Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας!


 Ο  Άγιος Αντώνιος ο Μέγας, είναι ο πρώτος ασκητής του Χριστιανισμού που θεμελίωσε τον υγιή μοναχισμό. Γεννήθηκε γύρω στο 251 στην Αίγυπτο από πλούσιους και ευλαβείς γονείς, οι οποίοι πέθαναν όταν ο Άγιος ήταν 20 ετών αφήνοντας του και την ευθύνη της μικρότερης αδερφής του. Από την παιδική του ηλικία τον διακατείχαν η ολιγάρκεια και η αυτάρκεια.
 Ήταν άριστος γνώστης της Αγίας Γραφής. Λίγους μήνες μετά τον θάνατο των γονιών του και ακούγοντας την Ευαγγελική περικοπή κατά την οποία ο Χριστός απευθύνεται σε έναν πλούσιο νέο λέγοντας: «Ει θέλεις τέλειος είναι, ύπαγε πώλησόν σου τα υπάρχοντα και δος πτωχοί, και έξεις θησαυρόν εν ουρανώ, και δεύρο ακολούθει μοι», συγκινήθηκε και το έκανε πράξη. Μοίρασε όλη του την περιουσία στους φτωχούς, εμπιστεύτηκε την αδερφή του σε ένα μοναστήρι και αναχώρησε για την έρημο, όπου έζησε ασκητικά, τρώγοντας λίγο ψωμί κάθε μέρα.
 Άσκηση και πνευματικός αγώνας
 Έπειτα από είκοσι ολόκληρα χρόνια σκληρής ασκήσεως, πνευματικού αγώνα, ακατάπαυστης προσευχής και φοβερών πειρασμών, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους. Η αποδοχή που είχε ήταν ευρύτατη και μάλιστα έρχονταν σε αυτόν για να τους θεραπεύσει ακόμα. Θεράπευε τους ασθενείς "ου προστάζων, αλλά ευχόμενος και τον Χριστόν ονομάζων".
 Νυχθημερόν έκανε ασκητικούς αγώνες με τους οποίους νέκρωσε τα σκιρτήματα των παθών, έφτασε στο βαθμό της απάθειας, υπερβαίνοντας τα όρια της ανθρώπινης φύσης. Ο Άγιος Αθανάσιος και ο Μέγας Βασίλειος τον γνώρισαν στην έρημο και μάλιστα ο πρώτος έγραψε τον βίο του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου.
 Μάχη ενάντια στην ειδωλολατρία
 Στους φοβερούς διωγμούς των χριστιανών το 311 την εποχή του Μαξιμιανού, εγκατέλειψ�� τον μοναχισμό κι έδωσε σκληρή μάχη κατά της ειδωλολατρίας και της απάτης. Πολέμησε την αίρεση του Αρείου στην Αλεξάνδρεια το 335μ.Χ και αγωνίστηκε σκληρά για την Ορθοδοξία.
 Μαρτυρείται ότι, ενώ ο Άγιος βρισκόταν ακόμα στη ζωή, έβλεπε τις ψυχές των ανθρώπων που εξέρχονταν από το σώμα τους, καθώς και τους δαίμονες που τις οδηγούσαν.
 Ο βίος του και η υποδειγματική συνέπειά του, αποτελούν αιώνια πηγή, απ' όπου μπορούν οι άνθρωποι κάθε εποχής να αντλήσουν ζωντανά διδάγματα. Θύμιζε στους μαθητές του ότι η ανθρώπινη ζωή είναι εφήμερη, σε αντίθεση με το μέλλοντα αιώνα. Κατέληγε λέγοντας ότι δε θα πρέπει να κοπιάζουμε για την απόκτηση πρόσκαιρων αγαθών αλλά για την απόκτηση αιώνιων αγαθών, που είναι αρετές όπως η αγάπη, η φρόνηση, η σωφροσύνη και η σύνεση.
 Ο Άγιος προέβλεψε με θαυμαστή ακρίβεια τον θάνατό του, ο οποίος συνέβη το 356μ.Χ, όταν ήταν 105 ετών. Η Ορθόδοξη Χριστιανική εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του στις 17 Ιανουαρίου.
 Δείτε το βίντεο με το απολυτίκιο του Αγίου Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου