Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Γιατί πρέπει να λέμε ΟΧΙ στη ζάχαρη και στο λευκό αλεύρι



Η ζάχαρη ή σουκρόζη είναι κρυσταλλικός δισακχαρίτης με γλυκιά γεύση και χρησιμοποιείται είτε ως γλυκαντική ουσία στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.Αν και αρκετά δημοφιλής, η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για την πρόκληση πληθώρας προβλημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει «αθωωθεί» για τις περισσότερες κατηγορίες, είναι γεγονός πως τα οφέλη από την κατανάλωση ζάχαρης είναι ελάχιστα. Σχετικές πληροφορίες μας δίνει η Ελίνα Ασημακοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Αυτό γιατί:

Προσφέρει ¨κενές¨ θερμίδες στον οργανισμό. Η θρεπτική αξία της άσπρης επεξεργασμένης ζάχαρης είναι πάρα πολύ χαμηλή, αφού εκτός από υδατάνθρακες και ενέργεια δεν προσφέρει άλλα θρεπτικά συστατικά.

Συμβάλει στην εμφάνιση τερηδόνας στα δόντια. Η ζάχαρη, με την είσοδό της στη στοματική κοιλότητα αντιδρά με τα βακτήρια του στόματος και παράγει οργανικά οξέα, κάνοντας έτσι το pH του στόματος όξινο. Το όξινο αυτό περιβάλλον προκαλεί το σχηματισμό τερηδόνας και είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα δόντια.

Προκαλεί απότομη αυξομείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα λόγω του υψηλού γλυκαιμικού της δείκτη.

Στο εμπόριο υπάρχει πλέον αρκετά μεγάλη ποικιλία γλυκαντικών ουσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί της ζάχαρης, όπως μέλι, μελάσα, φρουκτόζη, σακχαρίνη, ασπαρτάμη και άλλα υποκατάστατα της ζάχαρης με νεότερο τη σουκραλόζη. Η σουκραλόζη, η οποία παρασκευάζεται από τη ζάχαρη, έχει περίπου 500πλάσια γλυκύτητα από αυτή, ενώ θεωρείται ασφαλής σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί.


Λευκό Αλεύρι

Το αλεύρι προέρχεται από την άλεση κόκκων δημητριακών με δημοφιλέστερο το σιτάρι. Υπάρχουν διάφορα είδη αλευριού, αλλά το λευκό είναι το περισσότερο διαδεδομένο.

Η θρεπτική αξία του λευκού αλευριού είναι χαμηλή λόγω της επεξεργασίας που έχει υποστεί. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες συμπλέγματος Β και σε φυτικές ίνες είναι αρκετά περιορισμένη σε σχέση με το αλεύρι ολικής άλεσης. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, το αλεύρι ολικής άλεσης βοηθά στην καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα και απορρόφηση των μικροθρεπτικών συστατικών σε σχέση με το λευκό. Επίσης, το λευκό αλεύρι εμφανίζει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την απότομη αυξομείωση επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Τα οξειδωμένα λευκά άλευρα που πολλές φορές κυκλοφορούν στο εμπόριο συντελούν στη δημιουργία υψηλών επιπέδων ελευθέρων ριζών και άρα οξειδωτικού στρες. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να απορυθμίσουν τη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού σε σημαντικό βαθμό. Αν και η θερμιδική διαφορά των δύο τύπων είναι πολύ μικρή το λευκό αλεύρι μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό, σε αντίθεση με το αλεύρι ολικής άλεσης που μπορεί να τον προστατεύει σε πολλές περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου