Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Πως φτιάχνω τυρί χωρίς πυτιά



Άρα η παρασκευή του τυριού είναι μεγάλης σημασίας για τον άνθρωπο και γι’ αυτό κάθε λαός και τόπος, έχει φτιάξει τα δικά του είδη τυριού, ανάλογα με την πρώτη ύλη που είχαν και τα μέσα που διέθεταν. Από τα πιο γνωστά τυριά στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, είναι η Φέτα. Η φέτα, κατά την άποψη μου είναι ένα από τα καλύτερα τυριά, όχι μόνο λόγο της γεύσης της, αλλά επίσης, για τον τρόπο που παρασκευάζετε και το χρονικό διάστημα που μπορεί να συντηρηθεί.
Ο τρόπος που παράγεται η φέτα είναι μοναδικός. Μπορούμε όμως προς διευκόλυνση μας, να κάνουμε παραλλαγές και να φτιάξουμε, φυσικά, ένα άλλο είδος τυριού. Το βασικό είναι, να μπορούμε να φτιάξουμε τυρί εύκολα, με ότι διαθέτουμε. Στο ftiaxno.gr υπάρχουν οδηγίες και video για το πως μπορείτε να φτιάξετε φέτα αλλά και άλλου είδους τυριά. Με τον τρόπο που παρασκευάζουμε την φέτα, δεν καταστρέφονται τα θρεπτικά στοιχεία του γάλακτος, αφού το γάλα δεν ζεσταίνετε σε μεγάλη θερμοκρασία, συντηρείτε για μεγάλο διάστημα και επιπλέον, επειδή χρειάζεται διάστημα 2 μηνών για να γίνει, σκοτώνονται τυχόν μικρόβια που προκαλούν αρρώστιες.
Το μειονέκτημα όμως, ας πούμε, είναι οτι χρειάζεται πυτιά. Η πυτιά σήμερα, εύκολα βρίσκεται σε μαγαζιά. Τι γίνεται όμως σε μια περίπτωση έλλειψης υλικών και τροφίμων; Χωρίς πυτιά δεν φτιάχνεται τυρί; Καταρχάς να ξεκαθαρίσω οτι η πυτιά όπως αναφέρεται και στο post του ftiaxno.gr, μπορεί να φτιαχτεί με φυσικά μέσα. Όμως αυτή η διαδικασία φαντάζει από δύσκολη έως αδύνατη. Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται να βρούμε άλλους εναλλακτικούς τρόπους.
Όταν ξεκινάμε να φτιάξουμε το τυρί μας, πρέπει να ξέρουμε την προέλευση του γάλακτος και την ποιότητα του. Αν έχουμε έστω και την παραμικρή υποψία ότι το γάλα μπορεί να προέρχεται από άρρωστα ζώα ή απλώς δεν ξέρουμε από που προέρχεται, τότε θα πρέπει είτε να βράσουμε το γάλα σε υψηλή θερμοκρασία (οπότε πολλά θρεπτικά στοιχεία θα καταστραφούν), είτε θα προτιμήσουμε να φτιάξουμε ένα τυρί με μεγάλο χρόνο ωρίμανσης όπως η φέτα, ώστε τυχόν αρρώστιες/μικρόβια να εξαλειφθούν.
Αφού αποφασίσουμε για την θερμοκρασία ζεστάματος/βρασίματος του γάλακτος, θα πρέπει να επιλέξουμε και ένα μέσο για να το πήξουμε. Στην φέτα είναι η πυτιά, αλλά αν δεν έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα υλικά, όπως ο χυμός λεμονιού και το φυσικό ξύδι. Και τα δύο στην κατάλληλη ποσότητα, θα πήξουν το γάλα και θα φτιάξουμε έτσι τυρί. Στο παρακάτω video παρουσιάζετε ο τρόπος με το ξύδι. Είναι ακριβώς το ίδιο, όπως και με την φέτα. Η κυρία στο video, προτιμά να το καταναλώσει αμέσως και ζεστό.

Eνώ στο παρακάτω video, το αφήνει για καμιά ώρα να σκληρύνει. Θα μπορούσε κάλλιστα να το βάλει και στο τυρόγαλο και να το σκληρύνει και αλατίσει όπως η φέτα.

Στην παρακάτω σελίδα, υπάρχει μια συνταγή και οδηγίες, από το Πελίτι, για το πως να παρασκευάσετε τυρί κασέρι, με χυμό λεμονιού.
Άρα η χρήση της πυτιάς δεν είναι απαραίτητη, αν και χωρίς πυτιά δεν φτιάχνεται φέτα, αλλά ένα άλλο είδος τυριού. Αν πειραματιστείτε ίσως να φτιάξετε το δικό σας, μοναδικό τυρί… πως λέτε να δημιουργήθηκε το rokfor; Μάλλον καταλάθος… ;)
Άλλες συνταγές
  • http://www.wikihow.com/Make-Paneer-%28Indian-Cheese%29
  • http://cuceesprouts.com/2011/04/homemade-farmers-cheese/
Παρασκευή παραδοσιακής Φέτας, εστάλη από “Κίνηση Αντίλαλος” [27/08/2011]
1.Ξεκινώντας σουρώνουμε το γάλα μας με ένα ύφασμα (τσαντίλα),
(μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι εάν δεν έχετε) για να
είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει ξένα σώματα (τρίχες ή μαυράκια).
το βάζουμε σε ένα δοχείο κατά προτίμηση ανοξείδωτο. Η αναλόγια του
γάλακτος για την ελληνική παραδοσιακή φέτα είναι 70% πρόβειο με 30%
γιδίσιο γάλα. Το γίδινο γάλα δίνει λιγότερο τυρί και γίνεται πιο
σκληρό το πρόβειο δίνει περισσότερο τυρί και γίνεται πιο μαλακό λόγω
των περισσότερων λιπαρών που έχει.
2.Αν το γάλα μας είναι φρεσκοαρμεγμένο με τα χέρια δεν χρειάζεται
βράσιμο γιατί είναι ήδη σε διαδικασία πηξίματος.
Εάν έχει κρυώσει ή είναι παγωμένο από την προηγούμενη μέρα το βράζουμε
έως τους 60 – 65 βαθμούς Κελσίου για να είμαστε σιγουροι για την
θερμοκρασία χρησιμοποιυμε λενα μαγειρικό αδιάβροχο θερμόμετρο
Οι παλιοί για να καταλάβουν οτι το γάλα είναι έτοιμο έβραζαν το γάλα
έως τη στιγμή που το δάχτυλο τους άντεχε μέσα στο γάλα για ένα λεπτό
περίπου
(μετρούσαν μέχρι το 60). Εάν το δάχτυλό τους δεν άντεχε την
θερμοκρασία έως ότου τελειώσει το μέτρημα ή το ξεπερνούσαν το γάλα δεν
ήταν έτοιμο για να βάλουν τη πυτιά.
Αν δεν είμαστε βέβαιοι για την προέλευση του γάλατος καλύτερα θα ήταν
να το παστεριώσουμε στους 90 βαθμούς κελσίου αλλά αυτό θα μας πάρει
περισσότερο χρόνο για να το κρυώσουμε.
3. βάζουμε την πυτιά*. Σε 50 λίτρα γάλα βάζουμε 50 ml πυτιά
(η αναλογία είναι 10 ml πυτιάς για κάθε 10 λίτρα γάλα. …)
ανακατεύουμε το γάλα μας για να πάει παντού η πυτιά και το σκεπάζουμε με ρούχα .
το αφήνουμε μέχρι να πήξει περίπου μια με μιάμιση ώρα. Για να
δοκιμάσουμε αν έχει πήξει βάζουμε το χέρι μας ανάποδα στην επιφάνεια.
Δεν πρέπει να κολλάει.
4. το τυρί μας είναι έτοιμο! το ξεσκεπάζουμε, και με ένα φαρδύ και
κοντό ξύλο το σπάμε και το χαλάμε σε μικρά κομματάκια και το ρίχνουμε
σε 3-4 τσαντίλες μέχρι να σταματήσει να τρέχει το τυρόγαλο. Το
τυρόγαλο που στράγγισε από την παραγωγή του τυριού μας μπορούμε να το
χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε και μυζήθρα, εάν δεν το θέλουμε το
πετάμε.
Το δένουμε και το κρεμάμε για 5-8 ώρες μέχρι το θρυματισμένο τυρί να
γίνει ένα σώμα.
5. Μετά το λύνουμε και το κόβουμε κομμάτια. Το βάζουμε σε ένα δοχείο
κατά προτίμηση ξύλινο για να γίνει παλαίωση και ρίχνουμε λίγο αλατάκι
χονδρό (2% περίπου_. Ανά 3 μέρες το γυρνάμε (το τουμπάρουμε) μαζί με
το τυρόγαλο που βγάζει σε άλλο δοχείο, προσθέτοντας λίγο αλατάκι .Στις
10 μέρες το τυρί μας είναι έτοιμο για βαρέλιασμα. Το βάζουμε στο
βαρέλι και σε κάθε στρώση ρίχνουμε αρκετό αλάτι, καλύτερα να είναι
αλμυρό το τυρί μας και να θέλει ξέβγαλμα παρά να μας χαλάσει. Ρίχνουμε
το τυρόγαλο που έχει βγάλει το τυρί αυτές τις 10 μέρες και το
καπακώνουμε. Για να καταναλωθεί χρειάζονται να περάσουν 2 μήνες
περίπου.
* Η πυτιά βρίσκεται στα στομάχια των μικρών ζώων 10 – 15 ημερών τα
οποία είναι ακόμη στο στάδιο του θηλασμού και δεν έχουν ξεκινήσει να
τρώνε χόρτα. Το πρωτόγαλα . Η πυτιά από μοσχαράκι δίνει πιο γλυκό
τυρί, από κατσίκι πιο πιπεράτο και από αρνί πιο πικάντικο. Παίρνουμε
το στομάχι του ζώου, το αλατίζουμε ελαφρά εξωτερικά για να συντηρηθεί
και το κρεμάμε για ένα μήνα περίπου.
Όταν αποξηρανθεί την παίρνουμε και την κόβουμε κομματάκια και την
βάζουμε σε τετραπλή τσαντίλα.. Σ ένα μπωλάκι βάζουμε 200 – 250 γρ.
νερό βυθίζουμε μέσα την τσαντίλα και αρχίζουμε να την στραγγίζουμε,
την τρίβουμε και να την πιέζουμε, έως ότου σταματήσει να βγαίνει άλλο
υγρό. Το υγρό που έχει βγει το βάζουμε σε ένα μπουκάλι μαζί με νερό
και αλάτι (2 χούφτες για να συντηρηθεί) η αναλογία είναι 800ml νερό
200 ml υγρό. Και η πυτιά μας είναι έτοιμη.

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Η Άννα και η "εξωμνημονιακή" πεμπτουσία των μεταρρυθμίσεων...



thumb
Από το Μαρικάκι
Σκληρή μάχη για τη ζωή … του νόμου 4009/2011 δίνει η Άννα Διαμαντοπούλου. Σε αυτόν το νόμο έχει επενδύσει την υστεροφημία της και τη συνέχιση της πολιτικής της καριέρας ως δελφίνας αξιώσεων. Δεν μπορεί επομένως, να κυκλοφορεί στην πολιτική πιάτσα «αποκαθηλωμένη» κι «έκπτωτη», αν υπολογίσει κανείς και τις...
φήμες που τη θέλουν να ψάχνεται μαζί με άλλα «συντρόφια» να τα βροντήξουν από το ΠΑΣΟΚ του Μπένι, και να πάνε να κάνουν ένα ΠΑΣΟΚ σεπτό και άριστο, plus και βάλε σε σαλονάτο ευρωπαϊκό αέρα.
Η ίδια σε δήλωσή της τη Δευτέρα παρουσιάζει το νόμο (της) ως πεμπτουσία των μεταρρυθμίσεων και της … λαϊκής βούλησης»!
«Με το πρώτο σχέδιο Νόμου που ετοιμάζεται για τη νέα Βουλή, αντί νέων μεταρρυθμίσεων αρχίζει το ξήλωμα μιας από τις ελάχιστες μεταρρυθμίσεις που δεν επιβλήθηκε από το μνημόνιο ούτε από την τρόικα.
Μιας μεταρρύθμισης που αποτύπωσε, με εντυπωσιακή πλειοψηφία στη Βουλή, τη θέληση του ελληνικού λαού για δημόσια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με αξιοκρατία, εξωστρέφεια, σύνδεση με την παραγωγή, διεθνή αναγνώριση και ουσιαστική προσφορά στην ελληνική νεολαία, θέτοντας στο περιθώριο κατεστημένες καταστάσεις.
Η προβαλλόμενη ως  συμφωνία των τριών αρχηγών στην αλλαγή ενός νόμου, επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν βίαιες μειοψηφίες και δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν  δικές τους σκοπιμότητες, είναι ύβρις για τη Δημοκρατία.
Πως μπορεί να ανακτηθεί αξιοπιστία της χώρας και του πολιτικού μας συστήματος, πως θα προωθηθούν άλλες δύσκολες μεταρρυθμίσεις, ξεχνώντας μια πλειοψηφία των 4/5 της Βουλής, δημιουργώντας συνειδησιακό πρόβλημα στους βουλευτές, απαξιώνοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία; Πρόκειται για επιβεβαίωση καταδικασμένων λογικών και πρακτικών συνολικά του πολιτικού  συστήματος που οδήγησε τη Χώρα μας στο σημερινό αδιέξοδο.
Η επιτυχία μιας ευρύτατης συναίνεσης για την Παιδεία στη Βουλή, δημιούργησε αίσθημα αισιοδοξίας και ανάτασης. Η τύχη αυτής της μεταρρύθμισης θεωρώ ότι θα λειτουργήσει ως βαρόμετρο όχι μόνο για το μέλλον της Κυβέρνησης αλλά και της Χώρας.  
Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν υγιείς δυνάμεις, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας , αυτή τη κρίσιμη ιστορικά στιγμή που θα ανοίξουν τους δρόμους που χρειάζεται η χώρα».
Μια … «υγιής» παρατήρηση αν μας το επιτρέπει η Μαρκησία: στα μνημόνια, αόριστα είναι η αλήθεια, υπάρχει η πρόβλεψη για μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, όμως η όλη λογική που τα διατρέχει είναι αυτή της συρρίκνωσης των δημοσίων δαπανών για υγεία, παιδεία, κ.λπ. και το άνοιγμα των σχετικών «υπηρεσιών» στην αγορά.
Με το νόμο 4009 τα πανεπιστήμια αποκτούν μάνατζερ και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας προκειμένου να διαχειριστούν τα όλο και πιο περιορισμένα κονδύλια τα οποία, σύμφωνα με το νόμο χορηγούνταν υπό προϋποθέσεις και όχι «άνευ» όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η πρόβλεψη για το αυτοδιοίκητο. Ο τρόπος για να περάσει όλο αυτό ήταν τα ελεγχόμενα από το υπουργείο Συμβούλια Διοίκησης, τα οποία συνάντησαν ευρείες αντιδράσεις (ενδεχομένως και από «συντεχνίες» που δεν είδαν με καλό μάτι τις «συντεχνίες» που ήθελε να εγκαταστήσει το υπουργείο μέσα στα ΑΕΙ - ΤΕΙ).
Ας μη μας λέει μπαρμπούτσαλα λοιπόν…
"Το Ποντίκι"

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ανακουφίστε τα κουρασμένα πόδια με απλά tips


Ανακουφίστε τα κουρασμένα πόδια με απλά tips

Λόγω της έντονης καθημερινότητας τα πόδια μας είναι τα πρώτα που κουράζονται και καταπονούνται. Για να τα ανακουφίσετε λοιπόν, αλλά και για να αποφύγετε μελλοντικούς τραυματισμούς, να θυμάστε πάντα τα εξής:
  • Μην κάθεστε ποτέ σταυροπόδι
  • Αν δουλεύετε καθιστοί, φροντίστε να σηκώνεστε συχνά και να περπατάτε
  • Μην φοράτε σφιχτές κάλτσες
  • Μετά από μια κουραστική μέρα, γεμίστε μια λεκάνη με ζεστό νερό και αιθέρια έλαια και μουλιάστε τα πόδια σας μέσα
  • Να αγοράζετε παπούτσια το απόγευμα, όταν τα πόδια σας θα είναι ήδη πρησμένα και δεν θα κάνετε το λάθος να αγοράσετε μικρότερο νούμερο, και πάντα να τα περπατάτε λίγο
  • Όταν ξεκουράζεστε να έχετε τα πόδια σας ανασηκωμένα πιο ψηλά από την καρδιά.

πηγή:queen


Τι έκαναν οι Έλληνες για τον... κόσμο;

Είστε βολεμένοι, είναι μία μόνο από τις φράσεις που χρησιμοποιούν σήμερα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι -πολιτικοί και απλός λαός- για να μας χαρακτηρίσουν! Η κρίση μπορεί να έφερε τα πάνω-κάτω, όμως κανείς από αυτούς δεν πρέπει να ξεχνάει!
Τι;

Αυτά που η Ελλάδα έκανε για τον κόσμο ολόκληρο, προσφέροντας βασικά στοιχεία πολιτισμού και ανθρωπισμού. Κι αν το ερώτημα «Τι έκαναν οι Έλληνες για τον κόσμο» σάς φαίνεται… ρητορικό, ελάτε να δούμε μαζί 10 σημαντικά πράγματα που… ταξίδεψαν από τη χώρα μας σε ολόκληρο τον πλανήτη, για να γίνει καλύτερος!

1. Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1896 στην Αθήνα. Αν και το ελληνικό κράτος αντιμετώπιζε πολλά οικονομικάπροβλήματα, οι Έλληνες κατάφεραν να οργανώσουν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες με μεγάλη επιτυχία. Η μικρή τότε Ελλάδα έστειλε στον κόσμο ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών, ενώ αυτή η πρώτη διοργάνωση έβαλε τα θεμέλια για μια διεθνή αθλητική οργάνωση που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή του πλανήτη!

2. Σύσταση Δικαστηρίων

Η αρχική έννοια σύστασης δικαστηρίου για την απονομή δικαιοσύνης βρίσκεται στην ελληνική μυθολογία και μάλιστα γινόταν από τους ίδιους τους Ολύμπιους Θεούς, από τους οποίους προϊστορικά πέρασε στην Αρχαία Ελλάδα, αρχικά να απονέμεται από τους βασιλείς και αργότερα ανατέθηκε στα δικαστήρια. Στην αρχαία Αθήνα ονομαστά ποινικά δικαστήρια ήταν η Βουλή του Αρείου Πάγου, το Παλλάδιο, το Δελφίνιο και η Ηλιαία.

3. Θέατρο

Κάθε πόλη στην αρχαία Ελλάδα είχε τουλάχιστον ένα θέατρο. Οι πόλεις-κράτη είχαν μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους, παρουσιάζοντας πολλές παραστάσεις εν είδει διαγωνισμού, ενώ η σημασία του θεάτρου ήταν τόσο μεγάλη για τους αρχαίους, αφού άφηναν ακόμη και τους κρατούμενους των φυλακών να παρακολουθούν κάποια έργα. Χτισμένα πάνω σε λόφους, έτσι ώστε να μπορούν οι θεατές να βλέπουν με ευκολία τη σκηνή, το Αρχαίο Θέατρον άφησε το στίγμα του στον πολιτισμό ανά τους αιώνες.

4. Δημοκρατία


Η αθηναϊκή δημοκρατία ήταν το πολιτικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη-κράτος της Αθήνας και ήταν η πρώτη γνωστή δημοκρατία αλλά και η πιο σημαντική κατά την αρχαιότητα. Το δημοκρατικό πολίτευμα της κλασικής Αθήνας αποτελεί ένα ανεπανάληπτο πρότυπο συμμετοχής του λαού στα κοινά, ενώ η δημοκρατική διακυβέρνηση έφτασε σε βαθμό υποδειγματικού δημοκρατικού πολιτεύματος στα χρόνια του Περικλή, στο λεγόμενο «χρυσό αιώνα».

5. Ντους

Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που είχαν αποχετευτικό σύστημα, ενώ διοχέτευαν τα νερά των υδραγωγείων σε ένα μεγάλο κοινόχρηστο ντους (που χρησιμοποιείτο από πλούσιους και φτωχούς). Οι ανακαλύψεις στην Πέργαμο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ενώ οι Ρωμαίοι πήραν την ιδέα αυτή από τους Έλληνες και την εξέλιξαν.

6. Ο αναλογικός υπολογιστής

Πάνω από έναν αιώνα πριν ανακαλύφθηκε ένα »περίεργο» εργαλείο από δύτες στο βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων. Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο; Για πολλά χρόνια, η συστηματική εξέταση του αντικειμένου απέτυχε να φωτίσει τη σκοπιμότητα του περίεργου αυτού μηχανήματος. Όμως, η έρευνα τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει ρίξει λίγο φως. Ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ασχολείτο με τα αστρονομικά φαινόμενα, λειτουργώντας ως ένας περίπλοκος μηχανικός «υπολογιστής» που παρακολουθούσε και κατέγραφε τους κύκλους του ηλιακού συστήματος.

7. Πίτσα

Οι πίτες με διάφορους γευστικούς συνδυασμούς (ελιές, τυρί και χόρτα) ήταν το αγαπημένο σνακ των αρχαίων, ενώ το πρώτο είδος πίτσας ήταν ο επονομαζόμενος «πλακούς», δηλαδή μία βάση από ψωμί πάνω στην οποία τοποθετούσαν διάφορα βότανα και στη συνέχεια την έψηναν σε καυτές πέτρες.

8. Μαθηματικά

Η Ευκλείδεια Γεωμετρία, το Πυθαγόρειο Θεώρημα και η Τριγωνομετρία είναι ελληνικά. Και μπορεί όλα αυτά να έχουν φέρει… ανείπωτη δυστυχία σε αμέτρητες γενιές μαθητών, χωρίς αυτές, όμως, τις ανακαλύψεις δεν θα είχαμε την αρχιτεκτονική, ούτε καν την πλοήγηση βρε αδερφέ(!)… και ούτω καθ’ εξής! Ο κατάλογος είναι σχεδόν ατελείωτος.

9. Ο καταπέλτης

Χάρη σε όλα αυτά τα μαθηματικά που αναφέραμε πιο πάνω, οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν έναν καταπέλτη που αύξησε το εύρος και τη δύναμη των πυρομαχικών τους. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος καταπέλτης κατασκευάστηκε την εποχή των Καρχηδονίων το 399 π.Χ., ενώ το τόξο εμφανίστηκε ακόμη νωρίτερα, στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα.

10. Η ατμομηχανή

Η πρώτη ατμομηχανή κατασκευάστηκε από τον Ήρωνα, περίφημο Έλληνα μαθηματικό, φυσικό και μηχανικό της αρχαιότητας, που έζησε τον 1ο αι. π.Χ. (κατ’ άλλους τον 1ο αι. μ.Χ.) και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η «αιολόσφαιρα» όπως ονομαζόταν ήταν μία συσκευή που κινούνταν με τη δύναμη του ατμού, ενώ υπήρξε ο πρόδρομος της εφεύρεσης της ατμομηχανής.

Συμπέρασμα: Πολλά από τα πράγματα που οι «προηγμένοι» λαοί απολαμβάνουν σήμερα ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελευθερίας τους ή του σύγχρονου τρόπου ζωής τους προέρχονται από την ανάπτυξη τους κατόπιν της υιοθέτησης προτύπων από τους Έλληνες του παρελθόντος. Είπατε τίποτα;




diadrastiko.blogspot.gr

Συναγερμός για τη νόσο των κλιματιστικών

Προειδοποιητική ανακοίνωση για τη νόσο των λεγεωνάριων εξέδωσε... το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς, όπως επισημαίνεται, μπορεί να παρουσιαστούν ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού του μικροβίου στα δίκτυα διανομής νερού των διαφόρων κτιρίων και ειδικότερα στα κλιματιστικά μηχανήματα.

Το βακτηρίδιο της λεγεωνέλλας (legionella) μεταδίδεται κυρίως αερογενώς μέσω λεπτότατων σταγονιδίων με μορφή αερολύματος που σχηματίζονται από τα κλιματιστικά μηχανήματα. Η μετάδοση μπορεί να γίνει και με τα σταγονίδια που εκπέμπονται με το ντους, στο τζακούζι ή στο spa, στα συντριβάνια, αλλά και κατά το πλύσιμο των χεριών αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ωστόσο η προϊσταμένη του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Σιδηροπούλου, διευκρινίζει στο ΑΜΠΕ ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα ενώ η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από ενημέρωση του υπουργείου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών, για προληπτικούς λόγους.

Επειδή είμαστε πολύ ζεστή χώρα και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της νόσου, δεδομένων και των συστημάτων κλιματισμού στα ξενοδοχεία, οφείλαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και να επιστήσουμε την προσοχή του τονίζει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται δύο με δέκα μέρες μετά την μόλυνση ενώ η κλινική εικόνα είναι αυτή της άτυπης πνευμονίας, με εξελισσόμενη ακτινολογική εικόνα και βαρύτητα. Η θνησιμότητα είναι περίπου 15%, αλλά η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν άτομα άνω των 50 ετών, καπνιστές, άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες, διαβητικοί, άτομα με νεοπλασίες, μεταμοσχευμένοι, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και όσοι βρίσκονται σε αγωγή με κορτικοστεροειδή.

Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν τη σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων, την αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης στα σημεία των δικτύων, την απολύμανση του δικτύου και την αποφυγή διαρροών στον κλιματισμό.

prismanews.gr

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012


Πέντε χρήσεις για το γάλα που δεν γνωρίζατε!

Το γάλα είναι για πολλούς απαραίτητο συστατικό του πρωινού τους και δεν μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους χωρίς αυτό. Σε ποιες άλλες περιπτώσεις όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί;Για να αφαιρεθεί λεκές από μελάνι: Είτε από στυλό είτε από εκτυπωτή, αυτοί οι λεκέδες δύσκολα εξαφανίζονται. Εκτός κι αν βάλετε επάνω του λίγο γάλα πριν βάλετε το ρούχο στο πλυντήριο. Τα ένζυμα που περιέχονται στο γάλα διαλύουν το μελάνι, χωρίς να καταστρέφουν το υλικό.

Για να γυαλίσετε ασημικά: Εάν ψάχνετε έναν μη τοξικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για να γυαλίσετε τα ασημικά σας, δεν έχετε παρά να… ανοίξετε το ψυγείο! Βάλτε σε ένα ποτήρι γάλα μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και… περάστε τα ασημικά σας. Αφήστε να περάσει μια νύχτα και την επόμενη μέρα θα είναι σαν καινούρια.

Μαλακτικό μαλλιών: Το γάλα αποτελείται από πολλές πρωτεΐνες και φυσικά ένζυμα κάνοντάς το ένα πολύ καλό μαλακτικό για τα ταλαιπωρημένα μαλλιά σας. Αφού λουστείτε ρίξτε το 1/8 της κούπας στα μαλλιά σας και αφαιρέστε με νερό.

Για να γυαλίσετε δερμάτινα είδη: Ό,τι ισχύει για τα μαλλιά, ισχύει και για το δέρμα. Τα ένζυμα, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά του γάλακτος μπορούν να αποκαταστήσουν τη γυαλάδα του. Βρέξτε ένα πανί με αρκετό γάλα και τρίψτε ελαφρά την επιφάνεια που σας ενδιαφέρει.

Για να «γεμίσετε» τις ρωγμές στις πορσελάνες: Αν έχετε παρατηρήσει ρωγμές στην αγαπημένη σας κινέζικη πορσελάνη… τη λύση θα τη βρείτε στο γάλα. Το γάλα περιέχει καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που αποτελεί δομικό στοιχείο σε… κολλητικά υλικά. Απλά τοποθετήστε την πορσελάνη σε μια κατσαρόλα με γάλα και ζεστάνετέ το. Μετά σβήστε το μάτι και αφήστε το σκεύος να απορροφήσει το γάλα. Αν μπορείτε αφήστε όλη τη νύχτα.
ofono.gr

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Αυτοί που θέλουν την Ελλάδα στην κόλαση, ας το σκεφτούν διπλά





Πληθαίνουν πάλι τα δημοσιεύματα και οι επίσημες παρεμβάσεις, που απειλούν την χώρα μας με απίστευτα δεινά σπέρνοντας τρόμο και ζόφο για το μέλλον. Αυτοί που θέλουν την Ελλάδα στην κόλαση, ας το σκεφτούν διπλά

Που; Σε ένα Έθνος που γνωρίζει την φωτιά, την κόλαση, τον Άδη όσο κανένα. Σε έναν λαό του οποίου ακόμα και μία αποσπασματική ανάγνωση της ιστορίας θα έσπερνε τον τρόμο σε οποιονδήποτε «τεχνοκράτη του Βορά» που με βαρύγδουπες αναλύσεις και ασκήσεις επί χάρτου προσπαθεί να τιθασεύσει μία ιστορία 4,000 χρόνων.
Προσπαθεί να διαγράψει μνήμες ανθρώπων που γνώρισαν τις πύλες της κολάσεως πολλάκις, μέσα από αίμα, φωτιά και θάνατο για να μπορεί σήμερα να αναπνέει το μύρο της Ελευθερίας. Μη νομίζετε ότι ο στόχος τους είναι η ελίτ των κρατικών γραφείων και της διαπλοκής. Αυτοί ενσαρκώνουν τον διαχρονικό ρόλο του Eφιάλτη, του Πήλιου Γούση και του Iούδα μόνο στην πράξη της μειοδοσίας και όχι της Νεμέσεως αφού προφανώς δεν φρόντισαν ποτέ να μελετήσουν το τέλος της ιστορίας, θαμπωμένοι γαρ από την λάμψη των αργυρίων.
Ο στόχος είναι ο ίδιος ο Έλληνας. Αυτό το κύτταρο παγκόσμιου πολιτισμού και προσφοράς που μπορεί να έμενε σιωπηλός απέναντι στις βέβηλες κραυγές, όταν όμως κάποιοι άνοιγαν τις κερκόπορτες ήταν πάντα σύσσωμος εκεί για να διαφυλάξει την υπερχρονική αυταξία του Δικαίου που ο ίδιος δημιούργησε.
Το Δίκαιο ως ασπίδα απέναντι στην κτηνώδη δύναμη, την μοχθηρία, την μισανθρωπία. Χαρακτηριστικά που έφερα συλλήβδην όλοι οι αποτρόπαιοι εισβολείς. Από τις ορδές του Ξέρξη μέχρι τον Κεμάλ και τον Αδόλφο. Και η επίθεση του άδικου είχε πάντα δύο στόχους: Την φυσική και ηθική εξόντωση του Ελληνισμού.
Πως θα μπορούσε άλλωστε να επικρατήσει η φυσική, οικονομική, κοινωνική αδικία, όσο οι δημιουργοί της δικαιοσύνης βαστούσαν ακλόνητες τις Θερμοπύλες;
Πως θα μπορούσε ο «ανίκητος άξονας» των Ούνων να αναμασά τα περί φυλετικής και πολιτιστικής ανωτερότητας όσο οι θεματοφύλακες της Ακροπόλεως, συμβόλου του ανώτατου ανθρώπινου πολιτισμού, έριχναν τα φασιστικά τάγματα και την ανωτερότητα τους στα τάρταρα;
Κάπως έτσι εξηγείται και το ανεκδιήγητο «Οι Ολυμπιακοί αγώνες γύρισαν σπίτι τους» τουΡογκ. Όντως, γύρισαν στους δεσμοφύλακες τους, που κρατούν ακόμα τα Γλυπτά του Παρθενώνος δέσμια, μαζί με τον πανάρχαιο Ελληνισμό της Κύπρου. Μόνο με την καπηλεία του Ολυμπιακού πνεύματος θα μπορούσαν οι απόγονοι των δουλεμπόρων, οι φονιάδες των μαθητών της Κύπρου, των γηγενών της υποσαχάριας Αφρικής, οι γενοκτόνοι της Κίνας και της Ινδίας, να φέρουν τον πολιτισμό του αίματος στα μέτρα τους. Την ίδια στιγμή που ως αμετανόητοι σύμμαχοι του Αττίλα, κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα αποκαλώντας την «πρώην Οθωμανική επαρχία».
Ο λαός μας λοιπόν, έζησε την κόλαση στο πετσί του, όπως και την καπηλεία του πολιτισμού που ο ίδιος δημιούργησε. Δεν δίστασε όμως ούτε στιγμή να γκρεμίσει τα περίτεχνα παλάτια του πνεύματος για να φτιάξει μετερίζια αγώνα που μέσα τους κυοφορούσαν την νέα γέννα. Δίπλα στην πένα και το τουφέκι.
«Κι αν είναι κι έρθουν χρόνια δίσεχτα,
πέσουν καιροί οργισμένοι,
κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιαγμένα,
κι όσα δέντρα για τίποτ' άλλο δέ φελάν
παρά για μετερίζια,
μη φοβηθείς το χαλασμό.
Φωτιά! Τσεκούρι!
Τράβα, ξεσπέρμεψέ το,
χέρσωσε το περιβόλι κόφ' το,
και χτίσε κάστρο απάνω του
και ταμπουρώσου μέσα,
για πόλεμο, για μάτωμα,
για την καινούργια γέννα,
π' όλο την περιμένουμε,
κι όλο κινάει για να 'ρθει,
κι όλο συντρίμι χάνεται
στο γύρισμα των κύκλων.»
(Παλαμάς, Πατέρες)
Ας το σκεφτούν διπλά λοιπόν οι φορείς του τρόμου και της μισανθρωπίας πριν κοπιάσουν πιστεύοντας πως θα θερίσουν ανεμπόδιστοι την σήψη που έσπειραν σε ένα Γένος σφυρηλατημένο με φωτιά και ατσάλι. Θα εκπλαγούν όταν δουν πως η θεόπνευστη Φλόγα της Λευτεριάς δεν έσβησε ούτε με τις Ρεπούσηδες, ούτε με τα κιτσαριά του ηθικοκτόνου life style. Ας κοπιάσουν για να δουν πως η φλόγα που σιγοκαίει στις ψυχές των Ελλήνων, γίνεται περίλαμπρος Ήλιος, αβάσταχτος για τα βέβηλα μάτια όσων πιστεύουν ότι η Αλήθεια, ηΕλευθερία, η Ελλάδα μπορούν να διαπραγματευθούν στα τραπέζια των παγκόσμιων αργυραμοιβών.

πηγή:newsbomb

Για πάντα νέα: Χάρη στις κατάλληλες τροφές!



Για πάντα νέα: Χάρη στις κατάλληλες τροφές!


Εκτός από τα προϊόντα περιποίησης που μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα μας αλλά και το σώμα μας σε συνδυασμό με την κατάλληλη άσκηση να παραμείνει νέο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις τροφές που καταναλώνουμε.
Το ελαιόλαδο, βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφήε, περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ωφέλιμα για την καρδιά, τα οποία βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, αφήνοντας την επιδερμίδα απαλή και ρόδινη. Καταναλώνετε μια κουταλιά της σούπας την ημέρα για να επωφεληθείτε από την ευεργετική του δράση.

Το καρπούζι, σε σχέση με άλλα φρούτα, περιέχει την αντιοξειδωτική, βιταμίνη C, το λυκοπένιο καθώς και το κάλιο, το οποίο ρυθμίζει την ισορροπία του νερού και των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα. Καταναλώνετε τουλάχιστον ένα έως δύο φλιτζάνια την εβδομάδα. Τα blueberries είναι από τα πιο δραστικά φρούτα κατά της γήρανσης του δέρματος καθώς περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη τροφή. Μπορούν να δώσουν στο δέρμα σας επιπλέον προστασία από τις καταστροφικές για αυτό ελεύθερες ρίζες που προκύπτουν από την έκθεση στον ήλιο, το συναισθηματικό στρες, ακόμη και από την υπερβολική άσκηση. Μισό φλιτζάνι κάθε μέρα θα βοηθήσει να αποτραπούν οι βλάβες στην κυτταρική δομή που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια σφριγηλότητας, λεπτές γραμμές, και ρυτίδες. Το γκρέιπφρουτ παρά την πικρή του γεύση, περιέχει στοιχεία, που σύμφωνα με νέα μελέτη, βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας και όψης του δέρματός σας. Το ίδιο κάνουν και οι ντομάτες, τα καρότα και οι κόκκινες πιπεριές. Το ρόδι πάλι,  είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου και στη προστασία του δέρματος από τις επιπτώσεις του ήλιου. Το ρόδι έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλουν στην εξάλειψη της ακμής. Ο χυμός ροδιού συσφίγγει τους πόρους και τονώνει την επιδερμίδα. Καταναλώστε ένα φλιτζάνι σπόρους ροδιού – και όχι μόνο χυμό – κάθε εβδομάδα.

Το λάχανο kele και το σπανάκι,  περιέχουν ειδικά φυτοθρεπτικά συστατικά ή αντιοξειδωτικές ουσίες, που βοηθούν στην προστασία από βλάβες που προκαλούνται από τον ήλιο. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη και λουτεΐνη (η οποίες προστατεύει δέρμα από τη ζημιά που προκαλούν οι ακτίνες UV ενώ ενισχύουν τη μελανίνη). Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος αν καταναλώνεται δύο φορές την εβδομάδα ιδιαίτερα σε συνσδυασμό με λάχανο kale. Συνεχίζοντας στην κατηγορία των λαχανικών, τα πράσινα φασολάκια περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, που βοηθούν στην συντήρηση του κολλαγόνου το όποιο βέβαια έχει άμεση σχέση με το δέρμα σας.

Ο τόνος επίσης είναι μία ακόμη τροφή που καλό θα ήταν να εντάξετε στη διατροφή σας. Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συντηρούν το κολλαγόνο, ενώ βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Οι σαρδέλες, ο σολομός, και το σκουμπρί από την άλλη, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που ενισχύουν τις κυτταρικές μεμβράνες του δέρματος, βοηθώντας τις να κρατήσουν την υγρασία μέσα τους. Η κατανάλωση δύο μερίδων ψάρι την εβδομάδα μπορεί να μειώσει χρόνιες φλεγμονές του δέρματος, όπως το έκζεμα και τη ψωρίαση.

Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες (μία από τις πιο αποτελεσματικές ενώσεις για την πρόληψη της φθοράς από τον ήλιο) και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες και μπορούν να αναστρέψουν τις επιπτώσεις της γήρανσης). Καταναλώνετε τουλάχιστον ένα φλιτζάνι την ημέρα για να δείτε αποτελέσματα μέσα σε μόλις ένα μήνα ενώ
 η καφεΐνη που περιέχει, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον σκοτώνει τα νεκρά κύτταρα.
πηγή:queen

Βελτιώστε την υγεία σας με τρόπους που δεν φαντάζεστε!

Τι σχέση έχουν οι κοιλιακοί με την εξυπνάδα και η τηλεόραση με τα χρόνια που θα ζήσετε; Διαβάστε απίθανους τρόπους να βελτιώσετε την υγεία σας!Ορισμένες φορές δε χρειάζεται περισσότερο από 1 λεπτό για να πάρουμε την απόφαση να βελτιώσουμε τη ζωή μας ή ακόμα και να το κάνουμε πράξη. Διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να κάνετε πιο εύκολη τη ζωή σας γνωρίζοντας πρακτικές λύσεις που θα σας προσφέρουν μια καλύτερη υγεία.

Το ξέρατε ότι …η ακαταστασία προκαλεί έντονο πονοκέφαλο;

Αν το γραφείο σας στη δουλειά ή στο σπίτι σας είναι ακατάστατο με βιβλία, σημειώσεις και οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο νους, τότε είστε ένα βήμα πιο κοντά στον πονοκέφαλο. Οι περισσότεροι δεν αντέχουν την εικόνα ενός ακατάστατου γραφείου ή δωματίου, αλλά ορισμένοι μπορούν πραγματικά να «σπάσουν» το κεφάλι τους από τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει αυτή η εικόνα. Έρευνες που διεξήγαγαν επιστήμονες από την Σκωτία συμπέραναν ότι η ακαταστασία μπορεί να ερεθίσει κάποιες ομάδες νευρικών κυττάρων με αποτέλεσμα να προκληθεί μυϊκός σπασμός και στη συνέχεια πονοκέφαλος. Αν θέλετε λοιπόν να μειώσετε τις πιθανότητες ενός έντονου πονοκεφάλου, αλλά και για καλύτερη συγκέντρωση καθαρίστε και τακτοποιήστε τον χώρο εργασίας σας.

Το ξέρατε ότι …η ΤV και ο υπολογιστής σας «κλέβουν» χρόνια;

Μετά από μελέτες Αυστραλών επιστημόνων διαπιστώθηκε ότι για κάθε μια ώρα που βλέπετε τηλεόραση ή σερφάρετε στο internet στα αγαπημένα σας social network ή στις ιστοσελίδες που σας ενδιαφέρουν αυξάνεται κατά 20% περίπου το ενδεχόμενο να χάσετε τη ζωή σας από καρδιολογικό πρόβλημα. Θέλετε να αποφύγετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Τότε μειώστε δραστικά την ενασχόλησης σας μπροστά από το laptop σας αλλά και την ώρα που βλέπετε τηλεόραση. Αν τώρα η δουλειά σας συνδέετε με τα παραπάνω κάντε συχνά διαλλείματα για να μειώσετε τις αρνητικές επιδράσεις τους.

Το ξέρατε ότι …η δυσπεψία εξαφανίζεται με 2 μαξιλάρια;

Περίπου 8/10 άτομα που έχουν «κάψιμο» στο στομάχι (καούρες) νιώθουν ενοχλήσεις τις βραδινές ώρες στον ύπνο. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε εσάς τότε για να καταπολεμήσετε τα προβλήματα δυσπεψίας προτιμήστε να κοιμηθείτε σε 2 μαξιλάρια αντί για ένα. Ερευνητές συμπέραναν μετά από μελέτη ότι άτομα που ταλαιπωρούνται από καούρες αν κοιμούνται σε επίπεδο περίπου 25-30 εκατοστών μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα της δυσπεψίας. Ακόμη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα άτομα αυτά να κοιμούνται στην αριστερή πλευρά γιατί αν ξαπλώνουν από την δεξιά πλευρά χαλαρώνουν οι μύες. Στην δεξιά πλευρά βρίσκονται τα γαστρικά υγρά στο στομάχι με αποτέλεσμα όταν χαλαρώνουν οι μύες να επιδεινώνεται το πρόβλημα δυσπεψίας.

Το ξέρατε ότι … οι κοιλιακοί σας κάνουν έξυπνους;

Ερευνητές από τον Καναδά διεξήγαγαν μελέτη για το πώς μπορεί να δυναμώσει ένα άτομο το μυαλό του. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι αν αυξηθεί ο μεταβολισμός με κάποιου είδους άσκηση (κοιλιακοί, push-ups, τρέξιμο) τότε μπορεί το άτομο που ασκείτε να δυναμώσει το μυαλό του αλλά και να αποκτήσει καλύτερη συγκέντρωση. Αθληθείτε λοιπόν στο σπίτι, στη γειτονιά ή στον κήπο σας 1-2 φορές την εβδομάδα χωρίς να χρειάζεται να γραφτείτε σε γυμναστήριο ακολουθώντας κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012


Σχέση με κάποιον που έχει ήδη ένα διαζύγιο στο βιογραφικό του-Τι πρέπει να κάνεις

H σύγχρονη κοινωνία έχει αλλάξει κατά πολύ και δεν μπορούμε να τη συγκρίνουμε με τις παλαιότερες εποχές γιατί τα δεδομένα πλέον είναι διαφορετικά. Τα διαζύγια πλέον..
είναι μέσα στη καθημερινότητα μας και τα ακούμε να έρχονται και από τα καλύτερα σπίτια.

Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε αναφορά, στα σημεία, που πρέπει να δώσουμε προσοχή καθώς θα βγούμε ραντεβού με ένα διαζευγμένο άντρα και την απαρχή μιας τέτοιας σχέσης.

Είναι ιδιαίτερα κοινό πλέον να υπάρχουν τέτοιες σχέσεις γιατί, μετά από ένα διαζύγιο δεν τελειώνει η ζωή, αλλά αλλάζει πορεία.

Γνωρίσατε όμως κάποιον άντρα, που έχει αρκετά κοινά στοιχεία, με εσάς, αλλά σας αναφέρει ότι είχε πρόσφατα διαζύγιο; Τι πρέπει να κάνετε;

Πρώτα από όλα δεν κάνετε αναφορές στο παρελθόν και δεν ρωτάτε πως, τι, γιατί, κτλ. για την προηγούμενη σχέση-γάμο. Δεν σας αφορά και καλό είναι να αφήσετε να γίνει αναφορά από τον ίδιο αλλά καθορίστε τα όρια εσείς. Δεν θα είναι ωραίο και για τους δυο σας να μιλάτε για τα προηγούμενα που πιθανά να είναι και τραυματικές εμπειρίες.

Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να προσέξετε είναι όταν ο άντρας έχει παιδιά. Εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο περίεργα και το αίσθημα που τα ακολουθεί δεν είναι και ιδιαίτερα ευτυχές. Πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ ειδικά στη συμπεριφορά σας σε σχέση με τον χρόνο, που θα δαπανά με τα παιδιά του. Δεν του γκρινιάζετε για τίποτα και απλά πρέπει να είστε υπομονετικές. Είναι σημαντικό για εκείνο να νιώθει την αποδοχή από εσάς, σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Συνήθως με τους ανθρώπους, που έχουν πάρει διαζύγιο, υπάρχει μια άποψη ότι, τους είναι δύσκολο να "σταυρώσουν" σχέση ή ότι είναι πολύ δύσκολοι άνθρωποι γενικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει με όλους και αυτό που πρέπει να κάνετε είναι πάτε με αργό ρυθμό τα πάντα για να μπορέσει εκείνος να αισθανθεί ασφάλεια αλλά και εσείς να τον γνωρίσετε καλύτερα.

Όλα τα παραπάνω θα βασιστούν και βοηθήσουν να αναπτυχθούν εφόσον υπάρχει καλή θέληση και γόνιμο έδαφος για διάλογο. Σεβασμός στην προσωπικότητα του συντρόφου και απόλυτη ειλικρίνεια σε ότι αφορά τα συναισθήματα.

Κράτα τη ζέστη έξω από το σπίτι σου χωρίς έξοδα και χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον!






Το καλοκαίρι ήρθε και οι θερμοκρασίες μόνο προς τα πάνω πηγαίνουν. Όπως, δυστυχώς, και τα τιμολόγια της ΔΕΗ που συνοδεύουν την εκτεταμένη χρήση των κλιματιστικών! Υπάρχουν και άλλοι, πιο οικονομικοί και πιο οικολογικοί τρόποι για να δροσιστείς μέσα στο σπίτι σου τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.


Βήμα πρώτο: Με βασικό ζητούμενο να μειωθεί η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού, φρόντισε να μην αφήνεις τον ήλιο να μπαίνει "με όλο του το μεγαλείο" μέσα! Με πιο απλά λόγια, κράτα τα πατζούρια κλειστά -μισά ή ολόκληρα- ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, όπως επίσης και τις κουρτίνες.


Βήμα δεύτερο: Ελάττωσε τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών, ιδιαίτερα όσων εκπέμπουν πολλή ζέστη -για να μην αναφέρουμε και το πόσο ρεύμα καταναλώνουν, επίσης- για να μην επιδεινώνεις την κατάσταση. Αν έχεις επιλογή, βάλε πλυντήριο τις βραδινές ώρες και όχι το καταμεσήμερο! Επιπλέον, αν καταφέρεις να μαγειρεύεις αποβραδίς για την επόμενη μέρα, θα δώσεις ακόμη ένα σημαντικό χέρι βοηθείας στη θερμοκρασία του σπιτιού σου.

Βήμα τρίτο: Κλείσε τα φώτα. Η θερμότητα που εκπέμπουν οι λαμπτήρες παντός είδους επιβαρύνουν τη συνολική κατάσταση! Οι μέρες μεγάλωσαν οπότε πάτα τον διακόπτη ακριβώς τη στιγμή πριν αρχίσεις να σκοντάφτεις πάνω σε πράγματα και όχι νωρίτερα!

Βήμα τέταρτο: Ασφάλισε τις πόρτες και τα παράθυρα με ειδικές μονωτικές ταινίες σαν εκείνες που χρησιμοποιούμε τον χειμώνα για να μην βγαίνει έξω η ζέστη. Τώρα στόχος είναι να μην την αφήσεις να μπει μέσα.

Βήμα πέμπτο: Δροσίσου με πιο συχνά ντουζάκια. Σύντομα, όμως, και αυτά. Δεν είμαστε για να ξοδεύουμε το νεράκι! Αντίθετα με το τι σου φαίνεται λογικό, το κρύο ντους θα σε ανακουφίσει στιγμιαία, αλλά πολύ γρήγορα θα σε κάνει να νιώσεις χειρότερα. Θα δεις ότι ένα χλιαρό ντους θα σε κάνει να νιώσεις πολύ καλύτερα και για περισσότερη ώρα, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας από το πιο ζεστό στο πιο κρύο.

Βήμα έκτο: Με δεδομένο ότι τα σκούρα χρώματα τραβούν περισσότερο τον ήλιο, άρα και τη ζέστη, πράξε αναλόγως. Και ξεκίνα με τα ριχτάρια στους καναπέδες. Μια έξυπνη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις απλά, βαμβακερά σεντόνια. Θα ξαφνιαστείς από το πόσο θα σε δροσίσει αυτή και μόνο η αλλαγή. Στην ίδια λογική, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να "ανοίξεις" λίγο το χρώμα των τοίχων σου, αν μέχρι πρότινος προτιμούσες τους πιο σκούρους τόνους.

Βήμα έβδομο: Όχι βόλτες χωρίς λόγο. Να κυκλοφορείς έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας, μόνο αν δεν μπορείς να το αποφύγεις και πάλι, να φοράς πάντα καπέλο και αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας.

Βήμα όγδοο: Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς από τη ζέστη πάρε δραστικά μέτρα. Βάλε τα σεντόνια για λίγα λεπτά στο ψυγείο και στρώσε τα αμέσως πριν ξαπλώσεις. Δεν φαντάζεσαι την απόλαυση.

Βήμα ένατο: Αν έχεις ένα μικρό budget και μπορείς να αγοράσεις κάτι, επένδυσε σε έναν ανεμιστήρα οροφής και δεν θα χάσεις. Ακόμη και στην κρεβατοκάμαρα, η φρέσκια και δροσερή ατμόσφαιρα που δημιουργεί, για πολλούς είναι μονόδρομος απέναντι στο πρόβλημα της αφόρητης ζέστης.

Βήμα δέκατο: Ντύσου ελαφρά και άνετα. Δεν έχει νόημα να παραπονιέσαι για τη ζέστη αν δεν έχεις φροντίσει να ντυθείς ανάλογα. Λέγοντας "ελαφρά" εννοούμε και ως προς το ύφασμα και ως προς το χρώμα φυσικά γιατί ως γνωστόν, τα σκούρα χρώματα τραβούν περισσότερο τον ήλιο, άρα και τη ζέστη.

Βήμα ενδέκατο: Ρίξε λίγο νερό στα σημεία όπου "χτυπάει ο σφυγμός", π.χ. στον καρπό, στον αστράγαλο, στο πίσω μέρος του γόνατου ή στον αυχένα σου και θα δεις άμεση ανακούφιση. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια βρεγμένη πετσέτα ή βάζοντας 2-3 παγάκια σε ένα σακουλάκι.

Βήμα δωδέκατο: Αν πάλι θέλεις οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις το κλιματιστικό σου, φρόντισε να έχεις κάνει πριν τη σωστή συντήρηση και τον απαραίτητο έλεγχο από ειδικό ώστε να είσαι σίγουρος\η ότι λειτουργεί σωστά.

Πηγή: womenonly.gr

Διαρροή νερού! Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε!



Αν το σπίτι πλημμύρισε, θα διαπιστώσετε πολύ σύντομα ότι το νερό μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες και ανεπανόρθωτες ζημιές. Δυστυχώς πρέπει να δράσετε άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε η ζημιά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να μην σας κοστίσει περισσότερα απ’ όσα ξέρετε ήδη ότι θα ξοδέψετε για την επιδιόρθωση.


1. Βρείτε την πηγή.
Αν η πηγή δεν είναι η… «μητέρα φύση» οπότε δεν είναι στο χέρι σας να σταματήσετε το νερό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διακόψετε την παροχή του νερού.
Αν η ζημιά βρίσκεται πριν τον κεντρικό διακόπτη νερού, επικοινωνήστε άμεσα με την ΕΥΔΑΠ έτσι ώστε να σας διακόψουν το νερό μέχρι να διορθωθεί η βλάβη.
 
2. Απομακρύνετε τα έπιπλα.
Το ένστικτό σας, σας οδηγεί να αρχίσετε αμέσως να αφαιρείτε το νερό. Αλλά το πιο σωστό πλάνο είναι να απομακρύνετε πρώτα έπιπλα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές από το χώρο για να μην ποτίσουν νερό και μεγαλώσει ο όγκος (και το κόστος) της ζημιάς. Όσο θα κάνετε αυτή τη δουλειά μην παραλείψετε να διακόψετε άμεσα την παροχή ρεύματος για λόγους ασφαλείας.



3. Απαντλήστε τα νερά.
Τώρα που από το χώρο έχουν αφαιρεθεί έπιπλα και συσκευές είναι η ώρα να αφαιρεθεί το νερό και να στεγνώσει ο χώρος. Αν η ζημιά είναι περιορισμένη μπορείτε να αφαιρέσετε τα νερά με μεγάλα σφουγγάρια, παλιές πετσέτες, σκούπες και σφουγγαρίστρες. Αν η ζημιά είναι εκτεταμένη ίσως χρειαστεί η συνδρομή της πυροσβεστικής ή κάποιου συνεργείου με αντλία. 

4. Αφαίρεση χαλιών και μοκετών.
Αν τα χαλιά μπορούν να σωθούν με στέγνωμα έχει καλώς, αλλιώς πρέπει να τα πετάξετε και μάλιστα άμεσα. Όπως και να έχει πάντως πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα από το δάπεδο. Ακόμα και τα πλακάκια μπορούν να πάθουν ζημιά αν μείνει πάνω τους ένα βρεγμένο χαλί ή μοκέτα. Για ξύλινα πατώματα, δεν το συζητάμε, η αφαίρεσή τους μπορεί ίσως να τα σώσει, αν και δεν είναι σίγουρο.



5. Ασφάλεια σπιτιού.
Εξετάστε πολύ προσεκτικά το ασφαλιστήριο του σπιτιού. Ίσως να είστε τυχεροί και να προβλέπει κάλυψη σε περίπτωση πλημμύρας. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τραβήξτε φωτογραφίες και ζητήστε από τον υδραυλικό που θα επιδιορθώσει τη ζημιά να σας γράψει μια πλήρη αναφορά της ζημιάς, της αιτίας της και των εργασιών που θα πραγματοποιήσει.

Πηγή: fe-mail.gr

Μία χώρα εθισμένη στο μίσος...


Λίγα ιστορικά… διήμερα, σαν και αυτό της 30ης και 31ης Ιουλίου του 1920, προσφέρονται για τόσο ξεκάθαρα όσο και εκκωφαντικά συμπεράσματα, αναφορικά με το που μπορεί να ψάξει και να εντοπίσει κανείς τη γονιδιακή παθογένεια ενός λαού.Ώστε στη συνέχεια, να επιχειρήσει να εξηγήσει την εθνική κακοδαιμονία, που ανά περιόδους οδηγεί σε εθνικές τραγωδίες.

Στην προκειμένη περίπτωση, το «άγγιμα» της Ιστορίας αφορά την Ελλάδα, και θυμίζει με έντονο ύφος, πόσο… βουτηγμένη στο μίσος είναι η εθνική διαδρομή του τόπου μας. Από την Επανάσταση κιόλας, τότε που πριν ακόμη ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία το 1821 φέρει απτά αποτελέσματα, στη χώρα είχε ξεσπάσει Εμφύλιος, που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε… επανακλείδωμα του ζυγού.

Στις 30 και 31 Ιουλίου του 1920 λοιπόν, η απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου και η δολοφονία του Ίωνος Δραγούμη, ήρθαν να αποδείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η εθνική κακοδαιμονία του διχασμού και της εμφύλιας αντιπαράθεσης, ήταν γονιδιακά καρφιτσωμένη στην ιστορική διαδρομή της Ελλάδας. Στο dna των Ελλήνων.

Δυο μέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, που στα χαρτιά τουλάχιστον, διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για την πραγμάτωση της Μεγάλης Ιδέας, μιας Ελλάδας δυο ηπείρων και πέντε θαλασσών, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που οπτικοποίησε στην αντανάκλαση του καθρέφτη του ηγετικού διαμετρήματός του εκείνη την ιστορική στιγμή, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από δυο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς, στον σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού.

Ο Κρητικός Εθνάρχης γλίτωσε, την επομένη ωστόσο, και σε αντίποινα εκείνης της απόπειρας, βενιζελικοί δολοφόνησαν στην Αθήνα τον Ίωνα Δραγούμη. Τσαλακώνοντας πρόωρα και βάναυσα, το κοινό μέλλον που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν οι Έλληνες, σε μια Ευρώπη που άρχιζε να αλλάζει.

Ο εθνικός αποπροσανατολισμός και η… θολούρα των πρωταγωνιστών εκείνης της εποχής, αποδεικνύεται από το μέλλον που ακολούθησε. Το τότε κοντινό, αλλά και το απώτερο. Από τα τραγικά λάθη που οδήγησαν στον εθνικό ακρωτηριασμό της Μικρασιατικής Καταστροφής, μέχρι την υπεράσπιση του Ίωνος Δραγούμη το 1965, από τον… Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτή η χώρα…



Πώς να κρατήσεις μαλακές τις πετσέτες σου!

Φρέσκες, μυρωδάτες, μαλακές πετσέτες όλο τον χρόνο; Μα φυσικά... Δες πώς μπορείς να το πετύχεις...
Σε ποιον δεν αρέσει να βγαίνει από το μπάνιο και να τυλίγεται σε φρέσκες, μυρωδάτες, μαλακές πετσέτες; Και αυτό ισχύει φυσικά τόσο για το μπάνιο στο σπίτι, όσο και στην παραλία. Για να το καταφέρεις αυτό, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις, έτσι ώστε τα πλυσίματα να μην χαλάσουν την όμορφη αίσθηση που ζητάς.

1. Η αρχή, το ήμισυ του παντός. Βασική προϋπόθεση για να διατηρηθεί η ποιότητα μιας πετσέτας όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό, θα πρέπει να είναι καλή από την αρχή της. Για τον λόγο αυτό, φρόντισε να αγοράζεις καλή ποιότητα για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Πληροφοριακά, το αιγυπτιακό βαμβάκι που έχει μακρύτερη κλωστή, είναι πάντα πιο μαλακό και πιο απορροφητικό. Έτσι, ακόμη και ύστερα από πολλά πλυσίματα θα παραμείνει σε καλή κατάσταση.

2. Το πρώτο ξέβγαλμα. Πριν χρησιμοποιήσεις τις πετσέτες για πρώτη φορά πλύνε τις μια φορά, έτσι ώστε να φύγει η όποια κόλα μπορεί να έχει βάλει ο κατασκευαστής από πριν.

3. Το μαγικό ξίδι. Χρησιμοποίησε μία κούπα λευκό ξίδι σε μια πλύση μαζί με το απορρυπαντικό μία ή δύο φορές τον μήνα, έτσι ώστε να εξαφανιστούν τα κάθε λογής κατάλοιπα που μπορεί να αφήνουν στα ρούχα το σαπούνι ή το μαλακτικό. Τα κατάλοιπα αυτά μαζεύονται το ένα στρώμα πάνω από το άλλο και δημιουργούν μια άσχημη αίσθηση. Το ξίδι με τη σειρά του διαλύει τα υπολείμματα αυτά στη στιγμή, αφήνοντας τις πετσέτες μαλακές και φουντωτές.

4. Σόδα η ισχυρή. Αν έχεις αντιληφθεί ότι μια πετσέτα έχει σκληρύνει πολύ τότε βάλε στο απορρυπαντικό μισή κούπα μαγειρική σόδα και πρόσθεσε στο ξέβγαλμα μία κούπα λευκό ξίδι. Αυτό, σημείωσέ το κυρίως για τις πετσέτες παραλίας, που λόγω του αλατιού της θάλασσας παρουσιάζουν έντονα σημάδια "κοκαλώματος".

5. Αν χρησιμοποιείς στεγνωτήριο, βάλε μία μπάλα του τένις μέσα, μαζί με τις πετσέτες σου. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, έχει αποτέλεσμα. Μια δοκιμή θα σε πείσει.

6. Πρόσεχε για να έχεις. Ότι και αν κάνεις όμως, θυμήσου ότι απαγορεύεται να βάζεις μία ολόκληρη πλύση πλυντηρίου μόνο με πετσέτες. Όταν βραχούν, βαραίνουν τόσο πολύ που θα κάνουν σίγουρα κακό στον κάδο του πλυντηρίου σου. Φρόντισε να τις μοιράζεις σε διαφορετικές "καζανιές" όπως έλεγαν και οι παλιές νοικοκυρές, μαζί με σεντόνια, μαξιλαροθήκες ή υφασμάτινες πετσέτες κουζίνας.