Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Προσέξτε τα μάτια σας για να αποφύγετε το εγκεφαλικό επεισόδιο



Μια απλή εξέταση ματιών μπορεί στο άμεσο μέλλον να αποτελεί τρόπο έγκαιρης διάγνωσης των ασθενών υψηλού κινδύνου για την...
εκδήλωση εγκεφαλικού, υποστηρίζουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Πρόκειται για την δυναμική περιμετρική τονομέτρηση μια μη επεμβατική μέθοδο μέτρησης της ενδοφθάλμιας πίεσης. Ο έλεγχος της ενδοφθάλμιας πίεσης (ΕΟΠ) γίνεται για την έγκαιρη διάγνωση του γλαυκώματος. Σύμφωνα με τους Ελβετούς ερευνητές όμως, το συγκεκριμένο τεστ αποτελεί και μια αξιόπιστη εξέταση του βαθμού στένωσης των καρωτίδων αρτηριών. Ο βαθμός στένωσης των τελευταίων αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν και επιβεβαίωσαν (με υπερηχογράφημα) ότι οι ασθενείς με το χαμηλότερο σκορ στη μέτρηση της ΕΟΠ (το εν λόγω σκορ υπολογίζεται με βάση τη διαφορά ανάμεσα στις δυο τιμές της ενδοφθάλμιας πίεσης οι οποίες μετρώνται κατά την συστολή και τη διαστολή του μυοκαρδίου) είχαν και τη μεγαλύτερη στένωση στις καρωτίδες αρτηρίες. Η έρευνα των Ελβετών επιστημόνων έγινε σε 67 ασθενείς οι οποίοι θεωρούνταν ότι είχαν στένωση των καρωτίδων αρτηριών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Ophthalmology το επίσημο έντυπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου