Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Διαρροές πληροφοριών από Έλληνες πολιτικούς στις ΗΠΑ!



Οι ΗΠΑ ενημερώνουν πολιτικούς σε Ελλάδα και Κύπρο για κλεμμένες συνομιλίες τους που διαθέτει το Wikileaks
Συζητήσεις με υπουργούς, τον νυν πρωθυπουργό, αλλά και με πρώην πρωθυπουργούς, που καταγράφονταν, ίσως βρίσκονται στην κατοχή της Wikileaks
Τώρα αρχίζουν τα ωραία και θα γνωρίσουμε πολλούς απάτριδες «ευπατρίδες» πολιτικούς, στον ρόλο του υποταγμένου «ρουφιάνου»
  • Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε εντολή στις κατά τόπους πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεκινήσουν νέο κύκλο ενημέρωσης ξένων υπηκόων των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που έχει στην κατοχή της η ιστοσελίδα Wikileaks.
Ταυτόχρονα έχει σχηματιστεί ομάδα από Αμερικανούς διπλωμάτες σε ανώτερο επίπεδο με στόχο να βοηθήσουν τις ξένες πηγές των αμερικανικών αποστολών στο εξωτερικό οι οποίες -μερικές φορές με κίνδυνο της ζωής τους- ενημερώνουν για την πολιτική και οικονομική κατάσταση των χωρών τους προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόλι δήλωσε ότι «κάνουμε προσπάθειες για τα άτομα που έχουν επηρεαστεί από τη δημοσιοποίηση των εγγράφων». Η ομάδα αποτελείται από 60 περίπου διπλωμάτες και ασχολούνται με την πιστοποίηση του πιθανού κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι πηγές των πρεσβειών.
Σε μερικές χώρες υπάρχει ο φόβος ακόμα και της φυλάκισης, σε άλλες χώρες είναι πιθανή η δημόσια διαπόμπευση των συνομιλητών των Αμερικανών διπλωματών.
Τα μέλη της ομάδας ενδέχεται να λάβουν αποφάσεις για μετακίνηση στις ΗΠΑ μερικών ατόμων που ζουν σε μη δημοκρατικά καθεστώτα, ενώ δεν αποκλείεται να προσφέρουν αυτή την επιλογή και σε πηγές που ζουν σε χώρες με δημοκρατικό πολίτευμα. Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν πως «άθελά» τους προκάλεσαν ζημιά σε ανθρώπους οι οποίοι επέλεξαν να παίξουν ρόλο πληροφοριοδότη της Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Αμερικανοί διπλωμάτες στην Ελλάδα και την Κύπρο επικοινώνησαν με υπουργούς (πρώην και νυν), πολιτικούς και άλλους παράγοντες, στους οποίους ανέφεραν ότι οι συνομιλίες που είχαν με στελέχη της πρεσβείας ή με αξιωματούχους που επισκέφθηκαν τη χώρα μας ή τη Λευκωσία έχουν καταγραφεί και κατά πάσα πιθανότητα περιλαμβάνονται στα έγγραφα που έχουν κλαπεί από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρίσκονται σε συγκεκριμένη αποθήκη στη Βιρτζίνια.
Πληροφορίες
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα τηλεγραφήματα περιέχουν πληροφορίες και συνομιλίες που αναφέρονται στον σημερινό πρωθυπουργό, αλλά και τους προηγούμενους (Κώστα Καραμανλή, Κώστα Σημίτη, Κώστα Μητσοτάκη, πιθανότατα και τον Ανδρέα Παπανδρέου).
Επίσης περιλαμβάνουν συζητήσεις και πληροφορίες με υπ. Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, αλλά και με βουλευτές. Να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί «ανακουφίστηκαν» με τον τρόπο που αντιμετώπισε την αποκάλυψη των συνομιλιών του ο πρώην υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Στον «ελληνικό φάκελο» του Wikileaks γίνεται λεπτομερειακή αναφορά στα εθνικά θέματα, στην τρομοκρατία, στις συζητήσεις για τους αγωγούς, ενώ φαίνεται πως καλύπτεται και ο ρόλος ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, την Κύπρο, ίσως και τη Σερβία.

πηγή: ας μιλησουμε επιτελους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου