Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Μήπως να το κόψεις τελικά το κάπνισμα; Δες τι μπορείς να κάνεις

Φωτό: © Fotolia
Το γνωρίζεις καλά πως είναι πολύ κακή συνήθεια... Γνωρίζεις επίσης πως σου κοστίζει ακριβά και στην υγεία σου και στην τσέπη σου. Μήπως να πάρεις την μεγάλη απόφαση;
 
Βγήκες τις προάλλες μια βόλτα στην παραλία και στις δύο “απλωτές” ένιωσες τον αέρα να κόβεται. Περπατάς μέχρι το σούπερ μάρκετ και στο γυρισμό με τις σακούλες τα βρίσκεις σκούρα. Στα σκαλιά... να μην το συζητήσουμε.

Το δέρμα σου είναι θαμπό, κάποιες ρυτίδες κάνουν την εμφάνισή τους στα χείλη κάθε φορά που εισπνέεις καπνό, τα δόντια χάνουν τη λευκότητά τους και τα ρούχα σου μυρίζουν. Και τα μαλλιά σου. Και το σπίτι σου!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και η αύξηση στην τιμή. Κάθε μέρα δίνεις 3,80€ (115 ευρώ το μήνα) για να αγοράσεις πρόωρη γήρανση, ελεύθερες ρίζες, αφυδάτωση, κυτταρίτιδα... και πολύ χειρότερα! Μήπως να το σκεφτείς πιο σοβαρά το θέμα και να σταματήσεις να το αναβάλλεις;

Μια κουβέντα είνα θα μου πεις. Από τη θεωρία στην πράξη μεσολαβεί ένα χάος, με τεράστια προσπάθεια που συνήθως σε νικάει. Μην ανησυχείς όμως. Το TLIFE έψαξε και σου προτείνει τρόπους να βοηθηθείς στην προσπάθειά σου να κόψεις το τσιγάρο. Εσύ το μόνο που χρειάζεται είναι να επιστρατεύσεις την θέληση και την επιμονή σου. Δεν θα χάσεις, πίστεψέ με...
Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος
Απευθυνθήκαμε στον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΙΑΣΩ General Σπύρο Τζανέ ο οποίος μας εξήγησε πως λειτουργούν τα διάφορα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος (ΙΔΚ). Θα βρεις αντίστοιχα Ιατρεία σε δημόσια αλλά και ιδιωτικά νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, για να λάβεις την απαραίτητη θεραπεία. Κάλεσε στο 1535 για βρεις το ΙΔΚ που βρίσκεται κοντά σου. Ενδεικτικά δες εδώ τη λίστα με τα νοσοκομεία και δημοτικά ιατρεία που διαθέτουν ΙΔΚ. Γενικά αν θες να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για να πάρεις απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο που θα καταφέρεις να κόψεις το κάπνισμα κάλεσε Δωρεάν το  800-801.80.80!
“Σε ένα πρώτο στάδιο η ομάδα του ΙΔΚ διερευνά τη θέληση του καπνιστή να κόψει το κάπνισμα, την ποσοτική και την ποιοτική εξάρτησή του από το τσιγάρο. Έτσι, με την κατάλληλη ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη θα πάρει από μόνος του την απόφαση να το κόψει” αναφέρει ο πνευμονολόγος Σπύρος Τζανές και συμπληρώνει... “Αν δεν μπορέσει με απλή ψυχολογική υποστήριξη, τότε η ομάδα του ΙΔΚ παρεμβαίνει φαρμακευτικά, με υποκατάστατα νικοτίνης ή ειδική φαρμακευτική αγωγή που θα δημιουργήσει αίσθημα απέχθειας στον χρήστη".

Η διαδικασία απαιτεί προσπάθεια που ξεπερνά ακόμη και τους 6 μήνες. Το πρώτο διάστημα θα πρέπει να επισκέπτεσαι 2-3 φορές το μήνα και στη συνέχεια ανά δύο μήνες. Το ποσοστό επιτυχίας είναι εξαιρετικά μεγάλο και ξεπερνά ακόμη και το 50%. Παρόλα αυτά ο πνευμονολόγος Σπύρος Τζανές προειδοποιεί: "Η επιτυχία είναι να μην επιστρέψει στη συνήθεια του καπνίσματος μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, μόλις το 20%-30% καταφέρνει να να απαλλαγεί τελείως από την συνήθεια του τσιγάρου!"
Εναλλακτικές θεραπείες
- Ηλεκτροβελονισμός. Η σύγχρονη εκδοχή του κινέζικου βελονισμού φαίνεται πως μπορεί να σε βοηθήσει σύμφωνα με τους ρεφλεξολόγους να κόψεις την κακή συνήθεια του καπνίσματος.
- Antismoking centers. Υπάρχουν διάφορα κέντρα που υπόσχονται να σε βοηθήσουν στην προσπάθειά σου αλλά δεν είναι αναγνωρισμένα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

Παρόλα αυτά ο πνευμονολόγος Σπύρος Τζανές τονίζει πως "οι παραϊατρικές αυτές μέθοδοι έχουν μη αναγνωρίσιμα αποτελέσματα και δεν προσφέρουν σαφή στατιστικά στοιχεία επιτυχίας".

Προϊόντα κατά του καπνίσματος

Κυκλοφορούν τσίχλες και ειδικά patch που μπορούν να σε βοηθήσουν να κόψεις το κάπνισμα. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζεις πως τα περισσότερα από αυτά τα σκευάσματα απαιτούν συνταγή γιατρού. Για το λόγο αυτό μια επίσκεψη σε ένα ΙΔΚ είναι επιβεβλημένη.
Το Internet σε βοηθά να κόψεις το κάπνισμα

Η Ε.Ε. έχει δημιουργήσει ένα ειδικό ιστοχώρο που θα σε βοηθήσει να κόψεις το κάπνισμα. Εκτός από τις διάφορες καμπάνιες, με διαφημιστικά σποτ και σειρές κινουμένων  σχεδίων, μπορείς, προσθέτοντας το e-mail σου να λαμβάνεις ενθαρρυντικά mail σε καθημερινή βάση, που θα σε υποστηρίζουν ψυχολογικά προς αυτή την κατεύθυνση.
πηγή:tlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου