Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Πίθηκοι επαγγελματίες... τραγουδιστές


Σαν επαγγελματίες τραγουδιστές χρησιμοποιούν τη φωνή τους οι γίββωνες, αλλάζοντας τις ιδιοσυχνότητες του λαιμού και του στόματός τους έτσι...
ώστε να ταιριάζουν με συγκεκριμένες αρμονικές χορδών. Αρκεί μία ρουφηξιά... αερίου ήλιου.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κιότο, που καταρρίπτει τη θεωρία, ότι η ομιλία είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπινου λάρυγγα, πίθηκοι του είδους Hylobates lar, που ζουν στην Ασία και είναι γνωστοί για τις ούτως ή άλλως διαπεραστικές κραυγές τους, τοποθετήθηκαν σε ένα μεγάλο κουτί που περιείχε 50% αέριο ήλιο.

Το ήλιο αλλάζει την ταχύτητα του ήχου και μεταβάλλει τις ιδιοσυχνότητες της φωνητικής οδού, αφήνοντας όμως αναλλοίωτη τη συχνότητα στην οποία δονούνται οι φωνητικές χορδές.

Ηχογραφώντας τους υπό την επίδραση του ήλιου, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν με σχετική ακρίβεια πώς οι κραυγές των πιθήκων επηρεάζονται από τη φωνητική οδό.

Μετά την ανάλυση των ηχογραφήσεων, αποδείχθηκε ότι οι γίββωνες μπορούν να αλλάζουν τις ιδιοσυχνότητες του λαιμού και του στόματος, ακριβώς αυτό που κάνουν οι επαγγελματίες τραγουδιστές και ειδικά οι σοπράνο.

American Journal of Anthropology

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου