Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012

Οι Έλληνες δεν ήταν ειδωλολάτρες αλλά ιδεολάτρες!Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, στο «Μετά τα Φυσικά, 1049a.26, 1029a.20, 1036a.23», η αρχική κοσμική ύλη είναι αγέννητος, άφθαρτος, αόριστος, άγνωστος καθ’ αυτήν, νεκρά, άμορφος και έξωθεν κινούμενη. Τα τέσσερα αρχικά κοσμικά στοιχεία των φιλοσόφων της κοσμολογικής περιόδου, και δη του Εμπεδοκλέους, είναι οι εκδηλώσεις της αρχικής κοσμικής ουσίας.

Συμφώνως με τον Αριστοτέλη, στο «Φυσικά, 192a.16, 192b.18», «Μετά τα Φυσικά, 1072b.3», η σκόπιμος κίνηση προκαλεί μορφοπλασματική ενέργεια, δια της οποίας η κοσμική ύλη μεταβαίνει εκ της δυνατότητας «δυνάμει» εις την πραγματικότητα «ενέργεια», δια της οποίας λαμβάνουνε υπόσταση τα πράγματα δια της επί της ύλης κυριαρχίας του Είδους (Ιδέα), όπερ αποτελεί την έννοια, την ουσία, τον τελικό σκοπό και την δύναμη, ήτις πραγματοποιεί τον σκοπό αυτόν.

Στην Γη κυριαρχεί δύναμη δημιουργός των τελικών μορφών της ύλης, η Εντελέχεια (βλ. Αριστοτέλης «Μετά τα Φυσικά, 1092a.3, 1050a.22»), η οποία εξωτερικώς εκδηλώνεται κατά την σχέση των συστατικών στοιχείων προς άλληλα και εσωτερικώς ως ψυχή των έμβιων όντων. Θρεπτική εις τα φυτά, αισθητική και κινητική στα ζώα και νοητική στον άνθρωπο, στον οποίο αθάνατος και θείος είναι ο ποιητικός νους, όστις προέρχεται, ως θείον δώρο, έξωθεν (θύραθεν) και είναι αληθώς θείος : είναι το καθαρό Λογικό, ο Νους. Ο θείος ούτος ξένος παρέχεται αφ’ εαυτού στον άνθρωπο, κατά την διάρκεια της ζωής και όταν το σώμα διαλύεται μετά την κυρίως ειπείν ζωή επιστρέφει προς τον καθολικό Νου, όστις είναι ο θεός και εν τω οποίο απορροφάται, κατά τον Αριστοτέλη στο «Περί ψυχής, 430a.17», «Περί γενέσεως και φθοράς, 736b.27»!

Εν τη λειτουργία του σύμπαντος σκοπός της κοσμικής ύλης είναι το Είδος και του σώματος η ψυχή, ήτις είναι εντελέχεια η πρώτη σώματος φυσικού δυνάμει ζωή έχοντος.

Ο Κόσμος είναι ενιαίο και καλώς διατεταγμένο σύνολο και μεταβαίνει ολονέν σε ανώτερα στάδια εξέλιξης. Η προϊούσα αυτή εξέλιξη αποτελεί τον σκοπό της φύσεως, στον οποίο υπηρετούν όλοι οι επιμέρους σκοποί, διότι έκαστον ον δεν είναι μόνον σκοπός εαυτού, αλλά και μέσο προς πραγματοποίηση ανώτερων σκοπών, επί των οποίων πάλι στηρίζονται άλλοι έτι υψηλότεροι, ούτως ώστε πάντες συνεργάζονται προς πραγματοποίηση του ενός μεγάλου σκοπού, όστις είναι ο Κόσμος ως όλον. Ούτω ολόκληρο το σύμπαν αποτελεί ιεραρχία σκοπών, εν τη οποία τόσο και επί μέρους όσον και το όλον τελεί εις διαρκεί εξέλιξη προς αεί ανώτερους σκοπούς.

Αλλά ποιος είναι ο ύψιστος και έσχατος σκοπός, προς τον οποίον κατατείνει ο Κόσμος ;;

Τούτο μανθάνουμε, λέγει ο Αριστοτέλης, εάν εξετάσουμε την σχέση Είδους και Ύλης κατά τα διάφορα στάδια της προς ανώτερους σκοπούς εξελίξεως.

Η ύλη υποχωρεί ολονέν περισσότερο όσο ανώτεροι είναι οι εκάστοτε πραγματοποιούμενες μορφές!
Συμβαίνει ότι και περί το έργο του καλλιτέχνη. Η ύλη από την οποία πλάττει τον ανδριάντα ή το άγαλμα, υποχωρεί αναλόγως προς το βαθμό της εμφανίσεως της μορφής/είδους/ιδέας, έως ότου δεν βλέπουμε πλέον εν τω μάρμαρο την ύλη, αλλά το καθαρό Είδος/Ιδέα/Μορφή!!

Όπερ και σημαίνει ότι οι έλληνες δεν ήταν ειδωλολάτρες αλλά ΙΔΕΟΛΑΤΡΕΣ!!

Πηγή: http://www.ellinikoarxeio.com/2011/03/ideolatres-ellines.html#ixzz247Fn1EiW

Μια διαφορετική χρήση του μελιού!!Το μέλι όπως ξέρουμε έχει πάρα πολλές ιδιότητες. Μια από αυτές και όχι ομολογουμένως συνηθισμένη είναι και η χρήση του ως ορμόνη ριζοβολίας τόσο για το πολλαπλασιασμό δέντρων όσο και φυτών και θάμνων. Στην ουσία δημιουργούμε ένα κλώνο του μητρικού δέντρου-φυτού! Στην περίπτωση που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε ένα δέντρο , εγώ διάλεξα μια δαμασκηνιά , διαλέγουμε ένα κλαδί ενός έτους. Κόβουμε κάτω από τον κόμπο και το αφήνουμε στα 10 με 15 εκατοστά । Βαπτίζουμε το σημείο του κόμπου στο μέλι και το μπήγουμε σε υγρή τύρφη! Σε ένα μήνα περίπου θα έχει πιάσει το μόσχευμα μας και θα αρχίσει να πετάει τα πρώτα φιλαράκια!
Εδώ οι δύο δαμασκηνιές μου 3,5 εβδομάδων και έχουν αρχίσει να πετάν τα πρώτα φιλαράκια. Όταν τα μεταφυτεύσω θα αναρτήσω και φωτογραφία με το ριζικό σύστημα των μοσχευμάτων!
Τον ίδιο τρόπο εφαρμόζουμε και στα φυτά που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε।Κόβουμε το κλαδάκι καθαρίζουμε την βάση και εμβαπτίζουμε με μέλι!
Καλή επιτυχία σε όποιον το δοκιμάσει !
πηγή:grypasbees

Χ.Γιανναράς:H σωτηρία ανέφικτη αν δεν υπάρξει «δίκη»
Του Χρήστου Γιανναρά
Tο να παίζει κανείς με την ψυχολογία των πολιτών, τον φόβο, τον ενδεχόμενο πανικό, την ελπίδα ή τον απελπισμό τους, το να τολμάει τέτοιον σαδισμό από καιροσκοπικό συμφέρον ή από ανεύθυνη επιπολαιότητα, είναι αδίκημα ποινικό. Tο προβλέπει ο Ποινικός Kώδικας (άρθρο 191) και το προσδιορίζει ως….
«διασπορά ψευδών ειδήσεων».
Tο τιμωρεί με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και με χρηματική ποινή.
Tο αδίκημα, με τη νομική του διατύπωση, αφορά σε όποιον «διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να ταράξουν τη δημόσια πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ή να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας».

Tο άρθρο δυστυχώς δεν προβλέπει τις καταστροφικές για την οργανωμένη συλλογικότητα συνέπειες που μπορεί να έχει η διασπορά ψευδών ειδήσεων παραπλανητικά αισιόδοξων («λεφτά υπάρχουν»), εφησυχαστικών, ικανών να οδηγήσουν τους πολίτες σε ψευδαισθήσεις και προσδοκίες ουτοπικές, δηλαδή σε σκόπιμη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα. Iσως η πορεία της χώρας να ήταν διαφορετική, αν είχαν υπάρξει ποινικές συνέπειες για τον πρωθυπουργό που βεβαίωνε θριαμβικά ότι «οι βάσεις φεύγουν», «η Eλλάδα ανήκει στους Eλληνες» ενώ είχε μόλις υπογράψει τη συνέχιση παραμονής των βάσεων και την παραίτηση της Eλλάδας από το δικαίωμα ερευνών για πετρέλαιο ακόμα και έξω από τη Σαλαμίνα.
Πάντως, αν το άρθρο 191 του Ποινικού Kώδικα, έστω και ελλιπές, εφαρμοζόταν σήμερα με ευσυνειδησία και αμεροληψία από τους δικαστές, το σύνολο ίσως των επαγγελματιών της πολιτικής και της πληροφόρησης θα βρισκόταν στη φυλακή. Διότι στην Eλλάδα, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια (από την υπογραφή του πρώτου Mνημονίου και μετά), η άσκηση της εξουσίας και εν πολλοίς της πληροφόρησης θεμελιώνεται κατ’ αρχήν στη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Πριν από κάθε δόση δανείου πολιτικοί και δημοσιογράφοι εξαπολύουν απειλές κατατρομοκράτησης των πολιτών για επικείμενη, εντός ημερών, αδυναμία πληρωμής από το κράτος μισθών και συντάξεων, έξοδο από τη Zώνη του Eυρώ, πιθανότατα και από την E.E., επιστροφή στη δραχμή, βυθισμό στο χάος, στην αλληλοσφαγή.
Eφαρμόζουν ό,τι ακριβώς τιμωρεί το άρθρο 191 του Ποινικού Kώδικα: Σπέρνουν τρόμο και πανικό στους πολίτες, καταλύουν (όχι απλώς διαταράσσουν) τη «δημόσια πίστη» (αν αυτή σημαίνει την εμπιστοσύνη του πολίτη στις προϋποθέσεις και στους θεσμούς οργάνωσης της συλλογικότητας), εμφανίζουν τη χώρα στη διεθνή σκηνή διαλυμένη, ανίκανη, πανικόβλητη, ευκολότατη λεία για επίβουλους γείτονες. Kαι όλα αυτά τα ποινικώς κολάσιμα τα μηχανεύονται, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, προκειμένου να επιβληθούν στους πολίτες εξωφρενικού παραλογισμού ανομίες και αδικίες: περικοπές επιούσιων εισοδημάτων, φορολογήσεις που ισοδυναμούν με δήμευση προστατευόμενων από το Σύνταγμα περιουσιών, πρακτικές που μόνο στρατεύματα κατοχής εφαρμόζουν σε υπόδουλη χώρα. Mε μοναδικό στόχο, πολιτικών και δημοσιογράφων, να επιβληθούν τα «μέτρα» χωρίς να υπάρξει έκρηξη της κοινωνικής απόγνωσης, να τιθασευθεί από τις απειλές η πάνδημη οργή και αγανάκτηση.
Aπό την άλλη, ανησυχία και φόβο, κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς της συμβίωσης, προκαλεί και η καταστροφολογία της αντιπολίτευσης. Oι αντιθέσεις είναι παθιασμένες, πολωτικές, διαμετρικά αντίπαλες – κάποιος πρέπει να λέει αλήθεια και κάποιος ψέματα. Oμως το άρθρο 191 του Ποινικού Kώδικα είναι σαν να μην υπάρχει, ούτε δικαστής υπάρχει να προστατέψει τους πολίτες από ανησυχίες, φόβο, απώλεια εμπιστοσύνης στα δημόσια λειτουργήματα. Tο πολιτικό παιχνίδι, ακόμα και με την πατρίδα κατεστραμμένη και ατιμασμένη, παίζεται με την ψυχολογία των πολιτών: ποιος θα κερδίσει τις ενστικτώδεις ενορμήσεις, φοβικές ή ψευδαισθητικά «αισιόδοξες».
Kαι η σύγχυση από τις αντιτιθέμενες πιστοποιήσεις και προβλέψεις γίνεται κυριολεκτικά παραζάλη, όταν την κυβερνητική πολιτική την καταγγέλλουν όχι οι αντίπαλες κομματικές συντεχνίες, αλλά οικονομολόγοι και πολιτικοί αναλυτές με διεθνή ακαδημαϊκή καταξίωση, σεβαστοί και έγκυροι στα σοβαρότερα κέντρα επιτελικής σπουδής των πτυχών της παγκόσμιας σήμερα κρίσης. Tους ακούμε ή τους διαβάζουμε οι πολίτες να χαρακτηρίζουν την οικονομική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων εγκληματική, σπασμωδική και επιπόλαιη, ανεξήγητα δουλοπρεπή, τεκμηριώνοντας την κριτική τους με ακαταμάχητα πειστήρια. Σε αυτές τις νηφάλιες φωνές οι κυβερνήσεις δεν απαντάνε ποτέ, κωφεύουν, τις αγνοούν, προτιμάνε να μαλλιοτραβιούνται στις κομματικές αντιμαχίες τις αηδιαστικά ευτελέστατες. Aλλά ούτε και τολμάνε να στείλουν στον εισαγγελέα τουλάχιστον τους εγχώριους επιφανείς επικριτές τους για το αδίκημα του άρθρου 191 του ΠK.
Tι είναι σήμερα στην Eλλάδα «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και τι έγκυρη καταγγελία; Tι είναι ποινικό αδίκημα και τι ρεαλιστική κοινωνική προσφορά αμερόληπτης, τίμιας ενημέρωσης; Oι θεσμοί που δημιουργήθηκαν για να προστατεύουν τους πολίτες από την παραπλάνηση και εξαπάτηση δεν λειτουργούν ή είναι εξόφθαλμα υποταγμένοι στην εξουσιαστική προπαγάνδα. Oι πολίτες δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη σε κανέναν για τίποτα. Tα Δελτία Eιδήσεων δεν πληροφορούν, προσφέρουν υλικό για φημολογία, ο πανικός κυοφορεί, από στόμα σε στόμα, ανεξέλεγκτη φρίκη. Ποιες παραβάσεις να κυνηγήσουν τελικά οι εισαγγελείς, όταν μήτρα κάθε ανομίας είναι τα κοινωνικά κακουργήματα που καλύπτονται με κοινοβουλευτική ασυλία;
Δεν χρειάζονται ούτε εξεταστικές ούτε ανακριτικές επιτροπές, τα κακουργήματα που κατέστρεψαν τη ζωή και την ελπίδα εκατομμυρίων στην Eλλάδα ανθρώπων έχουν επώνυμους φυσικούς αυτουργούς και συγκεκριμένες χρονολογίες τέλεσης: Ποιοι πρωθυπουργοί και ποιοι υπουργοί Oικονομικών κατέστησαν τον δανεισμό βρόχο πνιγμού, θανατική καταδίκη της χώρας. Ποιοι υπέγραψαν ποιους διορισμούς χρυσοπληρωμένων, σε αναρίθμητα πόστα, κομματανθρώπων. Ποιοι τους πακτωλούς των προγραμμάτων σύγκλισης της ελληνικής με τις ευρωπαϊκές οικονομίες τους διοχέτευσαν επιδεικτικά στο αδηφάγο πελατειακό κράτος.
H δημοκρατία δεν είναι συνταγή, είναι άθλημα. Tο άθλημα έχει κανόνες. Kαι η παραβίαση των κανόνων έχει ποινές. Δίχως επιβολή ποινών στους υβριστές των κανόνων το άθλημα καταλύεται, δεν υπάρχει δημοκρατία. Oμως η απαλλαγή από τυραννίες στο όνομα του αθλήματος της δημοκρατίας κερδήθηκε με αίμα. Kαι η κατάλυση των κανόνων της δημοκρατίας είναι ύβρις του αίματος που την κοστολογεί.
Aν δεν καθίσουν στο εδώλιο οι υβριστές, δημοκρατία στο Eλλαδιστάν δεν θα υπάρξει.
πηγή: Καθημερινή

Η διατροφή που κάνω και δεν παχαίνωΉμουν και είμαι υπέρ μίας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής και όχι μιας δίαιτας εξπρές με αμφίβολα αποτελέσματα.

Αυτό γιατί πιστεύω ότι στο θέμα της διατροφής χρειαζόμαστε ένα μοντέλο που να αποδίδει σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Όταν ακολουθούμε μία σωστή διατροφή ουσιαστικά εκπαιδεύουμε τον οργανισμό μας να αναζητά υγιεινές τροφές, δε νιώθουμε στέρηση ενώ, επειδή τρώμε κάθε 3 –4 ώρες, ενισχύουμε το μεταβολισμό μας κάνοντας έτσι καλύτερες καύσεις. Γι αυτό επειδή οι περισσότεροι από εσάς με ρωτάτε συνεχώς τι είδους διατροφή κάνω σκέφτηκα να σας κοινοποιήσω το ημερήσιο διατροφικό μου πρόγραμμα για να πάρετε μερικές ιδέες.

Για πρωινό

Πίνω ένα ποτήρι χλιαρό νερό με λεμόνι μόλις ξυπνήσω.
Μετά από μισή ώρα, τρώω ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης με ημιάπαχο γάλα 1.5% και μία κούπα κακάο χωρίς γάλα και ζάχαρη.
Γιατί το κάνω: Η αποτοξίνωση ξεκινά από το πρωί! Το λεμόνι έχει πολλά αντιοξειδωτικά και το νερό έπειτα από οκτώ ώρες ύπνου ενυδατώνει τον οργανισμό. Παράλληλα αποβάλλει τις τοξίνες και προσφέρει ένα υγιές και λαμπερό δέρμα ενώ ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου.
Σύμφωνα με ελληνική έρευνα, σχεδόν το 50% των Ελλήνων δεν ασχολείται με το πρωινό ή δεν θέλει να το συμπεριλάβει στην καθημερινή διατροφή του, γιατί θεωρεί ότι έτσι θα περιορίσει τις ημερήσιες θερμίδες του και θα αδυνατίσει. Κι όμως, ένα σωστό και ισορροπημένο πρωινό μας προστατεύει, μας δυναμώνει και μας αδυνατίζει! Μάλιστα την αξία του σωστού πρωινού γεύματος επισήμανε πρόσφατη επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό «New Scientist». Επίσης, αμερικανική μελέτη έδειξε ότι το 50% αυτών που παραλείπουν το πρωινό οδηγείται σε παχυσαρκία και από αυτούς το 50% σε καρδιοπάθειες. Το πρώτο γεύμα της ημέρας παρέχει πολύτιμη ενέργεια για όλη τη μέρα στον οργανισμό, βοηθά στη μνήμη και τη συγκέντρωση και προστατεύει από τη γήρανση. Οι ερευνητές συνιστούν ότι θα πρέπει να βασίζεται σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (τουλάχιστον 25 γραμμάρια συνολικά), όπως είναι το γάλα, τα δημητριακά, το ψωμί ολικής αλέσεως, το γιαούρτι και τα φρούτα. Τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό καταφέρνουν να περιορίσουν το αίσθημα της πείνας αισθητά μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες, αποφεύγοντας έτσι το διαρκές «τσιμπολόγημα».
Επιλέγω τα
δημητριακά ολικής άλεσης που έχουν και λιγότερα σάκχαρα, περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και το ημιάπαχο γάλα που συμβάλλει στην αποφυγή της οστεοπόρωσης ενώ βοηθά στο αδυνάτισμα. Το κακάο είναι το προληπτικό μου μέσο κατά της γήρανσης αφού λόγω της πληθώρας των αντιοξειδωτικών που περιέχει με διατηρούν υγιή!

Για σνακ

Πίνω έναν φρέσκο χυμό πορτοκάλι ή χυμό ρόδι ή βατόμουρο, να είναι βιολογικά.
Γιατί το κάνω: Είναι πολύ σημαντικό στη διάρκεια της ημέρας να καταναλώνετε ένα σνακ. Το πορτοκάλι μου παρέχει την ποσότητα βιταμίνης C, η οποία με τη σειρά της χαρίζει μακροζωία και ενισχύει την καλή λειτουργία της καρδιάς. Το ρόδι ή το βατόμουρο έχουν πλήθος αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες τους προστατεύουν το οργανισμό από τις αρνητικές επιδράσεις των οξειδωτικών ουσιών που σχηματίζονται καθημερινά από το μεταβολισμό των κυττάρων, επιδρούν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης μειώνοντας έτσι τις καταστροφικές επιδράσεις της κακής χοληστερόλης LDL στα αιμοφόρα αγγεία, ενώ έχουν κατασταλτική δράση εναντίον του καρκίνου του προστάτη και του δέρματος.

Για μεσημέρι

Τρώω μια μερίδα φαγητό (ό,τι έχουμε σπίτι): δηλαδή μία φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας (το επιλέγω μόνο μία φορά την εβδομάδα γιατί είναι πηγή τοξινών και λίπους και δεν τρώω περισσότερο από 90 γραμμ., όσο δηλαδή είναι το κινητό μου), 2 φορές λαδερά, μια όσπρια, μία σαρδέλες, μία κάποιο μεγάλο ή λιπαρό ψάρι (π.χ. συναγρίδα ή σολωμό) με μία πράσινη σαλάτα (όταν το φαγητό δεν είναι λαχανικά) και μια φέτα μαύρο ψωμί. Ολοκληρώνω με ένα σοκολατάκι πικρής σοκολάτας.
Γιατί το κάνω: Ουσιαστικά ακολουθώ το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής. Η σύγχρονη διαιτολογία θεωρεί τη μεσογειακή διατροφή τον ιδανικό τρόπο διατροφής για μακροζωία και ευεξία. Πολυετείς έρευνες έχουν αποδείξει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καρδιαγγειακά νοσήματα, εκφυλιστικές ασθένειες υπερλιπιδιαμίες, παχυσαρκία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξάλλου ότι παγκοσμίως οι κάτοικοι της Κρήτης παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Μάλιστα η διατροφή αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή πρόσληψη κεκορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης ενώ επιτυγχάνει την υψηλή πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών λόγω ελαιόλαδου αλλά και αντιοξειδωτικών ουσιών και φυτικών ινών λόγω φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων.

Για απογευματινό σνακ

Τρώω ένα φρούτο και μία μικρή χούφτα ωμά αμύγδαλα με μαύρες σταφίδες.
Γιατί το κάνω: Σούπερ-τροφή χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τορόντο τα αμύγδαλα. Όπως διαπίστωσαν σε μελέτη τους, μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης και προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η προστατευτική δράση τους οφείλεται στα μονοακόρεστα λίπη που περιέχουν. Η αποτελεσματικότητά τους στον περιορισμό των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης θεωρείται ανάλογη με εκείνη των στατινών! Μια χούφτα αμύγδαλα (15γραμμ.) περιέχει 92 θερμίδες, αλλά επίσης μπορεί να μας δώσει:
το 50% της απαιτούμενης ημερήσιας κατανάλωσης βιταμίνης Β, η οποία θεωρείται σημαντική για την διατήρηση ενός υγιούς νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος.
το 75% της απαιτούμενης ημερήσιας κατανάλωσης βιταμίνης Ε, την οποία πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός μας για γερή καρδιά.
Οι μαύρες σταφίδες στην αντιοξειδωτική διατροφική λίστα Orac καταλαμβάνουν τη δεύτερη σειρά όσον αφορά τις αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου, περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Μελέτη του Κέντρου Μελετών και Ερευνών του Los Altos της Καλιφορνίας, έδειξαν ότι 1/4 της κούπας σταφίδα την ημέρα, μειώνει την χοληστερόλη κατά 10%.

Για βραδινό

Αν βγω έξω, προτιμώ ένα ψάρι ή ψητό κοτόπουλο (ή πιο σπάνια κόκκινο κρέας) με σαλάτα ή ζυμαρικά ολικής άλεσης με κόκκινη σάλτσα. Πίνω ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και στο τέλος τρώω λίγο γλυκό γιατί είμαι… αθεράπευτα γλυκατζού!
Αν μείνω σπίτι τρώω ένα τοστ με μαύρο ψωμί ολικής άλεσης με τυρί χαμηλών λιπαρών και πίνω ένα πράσινο τσάι ή χαμομήλι, ή φτιάχνω μία τονοσαλάτα με μαρούλι και αβοκάντο ή τρώω τη μισή μερίδα από το μεσημεριανό μας φαγητό.
Γιατί το κάνω: Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, αντιοξειδωτική και αντιγηραντική ουσία. Αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους για την καλή λειτουργία της καρδιάς ενώ προληπτικά το κρασί έχει ευεργετική δράση κατά της εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.
Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι ο καλύτερος φίλος αυτών που τρέχουν ή ασκούνται καθημερινά. Περιέχουν εύπεπτους υδατάνθρακες που εφοδιάζουν τον οργανισμό με γλυκογόνο (ενέργεια). Υπερέχουν κατά πολύ από τα επεξεργασμένα γιατί περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, επιπλέον βιταμίνη Β που είναι απαραίτητη για τον ενεργειακό μεταβολισμό, και συστατικά που καταπολεμούν ασθένειες, όπως οι λιγνάνες.
Ο συνδυασμός των λαχανικών με τον τόνο αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό πιάτο! Τα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, ενώ η σημαντική τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κυρίως αδιάλυτες, τα καθιστούν συμμάχους για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά -βιταμίνες, Α, σύμπλεγμα Β, C, E, H, K, και φυλλικό οξύ, Ω-3 και Ω-6 αλλά και μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, λουτεΐνη (ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, τα οποία έχουν αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Ένα μικρό αβοκάντο μπορεί να μας δώσει περισσότερη χρησιμοποιήσιμη πρωτεΐνη από μία μεγάλη μπριζόλα γιατί η επεξεργασμένη ζωϊκή πρωτεϊνη (λόγω μαγειρέματος) δεν μπορεί να αξιοποιηθεί 100% από το ήπαρ μας.

Συνταγή τονοσαλάτας

Θα χρειαστείτε:
Την καρδιά ενός μαρουλιού
Λίγη ρόκα
Μισό αβοκάντο
1 κονσέρβα τόνου σε νερό (100 γραμμ.)
Άνηθο ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
Λεμόνι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίγανη
Εκτέλεση
Πλένετε καλά τα λαχανικά (αν δεν είναι βιολογικά ρίξτε τους λίγο ξύδι όταν τα μουλιάζετε στο νερό για να ξεπλυθούν καλύτερα), τα κόβετε και τα βάζετε σε ένα μπολ. Ρίχνετε τον τόνο, τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια και το αβοκάντο κομμένο σε κύβους. Χτυπάτε σε ένα σέικερ το χυμό ενός λεμονιού, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο και περιχύνετε με αυτό τη σαλάτα.
Δεν ρίχνω αλάτι στη σαλάτα επειδή κάνει κατακράτηση υγρών και επειδή ο τόνος έχει… κρυμμένο νάτριο ήδη. Αντικαθιστώ τη γεύση του αλατιού με τη ρίγανη και το λεμόνι που είναι σούπερ αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά! Έχει περίπου 145 θερμίδες η μερίδα (1 φλιτζάνι), και είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα με πλούσιο όγκο λόγω των λαχανικών που χορταίνουν χωρίς να σας παχαίνουν και αρκετές φυτικές ίνες, ιδανικές για την καλή λειτουργία του εντέρου. Το αβοκάντο και το ελαιόλαδο προσφέρουν τα καλά λιπαρά οξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας και τα απαραίτητα Ω-3.

Συνταγή για σάλτσα με ψημένες ντομάτες για ζυμαρικά

Θα χρειαστείτε:
Για τη σάλτσα αυτή χρειάζονται μεγάλες και ζουμερές ντομάτες.
10-12 μεγάλες ντομάτες, χωρίς τον πυρήνα
5 – 7 ελιές χωρίς κουκούτσια
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
15 φύλλα φρέσκου πλατύφυλλου βασιλικού
κομμένα φύλλα από 3-4 κλαδάκια θυμάρι
1 κ.γ. σπόρους κόλιαντρου
1 κ.γ. μαραθόσπορους
1/4 φλιτζ. + 1 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Χυμό 1 λεμονιού
1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
1/4 φλιτζ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 C. Βάλτε τις ολόκληρες ντομάτες σε ένα ταψί, προσθέστε τις ελιές, το σκόρδο, το βασιλικό, το θυμάρι, τους σπόρους κόλιαντρου και μάραθου. Περιχύστε με το 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το ξίδι. Ψήστε μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες (περίπου 40 λεπτά).
Ζεσταίνετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα (για 2-3 λεπτά). Προσθέτετε το μείγμα ντομάτας και το λευκό κρασί. Σιγοβράζετε ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να δέσουν οι ντομάτες και να αναμειχθούν οι γεύσεις (περίπου 40 λεπτά).
Βγάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Πολτοποιείτε τη σάλτσα και τη σουρώνουμε σε λεπτό σουρωτήρι, για να μην έχει σπόρους ή φλούδες.

Το μυστικό

Ακολουθώντας ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, πίνοντας πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και γυμνάζοντας το σώμα σας για 30 λεπτά την ημέρα δε θα χρειαστεί να κάνετε ποτέ δίαιτα!
πηγή:Βίκυ Χατζηβασιλείου

Αντιμετωπίστε τα χαλαρά μπράτσα!
  Σε πολλές γυναίκες τα χαλαρά μπράτσα ιδίως το κάτω μέρος είναι ένα πρόβλημα που εντείνεται ιδιαίτερα με το πέρασμα των χρόνων. Δύο είναι οι κύριες αιτίες που ευθύνονται για αυτό το πρόβλημα και αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα.

Η πρώτη και η πιο βασική είναι, όπως ίσως γνωρίζεται, το περίσσιο βάρος και δυστυχώς το κάτω μέρος από τα μπράτσα είναι μία από τις αγαπημένες λιποαποθήκες του σώματος. Αυτονόητο είναι λοιπόν ότι μια διατροφή κατάλληλη για μείωση του σωματικού λίπους είναι απαραίτητη. Δυστυχώς τρόπος για να μειώσουμε τοπικά το λίπος δεν υπάρχει, όταν όμως χάνουμε γενικά λίπος τις περισσότερες φορές τα μπράτσα ανταποκρίνονται αρκετά καλά και σχετικά γρήγορα. 

Η δεύτερη αιτία είναι είναι η έλλειψη τόνου στον υπεύθυνο μυ δηλ τον τρικέφαλο. Ο μυς αυτός δύσκολα ασκείται με τις καθημερινές κινήσεις και χρειάζεται να τον γυμνάζουμε μία με δύο φορές την εβδομάδα με ειδικές ασκήσεις. Οι παρακάτω ασκήσεις σε βίντεο είναι από τις πιο αποτελεσματικές και γίνονται πανεύκολα στο σπίτι σας, είτε με βάρη ή λάστιχα αντίστασης ή και απλά μια καρέκλα!

Οδηγίες εκτέλεσης για τις κύριες ασκήσεις τρικεφάλων
(Οι εικόνες είναι στιγμιότυπα από το βίντεο).
Εκτάσεις τρικέφαλου καθιστές: Καθίστε σε μία καρέκλα. Σηκώστε το ένα χέρι σας πάνω από το κεφάλι, λυγισμένο, με το βαράκι να βρίσκεται στο ύψος περίπου του σβέρκου.
Με το άλλο χέρι πιάστε το εσωτερικό του μπράτσου και ακινητοποιήστε το. Τεντώστε το χέρι και φέρτε το βαράκι προς τα πάνω . Επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση, ελέγχοντας την κίνηση. Εκπνοή κατά την προσπάθεια, εισπνοή κατά την επάνοδο στην αρχική θέση.

Εκτάσεις τρικέφαλου από σκυφτή θέση: Κρατήστε ένα βαράκι στο ένα χέρι σας με λαβή όπου η παλάμη να δείχνει προς το σώμα. Με ελαφρώς λυγισμένα και σταθεροποιημένα τα πόδια, λυγίστε τον κορμό και στηριχτείτε βάζοντας το ελεύθερο χέρι σας πάνω σε ένα σταθερό αντικείμενο.

Σε αυτή τη θέση το βλέμμα κοιτά προς τα κάτω, το μπράτσο του χεριού που έχει τι βαράκι είναι κολλημένο στα πλευρά κι ο πήχης σχεδόν κάθετος προς το πάτωμα. Διατηρώντας εντελώς ακινητοποιημένο τον κορμό σας, τεντώστε το χέρι προς τα πίσω μέχρι να ευθειαστεί εντελώς . Στη συνέχεια κάμψτε και επαναφέρετε το χέρι σας στην αρχική Θέση, χωρίς το μπράτσο να ξεκολλήσει καθόλου από τα πλευρά. Εκπνοή κατά την προσπάθεια, εισπνοή κατά την επάνοδο στην αρχική θέση.

Βυθίσεις τρικέφαλων: Ακουμπήστε τις παλάμες σας σε μία καρέκλα ή μια γερή προεξοχή. Στηριχτείτε στα χέρια και στις πτέρνες.
Διατηρείστε τον κορμό ίσιο και το κεφάλι ψηλά. Λυγίστε ελαφρά τα χέρια βυθίζοντας τον κοrμό κάθετα προς τα κάτω.

πηγή:e-gynaika
Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget