Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Πως θα αποφύγεις τα γιορτινά καυγαδάκια.


Οι γιορτές: σου προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης, αγάπης και ζεστασιάς! Ή μήπως όχι; Ή μήπως είσαι στην τσίτα και οι καυγάδες δεν σε αφήνουν να αγιάσεις με το έτερον σου ήμισυ; Συγκεντρώσαμε τις πιο συχνές αιτίες καυγάδων στα ζευγάρια τις γιορτές και στις παραθέτουμε!

Ο καυγάς για την πεθερούλα:Η μαμά του χώνεται στην μαγειρική και στις δικές σου προετοιμασίες για τις γιορτές κι εκείνος απλά θεωρεί πως η μανούλα του θέλει να βοηθήσει! Εσύ πάλι βράζεις από θυμό.
Διόρθωσέ το: αντιμετώπισέ την στα ίσα αλλά με γιορτινή διάθεση και χωρίς νεύρα. Πες της: Νιώθω (εδώ βάζεις συναίσθημα) ότι όταν κάνετε αυτό (εδώ βάζεις αυτό που σε εκνευρίζει)! Σας παρακαλώ πολύ (εδώ βάζεις αυτό που θέλεις να κάνει). Για παράδειγμα: Νιώθω άσχημα όταν κριτικάρετε την μαγειρική μου. Σας παρακαλώ, μην μου λέτε ότι το φαγητό μου είναι τόσο χάλια, ακόμα κι αν δεν σας αρέσει.

Ο καυγάς για τα λεφτά:Εσύ θέλεις να κάνεις χριστουγεννιάτικο πάρτυ ή πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν κι εκείνος πιστεύει ότι είναι πεταμένα λεφτά και δεν το χρειάζεστε.
Διόρθωσέ το: προσπάθησε να μην φας όλο το δώρο σου ή το μισθό σε ψώνια για ρούχα και παπούτσια αλλά κράτησε ένα σεβαστό ποσό για το πολυπόθητο γιορτινό πάρτυ.

Ο καυγάς του ταξιδιού:Χάσατε την πτήση σας γιατί αργήσατε να ξεκινήσετε, κολλήσατε στην κίνηση με το αμάξι, γιατί δεν ξυπνήσατε πρωί ή απλά εκείνος τρέχει πολύ κι εσύ ζαλίζεσαι στο αμάξι.
Διόρθωσέ το: το να ταξιδεύεις τις γιορτινές ημέρες είναι από μόνο του μια επώδυνη και στρεσογόνα κατάσταση. Κι επειδή στα ταξίδια εκνευριζόμαστε ακόμα περισσότερο, ξεσπάμε στον πρώτο άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας, στο σύντροφό μας! Φτιάξε ένα cd αποκλειστικά με χαλαρωτικά τραγούδια για το ταξίδι, εξοπλίσου με νεράκι (για να μην αφυδατωθείτε), ρύθμισε τα ρολόγια σου σωστά για να μην χάσετε την πτήση και κάνε το σταυρό σου (κι ο Θεός βοηθός)!

Ο καυγάς του "που θα πάμε τις γιορτές":Εκείνος θέλει να περάσει τις γιορτές με τους δικούς του κι εσύ με τους δικούς σου.
Διόρθωσέ το: η επιτυχημένη σχέση στο συμβιβασμό κρίνεται. Ο καθένας θα κάνει ένα βηματάκι πίσω και ή θα μοιράσετε τις ημέρες δίκαια ή θα μοιράσετε τις χρονιές δίκαια ή θα περάσετε τις γιορτές στους δρόμους (ακόμα και χωριστά)! Διαλέγεις και παίρνεις.

Ο καυγάς για τα δώρα:
Εσύ έψαξες και του βρήκες εκείνο του σούπερ συλλεκτικό αυτοκινητάκι, κι εκείνος την έβγαλε με μια δωροκάρτα από το εμπορικό!
Διόρθωσέ το: πριν βγάλετε τα μαχαίρια το βράδυ της ανταλλαγής των δώρων, φροντίστε να συζητήσετε από πριν τι σημαίνει για εσάς το γιορτινό δώρο και ποια η συναισθηματική του αξία! Ταυτόχρονα, ορίστε το μέγιστο και το ελάχιστο μπάτζετ για δώρα από πριν.

Ο οικογενειακός καυγάς:Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, ειδικά στο σπίτι του, κοντεύουν να σε στείλουν στο τρελάδικο αλλά εκείνος φαίνεται να περνάει ζωή και κότα.
Διόρθωσέ το: βρες λίγο χρόνο για τον εαυτό σου και κάνε ένα χαλαρωτικό περίπατο, μια θεραπεία μασάζ στο σπα, διάβασε ένα βιβλίο ή ρίξτο στη γιόγκα μπας και τα βγάλεις πέρα με την τρελή τρελή οικογένεια του.

Ο καυγάς για/με τα παιδιά:Εσύ θέλεις να αγοράσεις στα παιδιά/ανίψια/βαφτιστήρια τα δώρα που θέλουν κι εκείνος λέει δεν πειράζει, μικρά είναι δεν θα καταλάβουν και έτσι θα τα κακομάθεις.
Διόρθωσέ το: ο καθένας θα φτιάξει μια λίστα δώρων όπως θεωρεί ότι είναι σωστή και κατόπιν θα συμβιβαστείτε κάπου στη μέση.

Ο καυγάς των εθίμων και παραδόσεων:Αυτός δεν θέλει να ανοίξει την πόρτα στα παιδιά που λένε κάλαντα, δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να αγοράσετε αληθινό έλατο κι εσύ θέλεις να στολίσεις κάθε γωνία του σπιτιού με αγγελάκια και έχεις φτιάξει όποιο χριστουγεννιάτικο γλυκό ξέρεις.
Διόρθωσέ το: εξήγησέ του πόσο σημαντική είναι για εσένα η παράδοση και πόσο όμορφα αισθάνεσαι όταν κάνει όλα αυτά που έκανε και η μαμά σου τέτοιες ημέρες. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να μάθεις γιατί εκείνος αποφεύγει τα έθιμα τόσο πολύ και ποιά ιστορία υπάρχει πίσω από την αποστροφή του αυτή για τις γιορτές.

Ο καυγάς με τον χρόνο:Εκείνος λέει ότι δουλεύεις πολύ παρά το ότι οι γιορτές είναι για να τις περνάς με την οικογένεια και εσύ πιστεύεις ότι πρέπει να τα δώσεις όλα για να πάρεις μεγαλύτερο γιορτινό μπόνους μπας και τα βγάλετε πέρα με τα έξοδα των γιορτών.
Διόρθωσέ το: φτιάξε ένα πλάνο δραστηριοτήτων και προσπάθησε να γυρίζεις στο σπίτι πριν τις 8 το βράδυ. Ενημέρωσέ τον για τις κοινές δραστηριότητες που λογαριάζεις να έχετε και δώστου να καταλάβει με τον προγραμματισμό αυτό, πως εκείνος ήταν, ειναι και θα παραμείνει νούμερο 1 προτεραιότητα σου.

Ο καυγάς λόγω υπερκόπωσης:Και οι δύο είστε κουρασμένοι από τις υποχρεώσεις και τις δουλειές που προκύπτουν και ξεσπάτε ο ένας στον άλλο.
Διόρθωσέ το: κάθε φορά που αισθάνεσαι οργή και θυμό από την πολλή κούραση, αναρωτήσου: τώρα πραγματικά μου φταίει ο καλός μου ή απλά είμαι κουρασμένη; Προτού ξεσπάσεις λοιπόν επάνω του, πάρε 5 βαθιές ανάσες, μέτρα μέχρι το 8 και συνέχισε να ζεις στον πυρετό των γιορτών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου