Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Δημοσκοπήστε γιατί χανόμαστε!

thumb
Γράφει η Κουκίδα

Άντε πάλι. Πήγε ο πρωθυπουργός έξω, εισέπραξε νέες αρνήσεις από Γερμανία και Φινλανδία και ήρθε πίσω με πυρετό. Η κυβέρνηση εμβαθύνει την χαοτική της συνείδηση, τη στιγμή που η οικονομική της πολιτική απέτυχε και με τη βούλα. Τι γίνεται σε αυτές τις κομβικές ημέρες; Μα βγαίνουν δημοσκοπήσεις φυσικά. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα είδαμε 2-3 που λίγο πολύ έλεγαν τα ίδια:  ο (mind the) GAP χάνει έδαφος αλλά παραμένει ο καταλληλότερος, ο «κανένας» υπερισχύει (αλλά εξαφανίζεται ως δια μαγείας κάθε φορά που η ψήφος πέφτει στην κάλπη), η αριστερά διαλύεται, η δεξιά δεν έχει momentum και πολλά άλλα. Κάποιοι (κακεντρεχείς άνθρωποι) όμως, όταν βλέπουν τέτοιες δημοσκοπήσεις, τις διαβάζουν διαφορετικά. Βγάζουν τις πολλές ερωτήσεις και βάζουν τις καίριες δίπλα -δίπλα . Και ως δια μαγείας το μήνυμα που περνά υποσυνείδητα προς τους αναγνώστες είναι το ίδιο : ότι ο πρωθυπουργός ακόμα και να πάει σε εκλογές μάλλον θα ξαναβγεί, συνεπώς καθίστε στα αυγά σας. Ότι ο Σαμαράς είναι λίγος και πρέπει να συνταχθεί με τον Καρατζαφέρη για να πάρει εξουσία (κάτι που βέβαια θα του κατέστρεφε όποια ελπίδα ανάληψης εξουσίας με τη μέθοδο του ώριμου φρούτου). Ότι η αντιπολίτευση δεν έχει ρεαλιστική οικονομική πολιτική (λένε οι πολίτες και ουχί οι δημοσκόποι) .  Ότι η κυβέρνηση χρειάζεται νέο σχήμα συνεννόησης ( αυτό δηλαδή που θέλει να σπρώξει ο πρωθυπουργός ως μια μεσοβέζικη λύση μεταξύ εκλογών και ανασχηματισμού). Ότι χρειάζεται μερική αλλαγή στην οικονομική πολιτική (έμφαση στο μερική) και αναδιαπραγμάτευση κάποιων όρων του μνημονίου (αυτά που διαπραγματεύεται η Ιρλανδία δηλαδή και θέλουμε να πάρουμε και εμείς από σπόντα).
Οι δημοσκοπήσεις αυτές, ενώ με την πρώτη ανάγνωση δείχνουν τη διάβρωση της κυβέρνησης και την αποδοκιμασία του κόσμου , με την δεύτερη ανάγνωση, φαίνεται ότι της κάνουν σκόντο. Αναδεικνύουν το πώς πρέπει να προχωρήσει ο πρωθυπουργός για να διατηρήσει τη καρέκλα του : Να «θυμώσει» με την κακιά τρόικα και να δείξει ότι (επικοινωνιακά τουλάχιστον) τους υψώνει τον τόνο της φωνής και να τους «αρπάξει» κάτι. Τι μπορεί να τους αρπάξει;  Ένα πιο χαμηλό επιτόκιο, ή μια επιμήκυνση. Δύο θέματα που μάλλον αργά η γρήγορα και χάρη στις προσπάθειες των Ιρλανδών, θα τα πάρουμε. Και τότε θα δείτε πως θα πέσουν οι μάσκες των δημοσκοπήσεων και θα φουσκώσει το κοινό αίσθημα χαράς και αισιοδοξίας  που θα σπεύσει να προσδώσει στον αρχηγό της χώρας εκλογικούς πόντους. Για δύο θέματα που δεν θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στους φορολογουμένους. Είναι δύο θέματα που ο στενός πυρήνας του πρωθυπουργού πιστεύει ότι είναι ικανά να του εξασφαλίσουν αυτονομία για άλλα τέσσερα χρόνια. Όταν σιγουρευτούν αυτά τα δύο (κι αν είχαμε τουλάχιστον δική μας διαπραγματευτική στρατηγική, ανάθεμα), είτε τον Μάρτιο είτε τον Ιούνιο είτε τον Οκτώβριο, τότε αναμένονται πρόωρες εκλογές. Και όχι γιατί η οικονομία πάει κατά διαόλου. Το σύστημα δεν μασάει από φτώχια και εξαθλίωση. Και ας χορεύει το μισό ΠΑΣΟΚ στα τηλεπαράθυρα κάθε βράδυ δίνοντας ο καθένας και από μία ερμηνεία. Αυτό δείχνει ότι το σύστημα δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Ούτε ενημερώνει κανέναν.
Γιατί την ίδια στιγμή, ο υπουργός οικονομικών,  ο οποίος υποτίθεται έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες της αποτυχίας του (όπως πολλάκις δήλωσε ο ίδιος), συνεχίζει απρόσκοπτα το ίδιο έργο : νέα μέτρα, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καταργήσεις επιδομάτων,  πωλήσεις παντός κρατικού είδους και διάλυση της εμπορικής αγοράς. Και παρόλα αυτά, το έλλειμμα και το χρέος αυξάνονται αντί να μειώνονται.
Πριν καν πατήσει το πόδι του πίσω στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια έπιασαν δουλειά και άρχισαν να διαρρέουν τα νέα μέτρα του έρχονται. Που και πάλι θα είναι οριζόντια και θα επιβαρύνουν τα μεσαία στρώματα. Σε πλήρη αντίθεση με αυτά που δήλωσε η κεφαλή της χώρας. Σε ένα φαύλο κύκλο που έχει ανοίξει και πλέον θα διευρύνεται μήνα με τον μήνα και για όσο αυτή η κυβέρνηση προχωρά με αυτόματο πιλότο και με την λογική «ε, δεν γίνεται κάτι θα κάνουν στην ΕΕ και θα μας ξελασπώσουν. Θα αφήσουν να διαλυθεί η ευρωζώνη;» ..

ΥΓ : Ακόμα δεν έχουμε λάβει ως χώρα την τέταρτη δόση του δανείου και άρχισαν τα παπαγαλάκια του υπουργείου οικονομικών να διαρρέουν ότι κινδυνεύει η πέμπτη δόση, αν δεν υιοθετηθούν τα νέα μέτρα 8 δισεκατομμυρίων ευρών για ΦΕΤΟΣ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τα παίζει όλα για όλα προκειμένου να καταπνίξει τις ανταρσίες εντός και εκτός υπουργικού συμβουλίου.  Για πόσο όμως;

ΥΓ1 : Το σύστημα  γνωρίζει ότι οι Έλληνες δεν υποκύπτουν ούτε στον «ρου της ιστορίας». Όπως δηλαδή έγινε στην Ιρλανδία, σε μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων : Κυβέρνηση στήριξε τράπεζες και υπέγραψε μνημόνιο, λαός αντέδρασε και σούταρε κυβέρνηση.
Εμείς όμως είμαστε μάγκες και δεν καταλαβαίνουμε από φυσιολογικές αντιδράσεις. Φέρτε μας πίσω Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη και τους λοιπούς αργόσχολους μπανάλ μικρομεσαίους (και καλά) ρήτορες,  να τους ξηγήσουμε δυο κουβέντες.

πηγή:ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου