Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Πόσο ασβέστιο και ποιες βιταμίνες είναι απαραίτητες για παιδιά και ηλικιωμένους;
Επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος
Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση κατάλληλων υγιεινών διαιτητικών συνηθειών αλλά και με συστηματική σωματική δραστηριότητα. Χαρακτηριστική σε αυτό το σημείο είναι... η παρατήρηση πως στους ασθενείς δε δίνεται απαραίτητη πληροφόρηση σε σχέση με το πώς μπορεί να προληφθεί η ασθένεια. Επίσης, σύμφωνα με το πόρισμα των κατευθυντήριων οδηγιών, πολλοί ασθενείς δεν έχουν και την τύχη να τους γίνει εκτίμηση του οστεοπορωτικού κινδύνου που διατρέχουν πριν ακόμα εκδηλωθεί το οστεοπορωτικό κάταγμα.

Η πρόληψη της οστεοπόρωσης ξεκινά από την παιδική ηλικία. Τουλάχιστον το μισό από το ασβέστιο του ενήλικου ατόμου καθορίζεται κατά την διάρκεια της εφηβείας με μεγαλύτερους ρυθμούς προσαύξησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της παιδικής ηλικίας και των πρώτων χρόνων της εφηβικής. Οι κρίσιμες ηλικίες στις οποίες η οστική μάζα προσεγγίζει τις μέγιστες τιμές είναι αυτές των 11 – 14 ετών στα κορίτσια και 13 – 17 ετών στα αγόρια. Πλούσια διατροφή λοιπόν σε ασβέστιο, φρούτα και λαχανικά και όχι αντικατάσταση του γάλακτος από αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά πρέπει να αποτελεί τον οδηγό των γονέων και των παιδιών.

Πόσο όμως ασβέστιο είναι αρκετό;
Οι συστάσεις ανά χώρα και ηλικιακή ομάδα ποικίλουν και κυμαίνονται από τα 500 mgr ηνερησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι και τα 1300 mgr ημερησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D επιβάλλεται έκθεση στον ήλιο ιδιαίτερα σε μια μεσογειακή χώρα σαν τη δική μας. Τα παιδιά πρέπει να βγαίνουν στις γειτονιές να παίζουν και όχι να εγκλωβίζονται συνέχεια σε επιτραπέζιους και ηλεκτρονικούς τρόπους ψυχαγωγίας. Το σχολείο και η πολιτεία επίσης μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλία για να ωθήσουν τους νέους σε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που εμπεριέχουν έντονη σωματική δραστηριότητα. Με το παιχνίδι στη γειτονιά ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους τα παιδιά θα εξασφαλίσουν έκθεση στο ηλιακό φως, σωματική δραστηριότητα ( απαραίτητος παράγοντας για αύξηση της οστικής μάζας ) και καλύτερη ψυχολογία.

Από την άλλη πλευρά, οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα οστεοπορωτικό κάταγμα. Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως τα άτομα με χαμηλό βάρος και δείκτη μάζας σώματος (BMI) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπορωτικό κάταγμα. Για παράδειγμα, ένα άτομο με BMI 20 έχει διπλάσιο κίνδυνο οστεοπορωτικού κατάγματος από ένα άλλο με BMI 25. Η παρατήρηση αυτή δε θα πρέπει να παρερμηνευθεί και να θεωρήσει κάποιος πως με το να είναι παχύσαρκος είναι προστατευμένος έναντι των οστεοπορωτικών καταγμάτων σε σχέση με κάποιον που έχει φυσιολογικό βάρος.
Μετά την ηλικία των 65 ετών λοιπόν παρατηρείται έλλειψη ασβεστίου, πρωτεΐνης και βιταμίνης D. Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D με την κατάλληλη συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο πτώσης εφόσον η ημερήσια δόση βιταμίνης D ξεπερνά τις 700 διεθνείς μονάδες (IU) και του ασβεστίου τα 1000 mgr/ημέρα. Παρ’ολ’αυτά η χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου θα πρέπει να σχεδιάζεται προσεκτικά και αν οι ανάγκες καλύπτονται μόνο από τη διατροφή θα πρέπει να αποφεύγεται.

Οι ασθενείς με οστεοπόρωση θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν από τη διατροφή τους 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει τις συνέπειες ενός οστεοπορωτικού κατάγματος όπως για παράδειγμα την αναιμία που πολλές φορές παρατηρείται. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται επιπρόσθετα ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών αυτών.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ επίσης έχει συνδεθεί με κίνδυνο για οστεοπορωτικό κάταγμα και η σχέση μάλιστα φαίνεται να είναι δοσοεξαρτώμενη. Όταν η κατανάλωση είναι περίπου 2 μονάδες αλκοόλ ημερησίως, ο κίνδυνος δεν είναι αυξημένος. Αντίθετα, πολλές μελέτες δείχνουν πως ο κίνδυνος μειώνεται σε αυτά τα επίπεδα κατανάλωσης. Ποσότητες όμως μεγαλύτερες των 3 μονάδων αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. Οι ασθενείς μπορούν να συμβουλεύονται το διαιτολόγο τους ή το γιατρό τους για το πώς μπορούν να πετύχουν τους προαναφερθέντες διατροφικούς στόχους.

Ανακεφαλαιώνοντας θα πρέπει να επισημανθεί πως κοιτώντας μέσα από το διατροφική θεώρησης της νόσου, θα πρέπει να καλλιεργηθεί αρχικά στα παιδιά η έννοια της σωστής διατροφής. Αυτό μπορεί να γίνει τόσο από το οικογενειακό όσο και από το σχολικό περιβάλλον. Τόσο στα παιδιά όσο και σε αυτούς που διατρέχουν κίνδυνο ή στους ήδη ασθενείς να δίνεται η συμβουλή για επαρκή πρόσληψη διαιτητικής ποσότητας ασβεστίου, βιταμίνης D, πρωτεΐνης, φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη K. Αν όλα αυτά συνδυαστούν και με επαρκή επίπεδα σωματικής δραστηριότητας τότε μπορούμε να αναμένουμε μειωμένους ρυθμούς εμφάνισης οστεοπορωτικών καταγμάτων.
medlabgr.blogspot.com

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ποιος είναι ο σωστός καθαρισμός των αυτιών μας;

 



Ο σωστός καθαρισμός των αυτιών παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο για την καλή υγιεινή της περιοχής αλλά μας βοηθά και στο να ακούμε καλύτερα.

Το βασικό εργαλείο που καθαρίζουμε τα αυτιά μας είναι οι μπατονέτες, όμως πρέπει να μάθουμε να τις χρησιμοποιούμε σωστά:

Μην την τοποθετείτε μέσα στον πόρο του αυτιού, γιατί έτσι μπορεί να προκληθεί τραυματισμός, αλλά βάλτε τη πλάγια, στο εξωτερικό μέρος του αυτιού, και αφαιρέστε το κερί κάνοντας κινήσεις από μέσα προς τα έξω.

Είναι λάθος να πιέζετε το κερί με την μπατονέτα στην προσπάθειά σας να καθαρίσετε τα αυτιά, με αυτό τον τρόπο, το κερί εισχωρεί βαθύτερα με αποτέλεσμα να βουλώνουν τα αυτιά σας.

Καλό είναι να αποφύγετε να καθαρίζετε τα αυτιά με πετσέτα, γιατί όχι μόνο δεν γίνεται σωστός καθαρισμός αλλά υπάρχει και κίνδυνος να τραυματιστεί το αυτί.

Υπάρχουν ειδικές σταγόνες για το καθαρισμό των αυτιών που βοηθούν ώστε το κερί να μαλακώσει και να γίνει πιο εύκολη η αφαίρεσή του.

Τέλος αν καθαρίζετε σωστά τα αυτιά σας, νιώθετε ότι δεν ακούτε καλά, επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να σας τα καθαρίσει.

govastileto.gr

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Πώς να καθαρίσεις σωστά ένα σίδερο ατμού!



Βάλε λύση σε έναν από τους πιο συνηθισμένους πονοκεφάλους του νοικοκυριού. Βασικό σημείο στη συντήρηση όλων των ηλεκτρικών συσκευών είναι η καθαριότητά τους.
Όταν τις φροντίζεις σωστά, τις κρατάς περισσότερα χρόνια, μειώνοντας έτσι τα έξοδά σου, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό. Το ατμοσίδερο είναι μια από τις συσκευές που χρειάζονται ιδιαίτερη αλλά όχι δύσκολη φροντίδα. Ως βασική αρχή, κράτα στο μυαλό ότι πρέπει να προσέχεις πάντα η βάση να είναι καθαρή από υπολείμματα και λεκέδες ενώ οι αγωγοί ατμού να είναι πάντα ανοιχτοί.

Το σιδέρωμα γίνεται πιο ευχάριστα όταν το σίδερο είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Βήμα πρώτο: Αφού τελειώσεις το σιδέρωμα, βγάλε τη συσκευή από την πρίζα και άφησέ την να κρυώσει.

Βήμα δεύτερο: Βγάλε το νερό που έχει περισσέψει από το δοχείο. Σε αυτό το σημείο, σου θυμίζουμε ότι καλό είναι να μην αφήνεις ποτέ νερό στο δοχείο μεταξύ χρήσεων. Τα άλατα που συσσωρεύονται, με τον καιρό προκαλούν αδιόρθωτη φθορά.

Βήμα τρίτο: Φτιάξε μια κρέμα αναμιγνύοντας δύο κουταλάκια σόδα μαγειρικής με λίγο νερό.

Βήμα τέταρτο: Βάλε λίγη από την κρέμα που έφτιαξες σε ένα κομμάτι ύφασμα και τρίψε με αυτό την πλάκα του σίδερου.

Βήμα πέμπτο: Καθάρισε την πλάκα περνώντας τη με ένα άλλο πανί, το οποίο θα έχεις πρώτα λίγο ελαφρώς μουσκέψει με νερό.

Βήμα έκτο: Πάρε μπατονέτες και καθάρισε προσεκτικά καθέναν από τους σωλήνες ατμού, χρησιμοποιώντας τις μύτες τους.

Βήμα έβδομο: Γέμισε το δοχείο με νερό μέχρι τη μέση.

Βήμα όγδοο: Πρόσθεσε ένα ποτήρι κρασιού λευκό ξύδι και γέμισέ το μέχρι επάνω.

Βήμα ένατο: Βάλε το σίδερο στην πρίζα, άναψέ το, βάλ'το στο πιο δυνατό πρόγραμμα και άφησέ το για 15 λεπτά. Μόλις φτάσει στο πιο δυνατό του πρόγραμμα πέρνα το σίδερο πάνω από τη σιδερώστρα ή από κάποιο μαλακό βαμβακερό ύφασμα πατώντας συνέχεια τον ατμό έτσι ώστε να περάσει και μέσα από τους σωλήνες το ξύδι.

Βήμα δέκατο: Βγάλε το σίδερο από την πρίζα και άσε το να κρυώσει πάλι.

Βήμα ενδέκατο: Στράγγιξε το νερό από το δοχείο.

Βήμα δωδέκατο: Επανέλαβε τα βήματα 7 και 8 χρησιμοποιώντας μόνο νερό.

Προσοχή: Αν η πλάκα του σίδερου έχει σημάδια που δεν μπορούν να φύγουν εύκολα, υπάρχει τρόπος να την καθαρίσεις. Πάρε ένα κομμάτι τσαλακωμένης εφημερίδας και σιδέρωσέ την μέχρι να φύγει τελείως το τσαλάκωμα. Φυσικά υπάρχουν και διάφορα εξειδικευμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορείς φυσικά να προμηθευτείς. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, διάβασε καλά τις οδηγίες και ακολούθησέ τες με ακρίβεια. Θυμήσου ότι βασικός σκοπός είναι η καλύτερη συντήρηση της συσκευής και η αποφυγή των οποιωνδήποτε "τραυματισμών" της.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Μην πετάτε τις φλούδες, τα φύλλα και τα κοτσάνια: Έχουν κρυφά θρεπτικά οφέλη!

 



 

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών, κρύβονται στα μέρη που συνηθίζουμε να πετάμε στα σκουπίδια- Μάθετε τι πρέπει να κρατάτε στο πιάτο σας!

Φλούδα πορτοκαλιού
Περιέχει τέσσερις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από το φρούτο που κρύβεται μέσα ενώ είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που διαθέτουν αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, καθώς και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μία έρευνα του 2004 δείχνει ότι τα θρεπτικά συστατικά της φλούδας πορτοκαλιού μπορούν να να μειώσουν την LDL χοληστερόλη καλύτερα από πολλά
συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Πως να τη φάτε: Προσθέστε ξύσμα της φλούδας πορτοκαλιού σε πράσινα φασόλια ή σπαράγγια. Για τους λάτρεις της σοκολάτας, προσθέστε λίγο ξύσμα σε λιωμένη κουβερτούρα.

Φλούδα καρπουζιού
Άλλος ένας θρεπτικός θησαυρός κρύβεται στο άσπρο μέρος του καρπουζιού. Σύμφωνα με έρευνες, το άσπρο μέρος που βρίσκεται ανάμεσα στη φλούδα και στην κόκκινη σάρκα του καρπουζιού είναι πλούσιο σε κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που δρα ευεργετικά στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.

Πως να το φάτε: Πολτοποιήστε το λευκό μέρος του καρπουζιού μαζί με την κόκκινη σάρκα του φρούτου. Προσθέστε λίγο lime και θα έχετε ένα δροσιστικό ποτό! Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε λίγη ζάχαρη και ποτό της αρεσκείας σας.

Φύλλα σέλερι
Το ξέρατε ότι τα φύλλα του σέλερι έχουν πέντε φορές περισσότερο μαγνήσιο και ασβέστιο από τα κοτσάνια του; Επιπλέον είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες

Πώς να τα φάτε: Ψιλοκόψτε τα φύλλα του σέλερι μαζί με λίγο μαΐντανό και σερβίρετε τα σαν γαρνιτούρα σε ψάρι ή κοτόπουλο

Φύλλα από μπόκολο
Μία πλούσια πηγή βιταμίνης Α. Ένα ματσάκι φύλλα προσφέρει στον οργανισμό το 90% της συνιστώμενης βιταμίνης Α που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά.

Πως να τα φάτε: Μαγειρέψτε τα όπως ακριβώς το σπανάκι. Βράστε τα και σοτάρετε τα με ελαιόλαδο και σκόρδο. Για τέλος, προσθέστε αλάτι.

Το δέρμα του κρεμμυδιού

Περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι το ίδιο το κρεμμύδι. Είναι πλούσιο σε κερσετίνη -είναι ένα αντιοξειδωτικό, της οικογένειας των φλαβονοειδών και πιο συγκεκριμένα των φλαβονολών- που βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη της αρτηριακής πλάκας.

Πως να το φάτε: Δώστε extra γεύση στις σούπες σας, προσθέτωντας λίγο από το δέρμα του κρεμμυδιού.
http://www.protothema.gr/ugeia/article/318968/min-petate-tis-floudes-ta-fulla-kai-ta-kotsania-ehoun-krufa-threptika-ofeli/