Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Δημιούργησαν ποσότητα αντιύλης οι επιστήμονες στο CERN

Δηµιούργησαν ποσότητα αντιύλης οι επιστήµονες στο CERN

  
Ενα ακόµη  βήµα πιο  κοντά στην  αντιύλη  έκαναν επιστήµονες   στο CERN
Μια ακόµη κλεφτή µατιά στην αινιγµατική αντιύληκατάφεραν να ρίξουν επιστήµονες από το CERN. Στις αρχές της εβδοµάδας πέτυχαν να δηµιουργήσουν και να αιχµαλωτίσουν σε µια περίτεχνη µαγνητική... παγίδα άτοµα αντιυδρογόνου. Το επίτευγµα αυτό τούς κάνει να πιστεύουνότι σύντοµα θα οδηγηθούν στη λύση ενός εκ των µεγαλύτερων κοσµικών µυστηρίων.

Η αντιύλη λέγεται ότι δηµιουργήθηκε στις ίδιες ακριβώς ποσότητεςµε τη συµβατική ύλη – που συνίσταται σε ό,τι είναι ορατό στο Σύµπαν, περιλαµβανοµένης και της ζωής στη Γη – όταν συνέβη η Μεγάλη Εκρηξη πριν από 13,7 δισεκατοµµύρια χρόνια. Ορισµένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η αντιύλη, η οποία µέχρι στιγµήςέχει περιγραφεί µόνο σε µυθιστορήµατα επιστηµονικής φαντασίας, θα µπορούσε να αποτελέσει πηγή απεριόριστης και πάµφθηνης ενέργειας. «Με τις εναλλακτικές µεθόδους που έχουµε αναπτύξει για τηνπαραγωγή και τη µελέτη του ανδρογόνου πιστεύουµε ότι η αντιύλη δεν θαεξακολουθήσει για πολύ να µας κρύβει τα µυστικά της», ανέφερε ένας από τους ειδικούς στο CERN, ο δρ Γιασουνόρι Γιαµαζάκι.

Ορισµένοι φυσικοί και κοσµολόγοι υποθέτουν ότι η λεγόµενη σκοτεινή ύλη,η οποία καλύπτει το 25% του σύµπαντος αλλά παραµένει αόρατη επειδή δεν αντανακλά καθόλου φως, µπορεί να δικαιολογήσει εν µέρει την ύπαρξη της αντιύλης. Και όλα αυτά µαζί, ίσως να έχουν σχέση µε τη θρυλούµενη σκοτεινή ενέργεια που αποτελεί το 70% του Σύµπαντος και η οποία επίσης παραµένει αόρατη και ακατανόητη.

πηγή : tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου