Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Πως διαβάζει ο εγκέφαλός μας


Το μυαλό μας ακόμα δεν ξέρουμε πως λειτουργεί, γνωρίζουμε πως υπάρχουν δύο λειτουργίες επεξεργασίας ερεθισμάτων, από το συνειδητό και το υποσυνείδητο! Εκεί είναι το θέμα, πως γνωρίζουμε πως έχουν γίνει άπειρα πειράματα για τα πάντα, ξέρουμε αν όσα θέλουμε, αισθανόμαστε είναι δικές μας ανάγκες ή απλά κάποιοι μας τις βάζουν για δικό τους όφελος?

Σίγουρα δεν ανακάλυψε τώρα κάποιος την Αμερική με αυτή την ανακάλυψη που θα διαβάσετε πιο κάτω, απλά σκεφτείτε πόσο πολύπλοκα λειτουργεί το μυαλό μας και πώς μπορούν να πατήσουν τα κατάλληλα "πλήκτρα" κάποιοι για να μας κάνουν ότι θέλουν! Πχ με τα ανάποδα μηνύματα σε τραγούδια, με εικόνες μέσα σε εικόνες, με ξεκάρφωτες (σε σχέση με την υπόθεση ταινία) εικόνες που το μυαλό μπορεί υποσυνείδητα να "δει" και να αποδεχτεί! Μπας και δεν είναι όλα τόσο απλά όσο θέλουμε να πιστεύουμε?

Το Σεπτέμβριο του 2003, το παραπάνω κείμενο έκανε το γύρο του Internet, δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες και περιοδικά και προκάλεσε γενικά αίσθηση. Σύμφωνα με μια υποτιθέμενη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναγνωρίζει τις λέξεις συνολικά - σαν εικόνες - και όχι το κάθε γράμμα χωριστά. Επομένως, αν το πρώτο και το τελευταίο γράμμα βρίσκονται στη σωστή θέση, τα υπόλοιπα γράμματα μπορούν να είναι «μπερδεμένα» και παρ' όλ' αυτά να διαβάζουμε δίχως κανένα πρόβλημα. Το αντίστοιχο Ελληνικό κείμενο είναι το παρακάτω...

Σνφμύωα με μαι έυρενα σοτ Πμανιπσητετο τυο Κμτρπιαιζ, δνε πεαιζι ρλόο με τι σριεά ενίαι τοθοπεμετενα τα γταμαμρά μσέα σε μαί λξηέ, αεκρί το πώτρο κια το ταελείτυο γάμρμα να ενιαί σητ στωσή θσέη.

Τα υλοπιόπα μροπούν να ενίαι σε τχίυεας θιέεσς κια να μροπετίε να τςι
δαβαιάεστε χρωίς πλβημόρα. Ατυό γνίταει γαιτί ο απρώνθονις εκέγλφοας δνε
δαεβζιάι γάμρμα γάμρμα κθάε λξηέ αλλά τνη λξηέ σνα σνύλοο.¨

Το νόημα του κειμένου, που βασίζεται σε επιστημονική έρευνα, είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σε θέση ν' αντιληφθεί τη γραπτή επικοινωνία, έστω κι αν είναι ανορθόγραφο το κείμενο, αρκεί το πρώτο και το τελευταίο γράμμα της λέξης να'ναι στη σωστή θέση. Οι ενδιάμεσες θέσεις μπορούν να καταλαμβάνονται από τα γράμματα σε τυχαία σειρά.

Πιθανόν, ο εγκέφαλός μας να χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό αυτών των δύο διαδικασιών, ανάλογα με την περίσταση. Εξάλλου, στη σύγχρονη εκπαίδευση χρησιμοποιούνται διάφορα είδη εκμάθησης της ανάγνωσης, ανάλογα με το μαθητή. Έτσι, ενώ στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν κυρίως η αλφαβητική, φθογγική, γραφοαναγνωστική, φωνομιμική ή φθογγοσχηματική και φωνητική μέθοδος, πλέον χρησιμοποιούνται - κυρίως - η αναλυτικοσυνθετική και ολική ή ιδεοπτική.

Η πρώτη κατηγορία μεθόδων έχει σαν βασικό στοιχείο την αντίληψη πως το παιδί απομονώνει οπτικά το κάθε γράμμα, το συνθέτει και στη συνέχεια διαβάζει ή αντιλαμβάνεται τη λέξη. Η δεύτερη κατηγορία χρησιμοποιεί την αντίθετη διαδικασία, δίνοντας αρχικά τη συνολική λέξη, απ' την οποία στη συνέχεια ο μαθητής χωρίζει τις συλλαβές και τελικά τα γράμματα. Η εκπαιδευτική εμπειρία έχει δείξει πως ο κάθε μαθητής αναπτύσσει διαφορετικά την ικανότητα ανάγνωσης και δεν υπάρχει μία μόνο μέθοδος που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ικανοποιητικά στο σύνολο των περιπτώσεων.
Το τρομερό δεν είναι είναι τόσο εύκολο να το δεις αν δεν προσπαθήσεις να το εξελίξεις και να το χρησιμοποιήσεις κατά βούληση, αν το δούμε απλά σαν παιχνίδι πως ο εγκέφαλός μας αναλύει τόσα πράγματα με όποια σειρά και αν μπαίνουν! Σκεφτείτε πάλι τη περίπτωση πως κάποιος κακόβουλος θα ήθελε να μας κάνει να βλέπουμε μηνύματα πχ "υπάκουσε, δούλευε περισσότερο, σκότωσε, χτύπα" κλπ Κάποτε γνωρίζαμε για τα τραγούδια που είχαν σατανιστικά μηνύματα αν τα ακούγαμε ανάποδα! Τυχαίο δεν είναι τίποτα, απλά είναι γνωστό για κάποιους που σίγουρα το χρησιμοποίησαν και κάποιοι απλά ενημερώθηκαν αλλά δεν το ζύμωσαν πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο σαν σκέψη!

Ενα δημιουργικό μυαλό λειτουργεί για να εξελίξει ιδέες και να τις κάνει πράξεις, σε αντίθεση με ένα μυαλό που είναι απλά παραγωγικό και λειτουργεί σαν μαγνητόφωνο, να αναπαράγει χωρίς σκέψεις την όποια ιδέα-εφαρμογή! Το μέσο μυαλό λειτουργεί απλά σαν αναπαραγωγικό μέσο και δεν σκέφτεται την εξέλιξη ιδεών με διάφορες δικαιολογίες! Το άσχημο είναι πως το μέσο μυαλό είναι των πολλών και αυτό είναι κάποιες φορές πρόβλημα γιατί επαναπαύονται εύκολα με τα ελάχιστα! Οπως κάποιος φίλος μου είχε αναφέρει τους "πολλούς" σαν αγελάδες σε μαντρί, που χαίρονται γιατί έχουν τροφή για σήμερα και γιατί τους άφησαν τα φώτα λίγο ακόμα αναμμένα χωρίς να βλέπουν τη φυλακή που περιορίζονται και ζουν! Που κάθε μέρα τους αρμέγουν, άλλους τους έχουν για σφαγή και όμως χαίρονται που απλά έχουν χορτάρι να φάνε, περιμένοντας τη σειρά τους για να σφαχτούν όταν πια το γάλα τους δεν κάνει για το παραγωγό...

Σε πολλές περιπτώσεις στις Λίγες Σκέψεις προσπάθησα να σας δείξω κάποιες "παράξενες συμπτώσεις" που δεν κολλούν με όσα μας λένε! Δεν σας κάνει εντύπωση που κάθε μέρα η ζωή μας γίνεται όλο και χειρότερη αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα για να την αλλάξει? Δεν νιώθετε κάθε μέρα πως κάτι δεν πάει καλά και δεν μπορείτε να το προσδιορίσετε? Δεν υπάρχουν στιγμές που νιώθετε σαν το Νio στο Matrix που σκέφτεται να βρει το χάπι για να ξυπνήσει γιατί κάτι δεν του πάει καλά με τη "ζωή" που λαμβάνει? Μπορεί να έχω φάει εγώ τη παραμύθα και οι "πολλοί" να έχουν δίκιο αλλά είναι πολλές οι καταστάσεις που δεν κολλούν με όσα θέλουν εμένα να κάνουν να πιστέψω, εσάς σας καλύπτουν όσα σας λένε όταν υπάρχουν τόσες άλλες πληροφορίες? Δεν έχουν πολλά κενά οι απαντήσεις που εύκολα μας δίνουν αυτοί που ακολουθούμε σαν πρόβατα? Ειδικά στα θέματα "Πάρε το μπλε ή το κόκκινο χάπι (δανεισμένο από το Matrix) και αποφάσισε ποιά αλήθεια θέλεις να βλέπεις..." και "Χωρίς δικά μου λόγια" θα βρείτε πολλά παράξενα θέματα που θα έπρεπε να μας βάλουν σε σκέψεις και ίσως και σε άλλη λογική! Δεν ξέρω αν κάνω καλά που ψάχνω μέσα από τις λέξεις τις έννοιες, αλλά σίγουρα η γνώση είναι δύναμη και αυτά που μαθαίνω κατά καιρούς μου δείχνουν πως δεν πιστεύω ότι και ο μέσος νους για το κόσμο γύρω μου! Προσπαθώ απλά να σας δώσω ερεθίσματα και όχι απαντήσεις, τις απαντήσεις ας τις βρείτε όσοι ενδιαφέρεστε και ίσως να βρείτε πολύ διαφορετικά πράγματα από όσα μέχρι στιγμής πιστεύατε! Το απίστευτο που βρήκα? Πως σε όλα τα "δοχεία σκέψης" όπως ονόμασαν τις διάφορες Αδελφότητες πάντα υπάρχει θρησκευτικό υπόβαθρο και πως δεν έχουν στόχο το χρήμα, γιατί αυτές το διακινούν και το ορίζουν! Πως κάτι άλλο έχουν σαν σκοπό τους να κερδίσουν...

Οταν ο ίδιος ο Σωκράτης ανέφερε "ένα γνωρίζω, πως δεν γνωρίζω τίποτα" και ο Πλάτωνας χρησιμοποιούσε στο λόγο του αλληγορικά την ιστορία της Σπηλιάς, γιατί ακόμα με τα λόγια τους φωτίζουν και εμπνέουν τη παγκόσμια ιστορία αλλά εμείς δεν δίνουμε τη σημασία σε αυτά τα λόγια? Ειδικά την ιστορία της Σπηλιάς του Πλάτωνα θα τη βρείτε και στις Λίγες Σκέψεις σε βίντεο από το youtube και όποιος δεν την έχει δει, θα του μπουν διάφορες σκέψεις...

Σκεφτείτε από μόνοι σας, είναι καλή γυμναστική στο μυαλό, μπορεί να δούμε και πολλά άλλα πράγματα που δεν είχαμε προσέξει πχ τους φράχτες που μας έχουν βάλει, όπως κάποιοι αναφέρουν το Πλανήτη Φυλακή ή ο Πλάτωνας αναφέρει στη Σπηλιά...

"Σκέψου πως εκατομμύρια σπερματοζωάρια βγήκαν αλλά το δυνατότερο και γρηγορότερο, ίσως και ικανότερο ήταν αυτό που γονιμοποίησε το ωάριο που εμείς δημιουργηθήκαμε! Δεν είναι τυχαίο, έτσι πράττει η φύση για να αντέχουμε τα πάντα, να βρίσκουμε λύσεις και να επιβιώνουμε!" Ωραίο πράγμα είναι να ξέρεις τη θέση σου στο κόσμο και να μπορείς να δείχνεις πως πράγματι είσαι το δυνατότερο και το γρηγορότερο σπερματοζωάριο που ξέρει να επιβιώνει και τί του γίνεται γύρω του..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου