Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Πειραματικό αυτοκίνητο που κινείται με την δύναμη της σκέψης.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.
Αν δείτε κάποιον να οδηγεί χωρίς να κρατάει το τιμόνι μην θορυβηθείτε - τουλάχιστον αν βρίσκεται μέσα στο πρωτοποριακό αυτοκίνητο που αναπτύσσουν γερμανοί επιστήμονες ώστε να οδηγείται μόνο με τη... δύναμη της σκέψης. Ο οδηγός τοποθετεί στο κεφάλι του ένα ειδικό δίκτυο ηλεκτροδίων το οποίο διαθέτει αισθητήρες που συνδέονται με τα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου μέσω ασύρματης τεχνολογίας. Επειτα το μόνο που έχει να κάνει είναι να σκεφτεί «δεξιά», «αριστερά», «πιο γρήγορα» ή «πιο αργά» και το αυτοκίνητο θα ανταποκρίνεται ανάλογα.
Το φουτουριστικό αυτοκίνητο αναπτύσσεται από την ομάδα AutoNOMOS, η οποία ανήκει στην Artificial Intelligence Group του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Προς το παρόν υπάρχει μόνο ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο και οι ερευνητές πραγματοποιούν δοκιμές προκειμένου να διαπιστώσουν αν η τεχνολογία, που ονομάζεται BrainDriver, μπορεί να έχει εφαρμογή στην καθημερινή οδήγηση.
Το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα καμερών, ραντάρ και αισθητήρων λέιζερ, που του επιτρέπουν να έχει μία τρισδιάστατη εικόνα του περιβάλλοντός του. Ο οδηγός φοράει το ειδικό καπέλο, που διαθέτει 16 αισθητήρες οι οποίοι εντοπίζουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπει ο εγκέφαλος. Αυτά μεταφράζονται από έναν υπολογιστή που έχει προγραμματιστεί να καταλαβαίνει τις συγκεκριμένες εντολές που δίνονται στο αυτοκίνητο.
Μέχρι σήμερα στα τεστ οι οδηγοί κατάφεραν να στρίψουν το αυτοκίνητο ή να το κάνουν να επιταχύνει και να επιβραδύνει.
«Η τεχνολογία BrainDriver αποτελεί φυσικά μία επίδειξη και δεν μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί στους δρόμους, ωστόσο αυτή η διασύνδεση ανθρώπου - μηχανών έχει προοπτικές αναφορικά με την αυτόνομη οδήγηση» είπαν οι επιστήμονες και προειδοποίησαν ότι το σύστημα δεν είναι ακόμη ασφαλές για χρήση. «Για λόγους ασφαλείας πραγματοποιήσαμε τις δοκιμές σε έναν ανοιχτό χώρο σε ένα αεροδρόμιο», κατέληξαν.


 πηγή :tovima online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου