Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΝΔ: Θα καταργήσουμε το χαράτσι στα ακίνητα


 
ΝΔ: Θα καταργήσουμε το χαράτσι στα ακίνητα

Την κατάργηση του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, θα προωθήσει ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα διαμορφωθεί τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΝΔ που περιλαμβάνονται και στο «γαλάζιο» κυβερνητικό πρόγραμμα, προβλέπεται η δημιουργία ενός ενιαίου φόρου για τα ακίνητα ο οποίος θα είναι αισθητά χαμηλότερος από το χαράτσι της ΔΕΗ και το ισχύον ΕΤΑΚ, μαζί.

Η συλλογιστική που επικράτησε στο στρατόπεδο της ΝΔ είναι ότι δεν είναι δυνατόν και δεν είναι λογικό να φορολογείται κάτι που δεν παράγει εισόδημα. Ισοδύναμο μέτρο που εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα και ταυτόχρονα θα αποκαταστήσει το αίσθημα δικαιοσύνης στην φορολογία των ακινήτων είναι η θέσπιση φόρου υπεραξίας στην αγοροπωλησία των ακινήτων.

Ουσιαστικά, θα υπολογίζεται η αξία αγοράς ενός ακινήτου και όταν ο ιδιοκτήτης το πουλά, θα επιβάλλεται ένας χαμηλός συντελεστής φόρου πάνω στο ποσό που προκύπτει ως διαφορά από την αρχική τιμή αγοράς ως την τιμή της νέας πώλησης.

Για παράδειγμα αν κάποιος έχει αγοράσει ένα ακίνητο 100.000 ευρώ και το πουλά 120.000 , τότε θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου στις 20.000 ευρώ που θα αποτελεί και το κέρδος ή η υπεραξία του ακινήτου την οποία εισπράττει ο πρώτος ιδιοκτήτης.
πηγή:Briefingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου