Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Κράτα τη ζέστη έξω από το σπίτι σου χωρίς έξοδα και χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον!






Το καλοκαίρι ήρθε και οι θερμοκρασίες μόνο προς τα πάνω πηγαίνουν. Όπως, δυστυχώς, και τα τιμολόγια της ΔΕΗ που συνοδεύουν την εκτεταμένη χρήση των κλιματιστικών! Υπάρχουν και άλλοι, πιο οικονομικοί και πιο οικολογικοί τρόποι για να δροσιστείς μέσα στο σπίτι σου τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.


Βήμα πρώτο: Με βασικό ζητούμενο να μειωθεί η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού, φρόντισε να μην αφήνεις τον ήλιο να μπαίνει "με όλο του το μεγαλείο" μέσα! Με πιο απλά λόγια, κράτα τα πατζούρια κλειστά -μισά ή ολόκληρα- ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, όπως επίσης και τις κουρτίνες.


Βήμα δεύτερο: Ελάττωσε τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών, ιδιαίτερα όσων εκπέμπουν πολλή ζέστη -για να μην αναφέρουμε και το πόσο ρεύμα καταναλώνουν, επίσης- για να μην επιδεινώνεις την κατάσταση. Αν έχεις επιλογή, βάλε πλυντήριο τις βραδινές ώρες και όχι το καταμεσήμερο! Επιπλέον, αν καταφέρεις να μαγειρεύεις αποβραδίς για την επόμενη μέρα, θα δώσεις ακόμη ένα σημαντικό χέρι βοηθείας στη θερμοκρασία του σπιτιού σου.

Βήμα τρίτο: Κλείσε τα φώτα. Η θερμότητα που εκπέμπουν οι λαμπτήρες παντός είδους επιβαρύνουν τη συνολική κατάσταση! Οι μέρες μεγάλωσαν οπότε πάτα τον διακόπτη ακριβώς τη στιγμή πριν αρχίσεις να σκοντάφτεις πάνω σε πράγματα και όχι νωρίτερα!

Βήμα τέταρτο: Ασφάλισε τις πόρτες και τα παράθυρα με ειδικές μονωτικές ταινίες σαν εκείνες που χρησιμοποιούμε τον χειμώνα για να μην βγαίνει έξω η ζέστη. Τώρα στόχος είναι να μην την αφήσεις να μπει μέσα.

Βήμα πέμπτο: Δροσίσου με πιο συχνά ντουζάκια. Σύντομα, όμως, και αυτά. Δεν είμαστε για να ξοδεύουμε το νεράκι! Αντίθετα με το τι σου φαίνεται λογικό, το κρύο ντους θα σε ανακουφίσει στιγμιαία, αλλά πολύ γρήγορα θα σε κάνει να νιώσεις χειρότερα. Θα δεις ότι ένα χλιαρό ντους θα σε κάνει να νιώσεις πολύ καλύτερα και για περισσότερη ώρα, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας από το πιο ζεστό στο πιο κρύο.

Βήμα έκτο: Με δεδομένο ότι τα σκούρα χρώματα τραβούν περισσότερο τον ήλιο, άρα και τη ζέστη, πράξε αναλόγως. Και ξεκίνα με τα ριχτάρια στους καναπέδες. Μια έξυπνη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις απλά, βαμβακερά σεντόνια. Θα ξαφνιαστείς από το πόσο θα σε δροσίσει αυτή και μόνο η αλλαγή. Στην ίδια λογική, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να "ανοίξεις" λίγο το χρώμα των τοίχων σου, αν μέχρι πρότινος προτιμούσες τους πιο σκούρους τόνους.

Βήμα έβδομο: Όχι βόλτες χωρίς λόγο. Να κυκλοφορείς έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας, μόνο αν δεν μπορείς να το αποφύγεις και πάλι, να φοράς πάντα καπέλο και αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας.

Βήμα όγδοο: Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς από τη ζέστη πάρε δραστικά μέτρα. Βάλε τα σεντόνια για λίγα λεπτά στο ψυγείο και στρώσε τα αμέσως πριν ξαπλώσεις. Δεν φαντάζεσαι την απόλαυση.

Βήμα ένατο: Αν έχεις ένα μικρό budget και μπορείς να αγοράσεις κάτι, επένδυσε σε έναν ανεμιστήρα οροφής και δεν θα χάσεις. Ακόμη και στην κρεβατοκάμαρα, η φρέσκια και δροσερή ατμόσφαιρα που δημιουργεί, για πολλούς είναι μονόδρομος απέναντι στο πρόβλημα της αφόρητης ζέστης.

Βήμα δέκατο: Ντύσου ελαφρά και άνετα. Δεν έχει νόημα να παραπονιέσαι για τη ζέστη αν δεν έχεις φροντίσει να ντυθείς ανάλογα. Λέγοντας "ελαφρά" εννοούμε και ως προς το ύφασμα και ως προς το χρώμα φυσικά γιατί ως γνωστόν, τα σκούρα χρώματα τραβούν περισσότερο τον ήλιο, άρα και τη ζέστη.

Βήμα ενδέκατο: Ρίξε λίγο νερό στα σημεία όπου "χτυπάει ο σφυγμός", π.χ. στον καρπό, στον αστράγαλο, στο πίσω μέρος του γόνατου ή στον αυχένα σου και θα δεις άμεση ανακούφιση. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια βρεγμένη πετσέτα ή βάζοντας 2-3 παγάκια σε ένα σακουλάκι.

Βήμα δωδέκατο: Αν πάλι θέλεις οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις το κλιματιστικό σου, φρόντισε να έχεις κάνει πριν τη σωστή συντήρηση και τον απαραίτητο έλεγχο από ειδικό ώστε να είσαι σίγουρος\η ότι λειτουργεί σωστά.

Πηγή: womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου