Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ο σύγχρονος κεκραμένος οίνος στην αγορά της Ελλάδας.



pic
Ο σύγχρονος κεκραμένος οίνος στην αγορά της Ελλάδας.
Πρόσφατα παρευρεθήκαμε στην επίσημη παρουσίαση του οίνου Ηλέσιου. Πρόκειται για ακόμα μια καινοτομία του μη κυβερνητικού αυτού οργανισμού, που ασχολείται με τη  σωστή Διατροφή, το Περιβάλλον, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Βιοποικιλότητα, τις Οίκο - Κοινότητες και τον Αγροτουρισμό.
Θέλοντας λοιπόν αυτή η ομάδα ανθρώπων να αναδείξει και να προωθήσει την διατροφική μας κληρονομιά, δημιούργησε και κατοχύρωσε ως διεθνή πατέντα, τον «Κεκραμένο οίνο» του παρελθόντος. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Οινοποίησε με σημερινή τεχνολογία Αγιωργίτικο, Σαββατιανό και Ροδίτη (συνήθως με λιάσιμο) και στην συνέχεια «νέρωσε» το κρασί με το επονομαζόμενο Ειδύλλι. Το Ειδύλλι προέρχεται από απόσταξη σταφυλοπολτού σε χαμηλή θερμοκρασία και δεν περιέχει καθόλου οινόπνευμα. Έχει πολύ χαμηλό PH και ουσιαστικά αποτελεί σταφυλόνερο. Η ανάμειξη των δύο, μας δίνει τον «Κεκραμένο Οίνο», ο οποίος δεν φιλτράρεται και εξαιτίας της υψηλής αλκοολοπεριεκτικότητας, μπορεί να διατηρηθεί χωρίς προσθήκη άλλων χημικών ή συντηρητικών.
Τα αμπέλια στα υψίπεδα της Νεμέας και στις Πλαγιές Κιθαιρώνα, επίσης δεν φορτώνονται με φυτοφάρμακα ή χημικά λιπάσματα, οπότε δεν μεταβάλλονται διόλου τα φυσικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού και χρησιμοποιούνται μόνο γηγενείς ζύμες. Επόμενος στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν δύο πολύ παλιές παραδοσιακές και άγριες ποικιλίες, το Γκοσμάρι και την Κολοκυθάρα που αυτή την στιγμή αναβιώνουν.
Χαρακτηριστικά οι άνθρωποι της ομάδας του Ηλέσιον αναφέρουν πως όπως ο οινοχόος στα γόνιμα συμπόσια του Διόνυσου νέρωνε τον Άκρατο οίνο, έτσι και εμείς στον 21ο αιώνα, έχουμε την δυνατότητα να νερώνουμε με το Ειδύλλι.  Περιοριστικές αναλογίες δεν υπάρχουν, οπότε ο καθένας μας μπορεί στην παρέα να πιεί Κεκραμένο Οίνο από 0-15% vol, ανάλογα το πόσο Ειδύλλι θα προσθέσει. Είναι πραγματικά το «Κρασί της παρέας» αφού μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα.

Υ.Γ. Μπορείτε να το βρείτε σε φιάλες ή ασκούς σε λαϊκές αγορές και κάβες bio ή μέσω του www.helession.gr ανάλογα με το πότε γίνεται η εμφιάλωση, σε πιο φρέσκο Γιοματάρι ή σε ώριμο ή παλαιωμένο.
Χρύσα Γιατρά, οινολόγος-Οινοχόος MSc O.I.V.Paris

Krasi
Στο μήνα που δεν έχει «ρ», το κρασί θέλει νερό!
Ελάτε να σμίξουμε
...τον Άκρατο Οίνο με το Ειδύλλι
Όπως σμίγουν οι συγγενείς και οι φίλοι γύρω από το τραπέζι της γιορτής
Για όλους εμάς που αγαπάμε να βρισκόμαστε στην «αγκαλιά» της Φύσης, είναι ένα πέρασμα από την γρήγορη πλαστική τροφή στην αγνή...που μυρίζει Ελλάδα!
Πώς θα μπορούσε λοιπόν να στρωθεί ένα τραπέζι γλεντιού χωρίς την μεγάλη απόδειξη ότι το βήμα προς τη Φύση και τα δώρα της... είναι δική μας απόφαση;
Αν το πιστέψουμε θα το καταφέρουμε.
Το ΗΛΕΣΙΟΝ το πίστεψε και έτσι - λίγα χρόνια πριν- αναγεννήθηκε ο Αρχαιοελληνικός Οίνος χωρίς πρόσθετα θειώδη, χημικά, φάρμακα είτε χρώματα.
Έτσι πέρασε στη σύγχρονη διατροφή μας, η μεγάλη παρακαταθήκη των προγόνων μας!
kokkineliΑς γεμίσουμε τα ποτήρια μας με «Κοκκινέλι» Ηλέσιον !
Ας συνεχίσουμε τη σπονδή, που μέλλεται να κρατήσει επί αιώνες.
Με το ίδιο μεράκι που έφτασε την ψυχή της αμπέλου ως στις μέρες μας.
Όπως θα σμίξουν οι συγγενείς και οι φίλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι, ας σμίξει και ο αρχαιοελληνικής οινοποίησης Άκρατος Οίνοςμε το Ειδύλλι του (σταφυλόνερο) για να μας δώσει τον Κεκραμμένο Οίνο, που σήμερα ονομάζουμε κρασί... συνοδό προς την ψυχική μας ανάταση.
Μαζί με την ενίσχυση της Κοινότητας, για την διάσωση της Διατροφικής μας Κληρονομιάς, θα δώσει την ευκαιρία της ελληνικής μέθης ή... μέθεξης!
Λοιπόν, Ας το Κάνουμε Όπως οι Αρχαίοι

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου