Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

“Σύντροφοι, τι δωμάτια να σας κλείσω;

Μπεν Αλί (ανατραπείς Πρόεδρος της Τυνησίας), προς Ιπποκράτους: “Σύντροφοι, τι δωμάτια να σας κλείσω; Με θέα θάλασσα ή με θέα βουνό; Σας προτείνω Σουίτες με θέα πισίνα!”


 Γράφει ο Δευκαλίων

Τελειώνοντας την αναφορά μας στα οικονομικά αίτια που διαμόρφωσαν τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους της εξέγερσης της Τυνησίας, συνοψίζουμε τα κυριότερα συμπεράσματα:
1.                         Η Τυνησία ήταν μία χώρα πρότυπο, κατά την συλλογιστική του νεοφιλελευθερισμού, αφού τα κυριότερα -κατά τον χωροφύλακα του ΔΝΤ- δημοσιονομικά μεγέθη, όπως το Δημόσιο Έλλειμμα, το Χρέος και το ΑΕΠ, παρουσίαζαν τα μεν σαφέστατη πτωτική τάση, ενώ το δεύτερο μεγάλωνε κάθε χρόνο.
2.                         Παρ’ όλο που η Τυνησία, σύμφωνα με τα κριτήρια του ΔΝΤ, κατατάσσονταν στις ανεπτυγμένες οικονομίες, στη βάση του κοινωνικού εποικοδομήματος η ανεργία και κατά συνέπεια η φτώχεια και η εξαθλίωση, διέλυαν τον κοινωνικό ιστό και καθημερινά έθεταν τα θεμέλια μίας βίαιης κοινωνικής εξέγερσης.
3.                         Τα αίτια της ανεργίας και ευλόγως της αυξανόμενης φτώχιας και εξαθλίωσης, πρέπει να αποδοθούν στους μηχανισμούς του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου, το οποίο διανέμει τον παραγόμενο πλούτο ανισομερώς, προς όφελος των κυριάρχων οικονομικά και πολιτικά τάξεων.
4.                         Το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, για ακριβώς αυτούς τους λόγους (αυξανόμενη φτώχια και εξαθλίωση), είναι καταδικασμένο να ηττάται σε όλο και περισσότερα πεδία και όσο η διεθνής οικονομική κρίση θα εντείνεται.
Η σκέψη και ενόραση όλων των πατριωτικών δυνάμεων σε κάθε χώρα, πρέπει σήμερα -εκτός από την ενασχόληση με την καθημερινή πολιτική πάλη εναντίον των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού- να προβληματίζεται για το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της μετά –νεοφιλελεύθερης εποχής. ...
Για εμάς, η δόμηση μίας αξιόπιστης πολιτικής πρότασης για το οικονομικό-κοινωνικό μοντέλο της μετά-νεοφιλελεύθερης εποχής, είναι και το πιο σημαντικό πολιτικό διακύβευμα, το οποίο θα πείσει την καταρρέουσα πολιτικά οικονομικά και κοινωνικά μεσαία τάξη, ότι πρέπει να συστρατευθεί με τα λαϊκά στρώματα για να αλλάξει δραστικά το μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης.
Αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος π.χ. να ανατραπεί ο Γιώργος Παπανδρέου και να αντικατασταθεί από τον Φίλιππο Πετσάλνικο (ο ανατραπείς Πρόεδρος της Τυνησίας Μπεν Αλί αντικαταστάθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής που είχε όμως διοριστεί από τον Μπεν Αλί). Δηλαδή αγώνες και θυσίες να πάνε χαμένα.
Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Θα αποκαλύπτουμε καθημερινά τις αντιφάσεις, την υποκρισία και τα αδιέξοδα της πολιτικής σας. Θα προσπαθούμε, με τις μικρές μας δυνάμεις, να συνεισφέρουμε στον διάλογο για την νέα μετά-νεοφιλελεύθερη εποχή.
Μόνο με αυτή την λειτουργία όλων των πατριωτικών δυνάμεων, πολύ σύντομα θα πληροφορηθούμε ότι ο Μπεν Αλί (ανατραπείς Πρόεδρος της Τυνησίας), θα απευθυνθεί προς την Ιπποκράτους: «Σύντροφοι, τι δωμάτια θέλετε να σας κλείσω;
Με θέα θάλασσα ή με θέα βουνό; 
Σας προτείνω Σουίτες με θέα πισίνα!»
 
πηγή:στοχασμος-πολιτικη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου