικό Γκότζι») δεν καλλιεργεί μόνο στην Κοζάνη. 10, μέχρι στιγμής, καλλιεργητές και μεταποιητές του θαυματουργού φρούτου Γκότζι Μπέρι, αλλά και ΑΕΙ, ΤΕΙ και ινστιτούτα συνεργάζονται για την καλλιέργειά του. Στόχος είναι να ενταχθούν στον σχηματισμό κι άλλοι καλλιεργητές, ώστε το φρούτο να παράγεται σε επαρκείς ποσότητες ώστε να αρχίσουν οι εξαγωγές.
Αυτήν την στιγμή το φρούτο καλλιεργείται στις εξής περιοχές της Ελλάδας: Κεντρική Μακεδονία, Κόρινθος, Βέροια, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, 'Αρτα. Ήδη παράγονται περίπου 5 τόνοι βιολογικών προϊόντων με ελληνικό Γκότζι κάθε μήνα: μπισκότα, σοκολάτες, μαρμελάδες και καλλυντικά. Ο συνεργατικός σχηματισμός, μάλιστα, βρίσκεται και σε συζητήσεις και με μεγάλη εταιρεία παραγωγής χυμών. 
Ο στόχος των εξαγωγών θα είναι οι αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γερμανίας, των αραβικών χωρών και των ΗΠΑ. Αλλά για να καταφέρει η Ελλάδα να ικανοποιήσει την ζήτηση από τις χώρες αυτές θα χρειαστεί μια παραγωγή τουλάχιστον 1000 τόνων νωπού Γκότζι τα επόμενα δύο χρόνια. Το ελληνικό Γκότζι παρουσιάζει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με την καλλιέργεια άλλων χωρών, καθώς ο ήλιος και το μικροκλίμα της Ελλάδας αποδίδουν φρούτα με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά και με πολύ πιο πρώιμη καρποφορία. Παράλληλα, τα προϊόντα που παράγονται είναι βιολογικά, χωρίς ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, χωρίς λευκό αλεύρι, αλλά με ζέα και φαγόπυρο.
Πώς όμως καλλιεργείται το φυτό αυτό; Συνολικά απαιτούνται 200-220 φυτά ανά στρέμμα. Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά από τον Μάιο, η ελάχιστη απόδοση είναι 7 κιλά/δένδρο, ενώ η συλλογή των καρπών γίνεται με τα χέρια. Το κόστος φύτευσης της καλλιέργειας ανέρχεται σε 1.100 ευρώ το στρέμμα, η στήριξη των φυτών 400 ευρώ και η άρδευση 150 ευρώ. Όσον αφορά τις τιμές του προϊόντος, ο νωπός καρπός Γκότζι Μπέρι πωλείται 4 με 6 ευρώ τα 100 γρ, ο αποξηραμένος συμβατικός καρπός 16 με 40 ευρώ το κιλό και ο χυμός (συμβατικός) γύρω στα 8 με 9 ευρώ η φιάλη των 330 γρ., καθιστώντας την καλλιέργειά του ιδιαίτερα αποδοτική!


Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/250953/to-elliniko-gkotzi-katakta-ton-kosmo#ixzz2BvKJXwOX

Γιατί να μην ανεβάζετε υλικό από τις προσωπικές σας στιγμές στο Διαδίκτυο


Σύμφωνα με έρευνα που έκανε σε 47 μόλις ώρες το Internet Watch Foundation, το 88% των φωτογραφιών και βίντεο που δημιούργησαν και ανέβασαν στο Διαδίκτυο οι ίδιοι οι νέοι, αντιγράφηκε και βρέθηκε σε 68 άλλους δικτυακούς τόπους, στους οποίους οι δημιουργοί τους δεν είχαν κανέναν έλεγχο. Μάλιστα, οι δικτυακοί τόποι στους οποίους κατέληξαν περιείχαν μεγάλη ποσότητα σεξουαλικού περιεχομένου, συμπεραίνει η έρευνα.

Η Susie Hargreaves, η πρόεδρος του Ιδρύματος, αναφέρει: «Η έρευνα επιβεβαιώνει μια ανησυχητική ένδειξη ως προς τον αριθμό των διαδικτυακών εικόνων και βίντεο, όπου απεικονίζονται νέοι να εκτελούν σεξουαλικές πράξεις και να ποζάρουν. Υπογραμμίζει επίσης το πρόβλημα που υπάρχει στον έλεγχο αυτών των εικόνων: μόλις μια εικόνα αντιγραφεί σε έναν παρασιτικό ιστοχώρο, η απλή αφαίρεσή της από τον διαδικτυακό λογαριασμό δεν θα είναι πλέον επαρκείς. Οι νέοι πρέπει να αντιληφθούν ότι μόλις η εικόνα ή το βίντεο εμφανιστεί στο Διαδίκτυο, δεν μπορέσουν ποτέ να το αφαιρέσουν πλήρως». 

Κύριες πληροφορίες και βασικά ευρήματα της έρευνας:

1.    Ο χρόνος διεξαγωγής της έρευνας ήταν 47 ώρες εργασίες σε τέσσερις εβδομάδες.
2.    Συνολικά  12.224 εικόνες και βίντεο αναλύθηκαν και καταγράφηκαν.
3.    Το περιεχόμενο βρέθηκε σε 68 διακριτούς δικτυακούς τόπους.
4.    Βρέθηκαν 7.147 εικόνες.
5.    Βρέθηκαν 5.077 βίντεο.
6.    Βρέθηκαν 5.001, τα οποία περιείχαν και εικόνα και βίντεο.
7.    Από τις/τα 12.224 εικόνες/βίντεο, 10.776 βρέθηκαν σε παρασιτικούς ιστοχώρους. 
8.    Οπότε, το 88% του περιεχομένου είναι παρθεί από τον αρχικό δικτυακό τόπο στον οποίο αναρτήθηκαν. 
9.    Σε μόνο 14 περιπτώσεις, οι αναλυτές δεν μπόρεσαν να καθορίσουν κατά πόσο ο δικτυακός τόπος δεν ήταν «παρασιτικός».

Δείτε ένα βίντεο που απευθύνεται σε παιδιά 14-18 ετών σχετικά με τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο Διαδίκτυο (sexting και cyberbullying).
 

Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine, που ιδρύθηκε το 2003, δέχεται  καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου. Συνεχίζει τη δράση της με την υποστήριξη  του προγράμματος “Safer Internet” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. H SafeLine είναι ο επίσημος ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου INHOPE (www.inhope.org) μέσω του οποίου συνεργάζεται με το Internet Watch Foundation. 

Διαβάστε ακόμα στο tech.in.gr 

  • Δεν θέλω το όνομα ή την εικόνα του παιδιού μου σε διαφημίσεις στο Facebook
    Δείτε τι πρέπει να δείξετε στο παιδί σας για να μην εμφανίζεται με ονοματεπώνυμο και φωτογραφία σε κοινωνικές διαφημίσεις στο Facebook, ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει μόνο για τους φίλους του. Εάν με την καθοδήγησή σας κάνει την ρύθμιση, όχι μόνο δεν θα διαφημίζει τίποτα στους φίλους του, αλλά θα μάθει να παρέχει επιλεκτικά προσωπικά δεδομένα στο Ίντερνετ.
Διαβάστε επίσης και από το in.gr Υγεία: