Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

Αποσπερίτης

Αποκάλυψη: To κλαμπ των «golden boys» και ο Παύλος Γερουλάνος - newscode.gr

διαβάστε περισσότερα....
Αποκάλυψη: To κλαμπ των «golden boys» και ο Παύλος Γερουλάνος - newscode.gr

Άρης: Ο Θεός της χλιδής… με δικά μας λεφτά!


του Κώστα Χαρδαβέλλα

Απίστευτες αποκαλύψεις για παρανομίες, συμβάσεις σε ημετέρους και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος περιλαμβάνονται στο πόρισμα Ελεγκτών του Δημοσίου στο ΕΟΤ για το 2008 και το 2009.

Ένα παράδειγμα: επί υπουργείας Άρης Σπηλιωτόπουλου μέσα σε τρεις μήνες πληρώθηκαν από τον ΕΟΤ για κομπολόγια, στυλό και καρφίτσες περίπου 400.000 ευρώ! Εννοείται ότι τα αντικείμενα αυτά δίνοντα από το γραφείο δημοσίων σχέσεων ως δώρα.

Ένα άλλο παράδειγμα: 7 Ιανουαρίου 2009 ο ΕΟΤ προμηθεύεται από επώνυμο κοσμηματοπωλείο ένα κολιέ λευκόχρυσο με ρουμπίνι, ένα κολιέ χρυσό με μπριγιάν, 20 ζευγάρια κρεμαστά σκουλαρίκια μεγάλου μεγέθους και ένα ολόχρυσο κομπολόι.
Δώρα που δεν υπάρχει πουθενά το όνομα των παραληπτών τους. Σύμφωνα με πράξη του Επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου παραμένει άγνωστο σε ποιων τα χέρια πέρασαν τα πολύτιμα αυτά δώρα.
Αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ ήθελε να περπατάει πάνω σε μεταξωτά χαλιά στο γραφείο του και να βλέπει σπάνιους πίνακες ζωγραφικής. Έτσι στις 7 Ιανουαρίου 2009 βγαίνει η απόφαση του ΕΟΤ υπ’ αριθ. 504035, με την οποία εγκρίνεται δαπάνη 8.330 ευρώ για την αγορά μεταξωτού χαλιού για το γραφείο του γενικού γραμματέα ΕΟΤ και άλλη δαπάνη 136.238 ευρώ για αγορά έξι πινάκων ζωγραφικής για το γραφείο του.

Στο πόρισμα των δημοσίων ελεγκτών αναφέροντα και τα ταξίδια που πλήρωνε σε δημοσιογράφους ο ΕΟΤ για να… λιβανίζουν τον εκάστοτε γενικό γραμματέα και υπουργό Τουρισμού με αποτέλεσμα οι δαπάνες του γραφείου δημοσίων σχέσεων του ΕΟΤ μέσα σε ένα χρόνο να αυξηθούν σε 48% έναντι του προηγούμενου έτους (μεταξύ 2008-2009) και να φτάσουν τα 8,6 εκατομμύρια ευρώ.

Περισσότερες αποκαλύψεις απόψε στις 23:00, στην εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» στο Alter, με τον Κώστα Χαρδαβέλλα.

πηγή:newsbomb.gr

Τύπος και υπογραμμός...

Του Μανόλη Μπουχαλάκη

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κρίση έχει κτυπήσει (ίσως προ πολλού) και τον Τύπο της Κρήτης. Κι εδώ έχουμε μειώσεις μισθών, απολύσεις προσωπικού και διαφημιστικά έσοδα "κάτω του μηδενός". Ούτως η άλλως σε μια μικρότερη αγορά όπως αυτή της Κρήτης, δεν μπορεί κανείς να ελπίζει οτι εσαεί θα "αρμέγει" την ίδια κατσίκα.

Τον καιρό της "ευμάρειας" κυκλοφορούσαν δεκάδες έντυπα, οδηγοί αγορών, προσφορών, κλπ. Ήταν σαν να έβλεπες μια τεράστια ταμπέλα παντού που έλεγε "καταναλώστε, βρε! Κι αν δεν έχετε να φάτε, πάρτε το σαλονάκι μας των 15.000 ευρώ!". Κι αβέρτα ο εγχώριος τύπος να βάζει ένθετα, διαφημιστικά και τα παρελκόμενα αυτών που προέτρεπαν τον κοσμάκη να αγοράζει το τελευταίο κινητό με 3G, GPS, WiFi, κλπ. (κατά σύμπτωση αυτό κόστιζε ένα μισθό). 

Ταξιδιωτικά γραφεία έβαζαν καταχωρήσεις για ταξίδια στη Γη του Πυρός και την Νέα Γουϊνέα "μόνο" με 2000 ευρώ το άτομο (8 "ζεστά" χιλιάρικα για μια 4μελή οικογένεια).

Πόσα και πόσα ολοσέλιδα δεν είδαμε στον τοπικό τύπο που (κόστιζαν πάνω από 5-6.000 ευρώ διαφημιστικά) να διαφημίζουν πολυτελή αυτοκίνητα και με ατάκες του στυλ "το (τάδε αυτοκίνητο) τώρα πια μπορείτε να το αγοράσετε με μόνο 200 ευρώ το μήνα". (Μικρή λεπτομέρεια. Τα 200 ευρώ ήταν για 35 δόσεις, ενώ στην 36η έπρεπε να καταβάλει κανείς το...άλλο μισό της αξίας του αυτοκινήτου, δηλαδή καμιά εικοσαριά χιλιάρικα ευρώ).

Εύλογα αναρωτιέται κανείς. Δεν έβλεπαν ορισμένοι στο χώρο του Τύπου οτι αυτό το "πανηγυράκι" δεν είναι για το μέσο Κρητικό; Οτι δε γίνεται μια μικρή αγορά να γίνει ζάπλουτη με μεροκαματιάρηδες και εργάτες; Διότι αν και αρκετοί στην Κρήτη έχουν χρήματα, άλλοι τόσοι και περισσότεροι αγοράζουν ρούχα από λαϊκές και economy stores.

Συμπέρασμα; Κι εδώ ο τοπικός Τύπος συμμετείχε στο "πάρτι-φούσκα" της Ελλάδος του παρελθόντος. Και τώρα, όπως και πολλοί ιδιώτες και επιχειρήσεις, πληρώνουν το τίμημα της "κραιπάλης των δανεικών". Και όπως πάντα την πληρώνουν εργαζόμενοι που δεν έφταιξαν σε τίποτε.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Πέραν του οτι ο Κρητικός Τύπος έγινε κι αυτός μέσο καταναλωτικής μανίας, τουλάχιστον στάθηκε στο ύψος του όσον αφορά την ύλη και τον προσανατολισμό του. Ευτυχώς, παρέμεινε "Κρητικός". Δεν διεκτραγώδησε καταστάσεις και δεν έφτασε στο άλλο άκρο της κατάθλιψης και της απελπισίας. Τόνισε τα κακώς κείμενα αλλά δεν έβγαλε "αυτοκτονικά" πρωτοσέλιδα (εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις μιας μόνο εφημερίδας). Ούτε υπέπεσε στο απίθανα εξοργιστικό φαινόμενο του να "κλαίει" για την κρίση και να προμηνύει τον Αρμαγεδδώνα και λίγες σελίδες παρακάτω να περιγράφει τα ψώνια των σελέμπριτις και των γαλαζοαίματων στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, θίγοντας βάναυσα το περί δικαίου αίσθημα του μέσου δοκιμαζόμενου πολίτη.

Τα πράγματα στον τοπικό Τύπο θα εξισορροπήσουν τα επόμενα χρόνια (με σημαία την "ηλεκτρονική" δημοσιογραφία πια) και αφού όλη η χώρα μετά το σοκ θα έχει γίνει πιο ρεαλιστική και ανθρώπινη, θα δοθεί το κατάλληλο βάρος στην ανάπτυξη και ευμάρεια που σταδιακά και με στέρεες βάσεις θα οδηγήσει στην πραγματική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του Κρητικού και του Έλληνα γενικά. Και σε αυτό το νέο κόσμο ο Τύπος θα κληθεί να παίξει τον πραγματικό του ρόλο, της ενημέρωσης και συμπαράστασης του πολίτη σε ένα πιο δημοκρατικό και δίκαιο κοινωνικά τοπίο. Ακόμη κι αν αυτό προς το παρόν φαίνεται οτι θα καθυστερήσει, μπορεί να συμβεί και θα συμβεί αν όλοι ως έθνος το θελήσουμε.

πηγή:ellispoint

10 τεχνολογικά «τρικ»Ο δυνατός υπολογιστής που αποκτήσατε πρόσφατα, τα προφίλ που έχετε δηµιουργήσει στα κοινωνικά δίκτυα, οι εφαρµογές και τα γκάτζετ που χρησιµοποιείτε είναι σίγουρα ένα καλό βήµα προς την ψηφιακή… ολοκλήρωση. Μήπως όµως δεν αξιοποιείτε στο έπακρο τις δυνατότητές τους και σας κοστίζουν πολύ επειδή δεν τα χρησιµοποιείτε «έξυπνα»; ∆ιαβάστε παρακάτω 10 συµβουλές για να σας µπει καλά η νέα – τεχνολογική – χρονιά.
1 Ανεβάστε φωτογραφίες online

 Γιατί: Επειδή δεν θέλετε σε καµιά περίπτωση να χυθεί ο καφές που πίνετε πάνω στον υπολογιστή σας και να χάσετε τα αρχεία σας. Η δηµιουργία αντιγράφων σε µια online υπηρεσία είναι ένας έξυπνος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε πάντα το υλικό σας και µια πρακτική λύση για να µοιραστείτε τις φωτογραφίες σας µε τους φίλους σας.
Πώς: Υπάρχουν πολλές δωρεάν επιλογές, όπωςτο Picasa καιτο Flickr.
2 Βγάλτε τη µουσική από το PC


Γιατί: Επειδή η ψηφιακή µουσική ακούγεται καλύτερα στο ηχοσύστηµά σας.
Πώς:
Αν χρησιµοποιείτε iTunes, αγοράστε το Airport Express και συνδέστε το µε το στερεοφωνικό σας. Αν έχετε iPhone, iPod Touch ή iPad κατεβάστε τη δωρεάν εφαρµογή Remote. Αν έχετε άλλο MP3 player, απλώς συνδέστε το ενσύρµατα µε το ηχοσύστηµα.


3 Εγκαταστήστε υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων Γιατί: Επειδή, αντί να στέλνετε e-mail στον εαυτό σας, µπορείτε να ακολουθήσετε έναν πιο εύκολο τρόπο να µεταφέρετε τα αρχεία σας.
Πώς: Πηγαίνετε στο dropbox.com και δηµιουργήστε έναν δωρεάν λογαριασµό, αποκτώντας πρόσβαση στα ίδια αρχεία από όλους τους υπολογιστές που χρησιµοποιείτε.
4 Κάντε back up


Γιατί: Επειδή σήµερα µπορείτενα κουβαλήσετε ολόκληρη τηδισκοθήκη σας σε µια συσκευή µικρότερη κι από ένα σπιρτόκουτο. Τα φλασάκια είναι ιδανική λύση για να µεταφέρετε τραγούδια, ταινίες, φωτογραφίες και άλλα αρχεία.
Πώς: Απλά επισκεφθείτε ένα κατάστηµα τεχνολογίας και διαθέστε ελάχιστα ή πολλά ευρώ (ανάλογα µε τη χωρητικότητα) για να αγοράσετε ένα USB stick.
6 Εγκαταστήστε δωρεάν antivirus

Γιατί: Επειδή οι επιθέσεις σε ανυποψίαστους χρήστες έχουν εξελιχθεί τόσο ώστε η θωράκιση του υπολογιστή σας να κρίνεται επιτακτική. Πώς: Για τους χρήστες των Windows ένα καλό antivirus είναι το Avast Free Antivirus. Οι κάτοχοι Mac µπορούν να κατεβάσουν δωρεάν το iAntiVirus. 7 Πάρτε επιπλέον φορτιστές .


Γιατί: Επειδή ένα τηλεφώνηµα δεν κοστίζει τίποτα. Αντίθετα,µπορεί να σας προσφέρει πολλά.
Πώς: Τηλεφωνήστε στον πάροχο τηλεφωνίας ή Ιντερνετ στον οποίο έχετε συνδροµή και ρωτήστε για οικονοµικά πακέτα, συνδυασµούς προγραµµάτων και δωρεάν υπηρεσίες ανάλογα µε τις ανάγκες σας. 9 Ρυθµίστε την τηλεόρασή σας .

Γιατί: Επειδή αν σας έχει σπάσει τα νεύρα ο ωκεανός των spam που δέχεστε, µπορείτε να κρατήσετε µια διεύθυνση αποκλειστικά για προσωπική χρήση και να δηµιουργήσετε µια δεύτερη για τις «δηµόσιες» ενέργειές σας, όπως τη δηµιουργία λογαριασµών σε κοινωνικά δίκτυα.
Πώς: Επισκεφθείτε µια από τις πολλές δωρεάν υπηρεσίες e-mail, όπως το Gmail, το Yahoo ή το Hotmail.
Γιατί: Επειδή είναι κρίµα να µην αξιοποιείτε όλες τις λειτουργίες της τηλεόρασης που αγοράσατε. «Πειράξτε» το χρώµα, τη φωτεινότητα και την αντίθεση για να απολαµβάνετε τέλεια εικόνα.
Πώς: Πηγαίνετε στις ρυθµίσεις της οθόνης και πειραµατιστείτεµέχρι να βρείτε την καλύτερη αναλογία ανάλογα µε το αν βλέπετε ταινίες, σπορ ή παίζετε παιχνίδια.
10 Φτιάξτε ένα δεύτερο e-mail
Γιατί: Επειδή µέχρι να έρθει ο ευρωπαϊκός φορτιστήςγια όλες τις συσκευές, δεν πρέπει να διακινδυνεύσετε να σβήσει η συσκευή σας. Πάρτε φορτιστές για το γραφείο, το αυτοκίνητο και το σπίτι.
Πώς: Αναζητήστε αυτό που χρειάζεστε στο Internet ή στα παραδοσιακά καταστήµατα (προτιµήστε τα αυθεντικά αξεσουάρ) σε πολύχαµηλές τιµές.
8Κάντε καλύτερο ντιλ για το κινητό
Γιατί: Επειδή µε το back up µένετε ήσυχοι ότι δεν θα χάσετε ποτέ τα αρχεία σας, χωρίς να αγοράσετε επιπλέον εξοπλισµό.Απλώς εγκαταστήστε το λογισµικό που ανανεώνει αυτόµατα όλα τα αρχεία µε τις τελευταίες αλλαγές που τους κάνετε.
Πώς: Στο sosbackup.com µπορείτε να κατεβάσετε ένα λογισµικό που αποθηκεύει αυτόµατατα αρχεία σας online ήσε κάποια εξωτερική συσκευή.
5 Πάρτε φλασάκι


πηγή:tanea

Το άγνωστο υποβρύχιο που κυνηγούσαν στο Αιγαίο, ήταν τουρκικό


  • Χάνει την αξιοπιστία του το Πεντάγωνο
  • Γιατί αποκρύπτουν το γεγονός τόσες μέρες;Γιατί κρύβουν την αλήθεια;
  • Τι ήθελε το Τουρκικό υποβρύχιο κοντά στην Κέα;Μήπως γνωρίζεται γιατί έφτασε έξι μίλια από Ελληνική ακτή ;
  • Γιατί δεν βυθίστηκε το εχθρικό υποβρύχιο;

Τουρκικό ήταν τελικά το υποβρύχιο που εντόπισαν και κυνήγησαν επί ώρες τα δύο ελικόπτερα S-70 B-6 Aegean Hawk την Πέμπτη το πρωί βορειοδυτικά της Κέας, 8,5 μίλια από την νήσο Μαντιλού και 11,5 μίλια νότια της Καρύστου, σε μία κορυφαία επιθετική κίνηση που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν! Το defencenet.gr μετά από έρευνα τριών ημερών φέρνει στην επιφάνεια και αποκαλύπτει πλέον όλες τις λεπτομέρεις ενός ναυτικού επεισοδίου που έχει πολλά κοινά με την ταινία «Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη» με την μόνη διαφορά, ότι τα πράγματα εδώ ήταν πολύ αληθινά: ...
Υπήρξε κίνδυνος μέχρι και πρόσκρουσης του τουρκικού υποβρυχίου που μετά το αρχικό πάγωμα στο βυθό ξεκίνησε ελιγμούς πανικού, χωρίς να καταφέρει όμως να ξεφύγει ούτε λεπτό από τους κυνηγούς του, τα πληρώματα των ελληνικών S-70 B-6 Aegean Hawk!
Ας δούμε από την αρχή το όλο σκηνικό:
Τα δύο ελικόπτερα S-70 B-6 Aegean Hawk σηκώνονται από την βάση στο Κοτρώνι για συντήρηση επιχειρησιακής εκπαίδευσης, διαδικασία ρουτίνας (δηλαδή, δεν υπήρχε άσκηση «Γοργόνα», όπως λέχθηκε χθες από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να καλυφθεί η ανθυποβρυχιακή δραστηριότητα της Πέμπτης. Έτσι ή αλλιώς η «Γοργόνα» διεξάγεται μόνο Τετάρτη και η πρώτη για το 2011 έχει σχεδιαστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 19/01).
Τα ελικόπτερα κατευθύνονται προς την περιοχή της Κέας όπου είναι προσδιορισμένη περιοχή ασκήσεων ελικοπτέρων του Π.Ν.. Ξαφνικά στο ραντάρ ΑN/APS-143(V)3 , εντοπίζει ένα περισκόπιο με διόπτευση 2-0-0! Ενημερώνεται άμεσα η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) και ερωτάται αν είναι φίλιο το υποβρύχιο, το οποίο όμως στο μεταξύ έχει αρχίσει διαδικασία κατάδυσης. Λαμβάνει αρνητική απάντηση και εντολή να καταδιώξει το εχθρικό υποβρύχιο. «Εχθρικό» γιατί παραβιάζει τα ΕΧΥ καθώς βρισκόταν σε απόσταση μικρότερη των έξι μιλίων από ελληνική ακτή, αλλά και γιατί παραβίαζε τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης αφού κινείτο κάτω από την επιφάνεια. «Ο Τούρκος ήταν άτυχος: Λίγα μίλια νοτιότερα να βρισκόταν δεν θα τον έβρισκε το ραντάρ» αναφέρουν πηγές από το Κοτρώνι.
Το ελικόπτερο ποντίζει αμέσως το Ενεργό Σόναρ Μακράς Εμβέλειας Ελικοπτέρου (HΕLRΑS) που διαθέτει και «λοκάρει» το υποβρύχιο, το οποίο πλέον είναι πρακτικά αδύνατον να ξεφύγει. Μάλιστα, αρχικά δεν προσπάθησε καθόλου να ξεφύγει. Προφανώς έχοντας αντιληφθεί την πόντιση του σόναρ και γνωρίζοντας ότι έχει εντοπιστεί, καταδύεται σε μικρό βάθος και παραμένει ακίνητο, προφανώς ενημερώνοντας την βάση του για το όλο επεισόδιο.
Ξαφνκά αρχίζει να κινείται και όχι απλώς να κινείται, αλλά και να κάνει ελιγμούς σε βυθό ο οποίος σίγουρα δεν είναι γνωστός στον κυβερνήτη σε ότι αφορά τέτοιου είδους αποστολή. Κινείται με αυξομειούμενη ταχύτητα περί τα τέσσερα μίλια την ώρα, προσπαθεί να κρυφτεί σε χαράδρες του βυθού, αλλά τα δύο Hawk δεν το χάνουν ούτε στιγμή. Υπό κανονικές συνθήκες τα ελικόπτερα θα είχαν καταστρέψει με εκτόξευση τορπιλών το υποβρύχιο. Δεν υπάρχει υποβρύχιο στο κόσμο που να μπορεί σε τέτοιο βάθος να ξεφύγει από βολές τορπιλών δύο ελληνικών S-70 B-6 Aegean Hawk και ειδικά το συγκεκριμένο υποβρύχιο, του οποίου ο κυβερνήτης έδειχνε σαφή ίχνη πανικού.
Στο χάρτη είναι σημειωμένη, με κόκκινο, η περιοχή που εντοπίστηκε το τουρκικό υποβρύχιο.
Στο μεταξύ από την ΔΕΝ, ενημερώνεται απ’ευθείας ο Αρχηγός Στόλου, εκτός από το ΕΘΚΕΠΙΧ, το οποίο από την αρχή παρακολουθεί την εξέλιξη του θρίλερ. Τα δύο ελληνικά ελικόπτερα καταδιώκουν το τουρκικό όπως τα λαγωνικά το τραυματισμένο θήραμα, το οποίο πραγματικά δείχνει να μην ξέρει που πηγαίνει, αφού αντί για ανατολικά κατευθύνεται ... βόρεια!
Η κίνηση του υποβρυχίου και η εκτίμηση ότι έχει πανικοβληθεί και μπορεί να υπάρξει ατύχημα, φαίνεται ότι οδηγούν σε μία απόφαση προφανώς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, η οποία όσο και αν ακούγεται παράδοξη, ήταν σαφώς η ενδεικνυόμενη αν θεωρήσουμε ότι έπρεπε να αποφύγουμε τα χειρότερα και να υπάρξει αποκλιμάκωση: Στο δεύτερο ζευγάρι των S-70 B-6 Aegean Hawk που φθάνει στην περιοχή, δίνεται η εντολή να δημιουργήσουν με τα σόναρ, ένα «barrier», δηλαδή ένα είδος «φράγματος-διαδρόμου» με τον οποίο θα καθοδηγήσουν το τουρκικό υποβρύχιο να εξέλθει με ασφάλεια από την θανάσιμη παγίδα στην οποία έχει πέσει.
Όντως το δεύτερο ζευγάρι ακολουθεί την εντολή και το υποβρύχιο παίρνει πλέον κατεύθυνση ανατολικά, αλλά και πάλι μέσα σε επίκίνδυνα νερά. Τότε, και ενώ έχει αρχίσει να βραδιάζει μετά από ώρες κυνηγιού, τα ελληνικά ελικόπτερα παίρνουν εντολή να επιστρέψουν στη βάση τους δεδομένου ότι ο καιρός έχει χαλάσει και πλέον ο Τούρκος κινείται σε διεθνή ύδατα.
Το κύριο ερώτημα είναι «Τι αναζητούσε το τουρκικό υποβρύχιο στην περιοχή». Όπως ήδη γράψαμε την Παρασκευή δύο τουρκικά υποβρύχια κινούντο επί τριήμερο βόρεια της Άνδρου. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν ένα από τα δύο ή επρόκειτο περί τρίτου υποβρυχίου.
Πηγές του ΓΕΝ, αναφέρουν ότι «Πιθανότατα είχε σταλεί για να καταγράψει το ίχνος του S120 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ που είχε εξέλθει του ναυστάθμου στις 11 του μήνα. Ο Τούρκος πρέπει να βρισκόταν δύο ημέρες στην περιοχή».
Εδώ τίθεται και θέμα ασφάλειας πληροφοριών. Για ποιο λόγο είχε διαρρεύσει η έξοδος του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ για εκπαίδευση; Για να φανεί ότι είναι «μάχιμος»; Δεν υπήρχε κανένας λόγος να δημοσιοποιηθεί ένα τέτοιο γεγονός που όπως ήταν φυσικό προσέλκυσε «ενδιαφερόμενους».
Από εκεί και πέρα με όλα αυτά που φέρνει σήμερα το defencenet.gr στην επιφάνεια αποκαλύπτεται ότι είναι απίστευτο, μεν, αλλά παραλίγο να είχαμε «θερμό» επεισόδιο στις ακτές τις Αττικής, αφού πλέον η Τουρκία, λίγες ημέρες μετά το Ερζερούμ, προχώρησε σε μία κορυφαία πρόκληση η οποία παραλίγο να της κοστίσει ένα υποβρύχιο και βέβαια να φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολεμικής εμπλοκής.
Πλέον δείχνουν ότι είναι ικανοί για όλα και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό.
Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης ανησυχητική η τακτική ενημέρωσης που ακολουθεί το υπουργείο Ενικής Άμυνας: Από την Παρασκευή μέχρι και χθες το βράδυ, προφανώς κατόπιν εντολών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ διέψευδε το γεγονός, επικαλούμενος και σχετικές ενημερώσεις του από το ΕΘΚΕΠΙΧ, από τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, αλλά και του εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΝ! Για ένα γεγονός το οποίο έχει καταγραφεί σε δεκάδες σήματα και έχει ενημερωθεί ολόκληρη η αλυσίδα διοίκησης!
Και δεν διέψευδαν απλώς, αλλά ψευδολογούσαν κι όλας και εδώ αναδεικνύεται ανάγλυφα ένα άλλο κρίσιμο θέμα: Του τι πραγματικά συμβαίνει στο Αιγαίο σε βάρος της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και αποκρύπτεται! Επίσης είναι πολύ άσχημο να καταπέφτει η αξιοπιστία των ενημερώσεων του υπουργείου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, αφού πλέον όλοι σκέφτονται είτε ότι ψεύδονται στις ανακοινώσεις τους είτε ότι κρύβουν την αλήθεια...

πηγή:asmilisoumeepitelous

Μήπως χρειάζεται ελικοδρόμιο το Μαξίμου;


“Σύντροφοι”, έχετε ήδη αργήσει. Μόλις που προλαβαίνετε να φτιάξετε ελικοδρόμιο στην ταράτσα του Μεγάρου Μαξίμου!

Α         Aντιγράφουμε από την έκθεση του ΔΝΤ για την Τυνησία, η   
«Το 2010 το ΑΕΠ θα φθάσει το 4%, έναντι 3,1% που ήταν το 2009, η οικονομική της ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 4,8%, και οι τομείς της τεχνολογίας της πληροφορικής και της βιομηχανίας υδρογονανθράκων θα παρουσιάζουν ανάπτυξη της τάξης του 16% και του 13% αντιστοίχως. Το μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο ΑΕΠ υπολογίζεται το 2010 ότι θα ανέλθει στα 8.254 δολάρια, ποσό που συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο «αξιοπρεπών» στην περιοχή».
Στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά σε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ και της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, από τα οποία προκύπτει ότι η Τυνησία κατατάσσεται στην 40η θέση της παγκόσμιας οικονομίας «ως η πλέον ανταγωνιστική οικονομία της Αφρικής» ενώ θεωρείται ως η «Ελβετία της Βορείου Αφρικής», αφού το 12 % των κρατικών εσόδων προέρχεται από τον Τουρισμό και έχει «έξι υπερσύχρονα εμπορικά λιμάνια και επτά διεθνή αεροδρόμια».
Στον επίλογο της έκθεσης, δίνονται και τα εύσημα του ΔΝΤ στην κυβέρνηση του Μπέν Αλί, διότι πήρε έγκαιρα τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα (όπως αυτά που εφαρμόζει ο Γιώργος Παπανδρέου στην Ελλάδα, μειώσεις μισθών και συντάξεων κλπ), με αποτέλεσμα να επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή στις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης και να καταφέρει με μειώσει το Δημόσιο Χρέος από το 43,3 % του ΑΕΠ, που ήταν το 2008, στο 42,8 % του ΑΕΠ το 2009.
Ως συμπέρασμα από τα παραπάνω εξάγεται αβίαστα το εξής: «Η Τυνησία ήταν ένα κράτος πρότυπο κατά το ΔΝΤ»
Το 1984, στην Τυνησία ξέσπασαν εκτεταμένες ταραχές με αφορμή την τιμή των τροφίμων. Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα από τον τότε δικτάτορα Χαμπίμπ Μπουργκίντα. Έκτοτε η χώρα προσδέθηκε στο ΔΝΤ και άλλαξε μόνο ένα ηγέτη τον μέχρι πριν λίγες ημέρες Πρόεδρο-Δικτάτορα Μπέν Αλί (εκλέγονταν με ποσοστά 80 %), ο οποίος μέσα σε πολλά άλλα… ήταν και μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας Πρόεδρος -ως γνωστόν- είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.
Γιατί όμως, η με νεοφιλελεύθερα κριτήρια εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη της Τυνησίας δεν απέτρεψε μία λαϊκή εξέγερση, που είχε σαν βασικό αίτημα την λέξη «ψωμί»;
Εξέγερση που εξανάγκασε τον δικτάτορα Μπεν Αλί, να...
διαφύγει στο εξωτερικό (Σαουδική Αραβία) πιθανότατα με ελικόπτερο, όπως έκανε το 2001 και ο συνάδελφος του Ντέ Λα Ρούα της Αργεντινής.
 
Όπου ευημερούν οι αριθμοί, δεν ευημερούν οι άνθρωποι.
 
Το ΔΝΤ, είχε ξεχάσει να αναφέρει στην παραπάνω έκθεση ότι η ανεργία στις νεαρές ηλικίες, οι οποίες είναι το 55% του ενεργού πληθυσμού, φθάνει το 30%.
«Μα πως είναι δυνατόν αυτό», θα αναρωτηθεί ένας καλοπροαίρετος υποστηρικτής της φίλο-μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζει ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα, και θα συμπληρώσει «αφού υπάρχει ανάπτυξη η ανεργία πρέπει να μειώνεται»!
Λάθος τεράστιο!
Είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς να υπάρχει αύξηση των θέσεων εργασίας;
 
Βρήκε τον τρόπο, ο τα πάντα γνωρίζων νεοφιλελευθερισμός! Το φαινόμενο ονομάζεται «jobless recovery» και θα μας απασχολήσει σε επόμενο άρθρο μας.
 
Προς το παρόν, πρέπει να επισημάνουμε ότι το 2011 μπήκε μάλλον στραβά για τους απανταχού θιασώτες και οπαδούς του ΔΝΤ. Τα ελικόπτερα, σε αρκετές χώρες άναψαν τις μηχανές τους, ώστε να ελέγξουν οι πιλότοι ότι όλα λειτουργούν τέλεια και είναι έτοιμα για «επικίνδυνες αποστολές διαφυγής»…
 
Στην Ελλάδα, ζεσταίνουν τις μηχανές…
«Σύντροφοι», έχετε ήδη αργήσει. Μόλις που προλαβαίνετε να φτιάξετε ελικοδρόμιο στην ταράτσα του Μεγάρου Μαξίμου!

πηγή :asmilisoumeepitelous

«Σκεπτόμενες» οικιακές συσκευές


Ενα υπερσύγχρονο σπίτι, όπου οι οικιακές συσκευές θα είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με τον κάτοχό τους και να δέχονται εντολές μέσω Ιnternet, είναι πλέον γεγονός. Συγκεκριμένα, η νοτιοκορεατική LG παρουσίασε τη νέα σειρά έξυπνων οικιακών συσκευών Τhinq, η οποία αποτελείται από ένα πλυντήριο-στεγνωτήριο, ένα ψυγείο, έναν φούρνο και μια ρομποτική σκούπα και βασίζεται σε πέντε σημεία-«κλειδιά»: το Εξυπνο Δίκτυο, την Εξυπνη Διάγνωση, την Εξυπνη Πρόσβαση, την Εξυπνη Προσαρμογή και Διαχείριση των Τροφίμων.

Η κάθε συσκευή διαθέτει την ικανότητα να συνδέεται στο Διαδίκτυο και να προχωρεί σε μια διαδικασία αυτοδιάγνωσης του σταδίου στο οποίο βρίσκεται λειτουργικά ή του περιεχομένου της, κάτι που της επιτρέπει να ενημερώνει ανάλογα τον κάτοχό της μέσω κινητού τηλεφώνου ή ταμπλέτας, αλλά και να εκτελεί στη συνέχεια τις επιθυμίες του. Ετσι, π.χ., το ψυγείο μπορεί να ενημερώνει όταν τελειώνει το γάλα ή η σκούπα μπορεί να έχει ολοκληρώσει την καθιερωμένη φασίνα προτού εκείνος επιστρέψει στο σπίτι.

Χάρη στο Εξυπνο Δίκτυο, στο οποίο είναι συνδεδεμένες, οι συσκευές καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, ενώ υπάρχει επιλογή λειτουργίας σε ώρες όπου η χρήση τους είναι οικονομικότερη. Σε περίπτωση πάλι όπου ο χρήστης αποφασίσει, π.χ., να πραγματοποιήσει μια πλύση σε ώρες υψηλού κόστους, το πλυντήριο θα του προτείνει το πιο συμφέρον πρόγραμμα.

Από την άλλη πλευρά, η γαλλική Somfy παρουσίασε το ΤaΗoma: ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαδικτυακού ελέγχου του νοικοκυριού. Το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης ώστε να μπορέσει να ορίσει τον πιο συμφέροντα τόσο οικονομικά όσο και ενεργειακά προγραμματισμό είναι ένα iΡhone ή ένα iΡad.

Συνδέοντας τις ηλεκτρικές συσκευές που τον ενδιαφέρουν με ένα κεντρικό «κουτί», το οποίο θα επικοινωνεί και θα ενημερώνει το οικιακό δίκτυο μέσω WiFi, ο ίδιος θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει ολοκληρωμένη εικόνα του σπιτιού του αλλά και να παρεμβαίνει σε αυτήν. Με τον τρόπο αυτόν ο κάτοχος του ΤaΗoma μπορεί, π.χ., να προγραμματίσει το πρωινό «ξύπνημα» του σπιτιού, κατά το οποίο ο κεντρικός θερμοστάτης θα αγγίζει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, τα φώτα θα σβήνουν και τα ηλεκτρικά παντζούρια θα ανεβαίνουν αυτόματα, ή αντίθετα σε περίπτωση κακοκαιρίας θα είναι σε θέση να κλείσει τα παντζούρια και να ανάψει τη θέρμανση εξ αποστάσεως.


 πηγή :tobima

Η φιλία περνά από τα γονίδια

  

ΛΟΣ  ΑΝΤΖΕΛΕΣ.
Μερικές φορές δεν επιλέγουμε τους φίλους μας για τις αρετές τους αλλά για τα ελαττώματά τους - και είναι απλά θέμα γονιδίων. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών ανακάλυψαν ότι οι κοινωνικές μας επαφές δεν καθορίζονται μόνο από ψυχο - κοινωνικούς παράγοντες αλλά και από εξελικτικούς, αφού ο τρόπος που επιλέγουμε με ποιά άτομα θα κάνουμε παρέα εξαρτάται εν μέρει από τα γονίδιά μας.

Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι άτομα που φέρουν γονίδια που συνδέονται με τον αλκοολισμό τείνουν να συναναστρέφονται παρόμοιους χαρακτήρες, ενώ εκείνα που φέρουν το γονίδιο που συνδέεται με την εξωστρέφεια και την τόλμη συνήθως συγκρούονται με τους ομοειδείς τους, δείχνοντας προτίμηση στους εσωστρεφείς χαρακτήρες.

Αντλώντας πληροφορίες από δύο μεγάλες ανεξάρτητες έρευνες στις ΗΠΑ -τη National Longitudinal Study of Adolescent Health και τη Framingham Heart Study- οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Τζέιμς Φόουλερ, αναγνώρισαν τους γονότυπους έξι διαφορετικών γονιδίων, εξετάζοντας πόσο συχνά απαντώνται μεταξύ φίλων. Βρέθηκε ότι τα άτομα που έφεραν μία παραλλαγή του γονιδίου DRD2, το οποίο σχετίζεται με τον αλκοολισμό τείνουν να κάνουν παρέα με άτομα που έχουν την ίδια γενετική προδιάθεση.

Ενας λιγότερο προφανής συσχετισμός ανακαλύφθηκε μεταξύ των ατόμων, τα οποία φέρουν μία εκδοχή του γονιδίου CYP2A6, που συνδέεται με την εξωστρέφεια, τις νέες ιδέες αλλά και τον μεταβολισμό ουσιών όπως η νικοτίνη. Σε αυτή την περίπτωση διαπιστώθηκε ότι οι παράτολμοι χαρακτήρες πολλές φορές προτιμούν άτομα που είναι περισσότερο συνεσταλμένα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο τρόπος που διαμορφώνουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις δεν εξηγείται πλήρως από τα γονίδια, η μελέτη των οποίων απλά μας βοηθάει να καταλάβουμε γιατί ορισμένες φορές ενστικτωδώς συμπαθούμε ή αντιπαθούμε κάποιο άτομο.


 

«Περί Ελευσινίων Μυστηρίων»!

   

                                                                                                                             Η λέξη Μυστήριο σημαίνει το απόρρητο, το μυστικό και προέρχεται ετυμολογικά από το ρήμα «μυείν» που σημαίνει κλείνω. Ο Μύστης-μυσταγωγός ασκώντας τη μυστική λατρεία προς το θείο προσβλέπει στην ένωση, στη συνοχή της κοινότητας των μυημένων, ανώτερων πνευματικά ανθρώπων.

 Οι αιώνιες αλήθειες της ανθρώπινης ψυχής, ως φυσικές και αλληγορικές αναπαραστάσεις ανθρώπων, μέσω της Δήμητρας, της χθόνιας θεότητας της γης και του Άδη-θανάτου, αποκαλύπτονται στους μυημένους. Η Γη ως μήτηρ με αγροτικό χαρακτήρα και  γονιμότητα συμπυκνώνει τη ζωή και το θάνατο, την εναλλαγή του φωτός και της σκιάς ως φυσικού και μεταφυσικού φαινομένου.
 Η προέλευση των Ελευσινίων Μυστηρίων είναι προελληνική, πελασγική ή μυκηναϊκή. Για πρώτη φορά τέλεση μυστηρίων εντοπίζεται  στη Βοιωτία. Οι Αχαιοί και οι Ίωνες υιοθέτησαν και αφομοίωσαν χθόνιες θεότητες ενώ οι Ευμολπίδες, το βασιλικό γένος της Ελευσίνας, υπήρξαν από τους πρώτους Ιεροφάντες, Κήρυκες και δαδούχους των Ελευσινίων Μυστηρίων.
 Οι Αθηναίοι ήταν βέβαια αυτοί που «απογείωσαν» τα Ελευσίνια Μυστήρια συντελώντας στην απώτατη ακμή τους. Από την εποχή του απογείου του 5ου αι. μ.Χ. και της αίγλης της τυρρανίδας των Πεισιστρατιδών, πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι οδήγησαν την Αθήνα σε μια πνευματική ηγεμονία άνευ προηγουμένου. Το Ψήφισμα του Περικλή περί κατάργησης της προσόδου στα Ελευσίνια Μυστήρια απάλειψε τον  ελιτίστικο χαρακτήρα τους, αφού έτσι τα προηγούμενα χρόνια ήταν προορισμένα μόνο για υψηλές «εισόδους». Το «άνοιγμα»,  όμως, των Μυστηρίων σε όλους εκτός των μη ομιλούντων την Ελληνική (π.χ. Πέρσες) τα καθιστά χαμηλότερης πνευματικής ποιότητας.
 Τα Μεγάλα Μυστήρια διαρκούσαν 9 ημέρες και θεωρούνταν Πανελλήνια Γιορτή. Κάθε  Φθινόπωρο, κατά τις αρχές του Οκτωβρίου, από την εποχή της Τυραννίδας των Πεισιστρατιδών κατά το απόγειο του 5ου αι. π.Χ. οι Αθηναίοι τελούσαν  τα Ελευσίνια Μυστήρια μεταφέροντας τα ιερά αντικείμενα σε κίστη (καλάθι) από την Ελευσίνα στην Αθήνα και το αντίστροφο.
 Ο Άρχων Βασιλεύς στην Ποικίλη Στοά της Αγοράς πρωτοστατούσε στην κάθαρση με αλμυρό νερό και αργότερα στην πορεία στην Ιερά Οδό προς την Ελευσίνα. Στην στάση του Κηφισού οι αισχρολογίες και τα άσεμνα αστεία αποτελούσαν τον προάγγελο της μυστηριακής τελετουργίας του Τελεστηρίου: η εναλλαγή σκότους και φωτός που συνάδει με την αρχιτεκτονική δόμηση του κτιρίου, τα δρώμενα για τη Μητέρα, την Κόρη και τον Πλούτωνα (όπως αναπαριστώνται κυρίως σε αρχαία έργα τέχνης) που συμβολίζουν τον ιερό γάμο ζωής και θανάτου, ώθησαν τον Αριστοφάνη, τον Πλάτωνα, άλλους αρχαίους και χριστιανούς συγγραφείς καθώς και νεότερους μελετητές, όπως τον Φουκάρ και τον Νόακ, να υποθέσουν τη χρήση μηχανημάτων προς εντυπωσιασμό κατά την τέλεση των Ελευσινίων Μυστηρίων.
 Τα έντονα αυτά θεατρικά στοιχεία καθώς και οι ισχυροί συμβολισμοί ( στάχυς του αδύτου, μύηση, Τελετή, Εποπτεία) θα προσφέρουν αργότερα στο Χριστιανισμό, σύμφωνα και με τη μαρτυρία του Ιππόλυτου, χριστιανού συγγραφέα του 2ου αι. μ.Χ. , ιδεολογικό περιεχόμενο συμβατό με αυτό των Ελευσινίων: θερισμός=θάνατος/ελπίδα=προσδοκία ανάστασης. Βέβαια,  με την έλευση  και τελειωτική επικράτηση του Χριστιανισμού και την Εσχατολογική του Διδασκαλία τα Ελευσίνια Μυστήρια έλαβαν χαρακτήρα περισσότερο τελετουργικό και αποστεωμένο.

 Της Αμαλίας  Κ. Ηλιάδη, φιλολόγου-ιστορικού (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Βυζαντινής Ιστορίας απ’ το Α.Π.Θ.)

πηγή:pyles

Υπεραεροπλάνα από την NASA ως το 2050

Εντυπωσιακά σχέδια
 
Τρία νέα υπερσύγχρονα μοντέλα αεροσκαφών πρόκειται να αποκτήσει η NASA ως το 2050, τα οποία θα είναι ταχύτερα, αθόρυβα και πιο φιλικά στο περιβάλλον, από τα σύγχρονα αεροσκάφη. Τα σχέδια που υπέβαλαν στην αμερικανική υπηρεσία διαστήματος οι εταιρείες Lockheed Martin, Northrop Grumman και η Boeing, έγινα αποδεκτά και ο αγώνας δρόμου για την κατασκευή των φουτουριστικών αυτών αεροσκαφών έχει ήδη ξεκινήσει.

Τα νέα αεροσκάφη, εκτός από το σχέδιό τους που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας, θα μπορούν να ταξιδεύουν με ταχύτητα που θα αντιστοιχεί στο 85% της ταχύτητας του ήχου, θα καλύπτουν 7.000 μίλια χωρίς ανεφοδιασμό και θα είναι ικανά να μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο βάρους ως και 10 τόνους!
πηγή:protothema
 

Οι γυναίκες «τρώνε» τους άνδρες λόγω…καπνίσματος

   Η βασική αιτία που ο μέσος άνδρας πεθαίνει πριν τη μέση γυναίκα στην Ευρώπη γενικότερα και στη χώρα μας ειδικότερα, είναι το κάπνισμα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία εκτίμησε ότι η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά το διαφορετικό προσδόκιμο ζωής, οφείλεται στο τσιγάρο σε ποσοστό περίπου 40-60%.

Εξαίρεση οι Γαλλία, Πορτογαλία και Δανία όπου το ποσοστό είναι μικρότερο, και η Μάλτα όπου είναι μεγαλύτερο (74%). Αξίζει, μάλιστα να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα, η διαφορετική ηλικία θανάτου ανδρών και γυναικών, αποδίδεται κατά περίπου 56% στο τσιγάρο.

Με βάση την ίδια μελέτη το κάπνισμα σκοτώνει υπερδιπλάσιους άνδρες σε σχέση με το αλκοόλ, καθώς στο τελευταίο αποδίδεται μόνο το 20% της «ψαλίδας» στην ηλικία θανάτου των δύο φύλων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι περίπου 21% .

Οι ερευνητές του Βρετανικού Ιατρικού Συμβουλίου, υπό τον Τζέρι ΜακΚάρτνεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Tobacco Control” (Έλεγχος Καπνού), σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για 30 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και διαπίστωσαν ότι καταγράφονται περισσότεροι θάνατοι ανδρών (από όλες τις αιτίες), σε σχέση με τους θανάτους γυναικών, στην Ουκρανία (942 ανά 100.000 κατοίκους) και λιγότεροι στην Ισλανδία (188 ανά 100.000).

Ειδικότερα για τους θανάτους που αποδίδονται στο κάπνισμα, η μικρότερη διαφορά καταγράφεται και πάλι στην Ισλανδία (97 ανά 100.000) και η μεγαλύτερη στην Ουκρανία (495 ανά 100.000), ενώ όσον αφορά τους θανάτους που αποδίδονται στο αλκοόλ, οι περισσότεροι παραπάνω θάνατοι ανδρών λαμβάνουν χώρα στην Λιθουανία (253 ανά 100.000) και οι λιγότεροι στην Ισλανδία (29 ανά 100.000).

Στην Ελλάδα, η «ψαλίδα» είναι 230 θάνατοι ανδρών (από όλες τις πιθανές αιτίες) ανά 100.000 κατοίκους περισσότεροι σε σχέση με τους θανάτους γυναικών. Πιο ειδικά στο κάπνισμα, αποδίδονται 297 θάνατοι ανδρών ανά 100.000 και 167 θάνατοι γυναικών ανά 100.000, με συνέπεια η «ψαλίδα» εξαιτίας του τσιγάρου να είναι 130 παραπάνω θάνατοι ανδρών ανά 100.000. Στο αλκοόλ, στη χώρα μας (με βάση στοιχεία του 2005), αποδίδονται 67 θάνατοι ανδρών και 18 θάνατοι γυναικών, με συνέπεια η «ψαλίδα» θανάτων σε βάρος των ανδρών εξαιτίας του αλκοόλ να είναι 49 θάνατοι ανά 100.000.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πρόωροι θάνατοι των ανδρών δεν οφείλονται σε κάποια βιολογική διαφορά σε σχέση με τις γυναίκες (όπως ορισμένοι έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν), αλλά σε ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων και οι καρδιοπάθειες, με δεδομένο ότι κατά μέσο όρο οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες.

«Το γεγονός ότι η διαφορά του προσδόκιμου ζωής ανάμεσα στα δύο φύλλα διαφέρει από χώρα σε χώρα, δείχνει ότι έχει κοινωνικές αιτίες και η κυριότερη έχει να κάνει με το κάπνισμα», δήλωσε ο ΜακΚάρτνεϊ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα. Από την άλλη, όμως, εξέφρασε την ανησυχία του για τη νέα τάση καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, που παρατηρείται πλέον όλο και πιο έντονα στις γυναίκες και κυρίως στις νέες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας


Ο Αγιος Αθανάσιος ο Μέγας

 
 
Click the image to open in full size.

Ο  ΄Αγιος Αθανάσιος ο Μέγας γεννήθηκε το 296 μΧ (ή το 295 μΧ). Έχει χαρακτηριστεί στύλος της Ορθοδοξίας και Μέγας Πατήρ της Ορθοδοξίας. Οι γονείς του Αθανασίου ήταν φτωχοί αλλά πιστοί και ενάρετοι χριστιανοί. Η οικονομική του κατάσταση δεν του επέτρεπε να λάβει ανώτατη εκπαίδευση, αλλά με την βοήθεια του Θεού κατάφερε μελετώντας μόνος του να φτάσει σε υψηλό επίπεδο στην θεολογία και στην φιλοσοφία. Ο ʼγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός γράφει ότι ο ʼγιος Αθανάσιος μελέτησε την Αγία Γραφή περισσότερο από κάθε βιβλίο.
Το 312 μΧ (ή το 319) ο ʼΑγιος Αθανάσιος χειροτονείται διάκονος από τον Αλέξανδρο Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Ήδη ενώ ήταν διάκονος, εμφανίστηκε στην Α Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, το έτος 325 μΧ, που είχε συγκροτηθεί κατά του Αρείου, στην οποία διέπρεψε πάνω απ� όλους με τον ζήλο του, και με την διδασκαλία του περί Ομοουσίου. Τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως (Πιστεύω) της Α Οικουμενικής Συνόδου ουσιαστικά διαμορφώθηκαν από τον ʼΑγιο Αθανάσιο.

Το έτος 326 μΧ (ή το 328 μΧ), ο ʼΑγιος Αθανάσιος διαδέχθηκε τον Αλέξανδρο, επίσκοπο Αλεξανδρείας, εκλεγμένος από κλήρο και λαό.
Ο ʼΑγιος Αθανάσιος ο Μέγας αρνήθηκε την κοινωνία προς τον ʼΑρειο, γνωρίζοντας την διαστροφή της γνώμης του και την νόσο της αίρεσης που φώλιαζε ακόμη στην καρδιά του Αρείου. Αμέσως άρχισαν οι συκοφαντίες και οι επιβουλές των Αρειανών εναντίον του Αγίου Αθανασίου. Αλλεπάλληλες φορές εξορίστηκε άδικα, καθώς οι Αρειανοί ή οι Εθνικοί (ειδωλολάτρες) κατάφερναν και επηρέαζαν τους Αυτοκράτορες (Κωνσταντίνος ο Μέγας, Κωνσταντίνος ο υιός, ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, και ο Ουάλης). Ο ʼΑγιος Αθανάσιος ο Μέγας, ο υπερασπιστής της Ορθοδοξίας, εξορίστηκε στην πόλη Τρίβερι (ή Τρέβιρα) της Γαλλίας, κατέφυγε στη Ρώμη, φυγαδεύτηκε και έμεινε καιρό στην έρημο, κρύφτηκε σε υπόγεια μήνες ολόκληρους, υπέμεινε χιλιάδες βάσανα και διωγμούς για 46 έτη. Όταν οι αυτοκράτορες καταλάβαιναν το λάθος τους ή όταν ανέβαινε νέος αυτοκράτορας στον θρόνο, ανακαλούσαν τον ʼΑγιο Αθανάσιο από την εξορία μα έπειτα ήταν πάλι υπό διωγμό, μετά από νέες διαβολές και συκοφαντίες από Αρειανούς ή από ειδωλολάτρες.
Τα χρόνια που ο ʼΑγιος Αθανάσιος βρισκόταν σε εξορία τον υποστήριζαν τόσο οι λαϊκοί όσο και μοναχοί της ερήμου. Εκεί στην έρημο γνώρισε τον Μέγα Αντώνιο, του οποίου τον βίο συνέγραψε. Τελικά, φάνηκε σαν φωτεινός αστέρας που έδυε, επιστρέφοντας για τελευταία φορά από την εξορία στον επισκοπικό του θρόνο, όπου με την λαμπρότητα των λόγων του φώτισε τον ορθόδοξο λαό για λίγο ακόμη καιρό και αναπαύτηκε στις 2 Μαΐου του 373 μΧ.Η μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου τιμάται στις 18 Ιανουαρίου


Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget