Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

2012. ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ

Οι προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες του δίσεκτου... 2012!

Το 2012 που πλησιάζει, πέρα από τις γνωστές προφητείες και καταστροφολογίες που το συνοδεύουν, έχει ακόμη ένα... κουσούρι: είναι δίσεκτο!

Το pyles.tv, ετοίμασε ένα αφιέρωμα στις δεισιδαιμονίες και τις προλήψεις που συνοδεύουν τις δίσεκτες χρονιές!

Γιατί υπάρχουν δίσεκτα έτη
Με τον χαρακτηρισμό "δίσεκτο", εννοούμε το έτος που έχει 366 μέρες, αφού κάθε 4 χρόνια ο μήνας Φεβρουάριος διαθέτει 29 αντί των 28 ημερών. Ο λόγος καθιέρωσης του δίσεκτου χρόνου, ήταν καθαρά πρακτικός και αφορούσε την διόρθωση σφαλμάτων που προκαλούνται από τον μη ακριβή υπολογισμό της διάρκειας της ημέρας, πλήρους περιστροφής της Γης, στην μέτρηση του ηλιακού έτους.

Γιατί τα δίσεκτα έτη θεωρούνται... γκαντέμικα!
Τα δίσεκτα έτη, συνοδεύονται από πολλές προλήψεις και δεισιδαιμονίες, οι οποίες μάλλον έχουν τις ρίζες τους στην παράδοση των Ρωμαίων που θεωρούσαν τον Φεβρουάριο ως "τον μήνα των νεκρών". Ήταν η εποχή του χρόνου που οι ψυχές άφηναν για λίγο τον άλλο κόσμο και ανέβαιναν στους ζωντανούς. Το γεγονός πως στο δίσκετο έτος, ο Φεβρουάριος έχει ακόμη ένα 24ωρο, οδήγησε πιθανότατα στην άποψη ότι ολόκληρη η χρονιά είναι... δυσοίωνη!

Ισως από τους Ρωμαίους να πέρασε η πρόληψη αυτή και στους Έλληνες, αν και κατά μία άλλη άποψη, η σύνδεση του δίσεκτου με την κακοτυχία οφείλεται σε... αγραμματοσύνη! Άνθρωποι χωρίς γνώσεις, που ασχολούνταν κυρίως με αγροτικές εργασίες μπέρδευαν το πρόθεμα "δις" με το "δυσ", που συνοδεύει αρνητικές έννοιες, και ερμήνευαν την "δίσεκτη χρονιά" ως "δύσκολη χρονιά"!

Τι υποτίθεται ότι συμβαίνει στα δίσεκτα χρόνια!
Σύμφωνα με τους προληπτικούς, όταν η χρονιά είναι δίσεκτη συμβαίνουν μία σειρά από άσχημα γεγονότα, που αφορούν τον καθέναν ατομικά αλλά επεκτείνονται και σε συλλογικό επίπεδο και μπορεί να ξεκινήσουν από μεγάλες φυσικές καταστροφές και να φτάσουν μέχρι σε πόλεμο!

" Το 1940, χρονιά του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν δίσεκτο", λένε οι οπαδοί της άποψης αυτής. "Ναι, αλλά το 1914, χρονιά του Α Παγκοσμίου, δεν ήταν", απαντούν εκείνοι που θεωρούν ανοησίες τα περί "γρουσούζικου" δίσεκτου, σχολιάζοντας πως όταν κάποιος πιστεύει σε δεισιδαιμονίες βρίσκει πάντα τρόπο να τις... επιβεβαιώσει!
Τι ΔΕΝ κάνουν οι προληπτικοί κατά τη διάρκεια του δίσεκτου έτους!
Σε ατομικό επίπεδο, υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που οι προληπτικοί αποφεύγουν να κάνουν κατά τη διάρκεια των δίσεκτων ετών. Συγκεντρώσαμε τις πιο γνωστές από αυτές. Όταν είναι δίσκετη χρονιά:
- δεν παντρευόμαστε
- δεν ξεκινάμε να χτίσουμε σπίτι
- δεν αγοράζουμε σπίτι
- δεν αγοράζουμε αυτοκίνητο
- δεν φυτεύουμε νέες καλιέργειες
- δεν κλείνουμε σημαντικές συμφωνίες
- δεν ξεκινάμε νέες σχέσεις
Ενημερωτικά αναφέρω ότι η υπογράφουσα παντρεύτηκε το... δίσεκτο έτος 2000, χρονιά κατά την οποία αγόρασε και το σπίτι της και έφερε στον κόσμο τα δίδυμα αγοράκια της! Μέχρι σήμερα, 11 χρόνια μετά, όλα βρίσκονται στην θέση τους! Τυχαίο;;

"Οι προλήψεις αντικατοπτρίζουν τις αδυναμίες μας"!


Οι διάφορες ιστορίες μεταφυσικού περιεχομένου μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και τηρούνται με ευλάβεια. Σημασία δεν έχει το μορφωτικό επίπεδο, καθώς όλοι, ουδενός εξαιρουμένου, ακούγοντας μια δυσάρεστη είδηση, χτυπάμε ξύλο ή αποφεύγουμε να περνάμε κάτω από σκάλα.

Στην εποχή της τεχνολογίας διατηρούν το δικό τους άγραφο νόμο και αλίμονο σε εκείνον που παραστρατεί. Μια σειρά από ατυχήματα, που μερικοί θεωρούν συμπτώσεις, δίνουν τη σκυτάλη σε αυτό που ορίζουμε γκαντεμιά ή κακή τύχη.


Ένα σημάδι προμηνύει τι μέλλει γενέσθαι με μεταφυσικό τρόπο και πολλές φορές δεν έχει άμεση σχέση με το γεγονός που ακολουθεί. Ωστόσο μυστηριώδεις δυνάμεις συνωμοτούν και η πρόβλεψη γίνεται πραγματικότητα...

Οι περισσότερες πηγάζουν από μύθους, θρύλους ετών που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και τις αποδεχόμαστε χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες επί του θέματος. Αν και η επιστήμη σήμερα έχει χαράξει ένα λαμπρό δρόμο, οι δεισιδαιμονίες αποτελούν την "μαύρη τρύπα" του πολιτισμού.

Ο Dr Stuart Vyse, καθηγητής ψυχολογίας στο Connecticut College και συγγραφέας του "Πιστεύοντας στη Μαγεία: Η ψυχολογία των Προλήψεων" ( Believing in Magic: The Psychology of Superstition), έχει προσπαθήσει να εξηγήσει αυτή την ανεξήγητη συνήθεια.
"Οι προλήψεις αποτελούν τη φυσική κατάληξη διαφόρων ψυχολογικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της διαίσθησης και των συμπτώσεων, για να ελέγχουμε όσο μπορούμε την καθημερινότητα μας. Δηλαδή αποτελούν το μέσο της απάλειψης της ανασφάλειας και της ανυπομονησίας μας.

Όταν αναμένουμε κάτι, μια συνάντηση ή ένα κοινωνικό γεγονός δίνουμε βαρύτητα σε διάφορα σημάδια, ακόμα και αν έχουμε προετοιμαστεί αρκετά. Ας πούμε ένα ρούχο το θεωρούμε τυχερό και το φοράμε, ή τοποθετούμε ένα γούρι. Προσπαθούμε με έναν ανεξήγητο τρόπο να εξασφαλίσουμε την καλή τύχη και να μειώσουμε το άγχος μας με φυσικό τρόπο.

Θα πρέπει όμως να βρούμε ένα άλλο τρόπο να προσεγγίζουμε τα γεγονότα. Να παρατηρούμε με τη λογική ό,τι μας προβληματίζει και να οργανώνουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά το πρόγραμμα μας. Δεν χρειάζεται να γίνονται εμμονές. Εξάλλου η τύχη είναι με το μέρος των ικανών και όχι των προληπτικών.

Μειώνοντας το στρες, "χτίζουμε" γερά θεμέλια στον εγκέφαλο και δεν υπάρχει κανένα κενό για να ξετρυπώσουν οι προλήψεις και να μας κυριεύσουν. Τέλος αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι μεγαλώνοντας, οι περίεργες αυτές πεποιθήσεις σταματούν να μας απασχολούν. Επομένως δεν υπάρχει λόγος σοβαρός που πρέπει να χάνουμε τον ύπνο μας επειδή είδαμε μαύρη γάτα, ή αφήσαμε τα παπούτσια μας ανάποδα", συμπληρώνει.
Οι προλήψεις πρωταγωνιστούν στη ζωή μας. Εξελίσσονται παράλληλα με τις κοινωνίες και προσαρμόζονται σύμφωνα με τα όσα επιδεικνύουν οι πολιτιστικές επιταγές. Η προσωπική κρίση, η παιδεία και τα πιστεύω, ενδυναμώνουν ή αποδυναμώνουν την ισχύ τους. Μας υποδεικνύουν με ποιο τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε την γκαντεμιά. Ο καθένας μας έχει τουλάχιστον μια πρόληψη κατά νου που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Αν πάλι δεν πιστεύετε σε αυτά τότε για εσάς μια μαύρη γάτα είναι απλώς μια γάτα! Ή μήπως δεν είναι;

πηγή:pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου