Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Προσοχή στα αποσμητικά: Είναι ύποπτα για καρκίνο!




Σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση ότι τα αποσμητικά τα οποία χρησιμοποιούνται από άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, περιέχουν μια επικίνδυνη χημική ουσία η οποία συναντάται και σε άλλα προϊόντα προσωπικής περιποίησης αλλά και στην διατροφή ως συντηρητικό!


Μετά από έρευνα του Πανεπιστημίου Ρίντινγκ στην Βρετανία, οι επιστήμονες βρήκαν πως η ουσία αυτή είναι ένοχη για πυροδότηση της νόσου του καρκίνου.


Πρόκειται για την ουσία Paraben η οποία όπως έχει διαπιστωθεί μιμείται την δράση των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων, τα οποία έχουν εμπλοκή στην εμφάνιση εκδήλωση και πορεία της νόσου.


Σημειώνεται πως τα προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν Paraben συνήθως το αναγράφoυν στην συσκευασία. Γράφουν δηλαδή Paraben Free.


Εκτός λοιπόν από τα αποσμητικά η ουσία αυτή μπορεί να υπάρχει σε υδατικές κρέμες, αφρούς ξυρίσματος, οδοντόκρεμες, αντηλιακά και άλλα προϊόντα περιποίησης. Επίσης ως συντηρητικό περιέχεται σε επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα,αλλαντικά αλλά και σε ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στο 99% των δειγμάτων ιστών που είχαν πάρει οι επιστήμονες από 40 γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού από το 2005 έως το 2008, βρήκαν τουλάχιστον έναν τύπο του Paraben.


Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Κούβαρης, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακολογίας, «πρόκειται για ένα χημικό έκδοχο που το έχουν πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης και φάρμακα.Η ουσία αυτή έχει μεγάλη δυνατότητα διείσδυσης στο δέρμα και το λίπος. Επίσης όταν μπει στο λίπος εγκλωβίζεται και παραμένει εκεί. Άρα και μη καρκινοπαθείς να εξέταζαν θα το ανίχνευαν. Σίγουρα θα πρέπει να γίνει περαιτέρω μελέτη και σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό».


Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου