Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Αντίδραση "ναρκωτικού" προκαλεί η αγαπημένη μας μουσική

Το να ακούει κανείς την αγαπημένη του μουσική προκαλεί στον οργανισμό την ίδια απόλαυση και σε κάποιες περιπτώσεις ηδονή, που προκαλούν το καλό φαγητό, τα ναρκωτικά και τα χρήματα.

   Σύμφωνα με  νέα καναδική έρευνα, υπό τους Βαλορί Σαλιμπούρ και Ρόμπερτ Ζατόρ του Νευρολογικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, πριν καν αρχίσει η μουσική, μόνο με την προσμονή της ακρόασης, ο εγκέφαλός μας αρχίζει να απελευθερώνει ντοπαμίνη, κάτι που όμως δε συμβαίνει, όταν ακούμε ουδέτερη ή αδιάφορη για τα γούστα μας μουσική.
     Στο πλαίσιο πειραμάτων με οκτώ εθελοντές ακροατές ηλικίας 19 έως 24 ετών, οι Καναδοί ΡΕΤ), παρακολουθώντας παράλληλα τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή, την θερμοκρασία και την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος των εθελοντών, την ώρα που εκείνοι άκουγαν την αγαπημένη τους μουσική. Eπιστήμονες κατέγραψαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις των εθελοντών με τομογράφο εκπομπής ποζιτρονίων.
    Σε επόμενο στάδιο, μελέτησαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις των εθελοντών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) και διαπίστωσαν ότι λίγο πριν την ακρόαση της αγαπημένης μουσικής (που ήταν χωρίς λόγια, για να μην επηρεάζονται οι ακροατές από λεκτικούς συνειρμούς), ενεργοποιείτο μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, ο κερκοφόρος πυρήνας, ενώ την ώρα της αποκορύφωσης της απόλαυσης της ακρόασης ενεργοποιείτο μια άλλη περιοχή, ο επικλινής πυρήνας. Και οι δύο περιοχές βρίσκονται στο λεγόμενο ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου.
 
    Η έρευνα διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, η μουσική αυξάνει κατά 6 έως 8% την απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενώ σε ένα άτομο η αύξηση έφτασε το 21%, πράγμα που σημαίνει ότι σε μερικούς ανθρώπους η μουσική είναι πηγή πραγματικά μεγάλης απόλαυσης.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ένα ναρκωτικό όπως η κοκαΐνη αυξάνει κατά 22% περίπου τη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, ενώ ένα καλό φαγητό μέχρι 6%.
    Οι επιστήμονες θεωρούν τη ντοπαμίνη μια χημική ουσία με αρχαία εξελικτική προέλευση στον εγκέφαλο, η οποία υπήρξε -και ακόμα είναι- ουσιώδης για την επιβίωση.
    Ο μηχανισμός της ντοπαμίνης οδηγεί στην πρόκληση ευχάριστων αισθημάτων για δραστηριότητες που κατ' εξοχήν στηρίζουν τη ζωή, όπως είναι το φαγητό, ενώ στην πορεία του χρόνου, το ίδιο αίσθημα έχει συνδεθεί με άλλα πράγματα, όπως το χρήμα και τα ναρκωτικά.
 πηγή : cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου