Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Έρχονται τα «έξυπνα υφάσματα»


Τα πρώτα «έξυπνα υφάσματα» θα παραχθούν και θα διατεθούν στην αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, «τα έξυπνα υφάσματα» θα τροφοδοτούν με ενέργεια νοικοκυριά και καταναλωτές, μέσα από ρούχα, τσάντες, τέντες, ώστε να προσφέρουν αυτονομία σε κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή, που θα μεταφέρουν πάνω τους αλλά και σε μεγαλύτερες συσκευές μέσα στο σπίτι.
Επιπλέον, τα «έξυπνα υφάσματα» θα έχουν ενσωματωμένα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, που μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας θα παράγουν ενέργεια.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όλα τα ρούχα θα μετατραπούν σε ενεργειακούς δέκτες, που θα παρέχουν αυτονομία σε κινητά τηλέφωνα, ipod, γκάτζετ μουσικής, laptop, σε holder καρδιοπαθών και άλλες φορητές μικροσυσκευές.
Ήδη, τέσσερις γνωστές ελληνικές βιομηχανικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο «Υφατρόνικ», την επιστημονική ευθύνη του οποίου έχει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), υπό την επίβλεψη του καθηγητή Στέργιου Λογοθετίδη.
Το έργο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό περί τα 800.000 ευρώ, είναι ένα από τα δύο που προωθεί το τμήμα για τη συνεργασία ερευνητικών και βιομηχανικών φορέων, με στόχο την παραγωγή «έξυπνων προϊόντων», με τη χρήση οργανικών φωτοβολταϊκών στοιχείων.
Το δεύτερο έργο ονομάζεται «Νανοργάνικ» και έχει στόχο την ανάπτυξη εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών νέας γενιάς, με αποδοτικότερα υλικά, που θα παράγουν μεγαλύτερη ενεργειακή τάση.
Παράλληλα σχεδιάζονται εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά κυκλώματα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, σε αισθητήρες φωτός, θερμοκρασίας, πίεσης κ.ά.
Για το econews
Newslink
πηγή:alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου