Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Πως να κρατήσετε το σπίτι σας δροσερό!


Πως να κρατήσετε το σπίτι σας δροσερό!



Έξυπνοι τρόποι για να είναι ο χώρος σας όσο πιο 

δροσερός γίνεται

Ο καύσωνας μας έχει... χτυπήσει την πόρτα εδώ και μερικές ημέρες. Όλοι αναζητούμε τρόπους για να κρατήσουμε το σπίτι μας πιο δροσερό. Εκτός των κλιματιστικών, και των παράπλευρων προβλημάτων που αυτά προκαλούν, υπάρχουν και άλλοι, πιο "φυσικοί" και πρακτικοί τρόποι για να το καταφέρουμε.
Αναλυτικότερα:




Φυτά


Τα αναρριχητικα φυτά, όπως ο κισσός και η μπουκαμβίλια, είναι αρκετά αποτελεσματικοί σύμμαχοι κατά της ζέστης. Καλύψτε με αυτά τοίχους που βλέπει πολύ ο ήλιος.
Ακόμη, μπορείτε να φτιάξετε "φράχτες" τεχνητούς με λουλούδια και φυτά όπως η δάφνη, η τούγια ή το ευώνυμο και να περικλείσετε το μπαλκόνι ή την βεράντα σας, για παράδειγμα. 

Ανοιχτά πορτοπαράθυρα


Να αερίζετε όσο περισσότερο  μπορείτε το σπίτι, δημιουργώντας ρεύμα. όμως, σίγουρα μην το κάνετε σε ώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια. 

Νερό


Εν προκειμένω εννούμε την εξάτμισή του, καθώς βάζοντας κεραμικά δοχεία με νερό σε διάφορα μέρη του σπιτιού και κυρίως κοντά σε πορτοπαράθυρα, η εξάτμιση αυτού, δροσίζει σε κάποιο βαθμό την ατμόσφαιρα.


Μόνωση


Δώστε στην μόνωση του σπιτιού σας μεγαλύτερη σημασία. Τοίχοι, οροφή και δάπεδο πρέπει να ειναι καλά μονωμένοι, και αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία, φροντίστε να την επαναλάβετε. 

Ανεμιστήρες


Δεν πρόκειται να ρίξετε...δραματικά τη θερμοκρασία, όμως οι ανεμιστήρες είναι μια καλή λύση, ειδικά αν συνδυάζονται και με κάποιο κλιματιστικό. Ακόμα καλύτεροι είναι αυτοί της οροφής.

Σκίαστρα


Τέντες, πέργκολες, στέγαστρα. Όποιος αντίστοιχος τρόπος που θα χαρίζει σκιά σττους εξωτερικούς χώρους βοηθάει σε κάποιο βαθμό ακόμη και στην εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού σας. 

Κάτω από το δάπεδο

Η επιλογή των κυκλωμάτων αβαθούς γεωθερμίας, είναι μια πολύ καλή (αν και κάπως κοστοβόρα) λύση, για όσους μένουν σε μονοκατοικία. Αξιοποιούν το γεγονός ότι το έδαφος σε βάθος μεγαλύτερο από δύο μέτρα έχει σταθερή θερμοκρασία, ίση με τη μέση ετήσια θερμοκρασία του σημειου.

πηγή:queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου