Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Πώς να διατηρηθεί μια σχέση ζωντανή


Ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για γάμο ή για σύντροφο με τον οποίο ζείτε, η καθιέρωση μίας δημιουργικής σχέσης αποτελεί μια πρόκληση, ειδικά εφόσον η «λάμψη» έχει φθαρεί.
 
Η δρ Sheryl Kingsberg, επικεφαλής του τμήματος της συμπεριφορικής ιατρικής, του τομέα μαιευτικής και γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, σημειώνει ότι πρέπει να δοθεί προσοχή κυρίως στη χρονική διάρκεια της σχέσης και όχι τόσο στην ηλικία των ανθρώπων, δηλαδή στο γεγονός πόσο έχει κρατήσει αυτή η σχέση.
Στα αρχικά στάδια κάθε είδους σχέσης υπάρχει «η αθέμιτη προτεραιότητα» του υψηλού επιπέδου του πάθους, σύμφωνα με την Kingsberg. Μάλιστα, οι εμπειρογνώμονες χρησιμοποιούν σχετικά μ’ αυτό τη λέξη «limerence» (ρομαντικός έρωτας).
Αλλά αυτή η περίοδος έντονου πάθους ενδεχομένως τελειώνει, και συνήθως μετά από περίπου έξι μήνες έως δύο χρόνια, και η Kingsberg θεωρεί ότι σε αυτό το σημείο το ζευγάρι βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και είτε προχωρεί σε περισσότερες συνεργασίες και ανοικοδομεί από κοινού τη ζωή του είτε θα διασπαστεί και ο καθένας θα ακολουθήσει την πορεία του.
Οι μισοί γάμοι στην Αμερική καταλήγουν σε διαζύγιο, αλλά για τα εκατομμύρια των ζευγαριών που έχουν κολλήσει σ’ αυτόν, η ζωή τους είναι γεμάτη προκλήσεις. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, ξεκινώντας από την αφιέρωση χρόνου για οικειότητα εντός της πολυάσχολης ζωής της οικογένειας και καταλήγοντας στην προσπάθεια να αναπτύξουν καλές επικοινωνιακές δεξιότητες. Κάποιες ανησυχούν για τους σπαραγμούς που μπορεί να προκαλέσει η απιστία, ενώ άλλες παραπονιούνται ότι ο σύντροφός τους δεν τους ελκύει πια, διότι έχει προσθέσει περιττά κιλά.
Τα ζευγάρια που πραγματικά είναι ευτυχισμένα ξέρουν ότι πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες για αυτό, ενώ τα ζευγάρια που νομίζουν ότι όλα γίνονται από μόνα τους και ότι όλα είναι δεδομένα ρισκάρουν σε μεγάλο βαθμό να αποτύχουν.
Η Ann Rosen Spector, κλινική ψυχολόγος από τη Φιλαδέλφεια που ειδικεύεται στη θεραπεία ζευγαριών, ισχυρίζεται ότι, όταν μια σχέση δεν πάει καλά, κανείς δεν αισθάνεται καλά με τον εαυτό του. Επίσης, αναφέρει ότι οι σχέσεις πάντα αποτελούν μία διαδικασία σε εξέλιξη και γι’ αυτό, όταν τις θεωρούμε ως κάτι δεδομένο και δεν τις προσέχουμε ή τις αγνοούμε, αυτές δεν πρόκειται να ευδοκιμήσουν και ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι η αδιαφορία.
Οι ειδικοί, λοιπόν, θεωρούν ότι οι γυναίκες είναι τόσο πολύ αγχωμένες όσο ποτέ άλλοτε, κρίνοντας από τις απαιτήσεις που σχετίζονται με τη σταδιοδρομία και τη μητρότητα. Οπότε είναι εύκολο να χαθεί η εστίαση και να τεθεί μια σημαντική σχέση σε δεύτερη μοίρα.
Τι συνιστούν οι ειδικοί:
- Βρείτε χρόνο για τον άλλον και για να μιλήσετε για θέματα μικρής μεσαίας και μεγάλης σημασίας, να αφιερώσετε χρόνο, έστω και ελάχιστο, κάθε μέρα για αυτό το ζήτημα και να προσπαθήσετε να χτίσετε το «εμείς» και όχι πάντα να επιδιώκετε η προσοχή να στρέφεται σε «εσάς».
- Χρειάζεται χρόνος για να ακούσετε τον σύντροφό σας και να κάνετε σωστή επιλογή των επιχειρημάτων σας.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και ρωτώντας τα ζευγάρια, εφόσον αγωνίζονται για τη σχέση τους τώρα, αν θα ήθελαν να αγωνίζονται επί 30 χρόνια, αυτά δίνουν αρνητική απάντηση. Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι πρέπει να σκέφτονται μακροπρόθεσμα, διότι αυτό είναι μια επένδυση.

Βρείτε χρόνο για τη σχέση σας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αγώνες για τη διατήρηση των σχέσεων είναι ομοιόμορφοι, ανεξάρτητα από το γεγονός αν οι γυναίκες διατηρούν ετερόφυλες ή λεσβιακές σχέσεις. Κατά τις πρώτες διασείσεις του ρομαντισμού, υπάρχει πολύς ενθουσιασμός και ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως του αν ο σύντροφός είναι άνδρας ή γυναίκα, και, όταν ο αρχικός ενθουσιασμός εξασθενεί, προκύπτει η ερώτηση πώς θα κρατηθεί το ενδιαφέρον ζωντανό. Πολλές γυναίκες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όλα είναι ένα παραμύθι και ότι μετά την παντρειά θα ζήσουν ευτυχισμένες για πάντα. Μια καλή σχέση, όμως, απαιτεί συνεχή προσοχή και δουλειά.
- Καλέστε μία γιαγιά ή να προσλάβετε νταντά, για να μπορείτε να προγραμματίστε ένα νυκτερινό ραντεβού.
- Επίσης, κάντε σαφές στα παιδιά ότι δεν πρέπει να διακοπούν τις συζητήσεις μεταξύ των γονέων. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να περιμένουν και να μην απαιτούν οι ανάγκες τους να εκπληρώνονται αμέσως.
- Όσον αφορά στην επικοινωνία, χρησιμοποιήστε την ενσυναίσθηση και την υπομονή.
Οι ειδικοί, επίσης, αναφέρουν ότι πολλές γυναίκες δεν ξέρουν πώς να ξεκινήσουν μία συζήτηση δίχως αυτή να ερμηνευτεί ως γκρίνια και συνιστούν να μην μπαίνετε στη διαδικασία να κατακρίνετε, δηλαδή να δίνετε συμβουλή, χωρίς να δέχεστε συμβουλή. Ωστόσο, οι πιέσεις της καθημερινής ζωής μπορεί προκαλέσουν πανωλεθρία στην κρεβατοκάμαρα.
Το άγχος είναι δολοφόνος της λίμπιντο και, αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, εργάζονται περισσότερες ώρες, κάνουν δύο ή τρεις δουλειές, ενώ οι αποδοχές τους μειώνονται και έχουν φτάσει πλέον στην πλήρη εξάντληση.
Οι πολυάσχολες γυναίκες μπορούν να διατηρούν τις σχέσεις τους μόνο με τη βοήθεια της κινητής τηλεφωνίας και των e-mail και, αν η «σπίθα» έχει... ξεθωριάσει, αυτό εξίσου μπορεί να επιβαρύνει υπέρμετρα μια γυναίκα. Όταν υπάρχουν προβλήματα στην κρεβατοκάμαρα, οι γυναίκες είναι πολύ καλά προσανατολισμένες στη σχέση τους, και, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, στη ζωή μιας γυναίκας προστίθεται μία τεράστια πίεση. Αλλά, όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, ανεξάρτητα από το αν είστε υπερ-επιτυχημένο άτομο και ζείτε μία υπέροχη και τέλεια ζωή, είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστείτε, σε περίπτωση που η σχέση σας δεν εξελίσσεται καλά.
Επιπρόσθετα, οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες να είναι προνοητικές και να διατηρούν την οικειότητα σε μια σχέση, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για συχνότερες πρωτοβουλίες στον έρωτα, για τον αρωματισμό της κρεβατοκάμαρας, για καλύτερες τεχνικές επικοινωνίας ή για παροχή συμβουλών. Το κλειδί είναι να μην πέφτουν σε κατάθλιψη, επειδή τότε θα αισθάνονται ανήμπορες.

Ενασχόληση με θέματα που αφορούν στην οικειότητα


Η πλειονότητα των ανθρώπων αφιερώνει περισσότερο χρόνο για τα αγαπημένα  τηλεοπτικά προγράμματα παρά για την οικογένεια και αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει, διότι αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά, σε ό,τι αφορά στις σχέσεις οικειότητας. Δημιουργούνται συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν τον έναν ή και τους δύο συντρόφους στην πρόσθεση περιττών κιλών και έτσι να χάσουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ. Γι’ αυτό δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και συμμετοχής σε οικογενειακές δραστηριότητες, όπως η ποδηλασία και το περπάτημα.
Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, η πρόσθεση πολλών κιλών στο σώμα αποτελεί βάρος τόσο για το σώμα όσο και για τη λίμπιντο. Η αύξηση του βάρους είναι πολλές φορές σημάδι για την ύπαρξη κατάθλιψης και, όταν ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση κατάθλιψης, τότε αυτή επίσης «σκοτώνει» και τη λίμπιντο.
Επίσης, όταν ο ένας σύντροφος στρέφεται στην απιστία ή την πορνογραφία, ίσως για αυτό να είναι υπεύθυνοι και οι δύο σύντροφοι. Σε γενικές γραμμές, η ευθύνη μοιράζεται εξίσου και συχνά αυτή η κατάσταση συνιστά σύμπτωμα ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος στη σχέση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή λοιπόν, στην ημερήσια διάταξη έρχεται η συμβουλή.
Είναι γνωστό ότι για τις γυναίκες το παλιό ρητό, σύμφωνα με το οποίο «το σεξ ταυτίζεται με την αγάπη, αλλά η αγάπη δεν ταυτίζεται με το σεξ», ισχύει και προσθέτει ότι δεν επιδιώκει να δημιουργεί στερεότυπα για τους άνδρες ή τις γυναίκες, διότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που παίρνουν πρωτοβουλία στον έρωτα και αντίστροφα. Υπάρχουν, όμως, τρόποι αυτό να διαπιστωθεί.
Επίσης, κατά τους πρώτους μερικούς μήνες και μέχρι έναν χρόνο, η σεξουαλική ορμή είναι μεγάλη για όλους, αλλά μετά από αυτό το χρονικό διάστημα ένα από τα δύο άτομα αισθάνεται λιγότερη επιθυμία. Μπορεί κανείς να το κάνει έτσι ώστε να μη δημιουργείται η αίσθηση της αγγαρείας, χωρίς να υπερβαίνει τις δυνατότητες του σώματος, αλλά, εφόσον ξεκινήσει, είναι απόλαυση και το άτομο με τη μεγαλύτερη σεξουαλική ορμή μπορεί να κατανοήσει το γεγονός ότι η ποιότητα αντισταθμίζει την ποσότητα και να μην το λάβει προσωπικά.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί. Δεν είναι αναγκαίο κάθε φορά το ειδύλλιο να οδηγεί σε σεξουαλική επαφή και μπορεί να είναι κανείς... παιχνιδιάρικος και κατά τη διάρκεια της εντονότερης δουλειάς, στην αιχμή της ημέρας, όταν δεν αναμένεται να καταλήξετε στο κρεβάτι με τον άλλον. Σύμφωνα με την Kingsberg, είναι καλό να κάνετε ένα φλερτ στέλνοντας (π.χ. με e-mail) στη μέση της ημέρας, ένα μήνυμα που να λέει «Σε σκέφτομαι».
Πηγή: abcnews
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Νίκος Βαμβακάρης, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Ανδρολογικού Πειραιά
 
πηγή:zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου