Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Αστεία και παράξενα για τα ψάρια



Αστεία και παράξενα για τα ψάρια 
Ο κόσμος των ψαριών είναι για πολλούς άγνωστος και συναρπαστικός. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που δε γνωρίζουμε για τα ψάρια, και υπάρχουν πολλά παράξενα και αστεία για αυτά.

 Τα ψάρια εμφανίστηκαν στον πλανήτη πριν από τους δεινοσαύρους, και υπάρχουν στον πλανήτη για πάνω από 450 χρόνια. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 30.000 είδη ψαριών που είναι γνωστά, ενώ πάνω από 10.000 είδη δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά υπάρχουν περισσότερα είδη ψαριών από ότι πουλιά, ερπετά και θηλαστικά.

 Περίπου τα μισά ψάρια (41%) ζουν σε γλυκό νερό, αλλά στην πραγματικότητα μόνο το 3 % του νερού στη Γη είναι γλυκό, ενώ το 97 % είναι αλμυρό νερό στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Δεν είναι όλα τα ψάρια αποκλειστικά υδρόβια. Υπάρχει  ένα είδος το οποίο μπορεί να αποθηκεύει οξυγόνο από τον αέρα και μετά να βγαίνει στην ξηρά όπου σέρνεται χρησιμοποιώντας τα πτερύγια που έχει στο θώρακά του. Επίσης, υπάρχουν είδη ψαριών, όπως το χελιδονόψαρο, που μπορεί να πετάξει, άλλα είδη που σκαρφαλώνουν σε βράχους, καθώς και ψάρια που μπορούν να κινηθούν σε μήκος της επιφάνειας με συνεχή πηδήματα.
 Από την άλλη βέβαια ο καρχαρίας δεν μπορεί να αποθηκεύσει αέρα καθόλου, οπότε υποχρεώνεται να κολυμπά συνέχεια ή να παραμένει κοντά στον πάτο της θάλασσας γιατί στην επιφάνεια δεν μπορεί να αναπνεύσει εύκολα. Τα ψάρια έχουν ανεπτυγμένες τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής, αλλά αυτό που οι περισσότεροι δεν ξέρουν είναι ότι λειτουργούν πολύ έντονα και οι αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι τα ψάρια νιώθουν και πόνο και άγχος, όπως τα θηλαστικά. Τα ψάρια μπορεί να παράγουν ήχους κάνοντας ένα τρίξιμο των δοντιών, ενώ κάποια ψάρια όπως τα γατόψαρα μπορούν να δημιουργούν ήχο και με τον αέρα που αποθηκεύουν σε όργανο κοντά στα βράγχια τους.

 Τα ψάρια έχουν άψογο προσανατολισμό και μπορούν να κινηθούν σε θολά και σκοτεινά νερά γιατί έχουν ένα όργανο που τα καθοδηγεί σαν ραντάρ. Τα σαλάχια μάλιστα μπορούν να ρίχνουν ένα είδος ακτίνων που τα βοηθά να εντοπίζουν τα θηράματα τους ακόμα και αν είναι θαμμένα στην άμμο. Το μικρότερο ψάρι λέγεται Φιλιππινέζος γοβιός που είναι περίπου 8 χιλιοστά, ενώ το μεγαλύτερο ψάρι είναι ο φαλαινοκαρχαρίας που φτάνει περίπου τα 17-18 μέτρα.



 Ένα από τα πιο περίεργα ψάρια που υπάρχουν είναι το Pacu που βρίσκεται στη Βραζιλία. Μοιάζουν με τα πιράνχας, αλλά έχουν ανθρώπινα δόντια, που τους επιτρέπουν να τρώνε φρούτα και ξηρούς καρπούς. (http://www.psaria.gr/wp-content/uploads/2011/05/Pacu-fish-3.jpg) Τα ψάρια Κιχλίδες (Oscar Fish) αλλάζουν χρώμα όταν αρχίζουν να ζευγαρώνουν.

 Οι μέδουσες θεωρούνται ψάρια, αποτελούνται από νερό κατά 95% και δεν έχουν καθόλου εγκέφαλο ή νευρικό σύστημα. Το στόμα τους βρίσκεται μέσα από το «κεφάλι» και αυτό είναι και η μοναδική είσοδος και έξοδος που υπάρχει στο σώμα τους, επομένως προσλαμβάνουν και αποβάλλουν την τροφή τους από το στόμα. Ο καρχαρίας Port Jackson είναι ωοτόκος, που σημαίνει ότι γεννά αυγά. Αυτό που είναι περίεργο όμως είναι ότι τα αυγά του μοιάζουν με ανοιχτήρια (tirbouson) και κολλάνε πάνω σε βράχια, από όπου και γεννιούνται μετά τα μωρά καρχαρίες.
 Ο καρχαρίας Goblin ξεχωρίζει λόγω του ιδιαίτερου σχήματος του κεφαλιού του, που μοιάζει με μυστρί και το κάνει ιδιαίτερα παράξενο και εντυπωσιακό.

Φωτογραφίες περίεργων ψαριών
 http://www.vrescafe.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=773
 
πηγή:Ψάρια και Ψάρεμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου