Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Η εξέγερση συνεχίζεται, το καθεστώς δεν παραδίδεται

Απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία δίνει το καθεστώς Μουμπάρακ. Κύμα λαϊκής οργής κατακλύζει τις αιγυπτιακές πόλεις. Οι διαδηλώσεις κλιμακώνονται. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 120 και οι τραυματίες τους 2000. Παγκόσμια κατακραυγή.
Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές, με τους οποίους ενώθηκαν κύματα άλλων, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο κέντρο του Καΐρου απαιτώντας από τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί και απορρίπτοντας το διορισμό από τον ίδιο ενός αντιπροέδρου.

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία, ο Χόσνι Μουμπάρακ, για πρώτη φορά στα 30 χρόνια εξουσίας του, χθες διόρισε αντιπρόεδρο της χώρας και νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο, αγνοώντας τις «μεταρρυθμιστικές» υποσχέσεις, την πρωτοφανή καταστολή στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ο αιγυπτιακός λαός ...
συνεχίζει να διαδηλώνει ζητώντας την παραίτηση του Μουμπάρακ.

Ο Μουμπάρακ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Διορίζοντας ως αντιπρόεδρό του τον Ομάρ Σουλεϊμάν (OmarSuleiman), αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, πολλοί εκτιμούν ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος επιδιώκει να είναι αυτός που θα ελέγξει την –εγκεκριμένη από το στρατό - διάδοχη κατάσταση.

Για τους Αιγύπτιους, επί πολλά χρόνια, η διαδοχή του 82χρονου πρώην στραγηγού, αποτελούσε ερωτηματικό. Μέχρι που την περασμένη εβδομάδα, ο Χόσνι Μουμπάρακ άφησε να εννοηθεί ότι ο διάδοχός τους δεν θα ήταν άλλος από τον γιό του, Γκαμάλ. Αυτή ήταν και η σπίθα που άναψε τη φωτιά της εξέγερσης.

Ωστόσο, οι Αιγύπτιοι δυσπιστούν εξίσου και στην ανάδειξη του Σουλεϊμάν, ως αντιπροέδρου, καθώς και του επίσης στρατιωτικού, Αχμέντ Σακίφ, στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

«Είναι ίδιος με τον Μουμπάρακ, δεν υπάρχει καμιά διαφορά» έλεγε ένας από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με το Reuters, απηχώντας το σύνολο των εξεγερμένων.

Και πράγματι, οι σκηνές στην πλατεία Ταχρίρ, αυτό έδειχναν. Χιλιάδες πολίτες, κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες φώναζαν: «Ο λαός απαιτεί ο πρόεδρος να δικαστεί».

Στην ίδια αυτή πλατεία, μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όταν ολοκληρώθηκε το τηλεοπτικό διάγγελμα – παρωδία του Μουμπάρακ, κατά χιλιάδες οι διαδηλωτές επανακατέλαβαν την περιοχή, αψηφώντας τα 20 άρματα μάχης που την φρουρούσαν.

Παρά το προεδρικό διάγγελμα, τον διορισμό του αντιπροέδρου και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, οι διαδηλώσεις δεν κοπάζουν. Η εντολή Μουμπάρακ για εμπλοκή του στρατού στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών, έχει προκαλέσει λουτρό αίματος.

Οι πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για περισσότερους από 74 και κατ’ άλλες πηγές, ενενήντα νεκρούς, στη διάρκεια των πέντε ημερών της εξέγερσης. Οι τραυματίες, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ξεπερνούν τους 2.000. Εκατοντάδες είναι οι συλλήψεις.

«Πρέπει να φύγει»

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ «πρέπει να φύγει», δήλωσε σήμερα ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, σε συνέντευξή του στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο France24. «Θα κατέβω σήμερα στο δρόμο για να συμβάλω στον ερχομό της αλλαγής (...) και για να δηλώσω στον Μουμπάρακ ότι πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος το 2005 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

«Ο Μουμπάρακ δεν έχει καταλάβει το μήνυμα του αιγυπτιακού λαού. Ο λόγος του ήταν εντελώς παραπλανητικός. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση μέχρι την πτώση του καθεστώτος», πρόσθεσε.

«Να γίνει ειρηνικά η μεταβίβαση»

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το μεγαλύτερο κίνημα αντιπολίτευσης της Αιγύπτου, ζήτησε σήμερα σε ανακοίνωσή της την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, την πέμπτη ημέρα των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η οργάνωση επανέλαβε την υποστήριξή της «σε μία ειρηνική εξέγερση» και ζήτησε το διορισμό «μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (το κυβερνών κόμμα) που θα διοργανώσει έντιμες εκλογές και (θα προχωρήσει σε) ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

Τουλάχιστον 102 νεκροί

Τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σαρώνουν την Αίγυπτο, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και πρώτων βοηθειών που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αλλά και οτν και απολογισμό του Ρόιτερς.

Δεν υπάρχει έως τώρα επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων και στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, δεδομένης της σύγχυσης στη χώρα.

Ταξιδιωτικές οδηγίες και γερμανική προειδοποίηση

Η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία το Βέλγιο και άλλες χώρες, να έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες. Η Γερμανία απείλησε να μειώσει τη βοήθεια στην Αίγυπτο εάν οι αρχές δεν άρουν τη καταστολή των διαδηλώσεων, ανακοινώθηκε σήμερα από το γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε. Η Αίγυπτος είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες της γερμανικής βοήθειας για αναπτυξιακούς σκοπούς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, με 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν χορηγηθεί στην Αίγυπτο από τη δεκαετία του 60 έως τώρα και πάνω από 200 εκατομμύρα ευρώ που χορηγήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο για τα επόμενα δύο χρόνια. «Η ειδοποίησή μας στην αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι σαφής: Εγκαταλείψτε όλες τις μορφές βίας και υποστηρίξτε το δίκαιο του διαδηλώνειν", δήλωσε ο Βεστερβέλε .
πηγή:ethnos , greki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου