Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Κανόνες για υγιή καρδιά


Προστατέψτε την καρδιά σας


To κάπνισμα, η αδράνεια - μειωμένη δραστηριότητα, τα παραπάνω κιλά, η κακή διατροφή και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι βλαβερές για την καρδιά σας συνήθειες.

Λειτουργούν χωριστά ή από κοινού και δημιουργούν προβλήματα στο αγγειακό σύστημα και διαταράσσουν τους δείκτες της υγείας. Ανεβάζουν, επίσης, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα.


Ένα μοντέλο ζωής, βασισμένο σε πιο υγιεινές συνήθειες, μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα για την υγεία σας.


Αλλάξτε, λοιπόν, τον τρόπο ζωής σας, με κίνητρο την υγεία της καρδιά σας:


Αποφύγετε το κάπνισμα

Ο καπνός από τα τσιγάρα, τα πούρα, τις πίπες κ.λπ. δεν βλάπτει μόνο τους πνεύμονες, αλλά και την καρδιά και τις αρτηρίες σας. Το καλύτερο δώρο στον εαυτό σας και την υγεία σας είναι να διακόψετε το κάπνισμα άμεσα. Το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης τοξικό. Αποφεύγετε τους χώρους που η ατμόσφαιρα δεν είναι καθαρή, όσο είναι δυνατόν.


Να είστε δραστήριοι


Η σωματική άσκηση είναι το πιο άμεσο, εύκολο και αποτελεσματικό όπλο κατά των καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων ασθενειών. Οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από την αδράνεια. Αρκούν 30 λεπτά την ημέρα συνεχόμενης άσκησης, π.χ. περπάτημα.


Στόχος το ιδανικό βάρος


Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι; Έχετε μεγάλη κοιλιά; Εάν ναι, τότε έχετε αυξημένες πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα και να σας προκύψει διαβήτης. Σκεφτείτε ότι, εάν είστε υπέρβαροι, χάνοντας μόλις 5% έως 10% του αρχικού βάρους σας, μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη διαφορά στην αρτηριακή σας πίεση και στο σάκχαρο του αίματός σας.


Βελτιώστε τη διατροφή σας


Προσθέστε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ακόρεστα λιπαρά, καλή πρωτεΐνη (από τα φασόλια, καρύδια, ψάρια και πουλερικά) και βότανα. Αφαιρέστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλάτι, τους υδατάνθρακες (από το άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, πατάτες, τα γλυκά και τα παρόμοια), το κόκκινο κρέας και τη σόδα ή άλλα αναψυκτικά.


Πίνετε αλκοόλ με μέτρο

Περιορίστε το αλκοόλ σε ένα ή δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες αρκεί ένα ποτό το πολύ.



Πηγή: sigma live