Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Κίνδυνοι μέσα στο ίδιο μας το σπίτι



Σε όλους μας έχει τύχει να πάθουμε ένα ατύχημα μικρό ή μεγάλο, μέσα στο χώρο που νιώθουμε τη μεγαλύτερη ασφάλεια: το σπίτι μας Από κάποιο μικρό τραυματισμό με ένα κουζινομάχαιρο, μέχρι το...γλίστρημα στο μπάνιο ή στο βρεγμένο πάτωμα, καθημερινά αντιμετωπίζουμε διάφορους κινδύνους.

Υπάρχουν όμως και αόρατοι κίνδυνοι τους οποίους εμείς οι ίδιοι βάζουμε μέσα στο χώρο μας!

Πιστεύουμε πως μπαίνοντας στο σπίτι και κλείνοντας την πόρτα πίσω μας, αφήνουμε έξω τους κινδύνους και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Όμως, πολλές οργανώσεις υγείας παγκοσμίως προειδοποιούν πως σε πολλές περιπτώσεις ο αέρας που αναπνέουμε μέσα στο σπίτι είναι περισσότερο μολυσμένος από χημικά απ ότι στους δρόμους μιας επιβαρυμένης μεγαλούπολης.

Ας δούμε λοιπόν, μερικές από τις επικίνδυνες για την υγεία ουσίες.

* Αρωματικά χώρου και καθαριστικά.

Αρωματίζουν ευχάριστα και καθαρίζουν το χώρο μας. Όμως, πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η χρήση τους σε μικρούς, μη εξαεριζόμενους χώρους, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία μας. Συνήθως, περιέχουν ένα τοξικό χημικό, τον αιθέρα και τερπένια, τα οποία δεν είναι τοξικά αλλά όταν ενωθούν με το όζον στον αέρα, σχηματίζουν τοξικές ενώσεις.


Ιδιαίτερα τα αρωματικά χώρου περιέχουν πτητικές ουσίες, όπως το διοξείδιο του αζώτου, το οποίο συνδέεται με σοβαρές ασθένειες.

Για τον αρωματισμό του σπιτιού, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε αρωματικά κεριά ή να βράσουμε για λίγη ώρα μέσα σε μπρίκι με νερό μπαστουνάκια βανίλιας ή κανέλας.

* Παρασιτοκτόνα.

Αυτός ο όρος περιλαμβάνει διάφορα προϊόντα όπως ποντικοφάρμακα, εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα, απολυμαντικά κ.α. Περιέχουν δηλητήρια, γι αυτό βεβαιωθείτε για τον καλό εξαερισμό του χώρου μετά τη χρήση.

* Ανεσχετικά φωτιάς.

Είναι αυτές που βρίσκονται στα στρώματα, τις ταπετσαρίες επίπλων, τα καλύμματα τηλεοράσεων, υπολογιστών και άλλων ηλεκτρικών ή ηλεκτρολογικών συσκευών. Χωρίς αμφιβολία, προστατεύουν από την πιθανότητα μιας φωτιάς. Υπάρχει όμως και μια σκοτεινότερη πλευρά αυτού του ζητήματος. Περιέχουν ένα είδος τοξικού αιθέρα τον οποίο προσλαμβάνουμε από τον αέρα και τρώγοντας κρέας από ζώα μολυσμένα με τέτοιες τοξίνες.
Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα, οι ειδικοί συσχετίζουν τα χημικά αυτά με προβλήματα μάθησης και μνήμης, κακή λειτουργία του θυρεοειδούς και πιθανή εμφάνιση καρκίνου.

Τέλος, ας μη ξεχνάμε πως πρέπει να ελέγχουμε τα συστατικά των βαφών για το σπίτι επειδή πολλές περιέχουν μόλυβδο επικίνδυνο για την υγεία μας.

* Προϊόντα από πεπιεσμένο ξύλο.

Αποτελούνται από μικρά κομματάκια ξύλου και λόγω της χαμηλής τιμής τους, χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή διαχωριστικών και μονωτικών.

Η κόλλα όμως που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση των διάφορων υλικών μεταξύ τους, μπορεί να περιέχει μεγάλη ποσότητα φορμαλδεϋδης της οποίας η εισπνοή μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα ή κρίσεις άσθματος, κάψιμο στο λαιμό και τσούξιμο των ματιών.

Έρευνες στα ζώα δείχνουν και εμφάνιση καρκίνων. Το καλό είναι πως με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η ποσότητα φορμαλδεϋδης.

* Ναφθαλίνη.

Η χαρακτηριστική μυρωδιά της ναφθαλίνης απομακρύνει το σκόρο που καταστρέφει τα ρούχα μας. Καθώς, όπως τα ενεργά συστατικά της ναφθαλίνης απελευθερώνονται στο περιβάλλον μας, τα εισπνέουμαι. Από έρευνες φαίνεται πως προκαλούν καρκίνο στα ζώα, αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους καθώς και βλάβη ή καταστροφή των ερυθρών μας κυττάρων.

Σήμερα, στο εμπόριο υπάρχουν πολλά προϊόντα που βασίζονται σε φυτικές εντομοαπωθητικές ουσίες. Αν επιμένετε στη χρήση της ναφθαλίνης, φροντίστε να κλείνετε καλά μέσα σε πλαστικές σακούλες τα ρούχα, καθώς και να τα πλένετε πριν τα χρησιμοποιήσετε, γιατί οι ατμοί της απορροφώνται από τις ίνες των υφασμάτων.

i-diadromi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου