Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Πόσο μικροί κι ασήμαντοι είμαστε οι κάτοικοι της Γης;

  Κι ενώ εμείς βολοδέρνουμε στον γήινο μικρόκοσμό μας, -άλλος λιγότερο, άλλος μέχρι τελικής πτώσης-, έρχεται μία νέα ανακοίνωση της NASA να μας θυμίσει πόσο μικροί και ασήμαντοι είμαστε!

 
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler εντόπισε ακόμα 1.235 υποψήφιους πλανήτες γύρω από μακρινά άστρα, από τους οποίους οι 54 βρίσκονται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη. To γεγονός ότι οι πλανήτες βρίσκονται σε αυτή τη ζώνη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει εκεί ζωή, αλλά αν σκεφτείτε ότι μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί μόνο δύο φιλόξενοι εξωπλανήτες, αντιλαμβάνεστε ότι ο αριθμός 54 ακούγεται εξωπραγματικός!

  Η ύπαρξη των πλανητών που ανίχνευσε το Kepler στον ένα χρόνο λειτουργίας του δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, αλλά σύμφωνα με τον επικεφαλής της προσπάθειας, οι ενδείξεις πιθανότατα θα επιβεβαιωθούν τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων.

  Από τους 54 υποψήφιους πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη, μόνο πέντε έχουν μέγεθος συγκρίσιμο με του δικού μας πλανήτη, ενώ οι υπόλοιποι είναι πολύ μεγαλύτεροι, ενώ από τους 1.253 όλοι τους περιφέρονται γύρω από το ίδιο άστρο, παρόμοιο με τον Ήλιο.

  Δεν ξέρω σε πόσα χρόνια θα είναι εφικτή η μετοίκηση σε μία "νέα Γη", εύχομαι όμως οι άνθρωποι που θα έχουν την τύχη να το ζήσουν, να αντιμετωπίσουν το νέο τους πλανήτη με μεγαλύτερο σεβασμό και αγάπη. Να διδαχτούν από τα δικά μας λάθη και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το κέντρο του Σύμπαντος. Γιατί - όσο κι αν πληγώνει τον εγωκεντρισμό μας- , το Σύμπαν υπήρχε και θα συνεχίζει να υπάρχει και χωρίς εμάς!! Ισως μάλιστα να είναι και πολύ καλύτερο χωρίς πολλούς από εμάς!!!
Κώστας Χαρδαβέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου