Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Οι βρόμικοι πάγκοι της κουζίνας προκαλούν διατροφικές μολύνσεις


Γνωρίζατε ότι ο πάγκος της κουζίνας σας αποτελεί εστία μολύνσεων;

Η πιο κρίσιμη στιγμή, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή της Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Νικόλαο Σούλτο, είναι η στιγμή της μαγειρικής, καθώς ο ανεπαρκής καθαρισμός του πάγκου προκαλεί το 32% των μολύνσεων των τροφίμων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι οι αντίστοιχοι πάγκοι των καταστημάτων μαζικής εστίασης παρουσιάζουν μειωμένο ποσοστό μολύνσεων, της τάξεως του 23%.

Σύμφωνα με τον κ. Σούλτο, ο οποίος συμμετέχει στο συνέδριο του Αλεξάνδρειου Τ.Ε..Ι Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ) για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία, οι μολύνσεις στις κουζίνες οφείλονται στην ελλιπή ενημέρωση των καταναλωτών.  Ο ίδιος τόνισε ότι είναι επιτακτική η γνώση, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι στομαχικές διαταραχές.

Στοιχεία έρευνας τα οποία παρουσίασε ο κ. Σούλτος κάνουν λόγο και για τη μόλυνση του νωπού κιμά. Συγκεκριμένα, σε δείγμα 100 τεμαχίων που αγοράστηκαν από κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ της Μακεδονίας εντοπίστηκε πληθυσμός μικροοργανισμών σε ποσοστό 15% πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Ο καθηγητής απέδωσε τη μόλυνση στη μηχανή που χρησιμοποιείται, αλλά και στην υγιεινή του καταστήματος.

πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου