Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Όταν η κυβέρνηση παρανομεί, η επανάσταση του λαού νομιμοποιείται

 

Πόσες φορές έχει παρανομήσει η σημερινή κυβέρνηση; Πάμπολλες. Τις περισσότερες τις γνωρίζει ο Ελληνικός λαός. Κάποιες άλλες, παραμένουν άγνωστες γιατί δεν ξέρουμε ακόμα σε όλο του το εύρος το ξεπούλημα που προωθήθηκε.

Τώρα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζει άλλη μια παρανομία. Ενώ η θητεία της λήγει το 2013, αυτή θα πάρει μέτρα που δεσμεύουν την επόμενη. Περιφρονείται ναι ή όχι καθαρά η όποια απόφαση του λαού στις επόμενες εκλογές με αυτόν τον τρόπο; Ότι και να αποφασίσει ο λαός, όποιον και αν επιλέξει στο μέλλον για κυβέρνηση, η σημερινή κυρίαρχη πολιτική ομάδα, παίρνοντας αποφάσεις που είναι νομικά δεσμευτικές, στην καλύτερη περίπτωση φέρνει εμπόδια, στο λαό και στις όποιες μελλοντικές επιλογές του.

Η κυβέρνηση, υπογράφοντας “γραμμάτια” για ...
χρονικό ορίζοντα πέραν της θητείας της, κινείται σε αντιδημοκρατικά πλαίσια, αφού ακόμα και το ίδιο το σύνταγμα ορίζει, συγκεκριμένη χρονική περίοδο για την εξάσκηση της εξουσίας. Το νόημα των διατάξεων του συντάγματος για θητεία ορισμένης διάρκειας και για εκλογές στη λήξη της, είναι να εφαρμόσει την όποια πολιτική του ο εκάστοτε κομματικός μηχανισμός, να κριθεί για τα πεπραγμένα από το εκλογικό σώμα και ο καινούργιος να αναλάβει τα ηνία αποφασίζοντας από την στιγμή εκείνη και στο εξής. Για αυτό και συνηθίζεται στο τέλος της θητείας, οι ‘εκλεγμένοι’ να μην λαμβάνουν πολύ σημαντικές αποφάσεις. Γιατί θα τους λείπει η “δημοκρατική νομιμοποίηση”

Στην περίπτωση της σημερινής κυβέρνησης, που ανέτρεψε και την ελάχιστη “δημοκρατία” που απέμενε στο πολίτευμά μας, η εμμονή της να νομοθετεί, πέραν της θητείας που ορίζεται από το σύνταγμα, συνιστά εκτροπή και παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων του καταστατικού χάρτη της χώρας.

Όταν η ίδια η κυβέρνηση δεν σέβεται τους κανόνες, ακόμα και όταν είναι θεσμοθετημένοι, για ποιο λόγο να τους σεβαστεί ο λαός; Όταν ο αντίπαλος (το πολιτικό σύστημα είναι ένας από τους αντιπάλους του λαού), παίζει με πειραγμένα ζάρια, εμείς θα πρέπει να παίζουμε κανονικά, λες και δεν συμβαίνει τίποτα; Όταν ο άλλος προσπαθεί να σε κλέψει, χρέος δικός σου είναι να προστατευτείς. Η εξουσία σήμερα, δεν ακολουθεί ούτε τους κανόνες που θέσπισε ή ίδια. Το να ακολουθεί ο λαός αυτούς τους κανόνες, (που στο κάτω κάτω, μόνο ένα τμήμα του και έμμεσα μπορεί να ειπωθεί ότι έδωσε την συγκατάθεσή του για να υπάρχουν), αποτελεί επιλογή πορείας που οδηγεί στον όλεθρο.

(Το γεγονός ότι το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο για τα παραπάνω μέτρα τοποθετείται χρονικά στην επέτειο της βύθισης του Τιτανικού, το εκλαμβάνουμε ως τυχαίο…)
 
γράφει η Δηιδάμεια

από το economist  μέσω apneagr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου