Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Για ποιόν στην Ελλάδα θα έδινες 3,5 εκ. δολάρια να φας μαζί του;



Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Kαθώς το εκλογικό τοπίο ψιλοκαθαρίζει και θα έχουμε την ευκαιρία να γράψουμε περισσότερα για αυτό στις επόμενες μέρες, λέω σήμερα να ασχοληθώ... με κάτι διαφορετικό. Μου έκανε πραγματικά εντύπωση το ποσό που συγκεντρώθηκε σε ηλεκτρονική δημοπρασία που διεξήχθη για λογαριασμό φιλανθρωπικής οργάνωσης, για ένα γεύμα με τον πιο γνωστό επενδυτή του κόσμου, τον 81 ετών Γουόρεν Μπάφετ. Ο πλειοδότης προκειμένου να συμφάγει με τον διάσημο μεγαλοεπενδυτή έφτασε κοντά στα 3,5 εκατ. δολάρια!

Το συγκεκριμένο ποσό ξεπερνά το επίσης διόλου ευκαταφρόνητο αντίτιμο των 2,6 εκατ. Δολαρίων του αντίστοιχου περσινού γεύματος. Το γεύμα γίνεται εδώ και 13 χρόνια στη Νέα Υόρκη και ο πλειοδότης έχει το δικαίωμα να καλέσει στο τραπέζι επτά φίλους του.

Είμαι βέβαιος πως ένα τέτοιο γεύμα «αξίζει τα λεφτά του». Όχι μόνο γιατί πάνε για καλό σκοπό αλλά κυρίως διότι αυτοί που τα δίνουν ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Αναζητούν δημιουργικές ιδέες για την ανάπτυξή τους. Ζούμε σε έναν κόσμο καταιγιστικών αλλαγών και τη μεγαλύτερη αξία, πάνω από κάθε τι, έχουν οι δημιουργικές ιδέες που διαμορφώνουν το μέλλον.

Μέσα από μια τέτοια οπτική, σκέφτεστε κάποιον εδώ στην Ελλάδα για τον οποίο θα δίνατε ένα τέτοιο ποσό για να γευματίσετε μαζί του; Φοβάμαι πως όλοι συμφωνούμε στην αρνητική απάντηση. Γιατί άραγε στη χώρα του πολιτισμού και της γνώσης, του ελεύθερου πνεύματος και του επιχειρηματικού δαιμονίου, η απάντηση είναι «Κανέναν»;

Η εξήγηση που δίνω είναι πως το ελληνικό μυαλό, εδώ και δεκαετίες κάνει δυο πράγματα: Κουτοπονηριές και αμπελοφιλοσοφίες. Εκπαιδεύτηκε να κάνει είτε το ένα, είτε το άλλο, είτε και τα δυο μαζί. Ωστόσο ούτε με τις κουτοπονηριές, ούτε με τις αμπελοφιλοσοφίες μπορούμε ως χώρα να πάμε μακριά. Σπαταλάμε τζάμπα φαιά ουσία αντί να βάλουμε το ελληνικό μυαλό να δουλέψει δημιουργικά, πρακτικά, παραγωγικά. Γιατί δεν το κάνουμε; Διότι αιτία και για τις κουτοπονηριές και για τις αμπελοφιλοσοφίες είναι η τεμπελιά και η ευκολία. Η δημιουργική ιδέα θέλει δουλειά. Δεν είναι απλά μια έμπνευση της στιγμής, δεν είναι μόνο φαντασία. Είναι και η δέσμευση για την πρακτική εφαρμογή τους.

Τρία πράγματα έχουμε σε αφθονία σε αυτό τον τόπο. Θάλασσα, ήλιο και ιδέες. Η ναυτιλία και ο τουρισμός έγιναν πυλώνες της οικονομίας αξιοποιώντας αυτά τα φυσικά πλεονεκτήματα. Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε εκμεταλλευτεί και το διανοητικό μας πλεονέκτημα ώστε η Ελλάδα αντί για απέραντο φρενοκομείο να ήταν ένα απέραντο «μυαλοπωλείο», ένα ανεπτυγμένο κέντρο παροχής υπηρεσιών που θα στηρίζονταν ακριβώς στη δύναμη της δημιουργικής σκέψης. Αλλά για να συνέβαινε αυτό θα έπρεπε να έχει καλλιεργηθεί μια κουλτούρα καινοτομίας και αντισυμβατικότητας, η οποία θα ενθάρρυνε την παραγωγή νέων ιδεών και την αφοσίωση στην υλοποίησή τους. Δυστυχώς στην Ελλάδα άκμασε η καινοτομία στην κουτοπονηριά και η αντισυμβατικότητα στην αμπελοφιλοσοφία. Αυτά όμως δεν ενδιαφέρουν κανέναν στον σύγχρονο κόσμο και ως χώρα είμαστε στα αζήτητα.

Επικαλούμαστε το αρχαίο μας παρελθόν για να τύχουμε σεβασμού αλλά πρώτοι εμείς οι ίδιοι καταφέραμε να έχουμε μέσα στην ψυχή μας περισσότερο τη φιγούρα του «Καραγκιόζη» που μονίμως διαμαρτύρεται για τη φτώχεια του, παρά το ταλέντο του ευρηματικού και επινοητικού «Οδυσσέα» ο οποίος ξέρει να επινοεί κάτι που δεν υπάρχει, ξέρει να κάνει την επινόησή του στρατηγική, ξέρει να την θέτει σε εφαρμογή και ξέρει να κερδίζει.

Το καλό παράδειγμα προφανώς θα έπρεπε να το δώσει η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου. Να αποδείξει πως αντιλαμβάνεται τι σημαίνει στρατηγική. Αλλά για να το κάνει αυτό, πρέπει να μάθει να ακούει δημιουργικές ιδέες. Όχι για να τις κάνει επικοινωνιακό σλόγκαν και ατάκα, αλλά για τις πιστέψει και να τις κάνει πράξη.

Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε δε θέλουμε, έχει έρθει η ώρα που πρέπει να βάλουμε τα μυαλά μας να δουλέψουν αλλιώς. Αν τα καταφέρουμε, τότε ίσως να προσφερθούν και για ένα ελληνικό μυαλό 3,5 εκ. δολάρια.

ΥΓ: Όπως έχει πει και ο Αϊνστάιν, «τα προβλήματα δεν λύνονται στο επίπεδο που τα δημιούργησε». Λύση στην κρίση είναι να αλλάξουμε επίπεδο, είτε προς τα κάτω, είτε προς τα πάνω. Το εύκολο είναι να πέσουμε κατηγορία και να γίνουμε Βουλγαρία. Μήπως λοιπόν να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει για το πώς θ’ ανέβουμε επίπεδο; Εμείς προτάσεις σε αυτό το blog έχουμε, άλλοι έχουν;
spirosrizopoulos.com

Μια εβδομάδα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…



Πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φροντίζουν… να μην πλήττουμε. Απ’ την άλλη ωστόσο, αφήνουν λίγα πράγματα στη φαντασία για την επόμενη μέρα των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Για το πως θα ήταν δηλαδή η πρώτη εβδομάδα μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, επομένως και του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία.

Κίνηση πρώτη
: Θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση η απλή αναλογική. Δηλαδή, σε μια εποχή κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος, θα εδραιωθεί ένα εκλογικό σύστημα… ωδή στην ακυβερνησία.

Κίνηση δεύτερη
: Θα καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Κάτι που πρακτικά θα συνεπάγεται ότι, όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το βαθύ και διαχρονικό ΠΑΣΟΚ θα έχουν εκλεγεί, θα αντιμετωπίσουν… θέματα.

Κίνηση τρίτη
: Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές, με δικαίωμα ψήφου στο δημόσιο. Ώστε να μην πάει χαμένη η στήριξη που προσφέρουν στην Κουμουνδούρου οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τη χώρα και το δημόσιο.

Κίνηση τέταρτη
: Αντικατάσταση του Μνημονίου από το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης… των κερδοσκόπων. Οι οποίοι θα κάνουν πάρτι, αναμένοντας την επιστροφή στη δραχμή.

Η ζωή μας σε… τέσσερις πράξεις. Ή αλλιώς, ένα μέλλον που κανένας λογικός Έλληνας δεν θα ήθελε να ζήσει.

Η γαλήνη είναι θέμα εξάσκησης



Η σημερινή ζωή είναι γεγονός ότι δίνει πολλές αφορμές για να μας κάνει να χάνουμε την ηρεμία μας. Όμως, και η γαλήνη είναι θέμα εξάσκησης, όπως ακριβώς η μνήμη ή η αναπνοή.
Ακολουθήστε, λοιπόν, τα παρακάτω τεχνάσματα έτσι ώστε να μην αφήνετε το θυμό σας να σας παρασέρνει.

Ντυθείτε στα λευκά


Το λευκό χρώμα το προτιμούν οι γιόγκι και όσοι δίνουν μεγάλη σημασία στην πνευματική τους ζωή. Φοράτε, λοιπόν, κι εσείς λευκά ρούχα στις δυσκολίες σας, αφού το λευκό χρώμα θα σας επιτρέπει να αποστασιοποιείστε. Επιπλέον, θα σας χαρίζει και γαλήνια όψη.

Μάθετε να χαλαρώνετε


Η ηρεμία κερδίζεται με την εξάσκηση. Γιατί λοιπόν να μην τα καταφέρετε κι εσείς; Προσπαθήστε στην αρχή να προσποιείστε τον ατάραχο και ήρεμο και μετά σιγά σιγά θα σας γίνει συνήθεια.

Μιλάτε χαμηλόφωνα

Είναι φανερό, αλλά και αποδεδειγμένο ότι οι ήρεμοι άνθρωποι δε… φωνασκούν! Μιλάνε σιγά και ήρεμα. Χαμηλώστε, λοιπόν, κι εσείς την ένταση της φωνής σας.

Αγαπήστε το γάλα


Το γάλα ήταν και είναι πάντα ένα ρόφημα ηρεμιστικό. Κι αυτό γιατί περιέχει άφθονο ασβέστιο, που χαλαρώνει τους μυς, και ένα αμινοξύ, που είναι φυσικό κατευναστικό.

Κοιτάζετε μπροστά και μακριά

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι βολβοί των ματιών μας χαλαρώνουν όταν κοιτάζουν τον ορίζοντα. Για να βλέπετε επομένως σωστά τα πράγματα τριγύρω σας, προσπαθήστε να κοιτάζετε μακριά.

Φροντίστε τα λουλούδια σας

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να αδειάζετε το μυαλό σας από κακές σκέψεις και έννοιες από το να ασχολείστε με τα φυτά σας. Η κηπουρική επιπλέον θα ηρεμεί την αναπνοή σας, θα ζεσταίνει το σώμα σας, θα ελευθερώνει τους μυς σας από εντάσεις, θα σας γεμίζει χαρά...Τι άλλο, λοιπόν, θέλετε; Αν δεν έχετε κήπο, φυτέψτε λουλούδια στο μπαλκόνι σας.

Έχετε άνεση χρόνου


Προγραμματίζετε να φθάνετε τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα στα ραντεβού σας. Έτσι, δε θα αποφεύγετε μόνο το άγχος μην τυχόν καθυστερήσετε, αλλά θα έχετε χρόνο να σκεφθείτε και να χαλαρώσετε.

Κάνετε μασάζ στους κροτάφους


Όταν βρίσκεστε μπροστά σε ένα πρόβλημα, πιέζετε τους κροτάφους σας. Τα περισσότερα σημεία βελονισμού για χαλάρωση βρίσκονται εκεί. Εξασκείτε την πίεση εκπνέοντας και μετά χαλαρώνετε εισπνέοντας.

Βάλτε τέλος στην ακαταστασία


Οργανωθείτε! Τακτοποιήστε τα ντοσιέ σας, τα βιβλία και τα χαρτιά σας. Με άλλα λόγια, αποφεύγετε την ακαταστασία. Έτσι, αφού δε θα είστε αναγκασμένοι να ψάχνετε συνεχώς κάτι, θα κερδίζετε χρόνο και ηρεμία.

Η δουλειά σας πρέπει να τελειώσει σήμερα;

Αν είστε υποχρεωμένοι να τελειώσετε γρήγορα μια πραγματικά δύσκολη δουλειά, χαλαρώστε τις αρθρώσεις σας. Ανοίξτε τα χέρια. Ακουμπήστε μεταξύ τους τα ακροδάχτυλα και των δύο χεριών σας. Μείνετε έτσι χαλαροί για 60 δευτερόλεπτα.

Όρθιοι στην ουρά;


Αν θα πρέπει να περιμένετε για πολύ σε μια ουρά, μην αγχώνεστε. Αντίθετα, κάντε μετεώριση! Σταθείτε δηλαδή ίσια σαν να σας τραβάει από πάνω μια κλωστή και φανταστείτε ότι ξεκολλάτε από το έδαφος. Αμέσως θα νιώσετε ελαφρύτεροι και η υπομονή σας θα… μεγαλώσει.

Η συζήτηση με άλλους εξελίσσεται άσχημα


Αντί να επιτεθείτε στον αντίπαλο, πιέστε τη γλώσσα στον ουρανίσκο σας (πίσω από τους κοπτήρες). Αμέσως θα ανακουφιστείτε από την ένταση που δημιουργείται στα σαγόνια σας.

Οι 10 πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο...εκτός Ελλάδας



Τι πιο χαλαρωτικό από το να ακούει τον ήχο των κυμάτων να σκάνε απαλά στην ψιλή χρυσή άμμο, ενώ χουζουρεύετε πίνοντας διάφορα ποτά της αρεσκείας σας; Είτε σχεδιάζετε ένα...
οικογενειακό ταξίδι, είτε ένα ρομαντικό ταξίδι, ή ένα μεγάλο Σαββατοκύριακο μακριά με τους φίλους σας, η επιλογή της καλύτερης παραλίας είναι ίσως εξίσου σημαντικό – ή μάλλον περισσότερο - όπως το να κάνετε κράτηση ξενοδοχείου για τις διακοπές σας.

Σίγουρα κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο να αποφασίσουμε. Εμείς απλά σας δίνουμε μερικές υπέροχες επιλογές για την ευχαρίστηση σας.

Δείτε τις 10 καλύτερες παραλίες για το 2012 εκτός Ελλάδος παντα.








Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Tα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας



Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα. Πολλοί δεν τα γνωρίζουν εκτός από ένα δυο είδη, που ίσως έχουμε ψωνίσει για να φτιάξουν χόρτα ή πίτες. Τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Θα προσπαθήσω να...
παρουσιάσω μερικά για την πιο εύκολη αναγνώριση, αξιοποίηση και χρήση τους στη διατροφή μας.

Αγκινάρα άγρια-Cynara cardunculus
Άλλες ονομασίες: Αγριαγκινάρα, αγκιναράκια, χαρακάκια
Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae
Πολυετές φυτό που φτάνει πάνω από 1 μέτρο ύψος. Βρίσκεται αυτοφυές σε όλες τις θερμές περιοχές της Ελλάδας, σε ακαλλιέργητα μέρη.
Μαζεύονται οι τρυφεροί βλαστοί, τα φύλλα και οι ανθοκεφαλές, την άνοιξη πριν ανθίσουν. Μαγειρεύονται βραστές με άλλα λαχανικά (αλλά πολίτα), αλλά και με κρέας.
Οι μικρές ανθοκεφαλές μαγειρεύονται με αυγά ομελέτα και μπορούν να γίνουν και τουρσί.

Αγριοζοχός-Urospermum picroides
Άλλες ονομασίες: Πικρίθρα, Κουφολάχανο
Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae
Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20-50 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Το σχήμα τους και οι διαστάσεις των φύλων του δεν είναι σχεδόν ποτέ το ίδιο. Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα οδοντωτά και μακριά με παχύ κόκκινο μίσχο και κεντρικό νεύρο. Μαζεύεται από το Φθινόπωρο μέχρι το τέλος της άνοιξης. Η γεύση των φύλλων είναι λίγο πικρή, τρώγονται ωμά σε σαλάτες, μαγειρεύονται μόνα τους βραστά με μπόλικο λεμόνι ή σε συνδυασμό με αρνί ή κατσίκι. Τέλος χρησιμοποιούνται και σε χορτόπιτες.

Αγριοκαρδαμούδα-Capsella bursa-pastoris
Άλλες ονομασίες: Αγριοκάρδαμο, τζουρκάς, ραγιάς
Οικογένεια: Brassicaceae

Ετήσιο ή διετές φυτό (κοινό ζιζάνιο), που φτάνει περίπου μέχρι τα 40 εκατοστά ύψος. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους, σε όλη την Ελλάδα. Τα φύλλα τους τρώγονται βραστά με άλλα χόρτα και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες μαζί με τα άνθη τους, για πιπεράτη γεύση.

Αντράκλα-Portulaca Oleracia
Άλλες ονομασίες: Γλιστρίδα, σκλιμίτσα, τρέβα, χοιροβότανο
Οικογένεια: Portulacaceae
Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα για αυτό θεωρείτε και ζιζάνιο. Τα φύλλα της είναι σκουρωπά πράσινα, σαρκώδεις και παχιά. Λέγεται ότι αν μασήσεις μερικά φρέσκα φύλλα και τα βάλεις κάτω από τη γλώσσα σου ξεδιψάς. Έχει πολύ βιταμίνη C και σίδηρο και μια διατροφική έρευνα στην Κρήτη έδειξε ότι η κατανάλωσή της, όπως και η τσουκνίδα βοηθάει την καρδιά (είναι το φυτό με τα περισσότερα ω3 λιπαρά).
Μαζεύονται οι τρυφερές κορφές τους από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Τρώγεται ωμή σαλάτα με λαδόξιδο και κρεμμύδια ή προσθέτετ ε στη ντοματοσαλάτα. Γενικά μπορεί να αντικαταστήσει τα μαρούλια σαν πράσινο λαχανικό. Μαγειρεύεται γιαχνί κατσαρόλας.

Ασφόδελος-Αsphodelus aestivus
Άλλες ονομασίες: Σπερδούκλι, ασπέρδουκλας, ασφεντυλιά, ασκέλα
Οικογένεια: Λειλιϊδών-Liliaceae

Ο ασφόδελος είναι πολυετές βολβώδες φυτό που φτάνει συνήθως ένα μέτρο ύψος (μέχρι 1,5). Τα φύλλα του ξεκινούν όλα από τη βάση του φυτού σχηματίζοντας σχήμα V, έχουν γκριζοπράσινο χρώμα και στην κορυφή τους είναι μυτερά.
Τα άνθη έχουν χρώμα λευκό με καστανοκόκκινες ραβδώσεις στο κέντρο και σχηματίζονται πολλά μαζί στην κορυφή του κεντρικού στελέχους του φυτού. Οι καρποί είναι στρογγυλές κάψουλες. Ανθίζει από Φεβρουάριο μέχρι Ιούνιο.
Οι ρίζες του μοιάζουν σαν δάχτυλο ή καρότο, έχουν χρώμα καφέ και είναι χυμώδεις. Τα φυτά σχηματίζονται από συστάδες λογχωτών φύλλων που μοιάζουν κάπως με τα φύλλα του κρεμμυδιού και φτάνουν μήκος συνήθως τα 50 εκατοστά.
Ο κοινός ασφόδελος συναντάται σε λιβάδια, βοσκότοπους, βραχώδη εδάφη, πεδιάδες, παρυφές των δρόμων, κήπους.
Στην Ελλάδα συναντάμε πέντε είδη. Σύμφωνα με το Θεόφραστο οι κόνδυλοι, οι βλαστοί και τα σπέρματα τρώγονται, ο δε Διοσκουρίδης τις αναφέρει τις ρίζες σαν θεραπευτικές.
Οι ρίζες του φυτού ξεραίνονται και βράζονται σε νερό, παράγοντας μια κολλώδη ουσία που σε μερικές χώρες ανακατεύεται με δημητριακά ή πατάτες για να φτιαχτεί ασφοδελόψωμο.
Στην Ελλάδα, το 1917 κατά τον αποκλεισμό και έπειτα κατά τη γερμανική κατοχή, πολλές οικογένειες κατάφεραν να επιβιώσουν χρησιμοποιώντας για τροφή τα ριζώματα του ασφόδελου.
Κατά καιρούς είχε χρησιμοποιηθεί ως συγκολλητική ουσία, για την παρασκευή αλκοόλ αλλά και ως αλοιφή κατάλληλη για κάθε πληγή.
Ένα είδος κόλας παράγεται από τους βολβούς του ασφοδέλου, οι οποίοι πρώτα ξεραίνονται και μετά αλέθονται. Οι τσαγκάρηδες τους κοπάνιζαν μέσα σε γουδί και έφτιαχναν μία πολύ ισχυρή κόλα, το τσιρίχιν,, ιδανική για τα δέρματα.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό, γιατί ανθίζει από νωρίς και δίνει τροφή στις μέλισσες.
Μαγειρική πρόταση: Σφουγγάτο με ασφόδελους



Βλίτο–Amaranthus sp.
Άλλες ονομασίες: Βλίστρος, γλίστρος, γλίντρος, βλιταράκι
Οικογένεια: Amaranthacae
Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 80 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Αποτελεί μεγάλο ζιζάνιο στις καλλιέργειες γιατί πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Ο σπόρος του μπορεί να φυτρώσει και μετά από δέκα χρόνια. Μαζεύονται οι τρυφερές κορφές τους από αρχή καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Πρέπει να το κλαδεύουμε συχνά για να πετάει από τα πλάγια πριν προλάβει να κάνει σπόρους. Τρώγονται βραστά με ξύδι ή λεμόνι και σε συνδυασμό με σκόρδο ή τσιγαριστά με διάφορα άλλα λαχανικά όπως οι κολοκυθοκορφάδες. Φτιάχνεται μέχρι και γιαχνί με πατάτες και χρησιμοποιείτε και για πίτες μαζί με άλλα χόρτα.

Βολβοί-Mouscari comosum
Άλλες ονομασίες: Κουρκουτσέλια, κρεμμυδούλες, σκυλοκρέμμυδα, ασκορδούλακας, σκορδούλακας, βροβιός
Οικογένεια: Liliaceae

Πολυετή φυτά που φτάνουν τα 20 εκατοστά. Τα συναντάμε παντού σε χέρσα αλλά και καλλιεργημένα μέρη. Ανθίζουν από Φεβρουαρίου έως Απρίλιο ανάλογα τις περιοχές. Τα βλαστάρια με τα άνθη τους τρώγονται τσιγαριστά σε ομελέτες. Οι βολβοί βράζονται για να ξεπικρίσουν και σερβίρονται με λάδι και ξύδι ή γίνονται καταπληκτικό τουρσί για μεζέ!









Μαγειρική πρόταση: Κουρκουτσέλια μαγειρεμένα


Σίλυβο το μαριανό-Silybum marianum/Cardus marianus
Άλλες ονομασίες: Γαϊδουράγκαθο, κουφάγκαθο, κάρδος, σίλυβο.
Οικογένεια: Σύνθετα (Compositae).
Συγγενή είδη: Cnicus benedictus-αγιάγκαθο
Διετές ακανθώδες φυτό που φθάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Τα φύλλα του είναι πράσινα με χαρακτηριστικά άσπρα σημάδια σαν φλέβες και τα λουλούδια του έχουν χρώμα βυσσινί.Είναι φυτό ιθαγενές της Μεσογείου και φυτρώνει σε όλη την νότια Ευρώπη. Είναι αυτοφυές, ευδοκιμεί σε χερσότοπους αλλά και σε καλλιεργημένες εκτάσεις. Προτιμά τα ηλιόλουστα μέρη και τα καλά στραγκιζόμενα εδάφη. Πολλαπλασιάζετε εύκολα από μόνο του με τους σπόρους του και αντέχει μέχρι και τους -15 βαθμούς κελσίου.
H ρίζα και τα φρέσκα νέα φύλλα του τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα αλλά πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν οι αιχμηρές άκρες τους, το οποίο είναι αρκετά χρονοβόρο. Τα φύλλα είναι αρκετά παχιά και έχουν ήπια γεύση όταν είναι νέα, αλλά γίνονται πιο πικρά το καλοκαίρι με τη ζέστη. Μαγειρεμένα έχουν γεύση σπανακιού.
Τα κεφάλια του μπορούν να φαγωθούν όπως οι αγκινάρες πριν ανθίσουν, αλλά είναι πολύ πιο μικρά. Οι ξεφλουδισμένοι μίσχοι του τρώγονται ωμοί ή μαγειρεμένοι, είναι εύγευστοι και θρεπτικοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως το σπαράγγι ή το ρεβέντι ή να προστεθούν σε σαλάτες. Τρώγονται καλύτερα την άνοιξη όταν είναι νέοι πριν σκληρύνουν. Οι ψημένοι σπόροι του είναι υποκατάστατο του καφέ.



Ραπανίδα-Raphanus raphanistrum
Άλλες ονομασίες: Άγρια ραπάνια, ραπανίδα, ραπανόβρουβα
Οικογένεια: Brassicaceae

Ετήσια φυτά που φτάνουν τα 60 εκατοστά Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους σαν ζιζάνιο. Τα φύλλα τους είναι πράσινα μακριά.
Τα τρυφερά φρέσκα φύλλα μαζεύονται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.
Μαγειρεύονται βραστά για σαλάτα και τρώγονται με ξύδι ή λεμόνι, ή γίνονται τσιγαριστά με μυρωδικά.

Ζοχός-Sonchus oleraceus
Άλλες ονομασίες: Τσόχος, σφογκός
Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae


Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 40-80 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα του είναι ανοιχτοπράσινα οδοντωτά και περιέχουν γαλακτώδη χυμό. Μαζεύεται από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι το τέλος της άνοιξης. Η γεύση τους είναι λίγο γλυκιά και τρώγονται βραστά με μπόλικο λεμόνι και μπαίνουν και σε χορτόπιτες μαζί με άλλα χόρτα και μυρωδικά.

Καλέντουλα-Calendula officinalis
Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 50 εκατοστά Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα πέταλα από τα άνθη της, από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Χρησιμοποιείτε σε δερματικές παθήσεις και σε φαγητά για να δίνει κίτρινο χρώμα και άρωμα.
Καλόγερος-Erodium cicutarium
Άλλες ονομασίες: Περδικονύχι, χτενάκι, βελονιά, πιρουνάκι
Οικογένεια: Geraniaceae


Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Μαζεύεται τρυφερός τον χειμώνα μέχρι την άνοιξη πριν ανθίσει.Χρησιμοποιείτε κυρίως σε πίτες αλλά και σε ομελέτες με λαχανικά.

Κάπαρη-Capparis spinosa
Οικογένεια: Capparaceae

Πολυετές φυτό που φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα. Ανθίζει το καλοκαίρι και από αυτή μαζεύονται τα μπουμπούκια της πριν ανθίσουν. Ξεπικρίζονται σε νερό και διατηρούνται σε άλμη ή ξύδι αναλόγως πως τα θέλουμε. Χρησιμοποιείτε σε τουρσιά και σαλάτες.

Καρότο άγριο-Daucus carota
Άλλες ονομασίες: Δαυκί, παστινάκα, χαβούζι, σταφυλινάκι
Οικογένεια: Apiaceae

Διετές φυτό που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο ύψος. Φυτρώνει παντού και είναι εξαπλωμένο σε όλη την Ελλάδα. Τα φύλλα και τα βλαστάρια του βράζονται και τρώγονται μόνα τους ή με άλλα χόρτα, όπως και του ήμερου (είναι και αντικαρκινικά). Χρησιμοποιούνται ακόμα σε χορτόπιτες για να δώσουν άρωμα(μυρίζουν περίπου σαν τον μαϊντανό). Τρώγεται και η ρίζα του, αλλά είναι πιο σκληρή και μικρή από του ήρεμου καρότου.

Καυκαλήθρα-Tordylium apulum
Άλλες ονομασίες: Μοσχολάχανο, καυκαλίδα, αγριοκουτσουνάδα
Οικογένεια: Apiaceae


Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Τη χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φασολάδες και σάλτσες.

Λάπαθο-Rumex sp.
Άλλες ονομασίες: Λάπατο, ξυνολάπατο, ξινήθρα, αγριοσέσκλο
Οικογένεια: Polygonaceae
Ετήσια φυτά που φτάνουν τα 50 εκατοστά. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Έχει γύρω στα 5 είδη πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα.
Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα και έχουν μια ελαφριά ξινή γεύση. Μαζεύεται από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι το τέλος την άνοιξη. Μαγειρεύονται βραστά μόνα τους ή με κρέας και χρησιμοποιούνται για χορτόπιτες.

Μάραθος-Foeniculum vulgare
Άλλες ονομασίες: Μάλαθρο, φινόκιο
Οικογένεια: Apiaceae

Πολυετές φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φρέσκα φύλλα από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.

Μολόχα-Malva sp.
Άλλες ονομασίες: Μουλούχα, αμπελόχα
Οικογένεια: Malvaceae
Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 90 εκατοστά. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Τα φύλλα τρώγονται βραστά με άλλα χόρτα, ή γίνονται ντολμαδάκια.

Μπόραγκο-Borago officinalis
Άλλες ονομασίες: Αρμπέτα, πουράντζα
Οικογένεια: Boraginaceae

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 40 εκατοστά. Τα συναντάμε παντού σε ακαλλιέργητους αλλά και καλλιεργημένους τόπους. Φυτρώνει από μόνο του στην νότια Ευρώπη. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους τους τύπους εδάφους ακόμα και σε γλάστρες. Ανθίζει από την άνοιξη έως το καλοκαίρι. Τα άνθη και τα φύλλα του τρώγονται σε σαλάτες και δίνουν μια δροσερή γεύση απαλή σαν του αγγουριού. Είναι φαρμακευτικό αλλά και μελισσοκομικό φυτό.
Προφυλάξεις: Τα φύλλα του αλλά όχι τα άνθη του, περιέχουν μικρές ποσότητες αλκαλοειδών που μπορούν να βλάψουν το συκώτι αν φαγωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Όσοι έχουν προβλήματα συκωτιού θα πρέπει να το αποφεύγουν.

Μυρώνι (Κτενόχορτο της Αφροδίτης)-Scandix pectin veneris
Άλλες ονομασίες: Σκαντζίκι, κτενόχορτο της Αφροδίτης, μυριαλίδα
Οικογένεια: Apiaceae


Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Το χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.

Ξινήθρα- Oxalys acetosella/ Oxalys pes‐caprae (ξινήθρα με διπλά άνθη)
Άλλες ονομασίες: Οξαλίδα
Οικογένεια: Oxalidaceae
Τη ξινήθρα τη συναντάμε παντού, γιατί εξαπλώνεται πολύ εύκολα και μπορεί να γίνει ενοχλητικό ζιζάνιο. Περιέχει καλιούχο οξαλικό άλας και μπορεί να αποβεί δηλητηριώδης αν φαγωθεί σε μεγάλη ποσότητα. Χρησιμοποιείτε σε σούπες, σάλτσες και χορτόπιτες σε μικρές ποσότητες, για να δώσει ξινή γεύση.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην επεκταθεί στο χωράφι σας γιατί εξαπλώνεται γρήγορα παντού, εξαφανίζοντας τα άλλα φυτά.

Οβριές-Tamus communis
Άλλες ονομασίες: Αβρωνιά, ομβριά, βεργιά
Οικογένεια: Dioscoreaceae

Πολυετές αναριχώμενη κλιματίδα που φτάνει τα 4 μέτρα. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους και κυρίως κάτω από ακαλλιέργητες ελιές. Μαζεύονται οι τρυφεροί βλαστοί τους, δηλαδή τα νέα βλαστάρια που βγαίνουν από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο.
Τα τρυφερά βλαστάρια βράζονται ελαφρώς και τρώγονται με λάδι και ξύδι για ορεκτικό, αλλά γίνονται και τσιγαριστά με κρεμυδάκι. Το ζουμί τους πίνεται και είναι διουρητικό.
Προσοχή! Δηλητηριώδες φυτό που περιέχει μια ουσία ερεθιστική για την επιδερμίδα.
Παπαρούνα-Papaver rhoeas
Άλλες ονομασίες: Κουτσουνάδα, κοκκινούδα
Οικογένεια: Papaveraceae
Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 30-60 εκατοστά. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Τα φύλλα της είναι ανοιχτοπράσινα Μαζεύεται ολόκληρη από το χειμώνα έως την άνοιξη πριν ανθίσει.
Τα φύλλα και οι βλαστοί βράζονται και τρώγονται σκέτα ή με άλλα χόρτα. Τι χρησιμοποιούμε ακόμα σε χορτόπιτες μαζί με άλλα μυρωδικά.

Πετρομάρουλο-Lactuca serriola
Άλλες ονομασίες: Αγριομάρουλο
Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae
Διετές φυτό που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο. Φυτρώνει παντού σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Έχει χοντρό κεντρικό βλαστό με αγκάθια. Οι βλαστοί και τα φύλλα του περιέχουν γαλακτώδη χυμό, ο οποίος είναι ηρεμιστικός και φτιάχνει την διάθεση.
Το ώριμο μεγάλο φυτό είναι ελαφρώς τοξικό. Τα τρυφερά φύλλα του όταν είναι ακόμα μικρό, βράζονται και τρώγονται μόνα τους ή με άλλα χόρτα.

Ραδίκια άγρια-Cichorium intybus
Άλλες ονομασίες: Πικροράδικο, πικραλίδα
Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae

Πολυετή φυτά που φτάνουν ένα μέτρο. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές έως το τέλος της άνοιξης. Βράζονται και τρώγονται με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.

Ρόκα (Αζούματο)-Eruca sativa
Άλλες ονομασίες: Αζούματο
Οικογένεια: Brassicaceae

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60-80 εκατοστά। Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα της είναι πράσινα και ο μίσχος της μακρύς και λευκός. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της όλες τις εποχές του χρόνου. Ανθίζει από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι. Τα άνθη της προσελκύουν τις μέλισσες. Κόβουμε συχνά τα φύλλα της για να εμποδίσουμε την ανθοφορία. Τρώγεται σκέτη σαν ξιδάτη σαλάτα ή με μαρούλι, λάχανο, ντομάτα.

Σέσκουλο-Beta vulgaris
Άλλες ονομασίες: Σέσκλο, γλυκορίζι
Οικογένεια: Chenopodiaceae


Πολυετές φυτό που φτάνει μέχρι τα 50-60 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα τους είναι σκουροπράσινα γυαλιστερά και το νεύρο τους λευκό και χοντρό. Καλλιεργείτε και γι αυτό μαζεύεται, άνοιξη και φθινόπωρο. Η γεύση τους είναι γλυκιά και τα τρυφερά φρέσκα φύλλα τους τρώγονται σαλάτα (σαν μαρούλι) μαζί με κρεμμυδάκι ή πράσο, λάδι και ξύδι.
Μαγειρεύονται κοκκινιστά μαζί με μυρωδικά και λαχανικά, μαζί με ρύζι (γίνονται σαν το σπανακόρυζο), και ντολμαδάκια. Φυσικά χρησιμοποιούνται και σε χορτόπιτες μαζί με άλλα χόρτα και μυρωδικά.

Σινάπι-Sinapis alba
Άλλες ονομασίες: Αγριοσινάπια, σινιάβρη, βρούβες, γλυκόβρουβες
Οικογένεια: Brassicaceae


Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 80 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα του είναι πράσινα ανοιχτά.
Μαζεύονται τα φύλλα το φθινόπωρο έως την άνοιξη.
Τα φρέσκα τρυφερά φύλλα τους τρώγονται βραστά μόνα τους ή με άλλα χόρτα και χρησιμοποιούνται με άλλα χόρτα σε χορτόπιτες.
Καλλιεργείται και για τους σπόρους του. Αλεσμένοι χρησιμεύουν στην παρασκευή μουστάρδας.

Σκόλυμος-Scolymus hispanicus L.
Άλλες ονομασίες: σκολιάμπρι, σκόλιαντρος, σκόλυμος, ασπράγκαθο
Οικογένεια: Αστεροειδών (Asteraceae)
Διετές ή πολυετές φυτό, που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο ύψος. Έχει βαθιά χοντρή ρίζα και χοντρό κεντρικό βλαστό. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά και αγκαθωτά. Ανθίζει το καλοκαίρι και το βρίσκουμε παντού σε όλη την Ελλάδα σε ακαλλιέργητα εδάφη σε χαμηλό υψόμετρο.
Τα νέα τρυφερά φύλλα πριν γίνουν ακανθωτά και οι τρυφεροί βλαστοί του μαζεύονται από το χειμώνα έως την άνοιξη. Το φθινόπωρο μαζεύεται η ρίζα και οι σαρκώδες ράχες των φύλλων του.
Τα νέα φύλλα και οι βλαστοί του τρώγονται βραστά μόνα τους ή με άλλα χόρτα.
Οι ρίζες και οι μίσχοι γίνονται σούπες ή μαγειρεύονται με κρέας. Επίσης μπορούν να βραστούν και να γίνουν τουρσί με ξύδι και λάδι.

Σκόρδο άγριο-Allium sativum
Άλλες ονομασίες: Σέσκλο, γλυκορίζι
Οικογένεια: Chenopodiaceae

Πολυετές φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύετε ολόκληρο από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.

Σπαράγγια άγρια-Asparagus sp.
Άλλες ονομασίες: Σφαράγια, σπαραγγούδι, φρύγανο, κουτσαγρέλια
Οικογένεια: Liliaceae

Πολυετές φυτά που φτάνουν το ενάμιση μέτρο. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους και κυρίως κάτω από ακαλλιέργητες ελιές. Μαζεύονται οι τρυφεροί βλαστοί τους, δηλαδή τα νέα βλαστάρια που βγαίνουν από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο.
Τα τρυφερά πρώιμα βλαστάρια τρώγονται και ωμά σαν σαλάτα. Μαγειρεύονται ελαφρώς βρασμένα με λάδι και ξύδι για ορεκτικό και το ζουμί τους πίνεται και είναι διουρητικό. Με τα σπαράγγια γίνονται καταπληκτικές ομελέτες και σάλτσες για μακαρονάδα!

Στρύφνος-Solanum nigrum
Άλλες ονομασίες: Στρύχνος, βρομόχορτο, αγριοντοματιά
Οικογένεια: Σολανίδη-Solanaceae


Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Το φυτό κυρίως στους καρπούς του περιέχει σολανίνη που είναι τοξική, αλλά με το βράσιμο γίνετε ακίνδυνη.Μαζεύονται οι τρυφερές κορφές του όλο το καλοκαίρι. Το χρησιμοποιούμε κυρίως μαζί με βραστά τσιγαριστά λαχανικά, όπως τα βλίτα, τα φασόλια και τα κολοκυθάκια.

Ταράξακον το φαρμακευτικόν-Taraxacum officinalis
Άλλες ονομασίες: Αγριοράδικο, πικραλίδα, αγριομάρουλο
Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae


Πολυετές αυτοφυές φυτό που φυτρώνει σε όλο τον κόσμο και φτάνει τα 25 εκατοστά ύψος. Το συναντάμε σε ακαλλιέργητους τόπους και σε χωράφια σαν ζιζάνιο. Πολλαπλασιάζετε εύκολα από τους σπόρους του την άνοιξη. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά, ανόμοια μεταξύ τους και μικρότερα από το κοινό ραδίκι cichorium. Τα άνθη του ξεπετάγονται από μικρούς βλαστούς από τη βάση του φυτού είναι μικρά, οδοντωτά και έχουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα αγριοράδικα μαζεύονται από τον χειμώνα μέχρι την άνοιξη και τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή βραστά, σκέτα ή με κρέας . Ακόμη τα φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε λαχανόπιτες μαζί με άλλα χόρτα.
Τέλος το taraxacum είναι ισχυρό διουρητικό και μειώνει την ποσότητα των υγρών μέσα στο σώμα, αλλά αντίθετα με τα άλλα διουρητικά που προκαλούν απώλεια καλίου, τα φύλλα του περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου που τις παρέχουν στον οργανισμό. Η ρίζα και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την πρόληψη αλλά και την καταπολέμηση της πέτρας στη χολή.

Τσουκνίδα-Urtica dioica
Άλλες ονομασίες: Αγκινίδα, κνίθα, τσούχνα
Οικογένεια:
Urticaceae

Ετήσιο φυτό που μπορεί να φτάσει πάνω από ένα μέτρο. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Μαζεύονται τα νέα φρέσκα φύλλα από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη πριν ανθίσει.
Τα φρέσκα φύλλα της τρώγονται βραστά σαλάτα ή τσιγαριστά με άλλα μυρωδικά.
Με τα φύλλα της και άλλα μυρωδικά φτιάχνονται καταπληκτικές τσουκνιδόπιτες!

Χηροβότανο-Helminthotheca echioides (L.) Holub(=Picris echioides)
Άλλες ονομασίες: Μυρμηγκοβότανο, χοιρομουρίδα
Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae


Ετήσιο ή διετές φυτό που φτάνει τα 30-60 εκατοστά.
Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα. Τα φύλλα του είναι σκούρα πράσινα και χνουδωτά, καλυμμένα με τρίχες. Τα κατώτερα φύλλα του είναι οδοντωτά και τα ανώτερα επιφυή. Το επάνω μέρος των φύλλων είναι γεμάτα με λευκές φλύκταινες (φουσκίτσες). Οι χήρες λέγεται, του έχουν μεγαλύτερη αδυναμία, από αυτό και το όνομά του.Τα νεαρά φυτά του μαζεύονται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Τρώγονται βραστά σκέτα με λαδολέμονο ή σε συνδυασμό με άλλα χόρτα.