Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

«Σκεπτόμενες» οικιακές συσκευές


Ενα υπερσύγχρονο σπίτι, όπου οι οικιακές συσκευές θα είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με τον κάτοχό τους και να δέχονται εντολές μέσω Ιnternet, είναι πλέον γεγονός. Συγκεκριμένα, η νοτιοκορεατική LG παρουσίασε τη νέα σειρά έξυπνων οικιακών συσκευών Τhinq, η οποία αποτελείται από ένα πλυντήριο-στεγνωτήριο, ένα ψυγείο, έναν φούρνο και μια ρομποτική σκούπα και βασίζεται σε πέντε σημεία-«κλειδιά»: το Εξυπνο Δίκτυο, την Εξυπνη Διάγνωση, την Εξυπνη Πρόσβαση, την Εξυπνη Προσαρμογή και Διαχείριση των Τροφίμων.

Η κάθε συσκευή διαθέτει την ικανότητα να συνδέεται στο Διαδίκτυο και να προχωρεί σε μια διαδικασία αυτοδιάγνωσης του σταδίου στο οποίο βρίσκεται λειτουργικά ή του περιεχομένου της, κάτι που της επιτρέπει να ενημερώνει ανάλογα τον κάτοχό της μέσω κινητού τηλεφώνου ή ταμπλέτας, αλλά και να εκτελεί στη συνέχεια τις επιθυμίες του. Ετσι, π.χ., το ψυγείο μπορεί να ενημερώνει όταν τελειώνει το γάλα ή η σκούπα μπορεί να έχει ολοκληρώσει την καθιερωμένη φασίνα προτού εκείνος επιστρέψει στο σπίτι.

Χάρη στο Εξυπνο Δίκτυο, στο οποίο είναι συνδεδεμένες, οι συσκευές καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, ενώ υπάρχει επιλογή λειτουργίας σε ώρες όπου η χρήση τους είναι οικονομικότερη. Σε περίπτωση πάλι όπου ο χρήστης αποφασίσει, π.χ., να πραγματοποιήσει μια πλύση σε ώρες υψηλού κόστους, το πλυντήριο θα του προτείνει το πιο συμφέρον πρόγραμμα.

Από την άλλη πλευρά, η γαλλική Somfy παρουσίασε το ΤaΗoma: ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαδικτυακού ελέγχου του νοικοκυριού. Το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης ώστε να μπορέσει να ορίσει τον πιο συμφέροντα τόσο οικονομικά όσο και ενεργειακά προγραμματισμό είναι ένα iΡhone ή ένα iΡad.

Συνδέοντας τις ηλεκτρικές συσκευές που τον ενδιαφέρουν με ένα κεντρικό «κουτί», το οποίο θα επικοινωνεί και θα ενημερώνει το οικιακό δίκτυο μέσω WiFi, ο ίδιος θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει ολοκληρωμένη εικόνα του σπιτιού του αλλά και να παρεμβαίνει σε αυτήν. Με τον τρόπο αυτόν ο κάτοχος του ΤaΗoma μπορεί, π.χ., να προγραμματίσει το πρωινό «ξύπνημα» του σπιτιού, κατά το οποίο ο κεντρικός θερμοστάτης θα αγγίζει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, τα φώτα θα σβήνουν και τα ηλεκτρικά παντζούρια θα ανεβαίνουν αυτόματα, ή αντίθετα σε περίπτωση κακοκαιρίας θα είναι σε θέση να κλείσει τα παντζούρια και να ανάψει τη θέρμανση εξ αποστάσεως.


 πηγή :tobima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου