Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Η ιστορία του κόσµου σε 100 αντικείµενα



ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Από τα εκθέµατα του Βρετανικού Μουσείου 

Την ιστορία του κόσµου µέσα από 100 αντικείµενα διηγείται στο βιβλίο του ο Νιλ ΜΑΚΓΚΡΈΓΚορ, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου. Ο βρετανός επιστήµονας ουσιαστικάµετέφερε στο χαρτί την οµότιτλη επιτυχηµένησειρά ραδιοφωνικών εκποµπών του – «Η Ιστορία του Κόσµου σε 100 Αντικείµενα» – στο BBC. Μια ευρηµατική διήγηση που περνά από τον Παρθενώνα, γλυπτό σε ασβεστίτη 11.000 ετών και φτάνει στον συνδετήρα και την πιστωτική κάρτα
Προκαλεί και πάλι αίσθηση. Ο γνωστός πολέµιος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜΑΚΓΚΡΈΓΚΟΡ, συγκέντρωσε την «Ιστορία του Κόσµου σε 100 Αντικείµενα». Εκανε δηλαδή την επιτυχηµένη σειρά ραδιοφωνικών εκποµπών του στο Radio 4 του BBC βιβλίο µε τον ίδιο τίτλο.

Ανάµεσα στα αντικείµενα συµπεριλαµβάνονται µία από τις µετόπες του Παρθενώνα που απεικονίζει πάλη Κενταύρου µε Λαπίθη, νόµισµα µε το κεφάλι του Μεγάλου Αλέξανδρου, η Στήλη της Ροζέττας, χρυσό νόµισµα του Κροίσου, ινδικό χρυσό νόµισµα του Κουµαραγκούπτα, χαβανέζικο κράνος µε φτερά, ξύλινη ασπίδα ιθαγενών της Αυστραλίας, σετ τσαγιού της βικτωριανής εποχής, τραπεζογραµµάτιο της εποχής Μινγκ, αυτόµατο ρολόι µε τη µορφή γαλέρας, µια πιστωτική κάρτα και ένας λαµπτήρας ηλιακής ενέργειας.
Ολα τα αντικείµενα αποτελούν εκθέµατα των συλλογών του Βρετανικού Μουσείου και µε αφορµή την έκδοση αυτή ο διευθυντής του, ο 64χρονος ΜακΓκρέγκορ από τη Γλασκώβη, επαναλαµβάνει – στον «Independent» – τη θέση του ότι το Μουσείο είναι το πλέον κατάλληλο µέρος για να εκτίθενται ευρήµατα που συνελέγησαν από τις διάφορες αποικίες της Βρετανίας στο πέρασµα των καιρών και ότι, µε απλά λόγια, είναι ένα σταυροδρόµι πολιτισµών. «∆εν υπάρχει άλλο κτίριο στον κόσµο, όπου µπορείτε να δείτε το σύνολο του παγκόσµιου πολιτισµού µε τον τρόπο που παρουσιάζεται εδώ», υποστηρίζει.
Η χάλκινη κεφαλή ηγεµόνα του 15ου αιώνα που ήρθε από τη Νιγηρία στο Λονδίνο το 1939 (σ.σ.: από τα πλέον διάσηµα αντικείµενα των εθνολογικών συλλογών του Βρετανικού Μουσείου), για παράδειγµα, συνέβαλε στην αλλαγή σκέψης στην Ευρώπη. «Η κατανόηση ότι η χάλκινη κεφαλή αυτής της ποιότητας είναι σύγχρονη του Ντονατέλο άλλαξε την αντίληψη της Ευρώπης για την Αφρική.
Κατέρριψε τις ρατσιστικές αντιλήψεις που είχαν καλλιεργηθεί στις αποικίες. Νοµίζω πως είναι πολύ σηµαντικό γιατί θυµίζει στους Ευρωπαίους τον µακραίωνο πολιτισµό της Αφρικής. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το πετυχαίνεις αυτό, έχοντας αντικείµενα από τους διάφορους πολιτισµούς εδώ στο µουσείο».
[ INFO ]
«A History of the World in 100 objects» του Neil MacGregor από τον οίκο Allen Lane και στο Independent Bookshop

Νόµισµα µε τον Αλέξανδρο κερασφόρο



Το νόµισµα κόπηκε από τον Λυσίµαχο, στρατηγό του µακεδόνα στρατηλάτη. Μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου, ο Λυσίµαχος κυβέρνησε µέρος της αυτοκρατορίας του πουεκτεινόταν στη Βουλγαρία, στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θράκη.

Χρησιµοποίησε το πορτρέτο του Αλεξάνδρου στα νοµίσµατα για να υπογραµµίσει τη δική θέση του ως διαδόχου του. Εδώ απεικονίζεται κερασφόρος. Απεικονιζόταν έτσι ειδικά σε Αίγυπτο, Ινδία και Περσία, όπου οι ηγεµόνες λατρεύονταν ως θεοί. Σε νοµίσµατα του ελληνικού χώρου δεν απαντάται ως κερασφόρος. Στην άλλη όψη του νοµίσµατος απεικονίζεται η θεά Αθηνά.

Χειροπέλεκυς Olduvai









Εργαλείο της κατώτερης παλαιολιθικής περιόδου. Πιθανότατα κατασκευάστηκε πριν από ενάµισι εκατοµµύριο χρόνια. Θεωρείται η πρώτη µεγάλη εφεύρεση. Χρησιµοποιούνταν µέχρι και πριν από περίπου 500.000 χρόνια και εκτιµάται ότι η κατασκευή και η χρήση του είχε εξαπλωθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Ειδικά στη Γηραιά Ηπειρο χρησιµοποιούνταν έως πριν από 40.000 χρόνια. Χειροπελέκεις έχουν βρεθεί στην Απω Ανατολή και την Κορέα σε πρόσφατες ανασκαφές. ∆εν υπάρχει άλλο εργαλείο το οποίο να έχει χρησιµοποιηθεί για τόσο µεγάλο χρονικό διάστηµα και σε τόσο µεγάλο γεωγραφικό εύρος. Το σχήµα του συνήθως παρέπεµπε σε δάκρυ ή σε αχλάδι, δεν αποκλείεται όµως ο δηµιουργός του να το είχε εµπνευστεί από το περίγραµµα του ανθρώπινου χεριού. Ηταν ιδιαιτέρως αιχµηρό εργαλείο και απαιτούσε επιδεξιότητα στη χρήση του. Το χρησιµοποιούσαν σε καθηµερινές εργασίες, συµπεριλαµβανοµένων όλων των πτυχών της εκδοράς και του τεµαχισµού ενός ζώου ή για την επεξεργασία άλλων υλικών όπως το ξύλο.


Πάλη µεταξύ Κενταύρου και Λαπίθη








Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν στο σύνολότους την ύψιστη µορφή της κλασικής τέχνης. Ενδεικτικάο Νιλ ΜΑΚΓΚΡΈΓκορ διάλεξε τηναναπαράσταση πάλης Κενταύρου και Λαπίθη από τιςµετόπεςτης νότιας πλευράς του Παρθενώνα. Στην ελληνική µυθολογία οι Λαπίθες αναφέρονται ως µυθολογικά όντα ίδιας καταγωγής µε τους Κενταύρους, από τους οποίους και διαχωρίσθηκαν µεταγενέστερα από τους ποιητές αποδίδοντάςτους ανθρώπινη µορφή και παρουσία ως αρχαίου πραγµατικού λαού, πολεµικού και ανδρειωµένου που αφού έδιωξαν τους Περραιβούς από τη Θεσσαλία εγκαταστάθηκαν στην πεδιάδα κοντά στις όχθες του Πηνειού. Οι Λαπίθες συµβολίζουν τοανθρώπινο και το λογικό εν αντιθέσει µε τους Κενταύρουςπου ζούσαν στο Πήλιο– ως ιδιοσυγκρασίες φαίνεται πωςδεν ήταν αρκετά ισορροπηµένοι – και ίσως αντιπροσώπευαν τιςεισβολές των αρνητικών όψεων της φύσης στον κόσµο της δικαιοδοσίας των Ελλήνων. Κατά τη µυθολογία κατέβηκαν στην πεδιάδα, επιτέθηκαν στους Λαπίθες κατά τη διάρκεια της γαµήλιας τελετής του Πειρίθου και της Ιπποδάµειας, βιάζοντας και λεηλατώντας. Η αναπαράσταση της µάχης αυτής ουσιαστικά συµβολίζει τηναντιπαλότητα του λογικού µε το παράλογο.



Η Στήλη της Ροζέττας







Η Στήλη της Ροζέττας είναι µια πέτρινη πλάκα από γρανοδιορίτη, συχνά αναφέρεται λανθασµένα από βασάλτη ή γρανίτη, που προέρχεται από τον ναό του ΠτολεµαίουΕ’ του Επιφανούς.
Χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ. καιφέρει εγχάρακτη µια επιγραφή σε δύο γλώσσες (αιγυπτιακή και ελληνική)και τρία συστήµαταγραφής (ιερογλυφικά, δηµώδη αιγυπτιακή, ελληνική). Το ελληνικό µέρος τηςστήλης αρχίζει ως εξής:
«Βασιλεύοντος του νέου καιπαραλαβόντος την βασιλείαν παρά του πατρός... ». Το όνοµά της προέρχεται από την πόλη Rachid (που εκγαλλίσθηκε ως Rosette) της Κάτω Αιγύπτου, στο βορειοδυτικό τµήµα του ∆έλτα τουΝείλου. Ο γάλλος µελετητής Ζαν-Φρανσουά Σαµπολιόν (1790-1832), από τους πιο διακεκριµένους γλωσσολόγους της εποχής, κατάφερε, µε βάση ταονόµατα των βασιλέων Πτολεµαίου και Αρσινόης που αναφέρονται να βρει το κλειδί για να αποκρυπτογραφήσει τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Αυτή η ανεκτίµητης αξίας ανακάλυψη ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της αιγυπτιολογίας.


Η µούµια του Hornedjitef









Η µούµια του Hornedjitef βρισκόταν σε σαρκοφάγο µέσα σε άλλη µεγαλύτερη ανθρωπόµορφη σαρκοφάγο.Υπήρξε ιερέας του ναού του Αµµωνος, κατά τη βασιλεία του Πτολεµαίου Γ’ (246- 222 π.Χ.). Εζησε δηλαδή τουλάχιστον 1.000 χρόνια µετά τον Τουταγχαµόν και τον Ραµσή τον Μεγαλοπρεπή, σε µια περίοδο κατά την οποία η Αίγυπτος διοικούνταν από έλληνες βασιλείς. Ερευνητές που εξέτασαν µε ακτίνες Χ τη µούµια διαπίστωσαν πως έπασχε από αρθρίτιδα και οστεοπόρωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν ώριµος άνδρας όταν πέθανε. Οι ταριχευτές είχαν αφαιρέσει τους πνεύµονες, το συκώτι, το στοµάχι και τα έντερα και τα είχαν τοποθετήσει σεειδικά αγγεία.
Χρυσό νόµισµα του Κροίσου

Σύµφωνα µε τον Ηρόδοτο τα πρώτα χρυσά νοµίσµατα στην ιστορία εκδόθηκαν από το Λύδο βασιλιά Κροίσο, γύρω στο 650 - 600 π.Χ. Σύµφωνα µε έναν µύθο, ο ∆ίας τιµώρησε την Ηρα και την έδεσε µε µια χρυσή αλυσίδα µεταξύ ουρανού και γης. Η Ηρα έσπασε τη χρυσή αλυσίδα και απελευθερώθηκε.
Λέγεται ότι όλος ο χρυσός προέρχεται από τα κοµµάτια αυτής της χρυσής αλυσίδας.

 
Λίθινο εργαλείο κοπής από το φαράγγι Olduvai

Φτιάχτηκε πριν από δύο εκατοµµύρια χρόνια, στο φαράγγι Olduvai, στο οροπέδιο Σερενγκέτι της Βόρειας Τανζανίας. Χρονολογήθηκε σε 1,8 εκατ. χρόνια. Χρησιµοποιώντας µια άλλη σκληρή πέτρα σαν σφυρί, ο κατασκευαστής έχει λαξεύσει αυτή την πέτρα από βασάλτη (ηφαιστειακή λάβα) και απο τις δύο πλευρές ώστε να σχηµατίσουν µια αιχµηρή άκρη. Με αυτό θα µπορούσε να κόψει κλαδιά από δέντρα, ή κοµµάτι κρέας από µεγάλα ζώα.

πηγή : tanea







Χρονομηχανές και ταξίδια στο χρόνο


Τι ακριβώς εννοεί η σύγχρονη επιστήμη όταν αναφέρεται στη δυνατότητα πραγματοποίησης ταξιδιών στον χρόνο και με τι είδους μαγικές χρονομηχανές θα μπορούσαν να επιτευχθούν; Τέτοιες εκκεντρικές κρουαζιέρες στον «ποταμό» του χρόνου μπορούν, όπως θα δούμε, να λάβουν χώρα προς δύο εντελώς διαφορετικές και χρονικά ασύμμετρες κατευθύνσεις: είτε προς το ήδη «συντελεσμένο» παρελθόν είτε, εναλλακτικά, προς το «ανύπαρκτο» ακόμη μέλλον. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, είναι βέβαιο ότι οι θαρραλέοι χρονοταξιδιώτες δεν θα πλήξουν καθόλου: χάρη σ' αυτή την ασυνήθιστη πνευματική περιπέτεια θα συναντήσουν τα πλέον αλλόκοτα και παράδοξα πλάσματα που έχει επινοήσει ο ανθρώπινος νους.
Στα δύο τελευταία άρθρα μας σχετικά με την έννοια του χρόνου προσπαθήσαμε να δείξουμε γιατί η ανεπαρκής σύλληψη αυτής της φευγαλέας έννοιας (υποκειμενική-αντικειμενική και φυσική-μεταφυσική, ταυτόχρονα) την καθιστά αναπόφευκτα ένα από τα πιο σκοτεινά και αινιγματικά αντικείμενα της ανθρώπινης σκέψης. Γεγονός που αποκαλύπτεται μόλις αναλογιστεί κανείς τα λογικά παράδοξα και τις φυσικές αντινομίες που ελλοχεύουν ακόμη και στην καθαρά θεωρητική διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης ενός ταξιδιού στο χρόνο.

Κάθε άνθρωπος μπορεί να κινείται ελεύθερα προς κάθε κατεύθυνση του χώρου. Γιατί άραγε να μην μπορεί να κάνει το ίδιο και σε κάθε κατεύθυνση του χρόνου; Γιατί δεν μπορούμε να γυρίσουμε τους δείκτες του βιολογικού μας ρολογιού λίγα λεπτά πριν από τη σύλληψή μας ή να τους ακινητοποιήσουμε όποτε και για όσο χρονικό διάστημα το επιθυμούμε, παραμένοντας, φερ' ειπείν, για πάντα νέοι;

Η δυνατότητα υλοποίησης τέτοιων παράδοξων χρονικών αναστροφών -όπως π.χ. η επιστροφή στο μέλλον ή, εναλλακτικά, η παρέμβαση και η αλλαγή συμβάντων του παρελθόντος- περιγράφονται κατά κανόνα από συγγραφείς διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας και μόνο σχετικά πρόσφατα άρχισαν να διερευνώνται επαρκώς από την επιστήμη. Η κατάσταση άλλαξε όταν «εμείς οι φυσικοί συνειδητοποιήσαμε ότι η φύση του χρόνου είναι ένα υπερβολικά σοβαρό ζήτημα για να αφεθεί αποκλειστικά στα χέρια των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας», παρατηρεί εύστοχα ο διάσημος φυσικός Κιπ Θορν (Kip Thorne, φωτ. αριστερά στη «χρονομηχανή»), ίσως ο θερμότερος προπαγανδιστής των ταξιδιών στον χρόνο.

Απόπλους για το μέλλον

Μολονότι ενδέχεται να ξενίσει ορισμένους αναγνώστες, ο πνευματικός πατέρας όλων των σύγχρονων αναζητήσεων σχετικά με τα ταξίδια στον χρόνο δεν είναι άλλος από τον Αλμπερτ Αϊνστάιν, έναν από τους μεγαλύτερους φυσικούς όλων των εποχών. Πράγματι, η θεωρία της σχετικότητας, απορρίπτοντας οριστικά και αμετάκλητα τη νευτώνεια εικασία ενός απόλυτου χώρου και χρόνου, θα προτείνει ως εναλλακτικό σκηνικό την ύπαρξη ενός ενιαίου χωροχρόνου.

Σήμερα όλοι συμφωνούν ότι κάθε μέτρηση του χρόνου είναι «σχετική» και εξαρτάται από το σύστημα αναφοράς και την ταχύτητα με την οποία κινείται ο χρονομέτρης. Αυτό βέβαια δεν ισοδυναμεί με τον καθαρά μετα-φυσικό ισχυρισμό ότι ο ίδιος ο χρόνος είναι σχετικός! Αν, όπως εμείς οι άνθρωποι το αντιλαμβανόμαστε, ο χρόνος «ρέει» και έχει «διάρκεια», τότε με ποιο τρόπο μπορούμε να καταμετρήσουμε αυτή τη χρονική αλληλουχία;

Η ιδέα ενός «άλλου» εξωτερικού Χρόνου που μετρά τον ρυθμό εναλλαγής των εκάστοτε στιγμών του επιμέρους-τοπικού χρόνου οδηγεί σε επ' άπειρον παλινδρομήσεις, δηλαδή σε ανυπέρβλητα λογικά αδιέξοδα. Ταυτίζοντας τον «χρόνο» με τις εκάστοτε τεχνικές καταμέτρησής του -ο χρόνος είναι μόνο ό,τι μετράνε τα ρολόγια μας- ο Αϊνστάιν παρέκαμψε το δυσεπίλυτο πρόβλημα του τι ή ποιος μετράει τη «ροή» του χρόνου ή «πότε» ξεκίνησε να κυλά.

Τώρα σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στο απώτερο μέλλον, η θεωρία της σχετικότητας προβλέπει ότι για κάθε σώμα που επιταχύνεται με μεγάλη ταχύτητα ο χρόνος επιβραδύνεται, δηλαδή κυλά πιο αργά. Και αυτό είναι το μυστικό για να ταξιδέψει κανείς γρήγορα προς το μέλλον. Το δυστύχημα είναι ότι κάθε ταξίδι στο μέλλον είναι μονόδρομος και δεν έχει επιστροφή: όσο γρήγορα κι αν φτάσουμε σε κάποιο απώτερο μέλλον, δεν ξέρουμε πώς να γυρίσουμε πίσω, να επιστρέψουμε δηλαδή εκεί από όπου ξεκινήσαμε, για να γιορτάσουμε την επιτυχία μας! Συνεπώς, η πραγματική δυσκολία δεν είναι τα ταξίδια στο μέλλον αλλά τα ταξίδια επιστροφής στο παρελθόν.

Οπως διαπίστωσαν πολύ νωρίς, από τις εξισώσεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας προκύπτουν, εκτός από τη διαστολή και τη συστολή του χωροχρόνου, και κάποιες άλλες πολύ περίεργες προβλέψεις. Για παράδειγμα, όταν ο χωρόχρονος, καμπυλώνεται αρκετά, υπάρχει η δυνατότητα, τουλάχιστον θεωρητικά, να δημιουργηθούν χωροχρονικές σήραγγες που ίσως επιτρέπουν ταξίδια στον χρόνο.

Κατάπλους στο παρελθόν

Πρόκειται για τις περιβόητες «σκουληκότρυπες» (Wormholes). Αυτές οι τρύπες στον χωρόχρονο θεωρούνται από κάποιους θεωρητικούς φυσικούς οι ιδανικές χρονομηχανές επειδή «λύνουν» το πρόβλημα της υπέρβασης του φράγματος της ταχύτητας του φωτός. Γιατί, σύμφωνα με την ειδική θεωρία της σχετικότητας, κανείς δεν μπορεί να ταξιδεύει στο Σύμπαν με ταχύτητες που προσεγγίζουν ή υπερβαίνουν αυτήν του φωτός.

Αυτές λοιπόν οι σκουληκότρυπες, που δημιουργούνται από τη στρέβλωση του χωροχρόνου, λειτουργούν ως «χρονικοί βρόχοι», δηλαδή ως κλειστές χρονοειδείς διαδρομές που συνδέουν πολύ απομακρυσμένες περιοχές του Γαλαξία μας. Μια μελλοντική χρονομηχανή θα είχε τη δυνατότητα να ανακαλύπτει ή και να δημιουργεί τέτοιες σκουληκότρυπες που θα επέτρεπαν σε χρονοταξιδιώτες όχι μόνο να ταξιδεύουν από το ένα άκρο του Γαλαξία στο άλλο, αλλά και να επιστρέφουν εγκαίρως στο σπίτι για να προλάβουν το δείπνο, σύμφωνα με ένα ειρωνικό σχόλιο του Στίβεν Χόκινγκ (S. Hawking, φωτ. κάτω δεξιά), που βρίσκεται στο εξαιρετικό βιβλίο του «Το Σύμπαν σε ένα καρυδότσουφλο» (εκδ. Κάτοπτρο).

Και επειδή η ανθρώπινη φαντασία δεν έχει όρια, έχουν κατά καιρούς προταθεί και άλλα εναλλακτικά πρότυπα χρονομηχανών, όπως αυτή που επινόησε το 1949 ο μεγάλος μαθηματικός Κουρτ Γκέντελ (Kurt Godel). Ενώ, πιο πρόσφατα, ένα είδος ταξιδιού στον χρόνο υποτίθεται ότι είναι εφικτό χάρη στις γιγάντιες κοσμικές χορδές που έχουν πολύ μεγάλο μήκος και μάζα αλλά ελάχιστη διατομή και οι οποίες, εφόσον πλησιάσουν αρκετά η μία την άλλη, ίσως μας επιτρέψουν να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο.

Χρονοειδή παράδοξα

Εκτός όμως από τις ανυπέρβλητες φυσικές και τεχνολογικές δυσκολίες που καθιστούν ανέφικτη τη δημιουργία τέτοιων χρονομηχανών, τα ταξίδια στον χρόνο εγείρουν επίσης λογικά και ηθικά προβλήματα. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι μπορείτε να ταξιδέψετε πίσω στον χρόνο και να δολοφονήσετε τον παππού σας προτού αυτός γνωρίσει τη γιαγιά σας. Τότε όμως ούτε η μητέρα σας θα είχε γεννηθεί ούτε βέβαια και εσείς. Και εφόσον δεν γεννηθήκατε ποτέ, δεν θα μπορούσατε να έχετε δολοφονήσει τον παππού σας. Συνεπώς, αφού γεννηθήκατε, ο παππούς σας έχει πράγματι δολοφονηθεί από εσάς, κ.ο.κ.

Ενα άλλο διάσημο χρονικό παράδοξο είναι αυτό των «πολλαπλών αντιγράφων». Σε αυτή την περίπτωση η λειτουργία μιας χρονομηχανής έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών αντιγράφων του χρονοταξιδιώτη. Ρυθμίζοντας δέκα λεπτά πίσω στο χρόνο το ρολόι της χρονομηχανής σας θα βρεθείτε απέναντι σε ένα πιστό αντίγραφο του εαυτού σας. Αν μάλιστα το επαναλάβετε, θα δημιουργήσετε ένα τρίτο αντίγραφό σας κ.ο.κ. Γεγονός που παραβιάζει κάθε αρχή διατήρησης της ύλης και της ενέργειας.

Αναγνωρίζοντας αυτές τις φυσικές, τεχνολογικές και λογικές δυσκολίες που συνεπάγεται η κατασκευή μιας μηχανής του χρόνου και τις επιπλοκές των ταξιδιών στον χωρόχρονο, ο Χόκινγκ πρότεινε πριν από μερικά χρόνια την «υπόθεση διαφύλαξης της χρονολογικής τάξης». Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο μεγάλος Βρετανός θεωρητικός φυσικός υποστηρίζει ότι όλοι οι γνωστοί φυσικοί νόμοι συνωμοτούν ώστε να εμποδίζουν τα μακροσκοπικά αντικείμενα (όπως εμείς οι άνθρωποι) να ταξιδεύουν στον χρόνο. Το περίεργο είναι ότι ο ανθρώπινος νους, αυτή η πολύπλοκη βιολογική χρονομηχανή, παραβιάζει καταφανώς και συστηματικά κάθε χρονικό περιορισμό, της «απαγορευτικής αρχής» του Χόκινγκ μη εξαιρουμένης.

πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 

Τα 7 απλά «μυστικά» της μακροζωίας






Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δημοσίευσε έναν πίνακα με 7 οδηγίες για μακροζωία. Οι οδηγίες αυτές στηρίχθηκαν στα...



αποτελέσματα έρευνας, που έδειξε ότι όσοι 50χρονοι ακολουθούν αυτές τις οδηγίες μπορούν να ζήσουν άλλα 40 τουλάχιστον χρόνια με καλή ποιότητα ζωής, χωρίς καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικά επεισόδια.



Οι συμβουλές είναι:



1. Να μην καπνίζεις.



2. Να διατηρείς ένα επίπεδο σωματικής άσκησης.



3. Να μην έχεις περιττά κιλά.



4. Να ακολουθείς υγιεινό διαιτολόγιο.



5. Να ελέγχεις συχνά την πίεσή σου.



6. Να μετράς τη χοληστερίνη σου.



7. Να έχεις φυσιολογικό σάκχαρο.

πηγή: tromaktiko

Τα 3 Ι της δημοκρατίας Και τα 3 Δ

Ισηγορία, Ισονομία, Ισοκρατία.     

Διαφάνεια, Δημοσιότητα, Διαβούλευση.


Γιά να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.
Η Δημοκρατία έχει τρία βασικά γνωρίσματα (Τα 3 Ι)
  • Ισηγορία: (Δυνατότητα ίσου χρόνου λόγου σε όλους τους πολίτες)
  • Ισονομία: (Ισότητα των πολιτών απέναντι στους νόμους).
  • Ισοκρατία: (Ισο βάρος των πολιτών στις αποφάσεις της πολιτείας, δηλ. ίσα πολιτικά δικαιώματα).
Επιπλέον γνωρίσματα δημοκρατικής λειτουργίας: (Τα 3 Δ)
  • Διαφάνεια των δημόσιων δεδομένων.
  • Δημοσιότητα όλων των δημόσιων λειτουργιών.
  • Διαβούλευση πρίν από τη λήψη αποφάσεων.
Μέ βάση τα παραπάνω κριτήρια μπορούμε να κατατάξουμε όλα τα πολιτεύματα της
υδρογείου σε μία διάταξη ως πρός τη δημοκρατικότητά τους.
Ο κολοφώνας της Δημοκρατίας: Οι πολίτες έχουν νομοθετική εξουσία. Δηλαδή μπορούν: Να υποβάλλουν προτάσεις νόμων και να αναιρούν ψηφισμένους νόμους της Βουλής μέσω δημοψηφισμάτων.
Υπαρκτό πολίτευμα σήμερα που εκπληρώνει τα περισσότερα από τα παραπάνω είναι η Ελβετική Συνομοσπονδία. Εκεί 100 000 πολίτες μπορούν να εισηγηθούν ή να ακυρώσουν νόμους μέσω δημοψηφισμάτων.
Το υφιστάμενο Ελληνικό Σύνταγμα απαγορεύει στους πολίτες τόσο εισήγηση όσο και ακύρωση νόμων της Βουλής μέσω δημοψηφισμάτων. (Βλέπε άρθρα 73, πργ 1 , 44, πργ 2 εδώ και εδώ αντίστοιχα).
Αυτή είναι η «Δημοκρατία» μας!
Συμπέρασμα: Αν θέλουμε Δημοκρατία με τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναθεωρηθεί το υπάρχον Σύνταγμα ώστε καί οι πολίτες να αποκτήσουν νομοθετική εξουσία. Κάτι τέτοιο όμως κανένα πολιτικό κόμμα (επί του παρόντος) δέν το προβάλλει.
Φερώνυμος

Ελπίζω να μου το επιτρέψει ο Φερώνυμος να κάνω μια μικρή προσθήκη
  • Κλήρωση αντί εκλογής στα περισσότερα αξιώματα
  • Οχι μακρές θητείες οι αξιωματούχοι και οι αντιπρόσωποι-βουλευτές-κλπ, το πολύ ένα έτος
  • Λογοδοσία αρχόντων σε κληρωτές επιτροπές πριν και μετά τη θητεία στο αξίωμα
  • Οχι δύο φορές στο ίδιο αξίωμα, έχει κι άλλους ικανούς. Αλλιώς καταλήγουμε σε κληρονομική εξουσία και οικογενειοκρατία
  • Η εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση) δεν εκτελεί αποφάσεις που παίρνει εκείνη αλλά εφαρμόζει τις αποφάσεις που παίρνει η γενική συνέλευση της δημοκρατίας με άμεση παρουσία όλων των πολιτών
Θραξ ο Αναρμόδιος

πηγή:as milisoume epitelous

Το Ισραήλ αναγνώρισε την ελληνική ΑΟΖ πριν καν την ανακηρύξει η Ελλάδα!






Mπορεί η Ελλάδα να μην αναγνωρίζει την ΑΟΖ της, αλλά πρόλαβε και την αναγνώρισε το Ισραήλ! Στους χάρτες που έδωσε στην δημοσιότητα το Τελ Αβίβ αναγνωρίζεται 100% η ελληνική ΑΟΖ, η οποία συνεχίζεται με την ΑΟΖ της Κύπρου! Δηλαδή, αναγνωρίζεται (το έτσι ή αλλιώς γεγονός) ότι το Καστελόριζο επεπτείνει την ελληνική ΑΟΖ μέχρι το όριο της ΑΟΖ της Κύπρου. Οι χάρτες δόθηκαν και στην ελληνική πολιτική ηγεσία, περιγράφοντας την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.
 Image
Για να πραγματοποιηθεί αυτό ο αγωγός αυτός θα πρέπει να διασχίζει την θαλάσσια περιοχή που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στην θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου χάρις την ύπαρξη του Καστελορίζου, της Ρώ και της Μεγίστης.
 Image
Επομένως με την πρόταση τους αυτοί, οι Ισραηλινοί με σαφή τρόπο αναγνωρίζουν την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή και δίνουν στην Ελλάδα ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για το συγκεκριμένο θέμα. Πρακτικά δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό ενεργειακό μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τις ΗΠΑ να βάζουν την ... εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης!
Image
Το ζητούμενο πια δεν είναι αν η Ελλάδα έχει κοινά συμφέροντα με χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας αλλά πως θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσεις τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας αφού στα τέλη Απριλίου οι Ισραηλινοί θα γνωρίζουν την ποσότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν και αν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το κοίτασμα.  
Συζήτηση για το θέμα είχαν χτές ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Άβιγκτορ Λίμπερμαν.
πηγή : defencenet.gr

Μαντινάδες για "Τεχνολογίες"

Καταραμενο ιντερνετ ιντα 'ναι αυτα που κανεις
να βρινεις μεσα γκομενα κ'υστερα να τη χανεις






Έσβησα το τηλέφωνο και τα μηνύματά σου
σε βγάζω κι απ'το facebook και τώρα άντε γεία σου





Router δε βανω στο χωριο μ' ουδε και στο μιτατο,
γιατι η κρυγιαδα του βουνου το internet χαλα το.





Με mms σου επεψα μηνυμα για να μαθεις
κοντα μου, στην αγαπη μου ηντα μπορεις να παθεις







Ενα τσιπάκι ΑΒΤ και τιτανίου ζαντες,
θα βάλω στο Scirocco μου, να μπαίνει με τις πάντες!







Να χα καρδιά ηλεκτρονική reset να της πατήσω
κι ότι έχει στη μνήμη της για πάντα να το σβήσω.





Το facebook το εφτιαξε ο Μητσοτακης Κωστας
γιαυτο παει συνεχεια το ερμο σα τη κοτα





Πονέσανε τα χέρια μου, μυνήματα να στέλνω.
Γιαντα'ναι ετσα ο έρωτας, δεν το καταλαβαίνω...







Ο έρωτας στα χέρια μου, πολλές φωτιές ανάβει.
Το μύνημα που μου'στειλες εγώ δεν το΄χω λαβει...





Καινούρια ταξινόμηση έκανα στη καρδιά μου
και γράφει έδρα Facebook να σε θωρρώ ομορφιά μου



πηγή :μαντινάδες



Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε την αποτυχία, λένε οι επιστήμονες

Ερευνα

Λονδίνο
Γκρεμίζοντας τον μύθο που τους θέλει παντογνώστες στον τομέα τους, μερικοί από τους πιο διακεκριμένους ερευνητές της εποχής μας λένε ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο: οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι με την αβεβαιότητα και την αποτυχία.
Λένε μάλιστα ότι αυτά ακριβώς είναι τα πιο πολύτιμα εργαλεία που μπορεί να βελτιώσουν τη ζωή μας.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του επιστημονικού περιοδικού «Edge». Οπως κάθε χρόνο, προσκάλεσε δεκάδες κορυφαίους επιστήμονες, φιλοσόφους και καλλιτέχνες να υποβάλουν τις ιδέες τους στο ερώτημα «Ποια επιστημονική σύλληψη μπορεί να βελτιώσει περισσότερο την καθημερινή ζωή μας;».
Οι απαντήσεις δημοσιεύθηκαν σήμερα οnline.
Οι περισσότερες συγκλίνουν στο πόσο άχρηστη είναι η βεβαιότητα. Λένε πως η ιδέα ότι κάτι είναι «επιστημονικώς αποδεδειγμένο» είναι σχήμα οξύμωρο και ότι θεμέλιο της επιστήμης είναι η αμφιβολία.
Πολλοί απάντησαν ότι ο κόσμος συχνά παρερμηνεύει την επιστημονική διαδικασία και τη φύση της επιστημονικής αμφιβολίας.
Ο Νιλ Γκέρσενφελντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), λέει ότι για τους επιστήμονες η «αλήθεια» είναι απλώς ένα μοντέλο.
«Ο κόσμος πιστεύει ότι οι επιστήμονες αναζητούν και βρίσκουν την αλήθεια. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική: το μόνο που κάνουμε είναι να αναπτύσσουμε και να δοκιμάζουμε μοντέλα. Και μαθαίνουμε περισσότερα από ένα πείραμα που αποτυγχάνει. Η αποτυχία δεν είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε, μάλλον πρέπει να την καλλιεργούμε. Αυτό είναι το μάθημα από την επιστήμη που μπορεί να βελτιώσει περισσότερο την καθημερινή ζωή μας» λέει.

πηγή: tovima

Ο JFK ξαναζεί στον Κυβερνοχώρο



ΒΟΣΤΩΝΗ
Η Βιβλιοθήκη του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στη Βοστώνη, με χιλιάδες ντοκουμέντα και φωτογραφίες του 35ου προέδρου των ΗΠΑ, ψηφιοποιείται με την ευκαιρία της 50ής επετείου από την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου.
Η συλλογή αυτή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση jfklibrary. org, είναι η πιο πλήρης ψηφιακή βάση δεδομένων ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ιδρυμα της Βιβλιοθήκης JFK.
«Οι γονείς μου πίστευαν στην Ιστορία... έλεγαν ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δασκάλους μας» λέει η κόρη τού πρώην προέδρου, Καρολάιν Σλόσμπεργκ.
«Σήμερα που η νεολαία εμπιστεύεται όλο και περισσότερο το Διαδίκτυο ως πρώτη πηγή πληροφόρησης, ελπίζουμε ότι τα ψηφιακά αρχεία θα επιτρέψουν σε μια νέα γενιά να αποκτήσει περισσότερη γνώση για αυτό το σημαντικό κεφάλαιο της αμερικανικής Ιστορίας» προσθέτει.
Εγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες και ταινίες διαφωτίζουν για τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνης της εποχής: τον αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων του πολίτη, τον Ψυχρό Πόλεμο, τις σχέσεις με τη Σοβιετική Ενωση, την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, και την αρχή της εποποιίας με την αποστολή του ανθρώπου στο φεγγάρι.
Το ψηφιακό υλικό περιλαμβάνει 200.000 σελίδες ντοκουμέντων, 300 ακουστικές ταινίες με 1.245 ομιλίες, συνεδριάσεις, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις καθώς και 72 μπομπίνες ταινιών και 1.500 αρνητικά φωτογραφιών.
Η Βιβλιοθήκη Κένεντι έχει 8,4 εκατ. σελίδες ντοκουμέντα, 400.000 φωτογραφίες και 9.000 ώρες ηχητικού υλικού.

πηγή: tovima



Το οικολογικό κινέζικο αυγόσπιτο!


Το οικολογικό  κινέζικο αυγόσπιτο που κατασκευάστηκε από τον Κινέζο αρχιτέκτονα Dai Haifei κοστίζει 964€, είναι δύο μέτρα στο πιο ψηλό σημείο του, στηρίζεται σε ένα πλαίσιο μπαμπού, που μονώνεται με ξύλινα τσιπ, το εξωτερικό του περίβλημα μοιάζει να είναι ...
 φτιαγμένο από διάφορα κομμάτια όπου φυτεύονται σπόροι χλόης και ηλεκτροδοτείται από ηλιακή ενέργεια.
 

Μασάει η αίγα αυγοτάραχον;


Γκάλοπ δίνει 38,5% σε ΠΑΣΟΚ, 30,5% σε ΝΔ…

Για να παραφράσω τον ποιητή… "τέτοιες δημοσκοπήσεις σας κάνω εκατό τη μέρα"!!!!

Δεν μας φτάνουν τα προβλήματά μας και η τρέλα της καθημερινότητας έχουμε και κάθε είδους προπαγανδιστές να μας χλευάζουν από πάνω… Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσω τους κάθε είδους παπαγάλους που μας λένε ότι η κοινή γνώμη είναι ανήσυχη, πιστεύει στο συντριπτικό ποσοστό του 84% ότι θα υπάρχουν μεγάλες ταραχές στην χώρα, απεργίες και κινητοποιήσεις, αλλά από την άλλη το ΠΑΣΟΚ που κυβερνά κι έχει έρθει αντιμέτωπο με το σύνολο των κοινωνικών ομάδων, προηγείται με 8 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ.

Τώρα ή πάθαμε ομαδική παράκρουση σ’ αυτήν την...χώρα, ή μας ψεκάζουν πολύ που λέει κι ο Λιακόπουλος και έχουμε ζαβλακωθεί τελείως, ή παίζουν με τα όρια της ανοχής και αντοχής μας…

Βρε άσε μας ήσυχους! Προχθές η διαφορά ήταν 2 μονάδες σήμερα έγινε 8. Την φθορά στην προκειμένη περίπτωση την έχει το ΠΑΣΟΚ οι υπουργοί δεν τολμάν ...
να βγουν στους δρόμους γιατί θα φάνε γιαούρτια, οι βουλευτές δεν πηγαίνουν στις περιφέρειές τους γιατί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, η κοινωνία βράζει, όλοι φοβούνται κοινωνική εξέγερση ακόμη και δι’ ασήμαντον αφορμή, το πολιτικό σύστημα (δεξιό,κεντρώο,αριστερό) βουλιάζει στα ίδια του τα βοθρολύμματα και μας λένε ότι ο κόσμος φτύνει ταυτόχρονα γλύφει;

Ξέρουμε τι γίνεται γύρω μας. Δεν τρώμε κουτόχορτο, ποτέ δεν τρώγαμε. Η Ελλάδα είναι μικρή, ξέρουμε ποιο κανάλι και ποια εταιρεία δημοσκοπήσεων προωθεί ποιον στην εξουσία και όλα τα βρώμικα παιχνίδια που παίζονται από πίσω, όλα στην πλάτη του λαού, όλα εναντίον του λαού.

Εχθές ανέφερα ότι οι δημοσιογράφοι έχουν παγιωθεί στην συνείδηση του κόσμου ως τσιράκια της εξουσίας. Μερικοί πολύ εύστοχα σχολίασαν ότι αυτό έχει πάψει από καιρό. Δεν είναι τσιράκια πλέον, είναι η ίδια η εξουσία που ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της και έχουν δίκιο. Οι δημοσκοπήσεις, η επιλεγμένη θεματολογία, η διαστρέβλωση και η λασπολογία είναι τα βασικά τους όπλα.

Δεν μας πείθετε πλέον… Κλείστε κι εσείς ένα ελικόπτερο τώρα που μπορείτε γιατί αντιλαϊκές εξουσίες "νταβατζήδων" σαν κι εσάς άρχισαν να την κάνουν.. Μετά την Αργεντινή, σειρά είχε η Τυνησία (εδώ). Τρίτη και φαρμακερή θα είναι η Ελλάδα;

πηγή:αιεν αριστεύειν , μέσω γρέκι

Mήπως το μνημόνιο είναι σωτήριο για την κυβέρνηση και όχι για την χώρα;


   Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν φέρεται να αναφέρει στο βιβλίο του...
, πώς αν ο κύριος Παπανδρέου είχε κινηθεί νωρίτερα, το κόστος για την Ελλάδα δεν θα έφθανε από τα 30 στα 120 δις ευρώ...
    Η άποψη αυτή του κυρίου Μπράουν έρχεται να προστεθεί σε όσους μέχρι σήμερα φώναζαν πώς ο πρωθυπουργός στο πρώτο τρίμηνο της πρωθυπουργίας του, αντί να κάνει τον γύρο της Ευρώπης δυσφημώντας την χώρα, λέγοντας πως παρέλαβε χάος, πώς είναι διεφθαρμένη και άλλα τέτοια, θα μπορούσε από τότε να προβεί στην λήψη μέτρων με σκοπό να αποφύγει και την χρεωκοπία της χώρας αλλά και την είδοδό της στο μνημόνιο.
Πώς όμως ο πρωθυπουργός να πάρει μέτρα όταν μέρες πριν έλεγε ότι "λεφτά υπάρχουν";
Πώς θα μπορούσε να μιλήσει για μειώσεις μισθών και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα όταν μέρες πριν προκειμένου να εκλεγεί μίλαγε για αυξήσεις στο ποσοστό του πληθωρισμού; (σημειώστε ότι το ποσοστό του του πληθωρισμού τώρα είναι κοντα στο 5%)
Πώς θα μπορούσε να πραγματοποιήσει 3 φορές αύξηση του ΦΠΑ;
Πώς θα μπορούσε να καταργήσει ουσιαστικά κάθε εργασιακό δικαίωμα;
Φαντάζεστε το πολιτικό κόστος που θα είχαν αυτές οι κινήσεις φαντάζεστε σε τι χρονικό διάστημα θα έπεφτε από την πολυπόθητη εξουσία η κυβέρνηση Παπανδρέου;
Με την υπογραφή του μνημονίου όμως το πολιτικό κόστος δεν υπάρχει, γιατί όλο το βάρος για τις αποφάσεις που παίρνεις, πέφτει πάνω στο "κακό" ΔΝΤ, (αυτή είναι άλλωστε και η δικαιολογία που προβάλλουν κάθε φορά τα μέλη της κυβέρνησης για τις αποφάσεις που λαμβάνουν) και για τον ευατό σου κρατάς τον ρόλο του σωτήρα της χώρας.
Το θέμα είναι πώς φθάνεις στο "σωτήριο" μνημόνιο;
Πολύ απλά αφήνεις την κατάσταση να φθάσει στο απροχώρητο, αν μπορείς την επιβαρύνεις και εσύ με δηλώσεις σου (θυμηθείτε που βρίσκονταν τα επιτόκια δανεισμού όταν ανέλαβε ο κύριος Παπανδρέου και πώς ανέβαιναν κάθε φορά που έκανε δηλώσεις) και στο τέλος βάζεις το δίλλημα μνημόνιο ή πτώχευση;
Έκανε κάτι διαφορετικό ο κύριος Παπανδρέου το πρώτο εξάμηνο της πρωθυπουργίας του;
και τελικά τα κατάφερε, έβαλε την χώρα στο μνημόνιο και σώθηκε... Ποιός;
Ποιός άλλος ο ίδιος και η κυβέρνησή του, γιατί μην γελιόμαστε αν το μνημόνιο ήταν σωτηρία για την χώρα, τότε γιατί και η Ισπανία και η Πορτογαλία δίνουν ακόμα μάχη για να μην μπουν σε αυτό...;

πηγή :eleytherignomi

'Αλλο είναι η γρίπη και άλλο το κρυολόγημα;


Κατά την περίοδο των χειμερινών μηνών, όλοι -λίγο πολύ- βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα απλό κρυολόγημα, μια απλή γρίπη ή ακόμα χειρότερα με στέλεχος μιας πιο επικίνδυνης γρίπης, όπως αυτής των χοίρων.

Ποιες, όμως, είναι οι διαφορές μεταξύ όλων αυτών; Τι είναι επικίνδυνο και τι όχι;

Ένα απλό κρυολόγημα είναι μια ήπια ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό του αναπνευστικού συστήματος, ο οποίος συνήθως συνοδεύεται από φτέρνισμα, βήχα, πονόλαιμο και ρινική καταρροή. Διαρκεί, συνήθως, για μικρό χρονικό διάστημα και δεν προκαλεί επιπλοκές.

Η γρίπη, αντιθέτως, είναι μια πιο σοβαρή ασθένεια, που προκαλείται από μια διαφορετική ομάδα ιών από εκείνη του απλού κρυολογήματος, η οποία συμπεριλαμβάνει πολλά και διαφορετικά στελέχη. Τα συμπτώματά της είναι πόνος στους μυς όλου του σώματος, κόπωση, εφίδρωση, ρίγη, πυρετός και κυκλοφορική συμφόρηση. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν σε όργανα του θώρακα είναι αρκετά συχνές σε άτομα με καρδιοαναπνευστικά νοσήματα και για αυτό τον λόγο επιβάλλεται ιατρική παρακολούθηση. 

Ένα από τα στελέχη της ομάδας των ιών της γρίπης είναι και αυτό της γρίπης των χοίρων, που μπορεί να αποβεί μέχρι και μοιραίο για άτομα που θα νοσήσουν.

Η γρίπη των χοίρων προκαλεί διάρροια και υψηλότερη πυρετική κίνηση σε σύγκριση με άλλους ιούς. Οι πιο συχνές θανατηφόρες επιπλοκές αυτού του στελέχους είναι η πνευμονία και η αναπνευστική ανεπάρκεια. Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο κάποιος που έχει τη νόσο να φτάσει να αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε άτομα με επιβεβαρρυμένο ιατρικό ιστορικό, έγκυες και μικρά παιδιά.

Είναι απαραίτητο, σε κάθε περίπτωση, να υπάρχει επικοινωνία του ασθενή με κάποιο γιατρό, ώστε να κρίνει εκείνος κατά πόσο κάτι είναι ανησυχητικό και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ή αν μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά φάρμακα.

Η μετάδοση προς τους άλλους στο απλό κρυολόγημα, αλλά και τη γρίπη, διαρκεί όσο και τα συμπτώματα του βήχα και του φτερνίσματος.
Πηγή: capitalhealth.gr

Τι καλά το λέει τα' αηδόνι ( Ήπειρος )




 
Στίχοι: Παραδοσιακό
Μουσική: Χρήστος Τσιαμούλης
Πρώτη εκτέλεση: Ελένη Βιτάλη


Που ’σουν εψές λεβέντη μου
Κι αντιπροψές καλά μου
Τι καλά το λέει τ’ αηδόνι

Εψές ήμουν στους ουρανούς

Κι αντιπροψές στους Άγιους

Τον Άγγελό μου φίλευα

Και τον Χριστό κερνούσα

Και την κυρά την Παναγιά

Την επαρακαλούσα

Για να μου δώσει τα κλειδιά

Κλειδιά του Παραδείσου

Ν’ ανοίξω τον Παράδεισο

Να μπω να σεργιανίσω

Να δω που κάθονται οι φτωχοί

Που κάθονται οι αρχοντάδες

Στον ίσκιο κάθονται οι φτωχοί

Στον ήλιο οι αρχοντάδες

Και τους φτωχούς παρακαλούν

Και τους παρακαλούνε

Δώστε φτωχοί τον ίσκιο σας

Και πάρτε τα φλουριά μας

Ο σκύλος που κάνει όλες τις δουλειές!

 Δες το ξεκαρδιστικό βίντεο

Προβολή
Αυτός είναι ο Harvey! Πρωταγωνιστής σε μια απολαυστική διαφήμιση και ...προκομένος! Μπορεί να μην είναι ο πιο όμορφος σκύλος του κόσμου αλλά είναι το όνειρο κάθε οικογένειας γιατί κάνει κυριολεκτικά όλες τις δουλειές του σπιτιού!

Όπως βλέπεις, ο Ηarvey σιδερώνει τα πουκάμισα



πλένει τα πιάτα!



μαγειρεύει!



κουρεύει το γκαζόν!



βάζει πλυντήριο!



και πάει τα παιδιά σχολείο!

Δες το απολαυστικό βίντεο :

"Έχω αποδείξεις ότι τα ζώδια είναι λάθος!"

Ο Ανρί Μπροκ (Henri Broch), είναι καθηγητής Φυσικής και Ζητητικής στο Πανεπιστήμιο Σοφία-Αντίπολις της Νίκαιας στη Γαλλία. Ένας σημαντικός επιστήμονας, ένας ευγενικός άνθρωπος που πιστεύει μόνο στην επιστήμη. Μιλώντας στο pyles.tv και την Μαργαρίτα Τζαγκαράκη, υποστηρίζει πως μέσα από τις πολύχρονες έρευνές του και τα πειράματά του, θεωρεί πως έχει αποδείξει ότι τα πάντα έχουν μία επιστημονική εξήγηση και ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στα "υποτιθέμενα ανεξήγητα φαινόμενα".
 
"Η αστρολογία είναι λάθος!"

  "H Ζητητική δεν αντιτίθεται σε κάτι, η Ζητητική ψάχνει να βρει πού βρίσκεται η αλήθεια. Εμείς είμαστε υπέρ της επιστήμης, υπέρ της μεθοδολογίας, υπέρ της αλήθειας για να μπορούν οι άνθρωποι να παίρνουν αποφάσεις έχοντας πλήρη γνώση όλων των πραγμάτων. Και σε αυτήν την περίπτωση, η αστρολογία δεν είναι επιστήμη.
  Η αστρολογία είναι ψευδοεπιστήμη. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί να παρουσιαστεί ως επιστήμη, θέλει να μιμηθεί της επιστήμη. Και πώς το κάνει αυτό; Κάνει υπολογισμούς, με τη βοήθεια υπολογιστών, έτσι ο καθένας βλέπει ωροσκόπια και γενικά  ό,τι έχει να κάνει με τα άστρα,  για να αποδείξει με κάποιο τρόπο ότι έχει επιστημονικό υπόβαθρο. Κάνει υπολογισμούς  οπότε έχει επιστημονικό περιεχόμενο."

"Κάνουν λάθος υπολογισμούς οι αστρολόγοι"!

  "Το πρόβλημα είναι ότι οι αστρολόγοι δεν είναι ικανοί να κάνουν σωστούς υπολογισμούς. Όταν για παράδειγμα παρακολουθούν τη θέση των αστεριών στον ουρανό, ξεχνάνε ότι η Γη  είναι σαν μία μπάλα με ένα άξονα και περιστρέφεται όλο το 24ωρο αλλά ο άξονας της περιστροφή της Γης κάνει αυτήν εδώ την κίνηση. Σαν σβούρα. Κι αυτή η κίνηση έχει ως αποτέλεσμα ο ουρανός να έχει μετακινηθεί ολοκληρωτικά από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η αστρολογία.
  Οι σύγχρονοι αστρολόγοι λειτουργούν πάντα σύμφωνα με  το ουρανό που υπήρχε  πριν από 2000 χρόνια. Οπότε όλοι οι τρόποι που χρησιμοποιούν για να καθορίσουν τη θέση των αστεριών στη σημερινή εποχή, όλοι είναι εντελώς λάθος."

"Οι αποδείξεις που αποκαλύπτουν ότι η αστρολογία είναι όλη ένα λάθος"

  "Πρώτο μέγα λάθος των αστρολόγων. Τα ζώδια δεν έχουν μία σταθερή χρονική απόσταση. Τα ζώδια έχουν μία χρονική απόσταση που εξαρτάται από το σημείο στο οποίο εντάσσεται κάποιος. Για παράδειγμα στο Σκορπιό, αυτή η χρονική απόσταση είναι πολύ μικρή, είναι μόνο 6 μέρες, και μετά έχουμε μεγάλα ζώδια, όπως ο Λέων ή ο Παρθένος που πάνω από 40 ή 45 μέρες. Κατά συνέπεια, τα ζώδια δεν έχουν απόσταση ενός μήνα το ένα από το άλλο, όπως λένε οι αστρολόγοι. Τα ζώδια έχουν διαφορετική χρονική απόσταση το ένα από το άλλο. Πρώτο μέγα λάθος των αστρολόγων.

  Το δεύτερο μεγάλο λάθος των αστρολόγων είναι ότι δεν υπάρχουν 12 αστερισμοί του ζωδιακού κύκλου. Υπάρχουν 13 αστερισμοί του ζωδιακού κύκλου. Και ο αστερισμός που έχει ξεχαστεί δεν δημιουργήθηκε πρόσφατα. Εντοπίστηκε, σχηματίστηκε και ονομάστηκε από έναν Έλληνα αστρονόμο, τον Εύδοξο τον από 2200 χρόνια. Τον 2ο αιώνα στη Γη μας είχε ήδη σχηματίσει αυτόν τον αστερισμό και είχε δείξει ότι ο ήλιος, κατά τη διάρκεια της κίνησής του γύρω από τη Γη διασχίζει αυτόν τον αστερισμό. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν 12 αστερισμοί, αλλά 13 ζωδιακοί αστερισμοί. Αυτό είναι το δεύτερο λάθος των αστρολόγων.
  Και το τρίτο λάθος, είναι ότι ξεχνάνε την αργή περιστροφή του άξονα της Γης. Τον άξονα Βορρά- Νότου, τον ουράνιο άξονα της Γης. Ο Βόρειος Πόλος μετακινείται σιγά-σιγά βέβαια, αλλά είναι σίγουρο ότι μετακινείται. Υπάρχουν κι άλλα λάθη φυσικά, αλλά κυρίως αυτά τα τρία αποδεικνύουν ότι οι τρόποι που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι αστρολόγοι  για να κάνουν υπολογισμούς είναι τελείως λάθος."
 

πηγή:pyles.gr

 

 

Η μπίρα μπορεί να μας αδυνατίσει!

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, στη νοσοκομειακή κλινική της ίδιας πόλης και στο Ίδρυμα Υγείας Carlos III στη Μαδρίτη, δύο ποτήρια μπίρα ale και lager την ημέρα μπορούν να μας βοηθήσουν να αδυνατίσουμε, ενώ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης.
Ο δρ Εστρούθ και η δρ Ρόσα Λαμουέλα, στο πλαίσιο της έρευνας, «επιστράτευσαν» 1.249 εθελοντές. Όπως διαπίστωσαν, όσοι έπιναν συστηματικά μικρές ποσότητες μπίρας (ένα έως το πολύ δύο ποτήρια του νερού, την ημέρα) διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να πάσχουν από διαβήτη και υπέρταση, ενώ είχαν και μικρότερα ποσοστά σωματικού λίπους.
Οι Ισπανοί ερευνητές εξήγησαν ότι η μπίρα περιέχει φολικό οξύ, βιταμίνες, σίδηρο και ασβέστιο και ότι παρέχει τα ίδια οφέλη στην υγεία με αυτά που ήδη έχουν αποδοθεί στη μετρημένη κατανάλωση κρασιού.
«Η κατανάλωση έως μισού λίτρου μπίρα την ημέρα παρέχει θρεπτικά και ιατρικά οφέλη» είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ραμόν Εστρούθ, ενώ συνέχισε, «είναι μύθος ότι η μπίρα οδηγεί κατ’ ανάγκην στην αύξηση του σωματικού βάρους. Η αλήθεια είναι πως δεν περιέχει λίπη, ενώ το θερμιδικό φορτίο της είναι χαμηλό».
Αναφερόμενος στη χαρακτηριστική «μπάκα» που πιστεύεται ότι αποκτούν οι λάτρεις της μπίρας, ο δρ Εστρούθ τόνισε ότι αυτή δεν είναι απόρροια της μπίρας καθ’ εαυτής. Αντιθέτως, οφείλεται στον συνδυασμό της κατανάλωσής της με την παντελή έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και με παχυντικά φαγητά, όπως τα λουκάνικα, οι τηγανητές πατάτες, τα σουβλάκια κ.ά..
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μπίρα ασκεί προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα, εφάμιλλη με αυτήν του κρασιού.

Σημειώνεται πως 500 ml μπίρας lager παρέχουν περίπου 200 θερμίδες - όσες και ένας καφές latte με πλήρες γάλα.

 

Υπό εξαφάνιση η ελευθερία στον πλανήτη

 

Εκτός από τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία, ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια τροχιά περιορισμένης ελευθερίας, με τον αριθμό των «ελεύθερων χωρών» το 2010 να έχει μειωθεί από 89 σε 87 βάσει της τελευταίας έκθεσης της οργάνωσης Freedom House.

Στην ετήσια έκθεση αναλύεται η κατάσταση των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων που παρατηρήθηκε το 2010 και αποδίδεται σε κάθε χώρα ένα στάτους μεταξύ των ελεύθερη, μερικώς ελεύθερη και ανελεύθερη. Από τα στοιχεία που καταγράφονται, το γεγονός αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη συνεχόμενη περίοδο μείωσης ελευθερίας τα τελευταία περίπου σαράντα χρόνια της ιστορίας της Freedom House (1972). Σύμφωνα με τα στοιχεία παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στους παράγοντες δημοκρατίας σε 25 χώρες, ενώ οι «ελεύθερες χώρες» μειώθηκαν από 89 σε 87, κάτι που, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Freedom House, David Cramer, θα πρέπει να αφυπνίσει τις δημοκρατίες του κόσμου.
Οι χώρες που θεωρούνται ανελεύθερες παρέμειναν 47, το 24% του συνολικού του συνολικού αριθμού χωρών που αξιολογήθηκαν από την έρευνα, εκ των οποίων εννέα χώρες και μία περιοχή έλαβαν τη χαμηλότερη δυνατή βαθμολογία σε ό,τι αφορά τόσο την πολιτική όσο και την ατομική ελευθερία.
Εκτός αυτού, μειώθηκε από 123 το 2005 σε 115 και ο αριθμός των εκλεγμένων δημοκρατιών, ενώ τα αυταρχικά καθεστώτα όπως αυτά στην Κίνα, την Αίγυπτο, το Ιράν, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα συνέχισαν να εντείνουν τα κατασταλτικά μέτρα με μικρή αντίσταση από το δημοκρατικό κόσμο.
Μεταξύ των εξωφρενικά αντιδημοκρατικών γεγονότων που έλαβαν χώρα το 2010 αναφέρεται η «κραυγαλέα περιφρόνηση της δικαστικής ανεξαρτησίας» στη Ρωσία στην περίπτωση του μεγιστάνα Mikhail Khodorkovky και η καταστολή των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία μετά τις νοθευμένες προεδρικές εκλογές.
Με την έκθεση να δημοσιεύεται ετησίως από το 1972, εξετάζεται η δυνατότητα των ατόμων να ασκούν τα πολιτικά και αστικά τους δικαιώματα σε 194 χώρες και 14 περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, αποδίδοντας σε κάθε χώρα ένα χαρακτηρισμό βάσει της απόδοσής τους σε μία κλίματα βασικών δημοκρατικών δεικτών.
Σε τέσσερις χώρες αποδόθηκε μείωση ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένων του Μεξικού και της Ουκρανίας που «υποβαθμίστηκαν» από ελεύθερες σε μερικώς ελεύθερες, ενώ Αιθιοπία και Τζιμπουτί μετακινήθηκαν από μερικώς ελεύθερες σε ανελεύθερες. Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική παρέμειναν οι περιοχές με το μικρότερο επίπεδο ελευθερίας το 2010, συνεχίζοντας την πολυετή πτώση της από μία ήδη χαμηλή δημοκρατική βάση.
Υπήρξαν βέβαια και ορισμένα φωτεινά σημεία στην έκθεση, με το Κιργιστάν και τη Γουινέα να «αναβαθμίζονται» από ανελεύθερες σε μερικώς ελεύθερες χώρες, καθώς και στις δύο χώρες διεξήχθησαν συγκριτικά δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, ενώ βελτιώθηκε και η βαθμολογία για την Κένυα, τη Μολδαβία, τη Νιγηρία, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία.
Μεταξύ άλλων, οι πολιτικές μετανάστευσης αποτέλεσαν θέμα ανησυχίας σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και εκείνες στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ειδικότερα, στη Γαλλία κατεγράφη μείωση των ατομικών ελευθεριών λόγω της μεταχείρισης των Ρομά.
Στις μερικώς ελεύθερες χώρες κατετάγησαν τόσο η Αλβανία όσο και η Τουρκία, με τα στοιχεία της έκθεσης να καταλογίζουν στη δεύτερη εκπληκτική πολιτική πόλωση. Μεταξύ αυτών και η Βενεζουέλα, το Μπαγκλαντές, η Αϊτή, η Ουγκάντα, το Κόσοβο, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία Ερζεγοβίνη.

 
πηγή:  tolimeri

Δραπέτευσε από τη χώρα ο Τυνήσιος πρόεδρος εν μέσω της διογκούμενης κοινωνικής εξέγερσης

Η εξέγερση  ξέσπασε αρχικά σε επαρχίες της Τυνησίας, γρήγορα όμως  εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, και στην πρωτεύουσα, και ταρακούνησε το καθεστώς. Βασικές αιτίες της η ανεργία και η φτώχεια. Αφορμή οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.  Επιχειρώντας, μάταια όπως αποδείχθηκε, να αποφύγει την ανατροπή του, ο Μπεν Αλί είχε δώσει εντολή για άμεση μείωση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής και υπηρεσιών.  Επίσης, αφού πρώτα δολοφονήθηκαν δεκάδες διαδηλωτές, διέταξε το στρατό και την αστυνομία να πάψουν να πυροβολούν τους εξεγερμένους.
Η σπίθα που έβαλε φωτιά στις φτωχογειτονιές και στα πανεπιστήμια ήταν η αυτοπυρπόληση του 26χρονου μαθηματικού Μοχάμεντ Μπουαζίζ, ενός ακόμη μέλους της γενιάς των άνεργων πτυχιούχων , όταν η αστυνομία κατάσχεσε τα λαχανικά που πουλούσε «παράνομα» σε λαϊκή αγορά. Το καθεστώς απάντησε στο θάνατό του εντελώς προκλητικά: «Είχε μεθύσει».  Η προσβολή και η υποκρισία (ο Μπεν Αλί είχε κηρύξει το 2010 «Έτος Νεολαίας», είχε διοργανώσει ακόμα και «Διεθνή Διάσκεψη») ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι. Σε μια χώρα όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 50%, την ώρα που δυτικές πολυεθνικές και μια χούφτα ντόπιοι θησαυρίζουν, η αυτοκτονία του Μοχάμεντ Μπουαζίζ, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση αυξήσεων σε τρόφιμα και υπηρεσίες, έφερε την έκρηξη – έτσι άρχισαν οι πρώτες εξεγέρσεις του 2011.
Δεν ήταν όμως ένα τυχαίο γεγονός.
Από το φθινόπωρο συνεχώς ξεσπούσαν εργατικές κινητοποιήσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπου κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων καταλύονταν συστηματικά «για να αντιμετωπιστεί η κρίση». Η βιτρίνα της Τυνησίας ως τουριστικού παράδεισου θρυμματίστηκε. Η οργή για την αδικία, η καταδίκη στη χαμοζωή, η κρατική αυθαιρεσία, η βία τροφοδότησαν τις εξεγερσιακές διαθέσεις και διέλυσαν το φόβο, ο κόσμος κουρέλιασε τα κατασταλτικά μέτρα και πλημμύρισε τους δρόμους. Σε πρώτη φάση, η λαϊκή πάλη έφερε αποτελέσματα, με την πανικόβλητη φυγή του Μπεν Αλί. Ο επί Μπεν Αλί πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Οικονομικών, μεταβατικός πρόεδρος τώρα, που φέρει ακέραιες ευθύνες για την κατάσταση του λαού, καθώς και οι εκλογές που έχουν εξαγγελθεί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εκτονώσουν την οργή ή αν θα αναγκαστεί και αυτός να φύγει τρέχοντας. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν...
 
πηγή:βαθύ πράσινο

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ

 

Ιστορία μου… αμαρτία μου

thumb
Το σημερινό σημείωμα να εκληφθεί ως σχεδίασμα για μια σειρά κειμένων που θα ακολουθήσουν (από τις στήλες της εφημερίδας κυρίως) με θέμα την κατάργηση του μαθήματος της Ιστορίας. Αυτή η λογική της μεταπολίτευσης των υπεραπλουστεύσεων, των περικοπών και των εκπτώσεων στον χώρο της Παιδείας έχει θλιβερή συνέπεια να απολέσουμε και τη στοιχειώδη αυτογνωσία που διαθέτουμε ως έθνος αλλά και την ίδια μας την ταυτότητα. Δεν θα αργήσει ο καιρός που θα προστρέχουμε στην αλλοδαπή για να μας λένε ποιοι είμαστε, από πού καταγόμαστε και τι πρέπει εν γένει να κάνουμε. Θα γίνουμε έθνος γενικώς και περίπου, αφού οι φωτισμένοι επιτελείς του υπουργείου Παιδείας αποφάσισαν να εξαλείψουν το μάθημα της Ιστορίας, της εθνικής μας συνείδησης δηλαδή· αυτής που ενοχλεί τις γύρω καταπιεσμένες μειονότητες, δημιουργεί ρατσιστική νοοτροπία, μας καθιστά αγενείς απέναντι στους ευγενικούς μας γείτονες, τους οποίους μονίμως… ρίχνουμε στη μοιρασιά.

 Έτσι, εκτός από τον Παπαδιαμάντη, τον Βιζυηνό, τον Ροΐδη και πλείστους όσους «ενοχλητικούς» λογοτέχνες του νεότερου ελληνισμού, που είναι έτσι κι αλλιώς καταργημένοι στο όνομα της γλωσσικής απλούστευσης που τόσο υπερασπίσθηκε επιτυχώς η αριστερή φιλολογία, η κυρία Διαμαντοπούλου έρχεται να αποκεφαλίσει και την Ιστορία του έθνους από τα σχολεία.

Σε λίγο θα αποσύρουμε και τη γλώσσα μας, θα ενθαρρύνουμε αποφασιστικά τα εγγλέζικα, θα απαλλαγούμε από το απεχθές και ακατανόητο συντακτικό, θα στήσουμε στο εκτελεστικό απόσπασμα τη γραμματική και θα αποστηθίζουμε το ποίημα της παγκοσμιοποίησης στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ ως παράδειγμα προς μίμηση.