Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Προζύμι...





Προζύμι...






Υλικά


Ένα κρασοπότηρο νερό και μια χουφτήτσα αλεύρι



Εκτέλεση


Με τα παραπάνω υλικά κάνουμε μια μαλακή ζύμη που να μη κολάει στα χέρια μας.


Βάζουμε τη ζύμη μέσα σ' ένα τάπερ που το κλείνουμε καλά.


Τη σκεπάζουμε με μια κουβέρτα, έτσι ώστε να μείνει ζεστή.


Αφήνουμε τη ζύμη μας για 24 ώρες κατόπιν προσθέτουμε στη ζύμη μας μισό κρασοπότηρο νεράκι και... αλεύρι όσο πάρει για να ξανακάνουμε μια ζύμη μαλακή την οποία τη βάζουμε πάλι μέσα στο τάπερ μας και τη σκεπάζουμε για άλλες 24 ώρες με τον ίδιο τρόπο επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλη μια φορά.


Μετά από 24 ώρες η ζύμη μας θα πρέπει να έχει φουσκώσει καλά και να έχει μικρές, μικρές τρυπίτσες.


Αν αυτό δεν συμβαίνει θα επαναλάβουμε τη διαδικασία για άλλη μια φορά.


Όταν ανοίξουμε το τάπερ με τη ζύμη η ζύμη μας έχει μια ευχάριστη ελαφριά ξινή μυρουδιά.


Έχει φουσκώσει και έχει πολλές τρυπίτσες τότε η ζύμη μας είναι έτoιμη να μείνει για δύο ακόμη εικοσιτετράωρα εκτός ψυγείου για να ωριμάσει καλά.


Σ' αυτό το διάστημα θα φουσκώσει περισσότερο και θα είναι η μυρουδιά της πιο έντονη μπορεί όμως και να πέσει αλλά να διατηρεί την ίδια μυρουδιά και στις δύο περιπτώσεις το προζύμι μας είναι έτοιμο.


Με αυτό το προζύμι κάνουμε την μαγιά του ψωμιού δηλαδή βάζουμε νεράκι και λίγο αλευράκι και αναπιάνουμε τη ζύμη την οποία την αφήνουμε λίγες ώρες να φουσκώσει και κάνουμε το ψωμί μας.


Από τη ζύμη του ψωμιού μας κρατάμε ένα κομμάτι το οποίο το βάζουμε στο ψυγείο μας για να το χρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά που θα θέλουμε να κάνουμε ψωμί.


Παλιότερα οι γιαγιάδες μας προκειμένου να εξασφαλίσουν το προζύμι της χρονιάς, τους θερινούς μήνες αποξήραιναν το προζύμι στον καυτό ήλιο το διατηρούσαν σε πάνινη σακούλα και όταν ήθελαν να κάνουν μαγιά του ψωμιού τρίβανε το αποξηραμένο προζύμι και αυτή τη σκόνη τη λιώνανε μέσα στο νερό και εκεί πρόσθεταν το αλευράκι που με αυτό γινόταν η μαγιά του ψωμιού.


Καλή επιτυχία.


Συνταγή της Βιολέτας.
Εναλλακτική κοινότητα "Πελίτι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου