Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Η φιλία περνά από τα γονίδια

  

ΛΟΣ  ΑΝΤΖΕΛΕΣ.
Μερικές φορές δεν επιλέγουμε τους φίλους μας για τις αρετές τους αλλά για τα ελαττώματά τους - και είναι απλά θέμα γονιδίων. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών ανακάλυψαν ότι οι κοινωνικές μας επαφές δεν καθορίζονται μόνο από ψυχο - κοινωνικούς παράγοντες αλλά και από εξελικτικούς, αφού ο τρόπος που επιλέγουμε με ποιά άτομα θα κάνουμε παρέα εξαρτάται εν μέρει από τα γονίδιά μας.

Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι άτομα που φέρουν γονίδια που συνδέονται με τον αλκοολισμό τείνουν να συναναστρέφονται παρόμοιους χαρακτήρες, ενώ εκείνα που φέρουν το γονίδιο που συνδέεται με την εξωστρέφεια και την τόλμη συνήθως συγκρούονται με τους ομοειδείς τους, δείχνοντας προτίμηση στους εσωστρεφείς χαρακτήρες.

Αντλώντας πληροφορίες από δύο μεγάλες ανεξάρτητες έρευνες στις ΗΠΑ -τη National Longitudinal Study of Adolescent Health και τη Framingham Heart Study- οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Τζέιμς Φόουλερ, αναγνώρισαν τους γονότυπους έξι διαφορετικών γονιδίων, εξετάζοντας πόσο συχνά απαντώνται μεταξύ φίλων. Βρέθηκε ότι τα άτομα που έφεραν μία παραλλαγή του γονιδίου DRD2, το οποίο σχετίζεται με τον αλκοολισμό τείνουν να κάνουν παρέα με άτομα που έχουν την ίδια γενετική προδιάθεση.

Ενας λιγότερο προφανής συσχετισμός ανακαλύφθηκε μεταξύ των ατόμων, τα οποία φέρουν μία εκδοχή του γονιδίου CYP2A6, που συνδέεται με την εξωστρέφεια, τις νέες ιδέες αλλά και τον μεταβολισμό ουσιών όπως η νικοτίνη. Σε αυτή την περίπτωση διαπιστώθηκε ότι οι παράτολμοι χαρακτήρες πολλές φορές προτιμούν άτομα που είναι περισσότερο συνεσταλμένα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο τρόπος που διαμορφώνουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις δεν εξηγείται πλήρως από τα γονίδια, η μελέτη των οποίων απλά μας βοηθάει να καταλάβουμε γιατί ορισμένες φορές ενστικτωδώς συμπαθούμε ή αντιπαθούμε κάποιο άτομο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου