Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Αποκωδικοποιήθηκε το DNA μανταρινιών και πορτοκαλιών

Ανοίγει ο δρόμος για γενετικά μεταλλαγμένα εσπεριδοειδή
Για πρώτη φορά κατόρθωσαν οι επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν τον γενετικό κώδικα (DNA) δύο βασικών εσπεριδοειδών, των μανταρινιών κλημεντινών και των γλυκών πορτοκαλιών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την παραγωγή γενετικά μεταλλαγμένων εσπεριδοειδών, πιο ανθεκτικών και πιο εύγευστων. Άγνωστο βεβαίως είναι πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές.
Οι ερευνητές στοχεύουν να αξιοποιήσουν τις γενετικές πληροφορίες που αποκόμισαν, για να παράγουν γενετικά τροποποιημένα εσπεριδοειδή, τα οποία θα είναι πιο ανθεκτικά, πιο εύγεστα και πιο θρεπτικά, καθώς επίσης πιο ικανά να ανέχονται το αλάτι, το "φτωχό" έδαφος και τις ακραίες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

Παραμένει όμως αβέβαιο πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές- ιδίως στην Ευρώπη- στην προοπτική μεταλλαγμένων μανταρινιών και πορτοκαλιών.

Οι ερευνητές που "χαρτογράφησαν" γενετικά το μανταρίνι, προέρχονταν από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ του πορτοκαλιού από τις ΗΠΑ και τη θυγατρική εταιρία βιοτεχνολογίας 454 Life Sciences της Roche. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Γονιδιωμάτων Φυτών και Ζώων, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

Τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά πριν από τουλάχιστον 4.000 χρόνια και έκτοτε αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες αγροτικές καλλιέργειες σε πάνω από 100 χώρες, παράγοντας φρούτα αγαπημένα από τους καταναλωτές.

πηγή :ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου