Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή: Όλες οι εξελίξεις

Σε αναβρασμό εξακολουθεί να βρίσκεται ο αραβικός κόσμος σε Αφρική και Μέση Ανατολή με την αρχή να έχει γίνει στην Τυνησία όπου και κατέρρευσε η κυβέρνηση του Μπεν Άλι και στη συνέχεια στην Αίγυπτο με την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Ακολούθησαν κινητοποιήσεις στην Αλγερία, στην Υεμένη, στο Ιράν, στο Μπαχρέιν και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν και στη Λιβύη. Το enet.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Αίγυπτος Αίγυπτος Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας:
Οι τελευταίες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο
14:50: ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου παροτρύνει τους τραπεζικούς υπαλλήλους να σταματήσουν να διαδηλώνουν και να επιστρέψουν στην εργασία τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της εθνικής οικονομίας, ενώ τους κάλεσε να επιλέξουν μία ομάδα 20 εκπροσώπων από κάθε τράπεζα προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματά τους με τη διεύθυνση, παρουσία του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με ανακοίνωση της τελευταίας, που δημοσιεύτηκε στις κρατικές εφημερίδες.
Οι συναντήσεις αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν στις 20 Φεβρουαρίου και να διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες.
Σε όλη την Αίγυπτο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές εξαιτίας των διαδηλώσεων και των απεργιών των υπαλλήλων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη διαφθορά και τις καταχρήσεις.
14:41: ΙΡΑΚ: Συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πόλη Κουτ στο νότιο Ιράκ, ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες, σύμφωνα με αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές. Οι διαδηλωτές ζητούν την αποπομπή διεφθαρμένων αξιωματούχων και τη βελτίωση των βασικών υπηρεσιών, ενώ κατέλαβαν δημόσια κτίρια στην πόλη.
"Ο απολογισμός από τις βίαιες ενέργειες κατά τις διαδηλώσεις είναι τρεις διαδηλωτές νεκροί και περίπου 30 τραυματίες, στους οποίους περιλαμβάνονται 15 αστυνομικοί της υπηρεσίας προστασίας εγκαταστάσεων", δήλωσε αστυνομική πηγή στην Κουτ.
Υεμένη Υεμένη 14:15: ΙΡΑΝ: Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ότι την Παρασκευή οργανώνει διαδήλωση εναντίον των αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών.
Το Συμβούλιο για το Συντονισμό της Ισλαμικής Προπαγάνδας, το οποίο οργανώνει τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις του καθεστώτος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί "εναντίον των αρχηγών της ανταρσίας", των αντιπολιτευόμενων πολιτικών Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί.
13:45: ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Ο σιίτης ηγέτης της αντιπολίτευσης Σεΐχης Αλι Σαλμάν ζητά πραγματική συνταγματική μοναρχία με τον πρωθυπουργό να εκλέγεται αντί να διορίζεται από το Βασιλιά
13:39: ΛΙΒΥΗ: Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούν την κυβέρνηση της Λιβύης να μην εμποδίζει την ελεύθερη έκφραση ιδεών, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ιράκ Ιράκ 13:27: ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Την Αίγυπτο θα επισκεφθεί στις 22 Φεβρουαρίου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον
13:02: ΣΥΡΙΑ: Ακτιβιστής που συνελήφθη στις αρχές του μήνα επειδή απηύθηνε έκκληση για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αφέθηκε ελεύθερος λόγω προβλημάτων υγείας, αναφέρουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εννέα τοπικές οργανώσεις αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, ότι ο 70χρονος Ghassan al-Najjar απελευθερώθηκε τη Δευτέρα. Ο ακτιβιστής είναι ηγέτης της μικρής ομάδας “Islamic Democratic Current”. Διαδικτυακή καμπάνια που ζητούσε διαδηλώσεις στις 5 Φεβρουαρίου έπεσε στο κενό αφού κανείς διαδηλωτής δεν εμφανίστηκε στη Δαμασκό. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εκφοβίζει το λαό και δεν τον αφήνει να διαδηλώσει.
12:42: ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Οι προτάσεις επιτροπής νομικών για αλλαγές στο αιγυπτιακό Σύνταγμα θα τεθούν σε δημοψήφισμα σε δύο μήνες από σήμερα, δήλωσε ένα από τα μέλη της επιτροπής. Η επιτροπή είχε συνάντηση την Τρίτη με το ανώτατο συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων το οποίο της έδωσε προθεσμία δέκα ημερών για την αναθεώρηση του Συντάγματος πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών και των προεδρικών εκλογών. "Θα έχουμε τελειώσει τις τροποποιήσεις σε δέκα ημέρες και το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί σε δύο μήνες", δήλωσε ο Σόμπχι Σάλεχ, μέλος της επιτροπής, δικηγόρος και πρώην βουλευτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.
12:40: ΙΡΑΝ: Έκκληση στην ιρανική κυβέρνηση "ν΄ακούσει το λαό" απευθύνουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί με ανακοινώσεις τους. Οι δύο άνδρες τέθηκαν υπό περιορισμό κατ΄οίκον πριν από τις διαδηλώσεις της Δευτέρας.
Ο μεταρρυθμιστής, πρώην πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Μεχντί Καρουμπί αναφέρει: "Σάς προειδοποιώ, ανοίξτε τ΄αυτιά σας πριν να είναι πολύ αργά και ακούστε τη φωνή του λαού. Οι βιαιότητες και η εχθρότητα απέναντι στα αιτήματα του λαού δεν συμβάλλουν στη διατήρηση της σημερινής κατάστασης παρά μόνο για ένα ορισμένο διάστημα. Διδαχθείτε από την τύχη των καθεστώτων που απομακρύνθηκαν από το λαό".
Ιράν Ιράν Σε χωριστή επιστολή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του, ο Χοσεΐν Μουσαβί επικρίνει τις αρχές και χαιρετίζει τις διαδηλώσεις της Δευτέρας: "Η διαδήλωση της 14ης Φεβρουαρίου είναι μια μεγάλη επιτυχία για το λαό και το Πράσινο Κίνημα".
11:28: ΥΕΜΕΝΗ: Νέες διαδηλώσεις στην Υεμένη έξω από το πανεπιστήμιο της Σαναά. Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με φιλοκυβερνητικούς. Όταν οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν νέα κινητοποίηση ξεκίνησε από μερικές εκατοντάδες φοιτητές μέσα στο πανεπιστήμιο. Όμως οι αρχές έκλεισαν τις πόρτες εγκλωβίζοντάς τους μέσα σε αυτό, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να πετούν πέτρες και ότι έβρισκαν μπροστά τους. Αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 4 τραυματίες. Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους ενώ αναφέρθηκαν και πυροβολισμοί στον αέρα για εκφοβισμό. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ. "Δεν έχουμε μέλον υπό τις παρούσε συνθήκες" δηλώνουν οι αντιφρονούντες. Από τα 23 εκατομμύρια που ζουν στην Υεμένη, το 40% ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, ενώ όπως αναφέρουν οργανώσεις αρωγής υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό.
10:28: ΙΡΑΝ: Συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών στην Τεχεράνη μεταδίδει η κρατική τηλεόραση του Ιράν σύμφωνα με το Ρόιτερ. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν όταν πλήθος κόσμου που συμμετείχε στην κηδεία του φοιτητή Σανί Ζαλέχ, ο οποίος έχασε χθες τη ζωή του, δέχθηκε επίθεση από ομάδες προσκείμενες στο καθεστώς. Ωστόσο απωθήθηκαν από τους αντικυβερνητικούς οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως 'Θάνατος στους υποκριτές". Όσον αφορά στο θάνατο του φοιτητή, η κυβέρνηση αρνείται την οποιαδήποτε ευθύνη, κάτι όμως που δεν αποδέχεται η αντιπολίτευση.
10:00: ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Χιλιάδες σιίτες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και σήμερα στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν για να τιμήσουν τη μνήμη του δεύτερου διαδηλωτή που σκοτώθηκε χθες σε αντίστοιχη συγκέντρωση. Οι διαδηλωτές προς το παρόν ζητούν την απομάκρυνση του πρωθυπουργού και όχι του βασιλιά της χώρας που έχει και τον τελευταίο λόγο στη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Επίσης ζητούν την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, κάτι που έχει ήδη υποσχεθεί να πράξει η κυβέρνηση και τη θέσπιση νέου συντάγματος.
9:55: ΛΙΒΥΗ: Η κυβέρνηση θα απελευθερώσει σήμερα 110 κρατούμενους που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απαγορευμένη Λιβυκή Ισλαμική Μαχητική Οργάνωση. Οι κρατούμενοι είναι τα τελευταία μέλη της οργάνωσης που βρίσκονται στη φυλακή της Τρίπολης Αμπού Σαλίμ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Λιβύης Μοχάμεντ Τερνίς στο πρακτορείο Ρόιτερ.  Εκατοντάδες κρατούμενοι που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση έχουν απελευθερωθεί, αφού αποκήρυξαν τη βία τον περασμένο χρόνο μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Αίγυπτος Αίγυπτος 9:50: ΛΙΒΥΗ: "Ημέρα της Οργής" οργανώνεται μέσω του Facebook αύριο στη Λιβύη. Με το σύνθημα "Εξέγερση της 17ης Φεβρουαρίου 2011: για να γίνει ημέρα οργής για τη Λιβύη", η ομάδα του Facebook καλεί σε εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι
8:43: ΛΙΒΥΗ: Διαδηλώσεις πραγματοποιούν οπαδοί του Μουαμάρ Καντάφι σε διάφορες πόλεις της Λιβύης σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ επικαλούμενο πληροφορίες από την κρατική τηλεόραση της χώρας.
7:20: ΛΙΒΥΗ: Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων που επικαλείται το BBC τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πόλη Βεγγάζι της Λιβύης έπειτα και από τη σύλληψη ενός αντικαθεστωτικού δικηγόρου. Αν και ο δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερος, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, ενώ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές χρησιμοποίησαν και κανόνια νερού. Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν  ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι εκ των οποίων 10 αστυνομικοί.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα Al Manara, μέλη οικογενειών κρατουμένων που σκοτώθηκαν το 1996 από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη φυλακή Αμπού Σαλίμ στην Τρίπολη συγκεντρώθηκαν τη νύκτα μπροστά από αστυνομικό τμήμα στη Βεγγάζη για να ζητήσουν την απελευθέρωση του συντονιστή τους, του δικηγόρου Φέτχι Ταρμπέλ. Όπως αναφέρει η  οργάνωση Human Rights Watch, τουλάχιστον 1.200 κρατούμενοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στη φυλακή Αμπού Σαλίμ το 1996.
7:00: ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους, μετά το θάνατο δύο διαδηλωτών σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις στο Μπαχρέιν και κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμέντ Φίλιπο Κρόουλι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δέσμευση της κυβέρνησης του Μπαχρέιν να διεξάγει έρευνες για τον θάνατο των δύο διαδηλωτών και να λάβει μέτρα κατά της αδικαιολόγητης χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μανάμα ζητώντας την αλλαγή του καθεστώτος, μετά τον θάνατο δύο νεαρών σιιτών που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπεν Ισα Αλ Χαλίφα εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο των δύο διαδηλωτών και ανακοίνωσε την σύσταση επιτροπής έρευνας.
23:05: ΙΡΑΝ: Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε απόψε ότι οι "εχθροί" που οργανώνουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους τους.
"Είναι σαφές ότι το ιρανικό έθνος έχει εχθρούς δεδομένου ότι είναι μια χώρα που θέλει να λάμψει (...) και να αλλάξει τις σχέσεις στον κόσμο", είπε ο Αχμαντινετζάντ σε συνέντευξη που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση.

"Φυσικά υπάρχει πολύ μίσος, ακόμη και κατά της κυβέρνησης. Αλλά (αυτοί που ενορχήστρωσαν τις διαδηλώσεις) δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους τους", πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις  διαδηλώσεις την ιρανική πρωτεύουσα.
Χθες χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν και πάλι κατά μικρές ομάδες στο κέντρο της Τεχεράνης μετά από έκκληση του ηγέτη της αντιπολίτευσης πρώην πρωθυπουργού Χοσεΐν Μουσαβί και του πρώην προέδρου του κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί, παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων από τις αρχές.


22:55: ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Εκατοντάδες άνθρωποι, που κατά πάσα πιθανότητα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, παραμένουν αγνοούμενοι, όπως ανακοίνωσε απόψε μια οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.     "Υπάρχουν εκατοντάδες κρατούμενοι, αλλά οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό τους δεν είναι πλήρεις (...) Τους κρατά ο στρατός", δήλωσε ο Γκαμάλ Έιντ, διευθυντής του Αραβικού Δικτύου Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η οργάνωση αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι λαμβάνει ακόμη "πληροφορίες που μιλούν για εξαφανίσεις πολλών νέων πολιτών".
Ο Έιντ κάλεσε το στρατό να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τη λίστα με τους κρατούμενους και να σεβαστεί τα δικαιώματά τους. Ο στρατός "συντάσσει (έναν κατάλογο) με τους κρατούμενους με βάση την αιτία της σύλληψής τους κι αυτό μπορεί να πάρει χρόνο αλλά δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι δεν ανακοινώνει τα ονόματά τους και το πού κρατούνται", τόνισε.

Η ανεξάρτητη εφημερίδα Αλ Μάσρι Αλ Γιουμ δημοσίευσε μια λίστα με ονόματα ανδρών και γυναικών ηλικίας από 15 έως 48 ετών, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν κάποια στιγμή από τις 25 Ιανουαρίου -- πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων -- μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες δηλαδή πριν από την παραίτηση του Μουμπάρακ.

21:35:  ΙΡΑΚ: Πολλές μικρές διαδηλώσεις, σε όλη τη χώρα, οργάνωσαν χθες Ιρακινοί διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά και την υψηλή ανεργία στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Ιράκ. Οι Ιρακινοί διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την έλλειψη βασικών υπηρεσιών και τροφίμων αλλά σήμερα έκαναν ευθέως αναφορά στην αναταραχή που σημειώνεται στον αραβικό κόσμο. 
Στη σουνιτική πόλη Φαλούτζα, στο δυτικό Ιράκ, περίπου 1000 άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στο δημαρχείο ζητώντας από τους τοπικούς αξιωματούχους να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Στο Κιρκούκ, στο βορρά, μια μικρή διαδήλωση από 100 άτομα έγινε κοντά στο κτήριο του επαρχιακού συμβουλίου. Περίπου 200 διαδηλωτές κατέβηκαν επίσης στους δρόμους της Βασόρας, στα νότια.

Μέχρι στιγμής οι διαδηλώσεις στο Ιράκ είναι μικρές. Ωστόσο, οργανώσεις ζητούν μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook να οργανωθεί μια συντονισμένη διαδήλωση στις 25 Φεβρουαρίου. Μία ομάδα που αυτοαποκαλείται "Επανάσταση του Ιράκ" και έχει 6000 υποστηρικτές, ζήτησε από τους Ιρακινούς να συντονίσουν μια ογκώδη διαδήλωση. "Είμαστε τμήμα του κόσμου που επηρεάζεται απ' όσα συμβαίνουν γύρω μας. Η επανάσταση στην Τυνησία και την Αίγυπτο είναι ένα μεγάλο κίνητρο για εμάς", έγραψε ένα μέλος της ομάδας στο Facebook.
 
16:05: ΤΥΝΗΣΙΑ: Οι αρχές της Τυνησίας παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα, ενώ αίρουν οριστικά την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TAP.  Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στις 14 Ιανουαρίου πριν την πτώση του πρώην προέδρου της χώρας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 12 Ιανουαρίου.
 
πηγή:enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου