Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: Πακτωλός χρημάτων με άγνωστους παραλήπτες

Πεδίο σπατάλης με άγνωστους παραλήπτες και όργανα κυβερνήσεων για άσκηση εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε χθες το χώρο των περίφημων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν δομηθεί στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η συζήτηση είχε ως αφορμή την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΜΚΟ, που ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προωθηθεί από την κυβέρνηση ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Υποστήριξε ότι στόχος του νομοθετήματος θα είναι να «ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο», καθώς και «οι διαδικασίες χρηματοδότησης».
Να οριοθετηθεί με σαφήνεια η έννοια της ΜΚΟ απαίτησε, στην παρέμβασή της, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να νομοθετήσουμε και να ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες από την αρχή» και «να δούμε αν τις θέλουμε ή αν δεν τις θέλουμε». Οπως είπε, «δεν ξέρουμε πότε ιδρύεται, πότε διαλύεται, ποια φυσικά πρόσωπα την εκπροσωπούν και ποια όχι, ποιος είναι ο νόμιμος παραλήπτης χρημάτων».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σπατάλη κονδυλίων σε ΜΚΟ, μιλώντας για περιπτώσεις παρασιτικής επιβάρυνσης του Δημοσίου, αλλά και για περιπτώσεις οργανώσεων που ασκούν «ανεπίσημη» εξωτερική πολιτική. «Γιατί χρειάζεται ΜΚΟ ονόματι "Πάτμος" για να χρηματοδοτεί ένα συνέδριο για το περιβάλλον στην καρδιά του Αιγαίου; Η Βουλή έχει κάθε δικαίωμα να πάρει απόφαση να χρηματοδοτήσει πολιτιστικές δράσεις», αναρωτήθηκε ρητορικά η Λ. Κανέλλη, επισημαίνοντας ότι δαπανώνται τεράστια ποσά για τις ΜΚΟ και «εξαιτίας της διαύγειας και του open.gov αυτή την στιγμή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον καταψύκτη του το "Αιγινήτειο"». «Πού έχουν πάει όλα αυτά τα λεφτά; Πού λειτουργούν όλες αυτές οι ΜΚΟ;», σημείωσε, αναφερόμενη στην αδιαφάνεια του νομικού πλαισίου με ευθύνη των κυβερνήσεων.
Παράλληλα, η βουλευτης του ΚΚΕ σημείωσε ότι «πολλές ΜΚΟ ασκούν πολιτική. Είναι όργανα κυβερνήσεων για άσκηση πολιτικής διεθνώς», αφού δραστηριοποιούνται «σε περιοχές που έχουμε συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική δεσμευμένη από την ΕΕ» και «κάνουν βρωμοδουλειά κυβερνήσεων ως προκάλυμμα». Αναφερόμενη συνολικά στο θέμα των ΜΚΟ, επισήμανε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, «από τα χρήματα που πάνε σε ΜΚΟ, το 25% φθάνει ως βοήθεια στον τελικό παραλήπτη και το υπόλοιπο πηγαίνει σε ταξίδια, οργάνωση, πρώτες θέσεις, συνέδρια κ.λπ.». Ετσι - συνέχισε - «αυτοί που υιοθετούν παιδάκια εδώ και παιδάκια εκεί, να ξέρουν ότι ενδιάμεσα υιοθετούν και έναν "μπον βιβέρ", ο οποίος μεσολαβεί για να φάει το παιδάκι στην άλλη άκρη της Γης».
Εισαγγελική έρευνα
Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελλάκου, οι αρμόδιοι εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος θα ελέγξουν τα ποσά επιδότησης των ΜΚΟ (φέρονται πάνω από 600 οργανώσεις) από το Δημόσιο και την ΕΕ και τους σκοπούς διάθεσής τους. Επίσης, ζητείται να διερευνηθούν γενικότερα οι δραστηριότητες όλων των ΜΚΟ που δημιουργήθηκαν από το 1997. Η παρέμβαση της Εισαγγελίας γίνεται μετά από σειρά δημοσιευμάτων, αλλά και αναφορά ιδιώτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι ΜΚΟ εισέπραξαν την περίοδο 2009-2010 περί τα 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ την περίοδο 1999-2004 τα χρήματα που εισέπραξαν αγγίζουν τα 68 εκατ. ευρώ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου