Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Εσάς πόσο αντέχει ο γάμος σας;





Μια πρωτότυπη έρευνα σχετικά με τη διάρκεια που μπορεί να έχει ένας γάμος διενήργησε το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ που επιχείρησε να ομαδοποιήσει τους λόγους που ένα ζευγάρι είτε δένεται περισσότερο, είτε χωρίζει. Η κλασσική διαπίστωση πάντως σε όλα αυτά ήταν πως όποιος παντρεύεται νέος, συνήθως, χωρίζει και νέος. Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας:

Οι πιθανότητες ένας γάμος ν' αντέξει 10 χρόνια είναι:
- 54% για τις γυναίκες και 47% για τους άνδρες που παντρεύονται μεταξύ 15 και 19.
- 64% για τις γυναίκες και 65% για τους άνδρες που παντρεύονται μεταξύ 20 και 25.
- 76% για τις γυναίκες και 73% για τους άνδρες που παντρεύονται στα 26 ή μεγαλύτεροι.
Τα παιδιά επηρεάζουν το γάμο; Όπως φαίνεται. Οι πιθανότητες ένας γάμος ν' αντέξει 10 χρόνια είναι:
- 34% για τις γυναίκες και 37% για τους άνδρες που δεν αποκτούν παιδιά στο γάμο
- 55% για τις γυναίκες και 65% για τους άνδρες που έχουν το πρώτο παιδί από τον μελλοντικό τους σύντροφο πριν το γάμο.
- 79% για τις γυναίκες και 79% για τους άνδρες που το πρώτο τους παιδί γεννιέται τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά το γάμο.
- Η απόκτηση παιδιών δε σημαίνει πως ο γάμος θα κρατήσει μια ζωή. Δεδομένα του 1997 δείχνουν πως μόνο το 57% των γάμων διαρκεί 15 χρόνια, και το μισό 20 χρόνια.
Θα αντέξει ο γάμος σας περισσότερο αν πρώτα δοκιμάσετε να ζήσετε μαζί;
Ίσως όχι- ακόμα κι αν συγκατοικήσετε με τον/την ενδεχόμενο/η σύζυγό σας. Οι πιθανότητες ένας γάμος ν' αντέξει τουλάχιστον 10 χρόνια είναι:
- 60% για τις γυναίκες και 62% για τους άνδρες που κάποτε συγκατοίκησαν
-  61% για τις γυναίκες και 63% για τους άνδρες που συγκατοίκησαν με τον πρώτο/ την πρώτη σύζυγό τους.
- 66% για τις γυναίκες και 69% για τους άνδρες που ποτέ δε συγκατοίκησαν
Το μορφωτικό επίπεδο κάνει τη διαφορά. Τουλάχιστον όμως εδώ έχουμε μια έκπληξη:
Η αποφοίτηση από το λύκειο δε βοηθά, αλλά από ανώτατο ίδρυμα έχει μεγάλη διαφορά. Οι πιθανότητες ένας γάμος ν' αντέξει τουλάχιστον 10 χρόνια είναι:
- 54% για τις γυναίκες και 56% για τους άνδρες απόφοιτους λυκείου
- 63% για τις γυναίκες και 61% για τους άνδρες χωρίς να έχουν αποφοιτήσει από το λύκειο
- 62% για τις γυναίκες και 64% για τους άνδρες με ανώτατες σπουδές χωρίς όμως πτυχίο.
- 78% για τις γυναίκες και 81% για τους άνδρες με ανώτατες σπουδές και πτυχίο ή και μεταπτυχιακό.
Η δομή της οικογένειας παίζει επίσης ρόλο, κυρίως για τις γυναίκες. Οι πιθανότητες ένας γάμος ν' αντέξει τουλάχιστον 10 χρόνια είναι:
- 67% για τις γυναίκες και 66% για τους άνδρες που ζούσαν σε σπιτικό με δύο γονείς στα 14
- 48% για τις γυναίκες και 63% για τους άνδρες που δε ζούσαν σε σπιτικό με δύο γονείς στα 14
Η επιτυχία του γάμου διαφέρει λόγω χρώματος και εθνικότητας. Οι πιθανότητες ένας γάμος ν' αντέξει τουλάχιστον 10 χρόνια είναι:
- 51% για τους μαύρους, όχι λατίνους άνδρες και γυναίκες.
- 64% για τους λευκούς, όχι λατίνους άνδρες και γυναίκες
- 68% για τις λατίνες γυναίκες και 75% για τους λατίνους άνδρες
Τα νούμερα της συγκατοίκησης
- Από το 1987 έως το 2002, το ποσοστό των γυναικών που συγκατοίκησαν έστω και μία φορά διπλασιάστηκε, από 30% σε 61%.
- Για τις γυναίκες ηλικίας 19 με 44, περισσότεροι από τους μισούς γάμους από το 1990 έως το 1994 ξεκίνησαν ως συγκατοικήσεις.
- Πάνω από τις μισές γεννήσεις εκτός γάμου συμβαίνουν στις συγκατοικήσεις.
- Πάνω από το 40% των παιδιών στις ΗΠΑ θα ζήσουν κάμποσο σε περιβάλλον συγκατοίκησης.
- Για τις γυναίκες ηλικίας 18 με 19, η συγκατοίκηση είναι υπερδιπλάσια του γάμου (11% με 5%)
- Για τις γυναίκες ηλικίας 25 με 44, ο γάμος είναι σχεδόν 8πλάσιος της συγκατοίκησης (62% με 8%)
- Πάνω από τα μισά ζευγάρια στην πρώτη τους συγκατοίκηση παντρεύονται μέσα σε τρία χρόνια.

πηγή:iatropedia.gr

Ο σύγχρονος κεκραμένος οίνος στην αγορά της Ελλάδας.



pic
Ο σύγχρονος κεκραμένος οίνος στην αγορά της Ελλάδας.
Πρόσφατα παρευρεθήκαμε στην επίσημη παρουσίαση του οίνου Ηλέσιου. Πρόκειται για ακόμα μια καινοτομία του μη κυβερνητικού αυτού οργανισμού, που ασχολείται με τη  σωστή Διατροφή, το Περιβάλλον, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Βιοποικιλότητα, τις Οίκο - Κοινότητες και τον Αγροτουρισμό.
Θέλοντας λοιπόν αυτή η ομάδα ανθρώπων να αναδείξει και να προωθήσει την διατροφική μας κληρονομιά, δημιούργησε και κατοχύρωσε ως διεθνή πατέντα, τον «Κεκραμένο οίνο» του παρελθόντος. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Οινοποίησε με σημερινή τεχνολογία Αγιωργίτικο, Σαββατιανό και Ροδίτη (συνήθως με λιάσιμο) και στην συνέχεια «νέρωσε» το κρασί με το επονομαζόμενο Ειδύλλι. Το Ειδύλλι προέρχεται από απόσταξη σταφυλοπολτού σε χαμηλή θερμοκρασία και δεν περιέχει καθόλου οινόπνευμα. Έχει πολύ χαμηλό PH και ουσιαστικά αποτελεί σταφυλόνερο. Η ανάμειξη των δύο, μας δίνει τον «Κεκραμένο Οίνο», ο οποίος δεν φιλτράρεται και εξαιτίας της υψηλής αλκοολοπεριεκτικότητας, μπορεί να διατηρηθεί χωρίς προσθήκη άλλων χημικών ή συντηρητικών.
Τα αμπέλια στα υψίπεδα της Νεμέας και στις Πλαγιές Κιθαιρώνα, επίσης δεν φορτώνονται με φυτοφάρμακα ή χημικά λιπάσματα, οπότε δεν μεταβάλλονται διόλου τα φυσικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού και χρησιμοποιούνται μόνο γηγενείς ζύμες. Επόμενος στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν δύο πολύ παλιές παραδοσιακές και άγριες ποικιλίες, το Γκοσμάρι και την Κολοκυθάρα που αυτή την στιγμή αναβιώνουν.
Χαρακτηριστικά οι άνθρωποι της ομάδας του Ηλέσιον αναφέρουν πως όπως ο οινοχόος στα γόνιμα συμπόσια του Διόνυσου νέρωνε τον Άκρατο οίνο, έτσι και εμείς στον 21ο αιώνα, έχουμε την δυνατότητα να νερώνουμε με το Ειδύλλι.  Περιοριστικές αναλογίες δεν υπάρχουν, οπότε ο καθένας μας μπορεί στην παρέα να πιεί Κεκραμένο Οίνο από 0-15% vol, ανάλογα το πόσο Ειδύλλι θα προσθέσει. Είναι πραγματικά το «Κρασί της παρέας» αφού μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα.

Υ.Γ. Μπορείτε να το βρείτε σε φιάλες ή ασκούς σε λαϊκές αγορές και κάβες bio ή μέσω του www.helession.gr ανάλογα με το πότε γίνεται η εμφιάλωση, σε πιο φρέσκο Γιοματάρι ή σε ώριμο ή παλαιωμένο.
Χρύσα Γιατρά, οινολόγος-Οινοχόος MSc O.I.V.Paris

Krasi
Στο μήνα που δεν έχει «ρ», το κρασί θέλει νερό!
Ελάτε να σμίξουμε
...τον Άκρατο Οίνο με το Ειδύλλι
Όπως σμίγουν οι συγγενείς και οι φίλοι γύρω από το τραπέζι της γιορτής
Για όλους εμάς που αγαπάμε να βρισκόμαστε στην «αγκαλιά» της Φύσης, είναι ένα πέρασμα από την γρήγορη πλαστική τροφή στην αγνή...που μυρίζει Ελλάδα!
Πώς θα μπορούσε λοιπόν να στρωθεί ένα τραπέζι γλεντιού χωρίς την μεγάλη απόδειξη ότι το βήμα προς τη Φύση και τα δώρα της... είναι δική μας απόφαση;
Αν το πιστέψουμε θα το καταφέρουμε.
Το ΗΛΕΣΙΟΝ το πίστεψε και έτσι - λίγα χρόνια πριν- αναγεννήθηκε ο Αρχαιοελληνικός Οίνος χωρίς πρόσθετα θειώδη, χημικά, φάρμακα είτε χρώματα.
Έτσι πέρασε στη σύγχρονη διατροφή μας, η μεγάλη παρακαταθήκη των προγόνων μας!
kokkineliΑς γεμίσουμε τα ποτήρια μας με «Κοκκινέλι» Ηλέσιον !
Ας συνεχίσουμε τη σπονδή, που μέλλεται να κρατήσει επί αιώνες.
Με το ίδιο μεράκι που έφτασε την ψυχή της αμπέλου ως στις μέρες μας.
Όπως θα σμίξουν οι συγγενείς και οι φίλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι, ας σμίξει και ο αρχαιοελληνικής οινοποίησης Άκρατος Οίνοςμε το Ειδύλλι του (σταφυλόνερο) για να μας δώσει τον Κεκραμμένο Οίνο, που σήμερα ονομάζουμε κρασί... συνοδό προς την ψυχική μας ανάταση.
Μαζί με την ενίσχυση της Κοινότητας, για την διάσωση της Διατροφικής μας Κληρονομιάς, θα δώσει την ευκαιρία της ελληνικής μέθης ή... μέθεξης!
Λοιπόν, Ας το Κάνουμε Όπως οι Αρχαίοι

 

Οίνος κεκραμένος


Βάλε νερό στο κρασί σου……(από πού προήλθε η λαϊκή ρήση;)

Οι αρχαίοι Έλληνες σπάνια έπιναν άκρατον οίνο δηλ. ανέρωτο. Η κράσις (η ανάμιξη οίνου με νερό) γινόταν μέσα στους κρατήρες, ευρύστομα αγγεία, κεράμινα ή μεταλλικά. 

  Στα βυζαντινά χρόνια η παραγγελία στον κάπελα «δός μοι κράσιν οίνου» συντομεύτηκε σε «δος μοι κράσιν». Η λέξη οίνος ξεχάστηκε και απόμεινε «δoς μοι κρασίν» όπως το προφέρουν και σήμερα οι Κύπριοι.  

Έτσι, στη νεοελληνική γλώσσα η λέξη «κρασί» επικράτησε της λέξης «οίνος», παρόλο που, ετυμολογικά, κρασί σημαίνει οίνος νερωμένος. 

Το ρήμα που υποδήλωνε την κράσιν του οίνου με νερό ήταν κεραννύω και κερνώ, αόριστος εκέρασα και μετοχή παθητικού παρακειμένου κεκερασμένος και κεκραμένος.  

Εξ αυτού, στην αρχαία γλώσσα ο νερωμένος οίνος λεγόταν κεκραμένος ή κέρασμα. Ο οινοχόος, ο υπηρέτης που κερνούσε τον οίνο με νερό και πρόσφερε στα αρχαία συμπόσια το κέρασμα προς πόσιν, λέγεται νεοελληνικά κεραστής. 
Στη νεοελληνική γλώσσα το κερνάω και το κέρασμα ταυτίστηκαν με το «φίλευμα», το «τρατάρισμα» και όχι μόνο προκειμένου για ποτά, αλλά και για τυρόπιτες, γλυκά κτλ. Γι' αυτό όταν κερνάμε ένα κρασί, μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον πλησιάζουμε στη ρίζα των λέξεων: τον αρχαιοελληνικό ποτό. 

Θεωρώντας σταθμό, για την εξέλιξη του αμπελοοινοποιητικού τομέα, το νόμο που άνοιξε τις πύλες στην εμφιάλωση, όπου, θέλοντας να διαφοροποιήσει το εμφιαλωμένο προϊόν από το χύμα κρασί, ο νομοθέτης όρισε ότι στις ετικέτες των φιαλών θα γράφεται η λέξη «οίνος»

Έτσι, αναβίωσε στο ελληνικό οινεμπόριο η προγονική επωνυμία που είχε σωθεί ως συνθετικό μιας σειράς από σύγχρονες λέξεις: 

οινοπαραγωγή οινεμπόριο οινολογία 

οινοποιείο οινόπνευμα οινολόγος 

οινοδεξαμενή οινομάγειρος ... 

και ως ρίζα αρκετών τοπωνυμίων: 

Οινόη (δήμος της Αττικής) 

Οινούσσες (νησιά κοντά στη Χίο) 

Οινόφυτα (αρχαία πόλη της Βοιωτίας) 

Οινοπία (αρχαιότατο όνομα της Αίγινας) 

Οινιάδες (αρχαία πόλη της Ακαρνανίας Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΛΕΤΟ) 

  Από όλα τα παραπάνω κρατήστε το: αν πίνετε κρασί πιείτε το με νερό όπως στην Αρχαία Ελλάδα. Ένα μέρος οίνου με δύο μέρη νερού ...έτσι αποφεύγετε την μέθη, προστατεύετε τον εαυτό σας, τους άλλους και την τσέπη σας από τα πρόστιμα.   

πηγή:metron-ariston.gr

Οι τέσσερες αρετές τής ψυχής - Σωκράτης



Ο Σωκράτης της Πλατωνικής «Πολιτείας» μας λέει ότι η Φρόνηση είναι κατάσταση που οδηγεί στην ολοκλήρωση και τελειοποίηση το μέρος εκείνο που έχει ως έργο του αποκλειστικά να κυβερνά τα υπόλοιπα μέρη της ψυχής και ότι η Ανδρεία είναι κατάσταση που οδηγεί στην ολοκλήρωση και τελειοποίηση το μέρος εκείνο που κυβερνά δευτερευόντως μέσα στην ψυχή.

Ορίζοντας λοιπόν τις δύο τούτες ως αρχηγικές αρετές των δύο αρχηγικών και αρχόντων μερών, ο Σωκράτης λέει ότι οι υπόλοιπες είναι από τη μία η Σωφροσύνη, κατάσταση η οποία οδηγεί στην ομόνοια τα αρχόμενα με τα άρχοντα στοιχεία ως προς το ζήτημα ακριβώς της διακυβέρνησης, εφ’ ενός ως έσχατο των δύο και αφ’ ετέρου ως ενδιάμεσο στο πριν από αυτό ένα, και από την άλλη η Δικαιοσύνη, κατάσταση σε κάθε άρχον και αρχόμενο μέρος η οποία προσδιορίζει το οικείο έργο καθενός. Πρέπει δηλαδή, μετά από μια συμφωνία μεταξύ τους, τα μεν να άρχονται και τα δε να άρχουν, εκτελώντας τα καθήκοντα που ταιριάζουν σε αρχόμενα και άρχοντα αντιστοίχως.

πηγή: Πρόκλος - Εις τας Πολιτείας Πλάτωνος υπόμνυμα, Β’, 228. 10 – 20.

Πηγή: http://www.ellinikoarxeio.com/2010/05/socrates-virtues-of-soul.html#ixzz247QDJJFe

.Αλόη: το θαυματουργό αντιγηραντικό


Aloe


Το «φυτό της αθανασίας» ή το ελιξίριο μακροζωίας είναι τα ονόματα που δίνουν στην αλόη, ένα φυτό που χρησιμοποιήθηκε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς και όχι μόνο. Από το σπίτι μου δε λείπει ποτέ μία μεγάλη γλάστρα με αυτό το θαυματουργό φυτό

Τι περιέχει
Το ζελέ της περιέχει πάνω από 75 γνωστά συστατικά:
Είναι πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, Ε και β-καροτίνη (πρόδρομο της βιταμίνης Α).
Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέα, που είναι οι «οικοδομικοί λίθοι» των πρωτεϊνών.
Είναι πλούσια σε σακχαρίτες, ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, στερόλες, ανθρακινόνες (παυσίπονες ουσίες) και σαλικυλικό οξύ. Χάρη στα συστατικά της η αλόη διεισδύει βαθιά στο δέρμα, το καθαρίζει και αποτελεί φυσικό αναισθητικό.
Ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών και επουλώνει τα τραύματα.
Έχει αντιβιοτική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, τονώνει το ανοσοποιητικό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Που βοηθά
Χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε διάφορους ερεθισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα, κάλους, ουλές, έρπη.
Ενυδατώνει, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη φυσική τους άμυνα.
Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ακμή.
Επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος .
Καταπολεμά τη φαγούρα και τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις.
Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Περιορίζει τους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος.
Τονώνει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό, γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με AIDS και καρκίνο.

Που θα την βρείτε
Στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα που περιέχουν αλόη, για την περιποίηση του σώματος, του προσώπου και των μαλλιών. Στα καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής θα βρείτε χυμό αλόης, ενώ στα φαρμακεία θα βρείτε κάψουλες, εκχύλισμα σε ταμπλέτες, λάδι για εξωτερική ή εσωτερική χρήση και σκόνη αλόης.

Το μυστικό

Αν καήκατε από το μάτι της κουζίνας ή το σίδερο, βάλτε κρέμα από χυμό ή τζελ αλόης στην περιοχή. Διαφορετικά κόψτε ένα φύλλο από τη γλάστρα, πλύντε το, ανοίξτε το στη μέση και βάλτε το πάνω στο έγκαυμα.
πηγή:ομορφα μυστικά.gr

Πώς και πού μπορείτε να βρείτε δουλειά σήμερα


Τι πρέπει να κάνουν, εκτός από υπομονή και επιμονή, για τις εργασιακές τους προοπτικές ; Πως  να πορευτούν στο πολύ δύσβατο σήμερα μονοπάτι της αγοράς εργασίας ; Ποιό κάτω, παραθέτουμε τα βασικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.
Του Θεόδωρου Κατσανέβα
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ένας νέος για τη σωστή επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων, είναι να αποκτήσει ατομική αυτογνωσία, να μάθει ποιος είναι, τι θέλει και τι μπορεί να κάνει. Να είναι σίγουρος για τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις, τις προτιμήσεις, τα ταλέντα του, διερευνώντας παράλληλα τις ικανότητες και τις δεξιότητές του. Οι επιδόσεις στα μαθήματα είναι ένα πρώτο κριτήριο για την κατεύθυνση και το επίπεδο σπουδών, καθώς και της επαγγελματικής ιεραρχίας, στο οποίο στοχεύει. Οι επιδόσεις του βέβαια μπορεί να βελτιωθούν ριζικά, εφόσον υπάρχει ισχυρή θέληση και επιμονή, γι’ αυτό και ο παράγοντας αυτός έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Ο κατάλληλος τρόπος για την κατάκτηση της αυτογνωσίας είναι η προσφυγή σε συμβούλους σταδιοδρομίας, σε συνδυασμό με τη λήψη έγκυρων τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού.
Το δεύτερο βήμα είναι η διερεύνηση του κόσμου της εργασίας, των συνθηκών και αμοιβών, του περιεχομένου, της ιεραρχικής ανέλιξης και κυρίως των προοπτικών των επιμέρουςεπαγγελμάτων. Τελευταία, η πλειοψηφία των νέων επιλέγει σπουδές και επαγγέλματα με βασικό κριτήριο τις προοπτικές τους. Όμως, όσο ισχυρό και αν είναι το ίδιο κριτήριο, πρέπει να συνεκτιμάται με τα άλλα δεδομένα και κυρίως με το βαθμό ταύτισης της προσωπικότητα με το επάγγελμα. Αν ένα επάγγελμα δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα, τις προτιμήσεις, τις κλίσεις ενός ατόμου, δε θα πρέπει να επιλέγεται, όσο εξαιρετικές και αν είναι οι προοπτικές του. Αλλά για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε πιο αναλυτικά παρακάτω.
Το οικογενειακό περιβάλλον και η παράδοση, βαρύνουν επίσης κατά περίπτωση στην πλάστιγγα των επαγγελματικών επιλογών. Συχνά το επάγγελμα του πατέρα, της μητέρας, η οικογενειακή επιχείρηση, είναι ένα καλό εφαλτήριο για το επαγγελματικό μέλλον των νέων, με την προϋπόθεση βέβαια πως του ταιριάζει. Όμως, συχνά αρκετοί γονείς επιχειρούν να επιβάλλουν στα παιδιά τους τις δικές τους επιθυμίες ή και επαγγελματικά απωθημένα. Αυτό είναι λάθος και κατά κανόνα επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. Με σύνεση και γνώση, οι γονείς μπορούν να πουν τη γνώμη τους. Αλλά ως εκεί. Ο νέος ο ίδιος θα αποφασίσει για το μέλλον του, αφού πρόκειται για τη δική του ζωή. Όσο και αν ενοχλεί, οι οικονομικές δυνατότητες της κάθε οικογένειας, έχουν τη δική τους βαρύτητα. Ο τόπος κατοικίας και η περιοχή που πρόκειται να απασχοληθεί ένα άτομο στο μέλλον, έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού θα πρέπει να διερευνηθεί αν η ζητούμενη εκπαίδευση και τα υπό συζήτηση επαγγέλματα, βρίσκονται σε προσβάσιμη απόσταση.
Μέχρι πρόσφατα, στις υπηρεσίες της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, προσφεύγουν περισσότερα άτομα υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Όμως, ο θεσμός είναι περισσότερο αναγκαίος για τις μεσαίες ή χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, αφού μπορεί να συμβάλλει στο να δοθούν ευκαιρίες οικονομικής και κοινωνικής τους ανέλιξής και ανατροπής των εισοδηματικών και ταξικών διαφορών. (Δυστυχώς η αλήστου μνήμης κα Άννα Διαμαντοπούλου ως Υπουργός Παιδείας στο κακότυχο πρόσφατο παρελθόν, κατήργησε περίπου ολοσχερώς το σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό, που με όποιες ατέλειες είχε καθιερωθεί στην ελληνική μέση εκπαίδευση, όπως ισχύει και σε όλες τις κανονικές χώρες. Τώρα οι σημερινοί κυβερνώντες οφείλουν να  επανασυστήσουν το θεσμό από τα συντρίμμια του. ( βλ και www.elesyp.gr ).
Ο χρυσός κανόνας για τις επιλογές σταδιοδρομίας
Σύμφωνα με το χρυσό κανόνα επιλογής σπουδών και επαγγελμάτων ((βλ. Ο χρυσός κανόνας για τις επιλογές σταδιοδρομίας, Πατάκης, 2009 και www.careergatetest.com), επισημαίνεται ότι:άτομα με υψηλές επιδόσεις και ισχυρή θέληση, μπορούν να επιλέγουν από ευρύτερο πεδίο επαγγελμάτων που τους ταιριάζουν ακόμα και από εκείνα με αρνητικές προοπτικές. Αντίθετα, άτομα με χαμηλές επιδόσεις χωρίς σοβαρές ελπίδες βελτίωσής τους και αδύναμη θέληση, είναι προτιμότερο να στρέφονται σε σπουδές και επαγγέλματα που κατ’ αρχήν τους ταιριάζουν και κατά δεύτερο λόγο έχουν διαπιστωμένες καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Όσο υψηλότερες είναι οι ικανότητες, οι μαθησιακές επιδόσεις και η θέληση ενός ατόμου, τόσο ευρύτερη μπορεί να είναι η δυνατότητα, το «ρίσκο» επιλογής επαγγελμάτων με αρνητικές προοπτικές στην αγορά εργασίας.
Πολύ πιθανή είναι επίσης η αλλαγή επαγγελμάτων και ειδικοτήτων στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, αφού σήμερα η αγορά εργασίας μετεξελίσσεται ραγδαία, ενώ υπάρχουν πολλά περισσότερα επαγγέλματα και ειδικότητες απ’ ότι στο παρελθόν.Αν δεν είναι εφικτή η επιλογή των πρώτων σε προτίμηση επαγγελμάτων, ο ενδιαφερόμενος οφείλει να προχωρήσει στα επόμενα. αλλά να αποφύγει τα τελευταία. «Μπορεί πάντοτε να υπάρξει ένας άλλος σύντροφος ζωής για τον καθένα, αν ο πρώτος δε σταθεί στο δρόμο του». Γι’ αυτό θα πρέπει να έχει ένα ανοικτό ορίζοντα, ώστε να επιλέξει από ένα κατάλογο πολλών επαγγελμάτων που του ταιριάζουν, συνυπολογίζοντας και τη βαρύτητα των άλλων κριτηρίων και να αποφύγει οπωσδήποτε επαγγέλματα που είναι εντελώς αταίριαστα με το χαρακτήρα του.
Σε όλα τα επαγγέλματα μέσης και κυρίως υψηλής εκπαίδευσης και εργασιακής ιεραρχίας,απαραίτητη είναι η γνώση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, της αγγλικής γλώσσας, καθώς και η διαρκής ανανέωση των γενικών και ειδικών γνώσεων και εμπειριών.Τέλος, ολοκληρωμένος άνθρωπος και επιτυχημένος επαγγελματίας, είναι εκείνος που έχει πνευματικές ανησυχίες, εμμένει σε αξίες και αρχές, αναζητά τη πλατιά μόρφωση, ασχολείται με την τέχνη και τη λογοτεχνία, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική αλληλεγγύη, αναπτύσσει κριτική και δημιουργική σκέψη, ενεργεί με εντιμότητα, διορατικότητα και ευαισθησία και δραστηριοποιείται θετικά για το δικό του αλλά και για το γενικότερο καλό.
Η τελική απόφαση
Ύστερα από τα παραπάνω, ο νέος ή η νέα  επιλέγουν τις σπουδές και τα επαγγέλματα που θα ασκήσουν και θα σηματοδοτήσουν τη ζωή τους όλη. Τα βήματα μέχρι την κορυφαία αυτή απόφαση, γίνονται με τη συνδρομή συμβούλων σταδιοδρομίας και τη λήψη έγκυρων και σύγχρονων τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, με έγκαιρη ενεργοποίηση. Γιατί το μέλλον δεν έρχεται μόνο του αν δε φροντίσουν οι ίδιοι με το σωστό και κατάλληλο τρόπο γι’ αυτό.
Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας για τις προοπτικές των επαγγελμάτων
( Ιούνιος, 2012)
Η οικονομική κρίση έχει ωθήσει την ελληνική οικονομία σε πτωτικό κύκλο, του οποίου η διάρκεια δεν είναι εύκολα να προβλεφθεί με ακρίβεια. Αν και οποιαδήποτε απόλυτη τοποθέτηση θα ήταν παρακινδυνευμένη σήμερα, είναι προτιμητέα η υιοθέτηση με επιφύλαξη της υπόθεσης ότι, η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το επικρατέστερο οικονομικό σενάριο, θα οδηγηθεί σε έξοδο από την κρίση μετά το 1914-15. Με δεδομένο το σενάριο αυτό, αυτονόητο είναι ότι βραχυπρόθεσμα, η ανεργία αυξάνεται σημαντικά λόγω της κρίσης που επηρεάζει όλους τους κλάδους, αν και υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, όπως αναλύεται  και ποιο κάτω.
Ένας σημαντικός άλλος μόνιμος παράγοντας που δημιουργεί συστημική-διαρθρωτική ανεργία,είναι η μεγάλη αναντιστοιχία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, κάτι στο οποίο επίσης γίνεται σήνομη αναφορά εδώ. Πολλοί νέοι Έλληνες επιστήμονες επιλέγουν ήδη –και η τάση αυτή προβλέπεται να διευρυνθεί-το δρόμο της μετανάστευσης στο εξωτερικό για την εύρεση εργασιακής στέγης, την ίδια ώρα που η χώρα μας κατακλύζεται από ανειδίκευτους αλλοδαπούς μετανάστες. Μια τέτοια εξέλιξη, αν δεν αναστραφεί εγκαίρως, θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην απασχόληση, στη δημογραφική και εθνολογική ισορροπία  της χώρας.
Τα σχετικά στοιχεία προέρχονται από την κυλιόμενη έρευνα της επιστημονικής μας ομάδα με του Πανεπιστημίου Πειραιώς που στηρίζεται σε δοκιμασμένη μεθοδολογία και ειδικότερα στο επονομαζόμενο ισοζύγιο της ζήτησης και προσφοράς επαγγελμάτων (balance of demand and supply of professions-βλ. σχετικά και το βιβλίο του υπογράφοντος: Επαγγέλματα του μέλλοντος και του παρελθόντος, Πατάκης, ανανεωμένη έκδοση 2007 και  www.careergatetest.com).  Η τελευταία επικαιροποίησή τους έγινε το Μάιο τρέχοντος.
Η έρευνα παρακολουθεί 700 περίπου επαγγέλματα που ταξινομούνται σε 17 μεγάλες ομάδες και υποομάδες επαγγελμάτων και  αξιοποιούνται επίσης από το αυτοματοποιημένο τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού Career Gate Test K.17, που διανέμεται με επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η έρευνα που διενεργείται χωρίς καμία κρατική ή άλλη βοήθεια, καλύπτει ένα μεγάλο κενό στη χώρα μας, όπως διαφαίνεται από τη μαζική τη αξιοποίηση από το ευρύ κοινό για σκοπούς επαγγελματικού προσανατολισμού και επιλογής σπουδών. Στους πίνακες και τα κείμενα που παρατίθενται πιο κάτω, παρουσιάζεται η πορεία των δεικτών της έρευνας των προβλέψεων για τις προοπτικές των επαγγελμάτων για τα επόμενα δέκα περίπου χρόνια, με τις επιμέρους πρόσφατες διαφοροποιήσεις τους.
Τα ισοζύγια των επιμέρους επαγγελμάτων είναι φυσικό να αλλοιώνονται μερικώς στην πορεία του χρόνου υπό την επίδραση απρόβλεπτων παραγόντων, όπως λ.χ. οι γενικές και κλαδικές εξελίξεις της διεθνούς και ελληνικής οικονομίας, από θεσμικά και διοικητικά μέτρα όπως η πριν από μερικά χρόνια καθιέρωση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου, αλλά και από την ευρεία δημοσιότητα της ίδιας της έρευνας που επηρεάζει τις αποφάσεις των νέων για τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές. Γι’ αυτό και ανανεώνεται κάθε χρόνο και τα στοιχεία της τροποποιούνται αναλόγως. Και ενώ επιμέρους δεδομένα που αφορούν ένα επάγγελμα, μπορεί να αλλοιωθούν βραχυπρόθεσμα υπό την επίδραση έκτακτων καταστάσεων, οικονομικής ή διοικητικής υφής, οι γενικότερες τάσεις μερικώς ή προσωρινά μόνο αλλοιώνονται, ενώ η μακροπρόθεσμα τάση τους παραμένει περίπου η ίδια.
Οι πολύ θετικές προοπτικές λχ. του κλάδου των επαγγελμάτων της πληροφορικής μόνο βραχυπρόθεσμα μπορεί να σημειώσουν περιοδική πτώση, αλλά η μακροπρόθεσμη θετική εικόνα τους δεν προβλέπεται να αλλάξει. Οι αρχιτέκτονες, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, εμφανίζουν κατά την τρέχουσα περίοδο αδυναμία απορρόφησης στην αγορά εργασίας, λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης του κλάδου των κατασκευών. Όμως, αυτή η τάση προβλέπεται να αντιστραφεί ύστερα από την πρώτη φάση της εξόδου από την κρίση. Οι υψηλή απορροφητικότητα των δασκάλων των τελευταίων χρόνων λόγω του ολοήμερου σχολείου, προβλέπεται να συρρικνωθεί έως και να αντιστραφεί τα επόμενα 5-10 χρόνια.
Η δημοσιοποίηση της έρευνας, η μαζική αναπαραγωγή της από διάφορους φορείς και στο διαδίκτυο, καθώς και η ευρύτερη συζήτηση γύρω από τα συναφή ζητήματα, φαίνεται ότι έχει ήδη επιφέρει ευεργετικές μεταβολές που συνδέονται με τη μείωση της ζήτησης θεωρητικών εκπαιδευτικών σπουδών τα τελευταία χρόνια, οι οποίες προσφέρονται καθ’ υπερβολή στη ελληνική ανώτατη εκπαίδευση. Τελευταία μάλιστα, παρουσιάζεται και το αρνητικό φαινόμενο της άκριτης επιλογής σπουδών με αποκλειστικό κριτήριο τις πολύ καλές προοπτικές τους στην αγορά εργασίας, που όπως τονίστηκε αποτελεί λανθασμένη ενέργεια.
Ευνόητο είναι πως, η ομαλοποίηση της ζήτησης και προσφοράς επαγγελμάτων θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική, αν το κράτος ανέπτυσσε ενεργό πολιτική δράση στα συναφή ζητήματα, κάτι που είναι και το ζητούμενο στο άμεσο μέλλον. Ατυχώς ο επαγγελματικός προσανατολισμός παραμένει ως ο «φτωχός συγγενής» του ενδιαφέροντος της Πολιτείας με τις γνωστές αρνητικές παρενέργειες.
Ο σχολιασμός των τελευταίων δεδομένων όσον αφορά τις προβλέψεις των επαγγελματικών προοπτικών, γίνεται με τη σειρά που ταξινομούνται και εμφανίζονται οι ομάδες των επαγγελμάτων με διαδοχή του πρωτογενή από το δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα και ειδικότερα τις δεκαεπτά κατηγορίες της ταξινόμισης Κ.17 ( βλ. Επαγγέλματα του μέλλοντος και του παρελθόντος, Πατάκης, ανανεωμένη έκδοση 2007 και www.careergatetest.com).
1. Στον πρωτογενή ή γεωργικό τομέα, οι γεωπόνοι εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο και ειδικότερα στην περίπτωση που έχουν αποκτήσει γνώσεις για σύγχρονες, εναλλακτικές καλλιέργειες και μεθόδους και έχουν τη διάθεση να τις εφαρμόσουν στην πράξη. Οι τεχνολόγοι ιχθυοτροφείων έχουν θετικές προοπτικές, αν και  σε ορισμένες περιοχές όπου υπάρχουν αντίστοιχα ΤΕΙ, όπως λχ. στη Δυτική Ελλάδα, παρατηρείται σχετικός κορεσμός. Οι γεωλόγοι και οι μεταλλειολόγοι, εμφανίζουν επίσης θετικές προοπτικές ειδικότερα σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι κτηνίατροι έχουν εξαιρετικές προοπτικές, όπως και οι ζωοτεχνικοί, οι ποτοποιοί κλπ. Γενικότερα, η επιστροφή στη γη και στη θάλασσα προβάλλει σήμερα ως ίσως η σημαντικότερη διέξοδος για επαγγελματικές προοπτικές και βελτίωση της ποιότητας της ζωής και αυτό συνιστάται ανεπιφύλακτα.
2. Τα κατασκευαστικά επαγγέλματα εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα απορρόφησης στην αγορά εργασίας κατά την τρέχουσα περίοδο, λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας που έχει πληγεί περισσότερο από όλους τους κλάδους από την οικονομική κρίση. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τους αρχιτέκτονες, τους τοπογράφους,, αλλά και τους υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, σοβατζήδες, κλπ. Όμως, στο μέλλον προβλέπεται η κατάσταση αυτή να αντιστραφεί, αφού οι απόφοιτοι των αντίστοιχων σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ ή μέσων τεχνικών σχολών,  είναι λιγότεροι από τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Η κατάσταση για τους μηχανολόγους παραμένει σχετικά ικανοποιητική. Μεγάλες ευκαιρίες με υψηλότατες αποδοχές για πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, μηχανολόγους-μηχανικούς, τοπογράφους μηχανικούς, κλπ. παρουσιάζονται στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ναυπηγοί, εφόσον συνδυάζουν και γνώσεις μηχανολογίας, έχουν σχετικά ευνοϊκότερες επαγγελματικές προοπτικές από παλαιότερα. Μικρή βελτίωση εμφανίζει η μέχρι πρότινος μάλλον αρνητική απορροφητικότητα  των χημικών-μηχανικών και των μηχανικών ενέργειας
3. Στη χημεία και στους συγγενείς κλάδους, η κατάσταση για τους χημικούς, τους βιολόγους, τους φαρμακοποιούς, χειροτερεύει, έχοντας επηρεαστεί σοβαρά από την κρίση, ενώ και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές τους δεν είναι ιδιαίτερα καλές. Εδώ υπάρχουν βέβαια,  ευρείες επαγγελματικές διέξοδοι σε διάφορους άλλους εργασιακούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και του ιατρικού επισκέπτη.
4. Η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες θεωρούνται οι λεωφόροι του μέλλοντος και αυτό αντανακλάται στην αγορά εργασίας. Στη σημερινή εποχή της κρίσης, όμως, έχουν πληγεί ακόμα και τα επαγγέλματα  αυτά, όπου εμφανίζεται σοβαρή κάμψη στην απορροφητικότητά τους στην αγορά εργασίας, κάτι που εκτιμάται ότι θα αναστραφεί στο μέλλον.
5. Ο ευρύτερος κλάδος των οικονομικών επαγγελμάτων, κατά την τρέχουσα περίοδο,  παρουσιάζει προβλήματα στην άμεση απορρόφηση αποφοίτων του κλάδου, όπου για να αποκτήσει κανείς «απασχολησιμότητα» και ικανοποιητική αμοιβή, χρειάζεται να έχει επέλθει ικανός χρόνος πρακτικής εμπειρίας. Σταθερή επαγγελματική απορροφητικότητα διατηρούν οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, αφού φαίνεται ότι ισχύει η γνωστή ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ ότι «το μόνο σίγουρο στη ζωή είναι η εφορία και ο θάνατος» ! Πολλές νέες θέσεις εργασίας διαφαίνεται να υπάρχουν στον κλάδο των Ορκωτών Ελεγκτών λόγω της μερικής ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών είσπραξης της φορολογητέας και ασφαλιστικής ύλης. Τα επαγγέλματα του χρηματιστή, και του εκτελωνιστή, συνεχίζουν να έχουν αρνητικές προοπτικές, ενώ επίσης σημαντική κόπωση  εμφανίζει η απορροφητικότητα  των ασφαλιστών και ακόμη μεγαλύτερη των τραπεζικών υπαλλήλων, σε σχέση με τις καλύτερες μέρες του παρελθόντος. Ιδιαίτερα για τους τελευταίους, η οικονομική κρίση, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών  και ο έντονος ανταγωνισμός στον τραπεζικό χώρο, έχει δημιουργήσει πιεστικές συνθήκες εργασίας, ιδιαίτερα σε ορισμένες ιδιωτικές τράπεζες.
6. Ο τομέας του εμπορίου και των δημοσίων σχέσεων, διατηρεί μέτρια απορροφητικότητα. Βέβαια, οι καλοί και έμπειροι πωλητές βρίσκουν  επαγγελματικές διεξόδους, αν και το  λιανικό εμπόριο είναι ιδιαίτερα κουραστικό και απαιτητικό. Στις χαμηλές βαθμίδες των πωλητών, επικρατεί το καθεστώς της προσωρινής και της μερικής απασχόλησης. Το ισοζύγιο για εκπαιδευμένα και έμπειρα στελέχη δημοσίων σχέσεων συνεχίζει να είναι αρκετά μακροπρόθεσμα ικανοποιητικό.
7. Στα νομικά επαγγέλματα, η δικηγορία παρουσιάζει ακόμα υψηλότερο κορεσμό από παλαιότερα. Σχετικά καλύτερη είναι η κατάσταση στους τομείς του εμπορικού, του ναυτιλιακού, του ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς στις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών. Ευνόητο είναι ότι, εφ’ όσον ένας απόφοιτος νομικών σπουδών πετύχει στις εξετάσεις για τους κλάδους των δικαστών και των εισαγγελέων, το επαγγελματικό του μέλλον είναι διασφαλισμένο και μάλιστα σε επαγγέλματα υψηλού κύρους και ικανοποιητικών αποδοχών.
8. Τα  επαγγέλματα των μεταφορών και τις ναυτιλίας εμφανίζουν τη γνωστή θετική εικόνα, παρ’ όλη την πρόσφατη διεθνή οικονομική κρίση λόγω της αλματώδους αύξησης των καυσίμων και της διεθνούς οικονομικής κάμψης που πλήττει άμεσα τουριστικούς προορισμούς όπως η Ελλάδα. Ειδικότερα το ισοζύγιο των πιλότων και των ιπτάμενων φροντιστών, παρουσιάζει περαιτέρω σημάδια κορεσμού, σε αντίθεση με ότι παρατηρείται σε άλλες χώρες όπως λχ. η Τουρκία, η Κύπρος και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής. Οι εμποροπλοίαρχοι και οι μηχανικοί του εμπορικού ναυτικού, εμφανίζουν τις καλύτερες δυνατές προοπτικές και δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει άνεργος απόφοιτος σχολής εμποροπλοιάρχων. Δυστυχώς, η ναυτική Ελλάδα, δεν προσελκύει πλέον νέα παιδιά σ’ αυτόν τον τόσο σημαντικό και ελπιδοφόρο επαγγελματικά στίβο. Και αυτό είναι καιρός να αλλάξει, αφού εδώ υπάρχει εργασιακό μέλλον γαι τα παιδιά της θαλασσομάνας χώρας μας.
9. Τα τουριστικά επαγγέλματα διατηρούν τη θετική προοπτική τους, αν και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την κρίση. Τα επισιτιστικά επαγγέλματα και ειδικότερα ο μάγειρας και ο ζαχαροπλάστης διατηρούν την απορροφητικότητά τους στην αγορά εργασίας, αλλά και εδώ  τελευταία εμφανίζονται αρνητικά σημάδια.
10. Τα αθλητικά επαγγέλματα παρουσιάζουν μια αμφίρροπη  εικόνα. Η  κάμψη που παρουσιάζει το ισοζύγιο των γυμναστών συνεχίζεται, αν και σε ορισμένα αθλήματα, όπως στο τένις, στην ιππασία, αλλά και στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, κλπ., οι καλοί προπονητές μπορούν να βρουν επαγγελματικές διεξόδους. Αντίθετα, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της εγκληματικότητας, μεγάλη αύξηση της απορροφητικότητας εμφανίζουν οι  φύλακες ασφαλείας, όπου μπορούν να βρουν δουλειά  και οι γυμναστές.

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Νικήστε τον χρόνο σε 24 ώρες!


Hydrating

Μπορεί οι υποχρεώσεις μέσα στην ημέρα να είναι πολλές, αλλά ξεχνάτε πως πολλές φορές το στρες και η κούραση αποτελούν τις σημαντικότερες αιτίες της πρόωρης γήρανσης. Ακολουθήστε αυτά τα μυστικά αντιγήρανσης και νικήστε τον χρόνο.

7:00 π.μ.: Ξυπνήστε ξεκούραστοι
Είναι κοινό μυστικό ότι ο οχτάωρος ύπνος αποτελεί πηγή ομορφιάς. Πόσοι από εμάς καταφέρνουν να κοιμηθούν οχτώ ώρες συνεχόμενα σε καθημερινή βάση; Μόνο ο ύπνος μπορεί να γεμίσει τις μπαταρίες σας πραγματικά και είναι υπεύθυνος για την υγεία σας αλλά και για τη νεανική όψη της επιδερμίδας σας. Γι’ αυτό αν θέλετε να ξυπνάτε φρέσκοι και λαμπεροί για πολλά χρόνια ακόμα, κοιμηθείτε! Επίσης, ξεκινήστε την περιποίηση της επιδερμίδας σας από το προηγούμενο βράδυ. Μετά τον σχολαστικό καθαρισμό- που εννοείται ότι δεν παραλείπετε ποτέ- απλώστε μια κρέμα νύχτας για να βοηθήσετε τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων.
11:30 π.μ.: Aσκηθείτε
Κατά τη διάρκεια της ημέρας βρείτε λίγο χρόνο να τεντωθείτε και να κάνετε μερικές βαθιές εισπνοές. Το σώμα σας χρειάζεται οξυγόνο προκειμένου να νιώσει αναζωογονημένο το ίδιο και η επιδερμίδα σας. Το οξυγόνο επιταχύνει την διαδικασία παραγωγής νέων και υγιών κυττάρων της επιδερμίδας. Ενώ βρίσκεστε στο γραφείο σας δοκιμάστε την εξής απλή άσκηση: Καθίστε με την πλάτη ίσια και κολλημένη στην καρέκλα. Τα πόδια σας ακουμπούν στο πάτωμα, τα χέρια και οι ώμοι σας είναι χαλαροί. Πάρτε αργά μια βαθιά ανάσα ανασηκώνοντας το στήθος σας και στη συνέχεια εκπνεύστε αργά αφήνοντας το σώμα σας ελεύθερο. Κάντε αυτή την άσκηση αρκετές φορές μέχρι να νιώσετε το σώμα σας να χαλαρώνει.
1:00 μ.μ.: Lunch time
Η βελτίωση της εξωτερικής σας εμφάνισης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο από μόνη της η διατροφή δεν επαρκεί για να λαμβάνει η επιδερμίδα όλα τα απαραίτητα συστατικά που θα της επιτρέψουν να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και το δέρμα λόγω διαφόρων ορμονικών διαταραχών και ελλείψεων δεν είναι σε θέση να αναπτύξει τους μηχανισμούς άμυνας για να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές επιθέσεις -μεταβολές της θερμοκρασίας -ατμοσφαιρικούς ρύπους, ηλιακή ακτινοβολία, κάπνισμα, στρες- που το καθιστούν ευάλωτο στις φθορές που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου. Η επιδερμίδα σας μπορεί να είναι θαμπή, αφυδατωμένη, χωρίς ελαστικότητα, με πολύ έντονες γραμμές έκφρασης, που σε συνδυασμό με την κούραση την κάνουν να δείχνει πολύ μεγαλύτερη από την ηλικία της. Τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά, δώστε σημασία στα αντιοξειδωτικά και πίνετε πολύ πολύ νερό!
3:00- 4:00 μ.μ.: Κάντε ένα διάλειμμα
Αυτή την ώρα η κούραση γίνεται πιο αισθητή. Αν εν τω μεταξύ νιώσετε την επιδερμίδα σας θαμπή και κουρασμένη χαρίστε της άμεσα ενέργεια με ένα αναζωογονητικό από χαμομήλι και νερό από άνθη πορτοκαλιάς: θα απαλύνει,θα τονώσει και θα δώσει στην επιδερμίδα σας την υγρασία που χρειάζεται.
8:00 μ.μ.: Ανανεωθείτε
Προς το τέλος της ημέρας οι γραμμές και οι ρυτίδες γίνονται πιο έντονες καθώς οι επαναληπτικές κινήσεις του χαμόγελου, των εκφράσεων των ματιών και του μετώπου χειροτερεύουν την εμφάνισή τους .Αυτές οι συνεχείς συστολές και διαστολές της επιδερμίδας μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αποδιοργάνωση της δομής των ινών του κολλαγόνου κάνοντας το δέρμα πιο επιρρεπές στη χαλάρωση. Για να ανανεώσετε την εμφάνισή σας χρησιμοποιήστε ένα φον ντε τεν που θα καλύψει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και θα αναδείξει την επιδερμίδα σας. Αναζητήστε ένα φον ντε τεν νέας γενιάς με ρετινόλη που θα ενεργοποιήσει τη σύνθεση του κολλαγόνου και θα ενισχύσει την κυτταρική της συνοχή.

Το μυστικό

Το δικό μυστικό αντιγήρανσης για λαμπερό δέρμα είναι η διαρκής ενυδατώση: πίνω πολύ νερό καθημερινά και ενυδατώνω το πρόσωπό με κρέμα και αντηλιακό.
πηγή:ομορφα μυστικα.gr
p

Σύκο, το τέλειο αντιγηραντικό


fig


Σήμα κατατεθέν του Αυγούστου έχει ιδιαίτερη υφή και γεύση, κυρίως όμως αποτελεί καλή πηγή ενέργειας. Για αυτούς τους λόγους αγαπώ τα σύκα.


Περιέχουν: φυτικές ίνες, κάλιο ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο ενώ τα μαύρα σύκα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά με αντιγηραντική δράση.
Βοηθούν:

στη δυσκοιλιότητα: Οι φυτικές ίνες που περιέχει απορροφούν ομαλά τα σάκχαρα, παρέχοντας λύση σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.
στην απώλεια βάρους: χάρη στις φυτικές ίνες που επιβραδύνουν την πέψη, δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού.
στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων: ρίχνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα ενώ το κάλιο που περιέχουν θεωρείται αποτελεσματικό στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ειδικά για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
στη σεξουαλική ζωή: επιδρούν στο ορμονικό σύστημα και απελευθερώνει τη διάθεση για σεξ.

Η αγαπημένη μου μάσκα ομορφιάς
Peeling για το πρόσωπο
Το σύκο απολεπίζει απαλά την επιδερμίδα μου, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και μου προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιγηραντική προστασία. Το ελαιόλαδο την ενυδατώνει και τη θρέφει ενισχύοντας την παραγωγή των κυττάρων.
Χρησιμοποιώ:
2 σύκα και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πολτοποιώ τα σύκα, προσθέτω το ελαιόλαδο και ανακατεύω. Απλώνω την μάσκα στο πρόσωπό μου κάνοντας απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Την αφήνω να δράσει για 10 λεπτά και ξεπλένω με κρύο νερό.

Και η αγαπημένη μου δροσερή σαλάτα
Χρησιμοποιώ
4 σύκα φρέσκα
1 ματσάκι ρόκα
μαϊντανό
100 γραμμ. Ανθότυρο
Ξίδι μπαλσάμικο και ελαιόλαδο
Πλένω τη ρόκα και την κόβω με τα χέρια. Κόβω στα τέσσερα τα σύκα και ψιλοκόβω τον μαϊντανό. Ψήνω στο γκριλ το ανθότυρο και το προσθέτω. Ολοκληρώνω με αλατοπίπερο, ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.

Το μυστικό

Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και έτσι πρέπει να αποφεύγονται.

Κακάο: Θεϊκό ρόφημα!


PostAntiage06


Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι το αγαπημένο μου ρόφημα είναι το κακάο και το θεωρώ ως νούμερο ένα αντιγηραντικό.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η επιστημονική ονομασία των σπόρων του τροπικού δέντρου κακάο είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει ελληνική προέλευση (προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση) και σημαίνει φαγητό των Θεών. Το συστήνω ανεπιφύλακτα αρκεί να το πίνετε σκέτο, χωρίς ζάχαρη, και να επιλέγετε βιολογικό κακάο με υψηλή περιεκτικότητα έως και 70%. Το κακάο:
Προφυλάσσει από ασθένειες και γήρανση: Το κακάο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, αποτρέποντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύοντας έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Μάλιστα μελέτη του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, δείχνει ότι μία κούπα κακάο έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, τριπλάσια από το ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι και πενταπλάσια από ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι!
Προστατεύει την καρδιά: Αποτελεί σημαντική πηγή πολυφαινολών, ουσιών με αντιοξειδωτική δράση. Οι πολυφαινόλες προστατεύουν από την εμφάνιση και ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών στα ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία προστατεύοντας έτσι το καρδιαγγειακό σύστημα.
Βελτιώνει τη διάθεση: Το κακάο περιέχει διάφορα αλκαλοειδή και θεοβρωμίνη, ένας μεταβολίτης της καφεΐνης. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα δρώντας ως διουρητικό. Κατά την κατανάλωσή του εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Επιπλέον εκκρίνεται σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

Το μυστικό

Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα: Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο της σοκολάτας, συμβάλλουν στην πρόληψη της υπέρτασης και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Για να διατηρηθείτε υγιείς και νέοι καταναλώνετε 30 γραμμάρια σοκολάτα υγείας δύο έως και τρεις φορές την εβδομάδα, άφοβα και, κυρίως, χωρίς τύψεις.

Εύκολες συνταγές

Σάλτσα κακάοΜε αυτή περιχύνω διάφορα γλυκά όπως κέικ, τούρτες, μους, παγωτά αλλά και φρούτα.
Θα χρειαστείτε:100 γραμμ. κακάο
150 γραμμ. ζάχαρη
350 γραμμ. νερό
20 γραμμ. Βούτυρο
Παρασκευή
Σε μια κατσαρόλα, ανακατέψε το κακάο με τη ζάχαρη και το νερό και αφήστε να βράσουν για 2 λεπτά.
Ρίξτε το βούτυρο και βράστε για άλλα 2 λεπτά.
Τρούφες κακάο με ξηρούς καρπούς
Αντί για αμύγδαλα εγώ βάζω και φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια και αντί για τρούφα επίσης τα βουτάω σε θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς.
Θα χρειαστείτε:
200 γραμμ. μαργαρίνη
150 γραμμ. ζάχαρη
3 κ. σ. κακάο σκόνη
200 γραμμ. τριμμένα αμύγδαλα
2 κ.σ νερό
3 κ.σ ζάχαρη αχνη
1 κ.γ λικέρ  προτιμώ το λικέρ πορτοκάλι)
τρούφα
ΠαρασκευήΧτυπήστε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και προσθέστε το νερό, το κακάο και το λικέρ.
Τελευταία ρίξτε τα αμύγδαλα και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.
Όταν το υλικό ενωθεί, πλάστε με τα χέρια σας μπαλίτσες και τυλίξτε τες με τρούφα.
Πώς να συντηρήσετε τη σοκολάταΗ σοκολάτα διατηρείται περίπου ένα χρόνο στο ντουλάπι της κουζίνας σε θερμοκρασία 20οC. Πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένη γιατί έχει την ιδιότητα να απορροφά μυρωδιές από τα τρόφιμα.
Το ψυγείο δεν είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να διατηρήσουμε τη σοκολάτα γιατί έχει αρκετή υγρασία.
πηγή:ομορφα μυστικά.gr