Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Με σχέδιο ο Γιώργος μας έβαλε στο ΔΝΤ

 


Δεν είναι μόνο ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού ΤαμείουΝτομινίκ Στρος-Κανπου αποκαλύπτει στο Γαλλικό κανάλι Canal+ότι ο πρωθυπουργόςΓιώργος Παπανδρέουείχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείουστην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, ούτε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σήμερα σε ένα αποκαλυπτικό άρθρο στην Καθημερινή γίνονται όλα πιο καθαρά και μπαίνουν όλα τα κομμάτια του παζλ στην σειρά…
Αυτή την πληροφορία ίσως να προσπαθήσουν να την μπαλώσουν , να διαψεύσουν , ή και να αποδομήσουν την εικόνα του Στρος-Καν…
Υπάρχει όμως σε ΑΝΥΠΟΠΤΟ χρόνο η συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη στη
ΝΕΤ όπου ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ αυτά που λέει ο Ντομινίκ Στρος-Καν .
Ο κ. Σαχινίδης δήλωσε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι : “Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο ΔΝΤ. Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες. Το ΔΝΤ μπορεί να σου δώσει μέχρι και το δεκαπλάσιο ή το εικοσαπλάσιο του ποσού που έχεις καταθέσει. Εμείς έχουμε καταθέσει 1 δισ. στο ΔΝΤ. Άρα, το ΔΝΤ, ως πρώτη επιλογή και μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου και μετά, μπορούσε να μας δώσει μέχρι και 10 ή 20 δισ.”




Είναι ένα ΜΕΙΖΩΝ πολιτικό θέμα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πρέπει να περάσουν ελαφρά αυτήν την κοροιδία…
Να αναμένουμε εξελίξεις ;

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής
«Βόμβα» Στρος-Καν για Ελλάδα
Tης Κατερινας Σωκου
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, ούτε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό αποκαλύπτει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+ που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα.
Ερωτώμενο από την «Κ», το ΔΝΤ απάντησε ότι δεν σχολιάζει προσωπικές συζητήσεις του επικεφαλής του. Στο πλαίσιο όμως της παραγωγής του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου, το οποίο συνθέτει το προφίλ του Γάλλου πολιτικού ακολουθώντας τον από την κουζίνα του σπιτιού του στην Ουάσιγκτον μέχρι τις επίσημες επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Στρος-Καν αναφέρει ο ίδιος την πληροφορία, υπογραμμίζοντας μάλιστα την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο κ. Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τον κ. Στρος-Καν, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός του έθεσε πριν από 14 μήνες την ιδέα προσφυγής στο ΔΝΤ, εκείνος απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μία χώρα της Ευρωζώνης. Η εκτίμηση του Γάλλου πολιτικού επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στους ομολόγους του, για να εισπράξει την κατηγορηματική τους άρνηση. Αντ’ αυτού, του ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών.
Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στο περιθώριο της συνόδου ήταν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Οπως τόνισε στις Βρυξέλλες, δεν ετίθετο ζήτημα προσφυγής στο ΔΝΤ. Μία ημέρα πριν, ο διεθνής οργανισμός επίσης το είχε διαψεύσει. Οπως είχε δηλώσει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Τζον Λίπσκι, «θα μπορούσαμε να εμπλακούμε μόνο κατόπιν αιτήματος των ευρωπαϊκών αρχών, και εννοείται των ελληνικών αρχών. Εχει συμβεί αυτό; Οχι». Ο κ. Λίπσκι έλεγε την αλήθεια: Δεν υπήρχε ακόμη επίσημο αίτημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συζητήθηκε η προσφυγή στο ΔΝΤ μεταξύ των δύο ανδρών.
Εξάλλου, όσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αποφάσιζαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στην ιδέα του ΔΝΤ, αυτή τη φορά υπό τη μορφή απειλής: Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, προειδοποίησε δημοσίως τους ηγέτες της Ε. Ε. ότι αν δεν συμφωνήσουν σε ένα πακέτο στήριξης προς τη χώρα, θα καταφύγει στον διεθνή οργανισμό. Είχε προηγηθεί η οδυνηρή εμπειρία του Νταβός, όπου ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε αντιμέτωπος με την ανησυχία παραγόντων των αγορών, δεχόμενος καταιγισμό ερωτήσεων για το αν θα κηρύξει στάση πληρωμών και πότε θα ζητήσει διεθνή βοήθεια.
Η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός εξέταζε την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ από την αρχή, ουσιαστικά, της κυβερνητικής του θητείας, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Γιατί δεν αναζήτησε πρώτα μία λύση εντός της Ε. E.; Και αν είχε αντιληφθεί τόσο νωρίς τη δεινή κατάσταση της χώρας, πώς εξηγείται η απροθυμία του να λάβει μέτρα δραστικής περιστολής του δημοσιονομικού ελλείμματος τους μήνες που ακολούθησαν, ώστε να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο; Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση, υπό το κράτος της ανησυχίας για το πολιτικό κόστος των ιδιωτικοποιήσεων που συμφώνησε με την τρόικα, επιλέγει να επιτεθεί στο «ύφος» των εκπροσώπων της, η απάντηση φαντάζει εύκολη…
Το ντοκιμαντέρ του Canal+ αναμένεται να ταράξει το πολιτικό σκηνικό και στη Γαλλία, καθώς ο κ. Στρος-Καν προχωρεί σε αποκαλύψεις και για τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ενόψει προεδρικών εκλογών, ο Σοσιαλιστής επικεφαλής του ΔΝΤ προβάλλει ως ο ισχυρότερος αντίπαλος του κ. Σαρκοζί. Ο κ. Στρος-Καν φέρεται να σχεδιάζει την επιστροφή στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας μέσω… Ελλάδας, δρέποντας τις δάφνες της διάσωσης των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης. Οσο για τον κ. Σαρκοζί, δεν σκοπεύει να αφήσει το μονοπώλιο της διάσωσης του ευρώ στο ΔΝΤ και τον πολιτικό του αντίπαλο. Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να ερμηνευθεί η προσέγγισή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο για την προστασία της Ευρωζώνης.

πηγή:blognews

Πόλη φτιαγμένη από… αυγά

Άν είναι δύσκολο να φτιάξετε ένα σπίτι με κάρτες φανταστείτε πόσο δυσκολότερη είναι η κατασκευή μιας ολόκληρης πόλης από αυγά! Ο ταλαντούχος Κινέζος δημιουργός χρησιμοποίησε περισσότερρα από 5000 αυγά για να κατασκευάσει μια μικρογραφία πόλης διαστάσεων 6μ x 4μ. Η πόλη από αυγά κατασκευάστηκε στα πλαίσι μιας έκθεσης του μουσείου του Groninger στην Ολλανδία.
Perierga.gr - Μια πόλη από αυγά!
Perierga.gr - Μια πόλη από αυγά!
Perierga.gr - Μια πόλη από αυγά!
Perierga.gr - Μια πόλη από αυγά!
Perierga.gr - Μια πόλη από αυγά!
πηγή:perierga

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά...


 

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στην ζωή μου, υπήρξε, είναι και θα είναι το χαμόγελο. Το χαμόγελο, που βγαίνει από την ψυχή μας, και μας αυτοθεραπεύει. Είναι δωρεάν, είναι για όλους και επιβάλλεται να το φοράμε!


Τα παρακάτω λόγια αποδίδονται από πολλούς στον μεγάλο ηθοποιό Τσάρλι Τσάπλιν. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή ο καλλιτέχνης τα απήγγειλε στους δικούς του ανθρώπους κατά τα εβδομηκοστά του γενέθλια. Όπως και να έχει, νομίζω πως αξίζουν προσοχής:



"Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, μπόρεσα να καταλάβω ότι ο συναισθηματικός πόνος και η θλίψη, απλώς με προειδοποιούσαν να μη ζω κόντρα στην αλήθεια μου. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα σε πόσο δύσκολη θέση ερχόταν κάποιος με το να του επιβάλλω τις επιθυμίες μου, παρότι ήξερα ότι ούτε ήταν κατάλληλη η στιγμή ούτε ο άνθρωπος ήταν έτοιμος, ακόμα κι αν αυτός ο άνθρωπος ήμουν εγώ. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να λαχταρώ μια άλλη ζωή και μπόρεσα να δω ότι τα πάντα γύρω μου με προκαλούσαν να μεγαλώσω. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα ότι βρίσκομαι πάντα και σε όλες τις περιστάσεις, την κατάλληλη στιγμή και στο σωστό μέρος και ότι όλα όσα γίνονται είναι σωστά. Από τότε κατάφερα να γαληνέψω. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΠΟΔΟΧΗ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να στερούμαι τον ελεύθερο χρόνο μου και σταμάτησα να κάνω μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον. Σήμερα κάνω μόνο ό,τι με ευχαριστεί και με γεμίζει χαρά, ό,τι αγαπώ και κάνει την καρδιά μου να γελά, με τον δικό μου τρόπο και στους δικούς μου ρυθμούς. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, απελευθερώθηκα από ό,τι δεν ήταν υγιές για μένα. Από φαγητά, άτομα, πράγματα, καταστάσεις και από ό,τι με τραβούσε συνεχώς μακριά από τον ίδιο μου τον εαυτό. Στην αρχή το ονόμαζα “υγιή εγωισμό”. Αλλά σήμερα ξέρω ότι είναι ΑΥΤΑΓΑΠΗ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να θέλω να έχω πάντα δίκιο. Έτσι έσφαλλα πολύ λιγότερο. Σήμερα κατάλαβα ότι αυτό το λέμε ΑΠΛΟΤΗΤΑ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, αρνήθηκα να συνεχίσω να ζώ στο παρελθόν και να ανησυχώ για το μέλλον μου. Τώρα ζώ περισσότερο τη στιγμή όπου ΟΛΑ συμβαίνουν. Έτσι σήμερα, ζώ την κάθε μέρα και αυτό το λέω ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, συνειδητοποίησα ότι η σκέψη μου μπορεί να με κάνει μίζερο και άρρωστο. Όταν όμως επικαλέστηκα τις δυνάμεις της καρδιάς μου, η λογική απέκτησε έναν πολύτιμο σύντροφο. Αυτή τη σχέση την ονομάζω σήμερα ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.
Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις και τα προβλήματα με τον εαυτό μας και τους άλλους γιατί καμιά φορά, ακόμα και τα άστρα εκρήγνυνται και δημιουργούνται νέοι Γαλαξίες.Σήμερα ξέρω ότι ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ !"
Τσάρλι Τσάπλιν


Οσοι μικροπαντρεύονται... μικροχωρίζουν κιόλας


ΛΟΝΔΙΝΟ. «Μικρός μικρός παντρέψου» ώστε να χωρίσεις... πριν από τα τριάντα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ένα ζευγάρι που παντρεύεται σε νεαρή ηλικία έχει περισσότερες πιθανότητες να χωρίσει εντός πέντε ετών από την ημέρα του γάμου του.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αριθμός των διαζυγίων σε ζευγάρια 25-29 ετών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία. Μόλις 10,5 στους 1.000 Βρετανούς άνω των 30 ετών χώρισαν κατά μέσον όρο το 2009, ένα νούμερο που διπλασιάζεται σε ζευγάρια κάτω των 30 ετών. Συγκεκριμένα, 21,7 άντρες και 25,1 γυναίκες στους 1.000 Βρετανούς πήραν διαζύγιο από τον σύντροφό τους κατά το ίδιο έτος. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένα νεαρό ζευγάρι έχει πλέον ένα μάξιμουμ πέντε ετών κοινής συζυγικής ζωής.
«Πολλοί άνθρωποι που παντρεύτηκαν νέοι αντιμετωπίζουν με όλο και λιγότερο δέος το φαινόμενο του διαζυγίου. Δεν το θεωρούν πλέον και τόσο σημαντική υπόθεση» τονίζει η εκπρόσωπος της εταιρείας συμβούλων γάμου Relate Τζένι Νορθ, προσθέτοντας πως «πολλοί επιλέγουν να κάνουν έναν γάμο σε νεαρή ηλικία ώστε, αν χωρίσουν, να το κάνουν πριν από τα 30 τους και συχνά προτού αποκτήσουν παιδιά».
Οι ερευνητές ονόμασαν το φαινόμενο αυτό «Starter Μarriage» («Γάμος του πρωτάρη»), κατά το οποίο όλο και περισσότερα νεαρά ζευγάρια μεταξύ 20 και 25 ετών έχουν αυξημένη (οικονομική ή άλλη) ανάγκη για σταθερότητα και οικογένεια. Τα αυξημένα διαζύγια δείχνουν ωστόσο ότι οι άνθρωποι κάτω των 25 είναι ακόμη ανώριμοι για γάμο.
Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με τους γάμους των ομοφυλοφίλων. Τις επόμενες ημέρες τα συναρμόδια υπουργεία στη Βρετανία και στην Ουαλλία αναμένεται να συντάξουν προτάσεις προς την Αγγλικανική Εκκλησία για θρησκευτικό γάμο μεταξύ γκέι ζευγαριών. Σήμερα ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν είναι νόμιμος στη Βρετανία, αλλά το ζευγάρι κατοχυρώνεται συνταγματικά και αποκτά δικαιώματα με το σύμφωνο κοινής συμβίωσης.

πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ

Εκλογές 3 Απριλίου, με λίστα και... σκηνοθέτη Λαλιώτη!

Οριστική είναι πλέον η απόφαση, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, για πρόωρες Εκλογές στις 3 Απριλίου με λίστα, ημερομηνία που δώσαμε πρώτοι εδώ και καιρό μαζί με την 8η Μαΐου!

Η ανακοίνωση των πρόωρων Εκλογών, παρά τις αυτοδιαψευδόμενες διαψεύσεις, θα γίνει πιθανότατα στις 4 Μαρτίου, μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή κομματική συσπείρωση, ενώ θα συνοδεύεται και από τη δυναμική επιστροφή του Κώστα Λαλιώτη, που θα γίνει υπό το πρίσμα συμφωνίας κυρίων, για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση ήττας, αλλά και με εγγυήσεις σε περίπτωση νίκης...

Με άλλα λόγια ο Γιωργάκης, ετοιμάζει τη διαδοχή, εξασφαλίζοντας όμως πρώτα τη "νίκη", με τη συστράτευση ενός "βετεράνου" στην Επικοινωνία των Εκλογών και των Εκλογικών Μαχών, που ειδικεύεται στη σφοδρότητα της επίθεσης με Video και Οθόνες κατά της ΝΔ... Και συνήθως επιτυγχάνει κομματική συσπείρωση, φέρνοντας πίσω αναποφάσιστους...

Τότε θα φανεί το ολέθριο σφάλμα του Σαμαρά να μην αλλάξει το όνομα του κόμματος, καθώς ενώ δεν είχε καμμία ευθύνη για την πορεία του, αφού αποχώρησε το 1992 , θα "φορτωθεί" όλες τις αμαρτίες του ονόματος "ΝΔ"...

Οι Εκλογές της 3ης Απριλίου, θα έχουν επομένως Σκηνοθέτη, αλλά και Σκηνοθεσία, καθώς υπάρχει ένα κρυφό ατού-βόμβα, που στοχεύει την τεράστια δεξαμενή των αναποφάσιστων, καθώς μια μόλις εβδομάδα πριν τις Εκλογές θα έχει ολοκληρωθεί η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου, όπου έχει προκατασκευασθεί η "επιτυχία" της Επιμήκυνσης του Δανείου, μαζί με την καταβολή της περίφημης 4ης δόσης, που θα πανηγυριστούν σαν "εθνική επιτυχία", μέσα σε έναν ορυμαγδό προβολής διαφημίσεων και εντυπώσεων, που θα δημιουργήσουν κλίμα αισιοδοξίας, ελπίδας και προοπτικής, ώστε να φέρουν την τελευταία στιγμή μερικές χιλιάδες αναποφάσιστων στις κάλπες, εξασφαλίζοντας τη "νίκη"...

Και αυτό είναι το νόημα της προκαταβολικής ανακοίνωσης από την Τρόικα του ξεπουλήματος εθνικού πλούτου για 50 δις! Διότι αποτέλεσε προαπαιτούμενη δέσμευση, "εγγύηση" για την εξασφάλιση εκ των προτέρων της Επιμήκυνσης, ώστε να έχει η Κυβέρνηση δεδομένη την "επιτυχία", για να την διαχειριστεί Εκλογικά, μαζί με τα συγχαρητήρια Ε.Ε. και ΗΠΑ, τη διεθνή αναγνώριση του "φαινομένου Giorgo", την προεκλογική άνοδο του Χρηματιστηρίου, τις ανακοινώσεις ξένων επενδύσεων και γενικά τη δημιουργία κλίματος θριάμβου, με στόχο να ξαναγίνει η Μαριονέτα Πρωθυπουργός!

Και να μετατραπεί ολόκληρη η Ελλάδα σε "Διόδια" των Ξένων...

Σουβλάκι κατ’ οίκον

Λαχταράτε ένα γευστικό, μυρωδάτο και πλούσιο χοιρινό σουβλάκι... Δεν χρειάζεται να πάτε μέχρι το ψητοπωλείο αλλά έως το σούπερ μάρκετ για να προμηθευτείτε τα κατάλληλα υλικά και να φτιάξετε το αγαπημένο σουβλάκι μόνη σας...

Υλικά για 4 άτομα:
• 1 κιλό χοιρινό μπούτι με κόκαλο, ή σπάλα
• 16 μικρά μανιτάρια
• 16 ντομάτινια
• 300 γρ. παντσέτα, κομμένη σε φέτες
• 16 φυλλαράκια βασιλικό
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• 1/4 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Κόβετε το χοιρινό σε μπουκίτσες. Πλένετε τα μανιτάρια και τα ντοματίνια, και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Περνάτε τα κομματάκια του χοιρινού, εναλλάξ με τα υπόλοιπα υλικά, σε 8 σουβλάκια.
Αλατοπιπερώνετε και ψήνετε στη σχάρα ή στο γκριλ. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ραντίζετε τα σουβλάκια με λίγο λάδι, για να μη στεγνώσουν.


πηγή:newsbomb

Γιάννη Ρίτσου: Και να αδερφέ μου...



ΚΑΙ ΝΑ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ
Μουσική: Χρήστος Λεοντής
Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος

Και να αδερφέ μου
που μάθαμε να κουβεντιάζουμε
ήσυχα, ήσυχα κι απλά.
Καταλαβαινόμαστε τώρα
δε χρειάζονται περισσότερα.

Κι αύριο λέω θα γίνουμε
ακόμα πιο απλοί.
Θα βρούμε αυτά τα λόγια
που παίρνουνε το ίδιο βάρος
σ' όλες τις καρδιές,
σ' όλα τα χείλη,
έτσι να λέμε πια
τα σύκα-σύκα
και τη σκάφη-σκάφη.

Και να αδερφέ μου
που μάθαμε να κουβεντιάζουμε
ήσυχα, ήσυχα κι απλά.
Καταλαβαινόμαστε τώρα
δε χρειάζονται περισσότερα.

Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε
για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, απ' τον κόσμο.
Εμείς τραγουδάμε
για να σμίξουμε τον κόσμο.

Οσα είδαν µόνο οι αστροναύτες

Η NASA απαθανάτισε γεγονότα και φαινόµενα που συνέβησαν το 2010 και παρουσίασε την όµορφη όψη τους όπως µόνο οι αστροναύτες κατάφεραν να δουν.
 
Η Γη τη νύχτα 28 Οκτωβρίου. Ενα από τα πιο µαγευτικά τοπία στην επιφάνεια της Γης τη νύχτα είναι η λάµψη από τα φώτα των οικισµών, τα οποία δείχνουν την κατανοµή και συγκέντρωση του πληθυσµού. Στη φωτογραφία της Αιγύπτου διακρίνεται ο πληθυσµός που έχει συγκεντρωθεί κατά µήκος της κοιλάδας του Νείλου και καταλαµβάνει ένα πολύ µικρό µέρος της έκτασης της χώρας. Από τον ∆ιεθνή ∆ιαστηµικό Σταθµό, ο Νείλος και το ∆έλτα που σχηµατίζει φαίνονται σαν ένα λαµπερό λουλούδι µε µακρύ κλωνάρι. Στο πιο φωτεινό σηµείο του διακρίνεται η µεγαλούπολη του Καΐρου. Αλλη µια έντονα φωτισµένη περιοχή φαίνεται στα δεξιά, κατά µήκος της ανατολικής ακτογραµµής τής Μεσογείου. Πρόκειται για το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. Στα αριστερά του αµυδρά διακρίνεται το Αµµάν της Ιορδανίας.

Αρκετά ψηλότερα διακρίνονται η Κύπρος και η Ελλάδα. Σύννεφα που ενώνονται και διαλύονται καλύπτουν τµήµα της Μεσογείου και της κοιλάδας του Σινά, ενώ καθαρό ουρανό έχει το µεγαλύτερο µέρος της Βορειοδυτικής Αφρικής.

∆ιαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού
19 Ιουνίου. Περίπου 159.000 λίτρα πετρελαίου την ηµέρα διέρρεαν από την πετρελαιοπηγή της BP στον Κόλπο του Μεξικού από τις 22 Απριλίου, οπότε και προκλήθηκε η µεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του 2010. Στις 19 Ιουνίου η µάζα πετρελαίου µοιάζει µε ασηµί «µεταξωτές» κορδέλες που κυµατίζουν στην µπλε επιφάνεια του νερού. Η φωτογραφία ελήφθη µε φασµατοραδιόµετρο από δορυφόρο της NASA.

Το εντυπωσιακό Νότιο Σέλας
21 Ιουνίου. Το Νότιο Σέλας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πάνω από τη Γη, µε τα εντυπωσιακά του χρώµατα να εναλλάσσονται φωτίζοντας το διαστηµικό κενό και δηµιουργώντας µια καταπληκτική αντίθεση µε τα άστρα που διακρίνονται στο βάθος της εικόνας. Η στιγµή απαθανατίστηκε από τον διαστηµικό σταθµό της NASA όταν το φαινόµενο βρισκόταν σε εξέλιξη και ήταν ιδιαίτερα ορατό, αφού φορτισµένα σωµατίδια (ιόντα) που προέρχονται από τον ηλιακό άνεµο αλληλεπιδρούν µε το µαγνητικό πεδίο της Γης.

Οι πάγοι καταρρέουν
6 Απριλίου. Η κατάρρευση των πάγων της Ανταρκτικής φέρεται να είναι αποτέλεσµα των ιδιαίτερα θερµών καλοκαιρινών µηνών των τελευταίων ετών, µε αποκορύφωµα το έτος 2002, κατά το οποίο καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερµοκρασίες. Στην επιφάνεια του παγόβουνου ο λειωµένος πάγος σχηµατίζει έναν ηµιστερεό καταρράκτη, το νερό του οποίου ρέει αργά στις ρωγµές της κρηπίδας του παγόβουνου.

Πανευρωπαϊκό… πέπλο τέφρας
17 Απριλίου. Η τέφρα από το ηφαίστειο Εϊγιαφιαλαγιόκουλ εκτινάσσεται σε ύψος 6 χλµ. στις 20 Μαρτίου και καλύπτει τη Βόρεια Ευρώπη λόγω των βορειοδυτικών ανέµων. Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώνονται, χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται. Παρά τις εξελίξεις στις επιστηµονικές µετρήσεις, ουδείς µπήκε στη διαδικασία να προβλέψει µε βεβαιότητα πότε θα καθαρίσει ο ουρανός.

Πολικά µεσοσφαιρικά σύννεφα
16 Ιουνίου. Τα πολικά µεσοσφαιρικά σύννεφα µπορεί κάποιος να τα παρατηρήσει είτε από τη Γη είτε από το ∆ιάστηµα. Ονοµάζονται επίσης νυχτερινά νεφελώµατα, διότι συνήθως είναι ορατά το σούρουπο. Το ασυνήθιστο στη φωτογραφία των αστροναυτών είναι ότι το σύννεφο φωτίζεται από τη δύση και όχι από την ανατολή του ηλίου. Τα πολύχρωµα φωτεινά σύννεφα βρίσκονται σε ύψος 85 χιλιοµέτρων από τη Γη, µεταξύ της µεσόσφαιρας και της θερµόσφαιρας.

Η Ρωσία στις φλόγες
5 Αυγούστου. Ούτε ένα ούτε εκατό, αλλά… 520 πύρινα µέτωπα εξαπλώθηκαν στη Ρωσία στις 4 Αυγούστου. Περίπου 3.000 χιλιόµετρα από την Ανατολή έως τη ∆ύση κάλυψαν µε πυκνό καπνό τον ουρανό της χώρας και όχι µόνο. Σύµφωνα µε τις µετρήσεις της NASA, το πέπλο του καπνού είχε πάχος 12 χιλιοµέτρων, αρκετό για να φτάσει από την επιφάνεια της Γης έως τη στρατόσφαιρα.

                         ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ   

 πηγή: τα νεα