Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Φτιάξε το δικό σου λαχανόκηπο με την υποστήριξη του Α.Π.Θ.

Συμβουλευτική υποστήριξη από το Α.Π.Θ.


Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και των δράσεων για τη μετατροπή του Α.Π.Θ. στο πρώτο οικολογικό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, οι Πρυτανικές Αρχές και η Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. δίνουν την ευκαιρία σε όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες να φτιάξουν το δικό τους κήπο στις εκτάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος, στη Θέρμη.
Το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου και η Γεωπονική Σχολή θα παρέχουν στους χρήστες συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές της Σχολής και γεωπόνο-βιοκαλλιεργητή, εκπαιδευτικά σεμινάρια, νερό άρδευσης, με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο καθώς και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής. Η καλλιέργεια θα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.
Οι κύριοι στόχοι της δράσης είναι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που θα καλύπτουν μέρος των διατροφικών αναγκών των καλλιεργητών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης παρέχοντάς τη δυνατότητα να ασχολούνται με τη γη, η εκπαίδευση φοιτητών του Α.Π.Θ. που θα συμμετέχουν στην καλλιέργεια των κήπων με συμβουλευτικό ρόλο και η ενίσχυση της εξωστρέφειας του Ιδρύματος.
Ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Παντής επισήμανε ότι «οι δράσεις μας για το Οικολογικό Πανεπιστήμιο βγαίνουν τώρα από τα πλαίσια του Α.Π.Θ. και απευθύνονται άμεσα στον πολίτη της Θεσσαλονίκης κάνοντάς τον ενεργό συμμέτοχο στην προσπάθειά και δίνοντάς του ταυτόχρονα τη δυνατότητα να παράγει τα δικά του βιολογικά προϊόντα».
Ο Πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., Καθηγητής Δημήτρης Κωβαίος τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των φοιτητών της Σχολής στη δράση αυτή με συμβουλευτικό ρόλο και υποστήριξε ότι «ο κάτοικος της πόλης, πέρα από την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, ωφελείται πολλαπλά από την ενασχόλησή του με την καλλιέργεια της γης».

Η έκταση του κάθε λαχανόκηπου θα είναι 100 τ.μ., με ετήσιο, συμβολικό, ενοίκιο 120 ευρώ, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο Ταμείο του Αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση που θα υπάρξουν περισσότερες αιτήσεις από τη διαθέσιμη έκταση, η επιλογή των καλλιεργητών θα γίνει με κλήρωση.

Η δράση ξεκινάει άμεσα, έτσι ώστε οι κήποι να είναι στη διάθεση των καλλιεργητών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι, για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2310473842, τις ώρες 09:00-14:00 από Δεύτερα έως και Παρασκευή, καθώς και στον ιστότοπο του ΟΙΚΟ-ΑΠΘ http://eco.auth.gr/.

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου