Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Tα ζωντανά χριστουγεννιάτικα δένδρα ωφελούν το περιβάλλον

Σε αντίθεση με ότι νομίζουν οι περισσότεροι, τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, όχι μόνο δεν   βλάπτουν, αλλά ωφελούν το περιβάλλον, σύμφωνα με τους καλλιεργητές του είδους.

  Ο Γιάννης Τσιούνης από το Καρπενήσι, του οποίου η οικογένεια καλλιεργεί και πουλά έλατα από το 1966, εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Όταν το κράτος μάς παραχώρησε χωράφια με καστανιές, φυτέψαμε γύρω στα 4.000 έλατα, ακριβώς γι αυτό τον σκοπό. Τα άγρια έλατα φύονται πολύ εύκολα σε τέτοιου είδους χωράφια, γιατί το χώμα της καστανιάς είναι πολύ θρεπτικό για τα έλατα».

  Διευκρινίζει δε πως τα παλιά μεγάλα έλατα δεν τα πειράζουν. «Αυτά ρίχνουν τους σπόρους τους στο έδαφος και φυτρώνουν από κάτω άλλα μικρότερα, κάποια από τα οποία κόβουμε κάθε χρόνο και τα πουλάμε στην Αθήνα για Χριστουγεννιάτικα».

  Τα έλατα σε αυτά τα χωράφια δεν μειώνονται αν και οι καλλιεργητές κόβουν 200 με 300 κάθε χρόνο. Με αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Τσιούνη, το καλό για το περιβάλλον είναι διπλό: «Γίνεται αναγέννηση του χωραφιού με τις καστανιές και βοηθιούνται και τα μικρά έλατα να μεγαλώσουν».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου