Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η ζωή χωρίς χρήματα


της Μυρτώς Καμβυσίδη
Με μεγάλη επιτυχία έκλεισαν και οι τελευταίες προβολές (22-23/01) του ντοκυμαντέρ ΖΕΙΤGEIST 3 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο, αλλά και σε όλους τους κινηματογράφους που προβλήθηκε ανα την Ελλάδα.
Το zeitgeist (πνεύμα της εποχής) καυστικό, όπως μας έχει συνηθίσει, διεισδύει στην καρδιά των σημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος. Καταπιάνεται με όλα· απο τα γονίδια και τη νευροφυσιολογία, μέχρι το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και τους κερδοσκοπους των αγορών. Φυσικά δεν έλειψε και μια μικρή αναφορά στο Ελληνικό πρόβλημα.
Στο τελευταίο μέρος, μας περιγράφει λεπτομερώς έναν νέο τρόπο ζωής, χωρίς χρήματα, (με μια Οικονομία Βάσει Πόρων) οπου όλα τα αγαθά θα είναι σε αφθονία, απλά και μόνο χρησιμοποιώντας την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία μας. Σύμφωνα με το περίφημο “Venus Project”, ιδρυτές του οποίου είναι ο Jacque Fresco & η Roxanne Meadows, κανείς μας δε θα χρειάζεται να δουλεύει…εκτός απο ένα 5% που μπορεί να το καλύπτουν κι εθελοντές.
Ωστόσο, ο Jacque Fresco παραδέχεται οτι σαν εμπνευστής αυτής της ιδέας, δε διεκδικεί κανένα αλάθητο κι υποστηρίζει οτι δε θα υπάρξει ποτέ κάποιο σύστημα που να είναι τέλειο. Παρα ταύτα, η εφαρμογή του Venus Project θα είναι αναγκαία σε κάποιες δεκαετίες λόγω των τρανταχτών ατελειών και παραλόγων του υπάρχοντος κοινωνικοοικονομικού συστήματος.
Εξάλλου, ο άνθρωπος πρέπει να εξελίσσεται! Ακόμα κι αν δε μπορεί να φτάσει το τέλειο, τουλάχιστον να προσπαθεί για κάτι καλύτερο..
Aκολουθεί ολόκληρο το ντοκυμαντέρ με Ελληνικούς υπότιτλους!! Απολαύστε το!!!
 
 
πηγή: ellispoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου