Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Οι φράουλες ασπίδα στον καρκίνο


Είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα που έρχονται με την άνοιξη: οι φράουλες, με τη γλυκιά, υπόξινη γεύση και το έντονο κόκκινο χρώμα τους είναι από τα πιο λατρεμένες και υγιεινές απολαύσεις αυτής της εποχής. Παράλληλα όμως με την ικανοποίηση των γευστικών υποδοχέων, τα θρεπτικά τους συστατικά και η πλούσια αντιοξειδωτική δράση τις κάνουν ωφέλιμες και για την υγεία μας.

Ακόμα μία πολύτιμη ιδιότητα του αγαπημένου φρούτου αποκαλύπτεται. Η κατανάλωση φράουλας φαίνεται ότι εμποδίζει τη μετατροπή πρώιμων κυτταρικών βλαβών να μετατραπούν σε όγκο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ενωση για την Ερευνα κατά του καρκίνου (American Association for Cancer Research).

Μετά από μελέτες σε ζώα που έδειξαν ότι δρουν αποτρεπτικά στον καρκίνο, οι ερευνητές του καρκινικού κέντρου του Οχάιο αποφάσισαν να δοκιμάσουν τη χορήγηση σκόνης από αποξηραμένες φράουλες σε ανθρώπους. Για την έρευνα επέλεξαν 36 άτομα από τρεις επαρχίες της Κεντρικής Κίνας, όπου σημειώνονται τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του οισοφάγου στον κόσμο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στις 29 από αυτές τις περιπτώσεις οι προ – καρκινικοί όγκοι των ασθενών επανήλθαν σε χαμηλότερα επίπεδα ως προς την επικινδυνότητά τους να εξελιχθούν σε κακοήθεις όγκους.
Τα ευρήματα, αν και σύμφωνα με τους ερευνητές δεν αποδεικνύουν κατά τρόπο απόλυτο ότι οι φράουλες προλαμβάνουν τον καρκίνο, είναι σημαντικά, επειδή δείχνουν μείωση σε ιστολογικό επίπεδο των πιθανοτήτων ανάπτυξης όγκων στον οισοφάγο. Επιπλέον, ίσως περιορίζουν και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο, όπως ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων, οι φλεγμονές και ο γενετικός παράγοντας.
Οι ερευνητές της Πολιτείας του Οχάιο υπόσχονται να συνεχίσουν με εντατικούς ρυθμούς την έρευνα, που τους γεμίζει αισιοδοξία ότι η φράουλα μπορεί να γίνει ακόμη ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα για την πρόληψη του καρκίνου. Και η πρόληψη είναι πάντα σημαντικότερη από τη θεραπεία.

πηγή:tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου