Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012

Ρόζα Εσκενάζυ


Ρόζα Εσκενάζυ: 32 χρόνια μετά [video]

Τριάντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο της κορυφαίας ερμηνεύτριας του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού Ρόζας Εσκενάζυ...

Η Ρόζα Εσκενάζυ, ή αλλιώς Σάρα Σκενάζη ή Ζαρντινίδη, όπως λέγεται ότι ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των ετών 1883-1890 από γονείς Εβραίους, σεφαρδίτικης καταγωγής (Ισπανοεβραία). Γύρω στο 1900, η οικογένειά της μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά ξεκίνησε ως χορεύτρια στον Πειραιά (γύρω στο 1910) αλλά σύντομα άρχισε επίσης να τραγουδά ελληνικά, τουρκικά και αρμενικά τραγούδια. Στα μέσα της δεκαετίας του '20 κατέβηκε στην Αθήνα κι έπιασε δουλειά ως τραγουδίστρια στα στέκια των μουσικών της προσφυγιάς. Ο Παναγιώτης Τούντας δεν άργησε να την ανακαλύψει κι έτσι το 1928-29 έκανε τις πρώτες της ηχογραφήσεις. Γρήγορα έγινε αρκετά γνωστή και κατά τη δεκαετία του 1930 ηχογράφησε πάνω από 500 ρεμπέτικα, σμυρναίικα και δημοτικά τραγούδια, ενώ συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες της Σμύρνης και της Πόλης, όπως ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Ιάκωβος Μοντανάρης, ο Ιωάννης Δραγάτσης, ο Κώστας Τζόβενος, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Κώστας Καρίπης, ο Γρηγόρης Ασίκης, ο Σωτήρης Γαβαλάς, ο Μανώλης Χρυσαφάκης, ο Βαγγέλης Παπάζογλου και άλλοι.

Τα «σουξέ»...

Τα δημοφιλέστερα τραγούδια της: «Δημητρούλα», «Τα κεριά τα σπαρματσέτα», «Ναυτάκι», «Χαρικλάκι», «Κάτω στα λεμονάδικα», «Μπαμπέσα», «Καναρίνι μου γλυκό», «Αμανές», «Μπαμ και μπουμ», «Μη βιάζεσαι μικρή μου θα σ' αρραβωνιαστώ», «Γύφτισσα», «Λιλή η σκανταλιάρα», «Σέρβικος πολίτικος», «Έλα φως μου», «Μού 'χεις πάρει το μυαλό», «Αερόπλανο θα πάρω», «Πατρινιά», «Μαρικάκι μου», «Ελενίτσα μου», «Η Εβραιοπούλα» κ.ά.

Η λογοκρισία...

Με την απροσδιόριστη ηλικία και με την 60χρονη καριέρα, συνδέθηκε εξ αρχής με το ρεμπέτικο. Αν και ερμήνευσε όλη τη γκάμα του ελληνικού τραγουδιού —από δημοτικό μέχρι ελαφρό— η έναρξη της καριέρας της σηματοδοτείται από την ακμή του ρεμπέτικου, του οποίου υπήρξε η βασική γυναικεία φωνή. Άψογη ερμηνεύτρια, με ύφος, τεχνική και πάθος, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και πρότυπο όλων των μετέπειτα τραγουδιστριών. Τραγική σύμπτωση, το ρεμπέτικο του τεκέ, που τόσο ιδανικά υπηρέτησε, έμελλε να σβήσει με αφορμή ένα δικό της τραγούδι: Το «Πρέζα όταν Πιεις» στάθηκε η αφορμή για την επιβολή της μεταξικής λογοκρισίας, που άνοιξε το δρόμο στη σχολή Τσιτσάνη, θέτοντας στο περιθώριο τους ρεμπέτες του μεσοπολέμου.

Η πατρίδα και το τέλος της...

Τη δεκαετία του 1940 και πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ταξίδεψε ως τραγουδίστρια στα Βαλκάνια, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Μετά τον πόλεμο, έκανε περιοδείες στις Η.Π.Α. Μάλιστα, όταν το ’52 ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη καταγράφηκε ως «άπατρις» στον κατάλογο του πλοίου. Συμβολικό, γιατί τελικά η Ρόζα Εσκενάζυ δεν ανήκε πουθενά, πατρίδα της ήταν όλη η Μεσόγειος. Τη δεκαετία του 1970 η φήμη της αναζωπυρώθηκε ως συνέπεια της μαζικής εκ νέου «ανακάλυψης» του ρεμπέτικου. Παρέμεινε «μάχιμη» ως τα γεράματά της, διατηρώντας τις ωραίες ανατολίτικες φορεσιές της που είχε από τα νεανικά της χρόνια. Μετά το 1977 άρχισε να παθαίνει κρίσεις αμνησίας.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1980 πέθανε στο σπίτι της στην Κηπούπολη Περιστερίου, μόνη, αβοήθητη και σε άθλια κατάσταση λόγω προχωρημένου Αλτσχάιμερ. Θάφτηκε στο Στόμιο, ενώ μόλις πριν από δύο χρόνια μπήκε σταυρός στον τάφο της.

Επένδυση χαμηλού κόστους τα ξηραντήρια φρούτων

 


Μεγάλο πεδίο επαγγελματικής δράσης προσφέρουν τα ξηρά φρούτα και λαχανικά. Με κόστος από 10.000 ευρώ, αγρότες αλλά και ιδιώτες μπορούν να στήσουν μικρές μονάδες αφυδάτωσης λαχανικών και φρούτων και να επιδιώξουν να κατακτήσουν μερίδια από τα εισαγόμενα ξηρά σύκα και τις λιαστές ντομάτες της Τουρκίας και τα δαμάσκηνα των ΗΠΑ.


Αν και η χώρα μας είναι πλούσια σε οπωροκηπευτικά, εντούτοις τα αποξηραμένα κηπευτικά και φρούτα έρχονται από τα εξωτερικό.

Ανάρπαστα τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό είναι τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, όπως σύκα, δαμάσκηνα και ντομάτες
Ανάρπαστα τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό είναι τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, όπως σύκα, δαμάσκηνα και ντομάτες

Η δραστηριοποίηση, λοιπόν, στα αλλιώς ονομαζόμενα ξηραντήρια κρύβει ευκαιρίες. Παράλληλα τα ξηρά προϊόντα της γης είναι ανάρπαστα τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα υγιεινής διατροφής και γενικά τα καταστήματα τροφίμων αναζητούν αυτά τα προϊόντα, καθώς διαπιστώνουν μια στροφή του καταναλωτικού κοινού προς αυτά.

Επίσης, μεγάλη ζήτηση έχουν και στις ξένες αγορές λόγω του ότι στις χώρες αυτές δεν υπάρχουν λαχανικά και φρούτα όλες τις εποχές.

Με τη βοήθεια του γεωπόνου Δημοσθένη Τριανταφυλλίδη, που άντλησε χρήσιμες πληροφορίες από τη βιβλιογραφία Ι. Γ. Μπλούκα (2004) - Επεξεργασία & Συντήρηση Τροφίμων - Εκδόσεις Σταμούλη ΑΕ, οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» παρουσιάζουν έναν οδηγό για την αφυδάτωση φρούτων και λαχανικών καθώς και για την κατασκευή μικρών μονάδων αφυδάτωσης, ξηραντηρίων. Θάλαμοι αφυδάτωσης (cabinet driers) με κόστος από 10.000 ευρώ μπορούν να ανοίξουν σημαντικές δουλειές.

Επένδυση χαμηλού κόστους τα ξηραντήρια φρούτων

Πριν, όμως, ο κ. Τριανταφυλλίδης μας περιγράψει τους θαλάμους αφυδάτωσης, μας παρουσιάζει την αφυδάτωση των φρούτων και λαχανικών, τη χρησιμότητά της αλλά και τα είδη των ξηραντηρίων που υπάρχουν.

Τα πλεονεκτήματα της αφυδάτωσης

Ως αφυδάτωση χαρακτηρίζεται η μέθοδος συντήρησης που στηρίζεται στην απομάκρυνση νερού από τα τρόφιμα, έτσι ώστε η υγρασία τους να μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τα προϊόντα να καταστούν στερεά. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η δραστηριότητα νερού του τροφίμου σε τιμές που αναστέλλεται η ανάπτυξη των μικροοργανισμών,οι οποίοι θα μπορούσαν να αλλοιώσουν το προϊόν.

Αποτέλεσμα της αφυδάτωσης είναι η συντήρηση των τροφίμων σε συνθήκες περιβάλλοντος για σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα έχει συσκευαστεί με κατάλληλο τρόπο που θα εμποδίζεται η επαναπρόσληψη υγρασίας.

Η αφυδάτωση αποτελεί την αρχαιότερη μέθοδο συντήρησης των τροφίμων, τρόφιμα που υφίστανται αφυδάτωση είναι τα φρούτα όπως τα βερίκοκα, τα μήλα, οι μπανάνες, οι σταφίδες, οι φράουλες κ.ά., τα λαχανικά όπως τα κρεμμύδια, οι ντομάτες, τα καρότα, τα μπιζέλια, οι πιπεριές.

Τα πλεονεκτήματα της αφυδάτωσης είναι τα παρακάτω:

 • Η δυνατότητα συντήρησης των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε αυτά να είναι διαθέσιμα σε περιόδους μειωμένης παραγωγής ή περιορισμένης προσφοράς τους.
 • Η δυνατότητα συντήρησης των αφυδατωμένων προϊόντων σε συνθήκες περιβάλλοντος, έπειτα από κατάλληλη συσκευασία.
 • Η απομάκρυνση νερού από το τρόφιμο μειώνει το βάρος τους, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους μεταφοράς και την ευκολότερη διακίνηση, εμπορία και αποθήκευσή του.
 • Συχνά η αφυδάτωση μειώνει τον όγκο του τροφίμου, με αποτέλεσμα τη μείωση των απαιτήσεών του σε αποθηκευτικό χώρο, καθώς και τη μείωση του κόστους συσκευασίας.
 • Τα αφυδατωμένα προϊόντα παρουσιάζουν μεγάλη ευκολία στη χρήση τους, η οποία πολλές φορές συνίσταται στην απλή προσθήκη νερού. Η ιδιότητα αυτή σε συνδυασμό με το μικρό βάρος και την ικανότητα συντήρησης χωρίς ψύξη κάνουν τα αφυδατωμένα προϊόντα απαραίτητα και ίσως μοναδικά για τον εφοδιασμό με τρόφιμα ανθρώπων που συμμετέχουν σε αποστολές, εξερευνήσεις, στρατιωτικές επιχειρήσεις κ.ά. και διευκολύνουν πολλαπλώς τη βιομηχανία τροφίμων στην παραγωγή διαφόρων προϊόντων.

Οι τεχνικές για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων

Οι προκαταρκτικές εργασίες που γίνονται πριν από την αφυδάτωση αποβλέπουν στη βελτίωση του ρυθμού αφυδάτωσης και της ποιότητας των αφυδατωμένων προϊόντων και εξαρτώνται από τη φύση του προϊόντος και τον επιδιωκόμενο σκοπό. Σχεδόν όλα τα λαχανικά, με εξαίρεση το κρεμμύδι, το σκόρδο και ορισμένες πιπεριές, υφίστανται ζεμάτισμα. Αλλα λαχανικά, όπως τα καρότα, μετά το ζεμάτισμα υφίστανται θείωση.

Θείωση υφίστανται, επίσης, και πολλά φρούτα όπως τα μήλα, τα βερίκοκα και η σταφίδα.

Ακόμη μια προκαταρκτική εργασία πριν από την αφυδάτωση είναι η βύθιση σε διάλυμα καυστικού νατρίου, με σκοπό την απομάκρυνση του κηρώδους υμενίου και την πρόκληση ρωγμών στον φλοιό, που επιταχύνουν τον ρυθμό αφυδάτωσης.

Μέθοδοι αφυδάτωσης
Η απομάκρυνση νερού από τα τρόφιμα μπορεί να γίνει: • με την εφαρμογή θερμότητας, • με όσμωση, • με μηχανικά μέσα.

Στην αφυδάτωση των τροφίμων με την εφαρμογή θερμότητας διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις: • την ξήρανση στον ήλιο, • την έκθεση του προϊόντος σε ρεύμα θερμού αέρα, • την επαφή του προϊόντος με θερμή επιφάνεια, • την έκθεση του προϊόντος σε μικροκύματα ή υπέρυθρη ακτινοβολία, • την αφυδάτωση με εκτόνωση, • τη λυοφιλίωση.

Η ξήρανση στον ήλιο αποτελεί την αρχαιότερη, την απλούστερη και οικονομικότερη μέθοδο αφυδάτωσης των τροφίμων.

Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα για την αφυδάτωση σταφυλιών, φρούτων, λαχανικών, σιτηρών και οσπρίων και σε ορισμένες περιπτώσεις κρέατος και αλιευμάτων, σε περιοχές όπως οι χώρες της Μεσογείου, η Καλιφόρνια, η Αυστραλία που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ηλιοφάνεια, χαμηλή σχετική υγρασία και ανομβρία την περίοδο συγκομιδής των προϊόντων.

Η αφυδάτωση των φρούτων και λαχανικών με έκθεση σε θερμό αέρα για να γίνει θα πρέπει το φρούτο ή το λαχανικό να προσλάβει θερμότητα προκειμένου να εξατμιστεί το νερό που περιέχει.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό αφυδάτωσης ενός προϊόντος είναι οι παρακάτω:

 • Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, τα οποία καθορίζουν τον ρυθμό μεταφοράς του νερού από το εσωτερικό στην επιφάνειά του.
 • Οι συνθήκες αφυδάτωσης που επικρατούν στο ξηραντήριο, οι οποίες καθορίζουν τον ρυθμό απομάκρυνσης του νερού από την επιφάνεια του προϊόντος.

Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, τα οποία καθορίζουν τον ρυθμό μεταφοράς του νερού από το εσωτερικό στην επιφάνειά του, είναι η επιφάνεια και η κυτταρική του οργάνωση, καθώς επίσης και το είδος και η συγκέντρωση των διαλυμένων σε αυτό ουσιών.

Ο ρυθμός αφυδάτωσης είναι ανάλογος προς την επιφάνεια του προϊόντος που είναι εκτεθειμένη στον αέρα, κατά συνέπεια ο τεμαχισμός του φρούτου ή του λαχανικού σε φέτες ή μικρότερα τεμάχια αυξάνει την επιφάνεια εξάτμισης και κατά επέκταση τον ρυθμό αφυδάτωσης.

Τα ξηραντήρια θερμού αέρα διακρίνονται στους παρακάτω τύπους:

 • Φούρνοι αφυδάτωσης
 • Θάλαμοι αφυδάτωσης.
 • Σήραγγες αφυδάτωσης.
 • Μεταφορική ταινία.
 • Περιστρεφόμενα ξηραντήρια.
 • Ξηραντήρας-αποθήκη.
 • Ξηραντήρας ρευστοποιημένου στρώματος.
 • Ξηραντήρας ανοδικού ρεύματος.
 • Ξηραντήρας ψεκασμού.

Οι προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται

Τα αφυδατωμένα τρόφιμα θεωρούνται μικροβιολογικά σταθερά και μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς μικροβιολογική αλλοίωση, όταν έχουν τιμή aw < 0,7. Ωστόσο τα αφυδατωμένα τρόφιμα δεν είναι παστεριωμένα ούτε αποστειρωμένα γι' αυτό επιβάλλεται κατά την παραγωγή αφυδατωμένων τροφίμων:

 • Η τήρηση υψηλών συνθηκών υγιεινής, με σκοπό την αποφυγή επιμολύνσεων.
 • Η στεγανή συσκευασία των αφυδατωμένων τροφίμων, ώστε να αποφευχθεί η πρόσληψη υγρασίας και η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.

Κατά τη διάρκεια της αφυδάτωσης καθώς και κατά τη συντήρηση των αφυδατωμένων προϊόντων λαμβάνουν χώρα ενζυμικές αντιδράσεις, εκτός αν έχει γίνει προηγουμένως η αδρανοποίηση των ενζύμων, καθώς επίσης αντιδράσεις μη ενζυμικής μελάνωσης και οξείδωσης των λιπών.

Πώς λειτουργούν οι θάλαμοι αποξήρανσης

Οι θάλαμοι αφυδάτωσης είναι τα πιο απλά ξηραντήρια. Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, πρόκειται για ξηραντήρες απλής κατασκευής και μικρής απόδοσης που χρησιμοποιούνται για την αφυδάτωση κατά παρτίδες φρούτων και λαχανικών.

Τα συγκεκριμένα ξηραντήρια κατασκευάζονται από panel πεπιεσμένης πολυουρεθάνης εσωτερικά, και εξωτερικά είναι ανοξείδωτα με μία ή δύο πόρτες, ο θάλαμος δέχεται ένα ή περισσότερα καρότσια τελάρων και είναι θερμαινόμενος με ανακύκλωση θερμού αέρα η οποία γίνεται με ανεμιστήρες, ενώ υπάρχει και τάμπερ ελεύθερου εξαερισμού και βεντιλατέρ βεβιασμένου εξαερισμού.

Ο θάλαμος αφυδάτωσης είναι εφοδιασμένος με πίνακα προγραμματισμού της λειτουργίας του και με ηλεκτρονικά ψηφιακά όργανα (υγρόμετρο, θερμόμετρο υγρού και ξηρού βολβού).

Θερμός αέρας
Το προϊόν σε έναν θάλαμο αφυδάτωσης τοποθετείται σε τελάρα και τα τελάρα σε ράφια καροτσιών και εκτίθεται στην επίδραση του θερμού αέρα που κυκλοφορεί μεταξύ των τελάρων και παραμένει στον θάλαμο μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αφυδάτωση.

Στα συγκεκριμένα ξηραντήρια προτείνεται η διαμόρφωση του προϊόντος στα τελάρα, σε λεπτό στρώμα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ανομοιομορφία της αφυδάτωσης των προϊόντων.

Ορισμένα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας και θα μπορούσαν να αφυδατωθούν είναι:

• Ροδάκινο, • Νεκταρίνι, • Πορτοκάλι, • Δαμάσκηνο, • Κεράσι, • Μήλο, • Φράουλα, • Σταφύλι, • Πεπόνι, • Αχλάδι, • Κυδώνι, • Σκόρδο - Κρεμμύδι, • Βερίκοκο, • Τομάτα, • Κόκκινες και πράσινες πιπεριές, • Ακτινίδιο, • Μανιτάρι, • Γύρη, • Οσπρια.

Το κόστος ενός μικρού θαλάμου αφυδάτωσης εξοπλισμένου με καρότσι και τελάρα ξεκινάει από τις 10.000€.

Πού θα απευθυνθώ

 • FOODTEC - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, Δημοσθένης Μ. Τριανταφυλλίδης, Γεωπόνος ΑΠΘ, ΜΒΑ. Μυτιλήνης 67, Πολίχνη - Θεσσαλονίκη. Τηλ: 6944324715 - 2310-587254 E-mail: dmtriantafyllidis@yahoo.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

πηγή:'Eθνος

12 καλοί λόγοι για να είστε αισιόδοξοι


12 καλοί λόγοι για να είστε αισιόδοξοι

Επειδή καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με τόνους αρνητικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να κάμψουν ακόμα και τα πιο θαρραλέα πνεύματα, βρήκαμε μερικούς λόγους για να... είμαστε αισιόδοξοι –πέραν του προφανούς, ότι αυτό είναι το μόνο (επι)βιώσιμο σχέδιο. Επαναλάβετε μετά από εμάς:

Είστε αισιόδοξοι γιατί..

…Έχετε τουλάχιστον έναν άνθρωπο στην ζωή σας που σας αγαπά. Πριν συνοφρυωθείτε, προσέξτε ότι δεν είπαμε «που είναι ερωτευμένος μαζί σας». Είπαμε «που σας αγαπά». Αν δυσκολεύεστε να τον εντοπίσετε, θα είναι επειδή σας αγαπά με τον δικό του, ιδιαίτερο και ίσως λίγο μυστικοπαθή τρόπο.

…Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι καλό, οφείλεται στο ταλέντο/ την εξυπνάδα/ την σκληρή δουλειά σας. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι κακό, οφείλεται στην κακή τύχη –την οποία θα αντισταθμίσετε με το ταλέντο/ την εξυπνάδα/ τη σκληρή δουλειά σας την επόμενη φορά. Επαναλάβετέ το αρκετές φορές, μέχρι να το πιστέψετε.

…Οι χώρες που ανακηρύσσονται κάθε χρόνο πανηγυρικά σε επίγειους παραδείσους, με τέλεια κοινωνική πρόνοια, υποδειγματική παιδεία και τρέμε-Bill-Gates κατά κεφαλήν εισοδήματα (λέγε με Σκανδιναβία) έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών. Η εξήγηση γι’ αυτό μπορεί να είναι πολύ βαθύτερη από το κλισέ «όταν όλα γύρω σου δουλεύουν τέλεια, δεν έχεις παρά μόνο τον εαυτό σου για να κατηγορήσεις όταν κάτι πάει στραβά». Υπάρχει, όμως, πάντα μια δόση αλήθειας στα κλισέ.

…Το μέλλον δεν επηρεάζεται από τον τρόπο που σκέφτεστε για αυτό. Για την ακρίβεια, το μόνο που μπορείτε να επηρεάσετε ανησυχώντας για το μέλλον, είναι το παρόν. Θα προσθέταμε πως το μέλλον δεν υπάρχει, είναι μια αφηρημένη έννοια του χρόνου (που κι αυτός μια αφηρημένη έννοια είναι) αν δεν ανησυχούσαμε πως θα σας απομακρύνουμε από το θέμα στρέφοντάς σας σε βαθιές φιλοσοφικές αναλύσεις.

…Αν χρειάστηκε μόνο ένα blackout της Wikipedia και δυο επιθέσεις των Anonymous για να αποσυρθεί από το Αμερικανικό Κογκρέσο το νομοσχέδιο που θα έκλεινε το internet όπως το ξέρουμε, κινήματα όπως αυτά της Αραβικής Άνοιξης, των Αγανακτισμένων και του Occupy Wall Street έχουν ακόμα ελπίδες επιτυχίας.

…Σταματήσατε να βλέπετε ειδήσεις. Και περνάτε περίοδο άρνησης. Όσο λιγότερο κρατάτε την ανάσα σας μπροστά στην δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο εξιστόρηση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να μην σκάσετε μέχρι αυτή να περάσει.

…Θα περάσει. Όλα περνούν.

…Φωτογραφίες που κυκλοφορούν ελεύθερες στο internet και επαναφέρουν την εμπιστοσύνη μας προς την ανθρωπότητα –για περισσότερη έμπνευση, κάντε ένα search με τους όρους faith in humanity: restored.

…Τα δίκτυα αλληλεγγύης έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους και αποδεικνύουν ότι αυτό που λίγα χρόνια πριν ήταν αδιανόητο για μια μεγάλη πόλη βουτηγμένη στο lifestyle, να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο, σήμερα είναι πραγματικότητα.

…Η δυσκολότερη περίοδος στη ζωή του καθενός είναι αυτή που γίνεται τελικά –αφού περάσει– η ασπίδα απέναντι στις μικρές, ασήμαντες, καθημερινές δυσκολίες. Οι παππούδες μας έλεγαν «τι να με τρομάξει εμένα; Εγώ έχω περάσει Κατοχή». Σε δέκα χρόνια από τώρα, ό,τι και αν συμβαίνει δεν θα είναι χειρότερο από την ελληνική κρίση. Και δε θα μας τρομάζει ούτε εμάς τίποτα.

…Θα υπάρχουν πάντα θάλασσες με τιρκουάζ νερά, ημιφωτισμένα καλντερίμια με παλιά αρχοντικά, βιβλία με happy end, έρωτες με δράματα, ντομάτες γεμιστές με κιμά. Κι όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν, θα υπάρχει πάντα το αλκοόλ.

…Όσο βαρετά μποέμ και αν ακούγεται, τα πράγματα που μας κάνουν πιο ευτυχισμένους είναι τα μικρά και καθημερινά: η μυρωδιά του ζεστού καφέ (δεν το λέμε εμείς, οι έρευνες το λένε), το αγαπημένο μας τραγούδι στο repeat, το χαμόγελο κάποιου που αγαπάμε πολύ, το αχνό πορτοκαλί φως της ανατολής του ήλιου –ναι, ακόμα κι αν το βλέπουμε ανάμεσα σε κεραίες και ταράτσες πολυκατοικιών.

kala-nea.gr

Κάν'το μόνος σου: Φτιάξε το πιο πρωτότυπο Χριστουγεννιάτικο δέντρο της ζωής σου

 


 

Αν βαρέθηκες να στολίζεις το κλασσικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο σου, φέτος κάνε κάτι διαφορετικό: πάρε τις γιρλάντες και τα φωτάκια σου φέρε το εορταστικό πνεύμα με στυλ.
Αυτή τη χρονιά άσε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην αποθήκη σου. Σού έχουμε καλύτερο!
1. Σχοινί (ή λεπτό συρματάκι), χριστουγεννιάτικα στολίδια και λίγη φαντασία. Έτοιμο!

2. Δεν είναι όλα τα ξύλα για το τζάκι. Άσε μερικά κλαράκια, πάρε λίγη κόλλα και δημιούργησε.
tip: Βάλε το χειροποίητο ξύλινο δεντράκι μπροστά από το παράθυρό σου. Αν χιονίζει έξω, ακόμη καλύτερα.
3. Πάλι από ξύλο. Προμηθεύσου λίγο ξύλο και φτιάξε ένα δέντρο που θα κλέψει τις εντυπώσεις. Στόλισέ το με ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα φωτάκια.
4. Μια παλιά λευκή σκάλα, κεράκια και μια κορδέλα γύρω από τα πόδια της. Αλήθεια, δεν το΄χαμε ξαναδεί.
5. Διακόσμησε ένα μικρό αποξηραμένο δεντράκι με μικρά στολίδια.
6. Στρίμωξε το δεντράκι σου σε ένα ψάθινο καλάθι.
7. Από το μεγάλο στο μικρότερο. Φτιάξε ένα eco-friendly δεντράκι χρησιμοποιώντας τα βιβλία σου.
... κάν΄το να λάμψει
8. Μια ακόμη σύνθεση από ξύλο, σχοινί και κόκκινα και χρυσά στολίδια. Μοναδικό.
9. Χριστουγεννιάτικο πνεύμα και στο δωμάτιο των παιδιών. Πάρε χαρτόνι, μπρελοκάκια, παιχνιδάκια και στολίδια και καρφίτσωσε τα σε ένα χαρτόνι (για να αποφύγεις τις πρόκες στον τοίχο σου).
10. Εδώ θέλει λίγη τέχνη, αλλά αξίζει τον κόπο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις (special) χαρτί περιτυλίγματος.
11. Όταν τα μπαλόνια πάρουν μια γεύση από Χριστούγεννα.
12. Αντί να τα βάλεις στο δέντρο, βάλ'τα στον τοίχο.
13. Οι φελλοί μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων.
Καλά Χριστούγεννα!

Τις ιδέες τις βρήκαμε στο Buzzfeed.

Η Αθήνα μιας άλλης εποχήςΗ Αθήνα με τα περίπου πέντε εκατομμύρια κατοίκους και το ατελείωτο τσιμέντο που όλοι γνωρίζουμε δεν ήταν πάντα έτσι. Μερικές μόνο δεκαετίες νωρίτερα η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες: 
 Perierga.gr - Η Αθήνα μιας άλλης εποχήςΘησείο
Perierga.gr - Η Αθήνα μιας άλλης εποχήςΚολλέγιο Αθηνών, Ψυχικό
Perierga.gr - Η Αθήνα μιας άλλης εποχήςΟδός Πατριάρχου Ιωακείμ, Κολωνάκι
Perierga.gr - Η Αθήνα μιας άλλης εποχήςΨυχικό – Πεντέλη
Perierga.gr - Η Αθήνα μιας άλλης εποχής
Perierga.gr - Η Αθήνα μιας άλλης εποχής
Perierga.gr - Η Αθήνα μιας άλλης εποχής
Perierga.gr - Η Αθήνα μιας άλλης εποχήςΠλατεία Κάνιγγος
Perierga.gr - Η Αθήνα μιας άλλης εποχής
Perierga.gr - Η Αθήνα μιας άλλης εποχήςΛεωφόρος Συγγρού
Perierga.gr - Η Αθήνα μιας άλλης εποχήςΠλατεία Ομονοίας
Perierga.gr - Η Αθήνα μιας άλλης εποχής
Perierga.gr - Η Αθήνα μιας άλλης εποχήςΟδός Αθηνάς
Perierga.gr - Η Αθήνα μιας άλλης εποχής
Perierga.gr - Η Αθήνα μιας άλλης εποχήςΓαλάτσι, το 1920
πηγή:perierga.gr
Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget