Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Το ελληνικό Γκότζι κατακτά τον κόσμο



Το τόσο ευεργετικό για την υγεία μας φυτό Γκότζι Μπέρι από την Κίνα έχει βρει γόνιμο έδαφος για καλλιέργεια στην Ελλάδα και ήδη οι εγχώριοι καταναλωτές ετοιμάζονται για σημαντικές εξαγωγές.

                       
Το ελληνικό Γκότζι κατακτά τον κόσμο
Είναι της μόδας και είναι ευεργετικό για την υγεία. Ένα άγνωστο μέχρι πρότινος φυτό, το Γκότζι Μπέρι από τη μακρινή Νίγκτζια της βορειοδυτικής Κίνας, έχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση και αναμειγνύεται με άλλους ξηρούς καρπούς, μπαίνει ως συμπλήρωμα σε σοκολάτες, χυμούς έως και σε καλλυντικά!
Ο λόγος;
Εκτός από τη γεύση του είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει για την υγεία. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και η διατροφική του αξία είναι τεράστιες. Η ημερήσια κατανάλωση 10-30 γραμμαρίων, σε οποιαδήποτε μορφή, δίνει ενέργεια, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασική δράση, μειώνει την ολική χοληστερόλη στο αίμα, βοηθά στο μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών, στη σύνθεση ενζύμων και ορμονών, στην επούλωση πληγών, στην καλή όραση, στην ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών.
Τι άλλο; Λοιπόν, έχει κι άλλο! Το Γκότζι Μπέρι καλλιεργείται ήδη στην Ελλάδα και μάλιστα η ποιότητά του είναι πολύ υψηλή. Οι Έλληνες καλλιεργητές μάλιστα ελπίζουν πως πολύ σύντομα το "ελληνικό Γκότζι" θα κατακτήσει τον κόσμο, όπως άλλωστε κάνει και ο κρόκος Κοζάνης. Ο παραλληλισμός δεν είναι τυχαίος αφού η πατρίδα του ελληνικού Γκότζι είναι η ίδια περιοχή!
Ένας συνεργατικός σχηματισμός με έδρα την Κοζάνη προβάλλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της Ελλάδας, που δίνουν συγκριτικό ποιοτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή της μαγικής αυτής τροφής σε σχέση με την καλλιέργειά της σε άλλες μεσογειακές χώρες. Ο συενργατικός σχηματισμός (που έχει πάρει το εύλογο όνομα «Ελληνικό Γκότζι») δεν καλλιεργεί μόνο στην Κοζάνη. 10, μέχρι στιγμής, καλλιεργητές και μεταποιητές του θαυματουργού φρούτου Γκότζι Μπέρι, αλλά και ΑΕΙ, ΤΕΙ και ινστιτούτα συνεργάζονται για την καλλιέργειά του. Στόχος είναι να ενταχθούν στον σχηματισμό κι άλλοι καλλιεργητές, ώστε το φρούτο να παράγεται σε επαρκείς ποσότητες ώστε να αρχίσουν οι εξαγωγές.
Αυτήν την στιγμή το φρούτο καλλιεργείται στις εξής περιοχές της Ελλάδας: Κεντρική Μακεδονία, Κόρινθος, Βέροια, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, 'Αρτα. Ήδη παράγονται περίπου 5 τόνοι βιολογικών προϊόντων με ελληνικό Γκότζι κάθε μήνα: μπισκότα, σοκολάτες, μαρμελάδες και καλλυντικά. Ο συνεργατικός σχηματισμός, μάλιστα, βρίσκεται και σε συζητήσεις και με μεγάλη εταιρεία παραγωγής χυμών. 
Ο στόχος των εξαγωγών θα είναι οι αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γερμανίας, των αραβικών χωρών και των ΗΠΑ. Αλλά για να καταφέρει η Ελλάδα να ικανοποιήσει την ζήτηση από τις χώρες αυτές θα χρειαστεί μια παραγωγή τουλάχιστον 1000 τόνων νωπού Γκότζι τα επόμενα δύο χρόνια. Το ελληνικό Γκότζι παρουσιάζει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με την καλλιέργεια άλλων χωρών, καθώς ο ήλιος και το μικροκλίμα της Ελλάδας αποδίδουν φρούτα με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά και με πολύ πιο πρώιμη καρποφορία. Παράλληλα, τα προϊόντα που παράγονται είναι βιολογικά, χωρίς ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, χωρίς λευκό αλεύρι, αλλά με ζέα και φαγόπυρο.
Πώς όμως καλλιεργείται το φυτό αυτό; Συνολικά απαιτούνται 200-220 φυτά ανά στρέμμα. Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά από τον Μάιο, η ελάχιστη απόδοση είναι 7 κιλά/δένδρο, ενώ η συλλογή των καρπών γίνεται με τα χέρια. Το κόστος φύτευσης της καλλιέργειας ανέρχεται σε 1.100 ευρώ το στρέμμα, η στήριξη των φυτών 400 ευρώ και η άρδευση 150 ευρώ. Όσον αφορά τις τιμές του προϊόντος, ο νωπός καρπός Γκότζι Μπέρι πωλείται 4 με 6 ευρώ τα 100 γρ, ο αποξηραμένος συμβατικός καρπός 16 με 40 ευρώ το κιλό και ο χυμός (συμβατικός) γύρω στα 8 με 9 ευρώ η φιάλη των 330 γρ., καθιστώντας την καλλιέργειά του ιδιαίτερα αποδοτική!


Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/250953/to-elliniko-gkotzi-katakta-ton-kosmo#ixzz2BvKJXwOX

Γιατί να μην ανεβάζετε υλικό από τις προσωπικές σας στιγμές στο Διαδίκτυο


Σύμφωνα με έρευνα που έκανε σε 47 μόλις ώρες το Internet Watch Foundation, το 88% των φωτογραφιών και βίντεο που δημιούργησαν και ανέβασαν στο Διαδίκτυο οι ίδιοι οι νέοι, αντιγράφηκε και βρέθηκε σε 68 άλλους δικτυακούς τόπους, στους οποίους οι δημιουργοί τους δεν είχαν κανέναν έλεγχο. Μάλιστα, οι δικτυακοί τόποι στους οποίους κατέληξαν περιείχαν μεγάλη ποσότητα σεξουαλικού περιεχομένου, συμπεραίνει η έρευνα.

Η Susie Hargreaves, η πρόεδρος του Ιδρύματος, αναφέρει: «Η έρευνα επιβεβαιώνει μια ανησυχητική ένδειξη ως προς τον αριθμό των διαδικτυακών εικόνων και βίντεο, όπου απεικονίζονται νέοι να εκτελούν σεξουαλικές πράξεις και να ποζάρουν. Υπογραμμίζει επίσης το πρόβλημα που υπάρχει στον έλεγχο αυτών των εικόνων: μόλις μια εικόνα αντιγραφεί σε έναν παρασιτικό ιστοχώρο, η απλή αφαίρεσή της από τον διαδικτυακό λογαριασμό δεν θα είναι πλέον επαρκείς. Οι νέοι πρέπει να αντιληφθούν ότι μόλις η εικόνα ή το βίντεο εμφανιστεί στο Διαδίκτυο, δεν μπορέσουν ποτέ να το αφαιρέσουν πλήρως». 

Κύριες πληροφορίες και βασικά ευρήματα της έρευνας:

1.    Ο χρόνος διεξαγωγής της έρευνας ήταν 47 ώρες εργασίες σε τέσσερις εβδομάδες.
2.    Συνολικά  12.224 εικόνες και βίντεο αναλύθηκαν και καταγράφηκαν.
3.    Το περιεχόμενο βρέθηκε σε 68 διακριτούς δικτυακούς τόπους.
4.    Βρέθηκαν 7.147 εικόνες.
5.    Βρέθηκαν 5.077 βίντεο.
6.    Βρέθηκαν 5.001, τα οποία περιείχαν και εικόνα και βίντεο.
7.    Από τις/τα 12.224 εικόνες/βίντεο, 10.776 βρέθηκαν σε παρασιτικούς ιστοχώρους. 
8.    Οπότε, το 88% του περιεχομένου είναι παρθεί από τον αρχικό δικτυακό τόπο στον οποίο αναρτήθηκαν. 
9.    Σε μόνο 14 περιπτώσεις, οι αναλυτές δεν μπόρεσαν να καθορίσουν κατά πόσο ο δικτυακός τόπος δεν ήταν «παρασιτικός».

Δείτε ένα βίντεο που απευθύνεται σε παιδιά 14-18 ετών σχετικά με τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο Διαδίκτυο (sexting και cyberbullying).
 

Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine, που ιδρύθηκε το 2003, δέχεται  καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου. Συνεχίζει τη δράση της με την υποστήριξη  του προγράμματος “Safer Internet” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. H SafeLine είναι ο επίσημος ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου INHOPE (www.inhope.org) μέσω του οποίου συνεργάζεται με το Internet Watch Foundation. 

Διαβάστε ακόμα στο tech.in.gr 

  • Δεν θέλω το όνομα ή την εικόνα του παιδιού μου σε διαφημίσεις στο Facebook
    Δείτε τι πρέπει να δείξετε στο παιδί σας για να μην εμφανίζεται με ονοματεπώνυμο και φωτογραφία σε κοινωνικές διαφημίσεις στο Facebook, ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει μόνο για τους φίλους του. Εάν με την καθοδήγησή σας κάνει την ρύθμιση, όχι μόνο δεν θα διαφημίζει τίποτα στους φίλους του, αλλά θα μάθει να παρέχει επιλεκτικά προσωπικά δεδομένα στο Ίντερνετ.
Διαβάστε επίσης και από το in.gr Υγεία:

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Aπίθανες φωτογραφίες


aleka papariga, kapote blepotan...
Inline image 1

angela merkel 1992 (kai tote ta xalia ths eixe )
fimes lene pos meta apo afti tin fotografia o fotografos autoktonise.

Inline image 2

Elli Stai (prasino savatikuriako)
Inline image 3

Karamanlides & Samaras 
Inline image 4

Karamanlis & Samaras 
Inline image 5

Karamanlis (ti skeftetai arage? Tote den eixe playstation...)
Inline image 6

Karatzaferis neos & protoporos proagogos tis epoxis tou
Inline image 7


marika "drakoumel" mitsotaki (idio ktenisma 50 xronia!!!) 
Inline image 8

michaloliakos
Inline image
 9

pagalos (prin ta fa )
Inline image 10

samaras - harry poter
Inline image 11

sarkozy  (kai autos sosialistis itan sta niata tou)
Inline image 12

venizelos (moutro apo ta niata tou)
Inline image 14

Obama neos (poulouse kai aftos tsandes stin ermou???)
Inline image 15

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Μαϊντανός: Δεν είναι τυχαίο που πάει με όλα!




Η έκφραση «είναι μαϊντανός», χρησιμοποιείται συχνά όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον που είναι πανταχού παρών! Το μυρωδικό μαϊντανός δεν επιλέχθηκε τυχαία στο συγκεκριμένο σχήμα λόγου, αφού ταιριάζει γευστικά σχεδόν με όλα τα φαγητά, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος και βιοχημικός, Ματίνα Πουλλή – Βυρίνη. 

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω κάποια από τα χαρακτηριστικά του. O μαϊντανός είναι διετές, ιθαγενές φυτό. Καλλιεργείται στις εύκρατες περιοχές για τα φύλλα του που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και σε διάφορες σαλάτες. Η βλάστηση του είναι σχετικά εύκολη και μπορεί να φυτρώσει ακόμα και σε γλάστρες ώστε κάθε νοικοκυρά να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτόν.

Οι αρχαίοι Έλληνες τον χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό βότανο αλλά και ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις, ενώ οι Ρωμαίοι μονομάχοι των συμπεριλάμβαναν πάντα στους χυμούς τους ως δυναμωτικό.

Θρεπτική αξία

Θρεπτικά ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α , Β και C. Θα βρούμε τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης C στο μαϊντανό απ' ότι στο πορτοκάλι. Περιέχει επίσης περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό. Η αυξημένη περιεκτικότητα σου σε βιταμίνη C ενισχύει επιπλέον την απορρόφηση σιδήρου από άλλες πηγές. Άτομα με αναιμία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα με την προσθήκη άφθονου μαϊντανού σε φαγητά και σαλάτες.

Ο μαϊντανός παρουσιάζει διουρητική δράση χάρη στο κάλιο που περιέχει με όφελος στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη ενώ μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των πρησμένων άκρων λόγω κατακράτησης υγρών και στην καταπολέμηση της υπέρτασης. Ανασκόπηση βιβλιογραφίας που δημοσιεύθηκε στο «World Journal of Urology» επιβεβαιώνει τα οφέλη του μαϊντανού στη λειτουργία του ουροποιητικού.

Ο μαϊντανός βοηθάει στην πέψη χάρη στο αιθέριο έλαιο myristicin το οποίο περιέχει. Ένα άλλο έλαιο που ονομάζεται apiole ευθύνεται για την αυξημένη κινητικότητα της μήτρας και προσδίδει στο μαϊντανό εμμηναγωγό δράση. Γι αυτό το λόγο ή κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δε συνίσταται.

Μαγειρική - Συντήρηση


Στη μαγειρική ο μαϊντανός χρησιμοποιείται ευρέως, λόγω της γεύσης του αλλά και του χρώματος του. Ενισχύει τη γεύση άλλων τροφίμων και βοτάνων. Το καλύτερο άρωμα επιτυγχάνεται αν προστεθεί λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος. Οι σύγχρονοι σεφ τον χρησιμοποιούν σε πολλά πιάτα τους ωμό για να δώσουν άρωμα και χρώμα. Κάποια ποικιλία μαϊντανού σχηματίζει μια μεγάλη ρίζα όμοια με του σέλινου και τρώγεται βραστή σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Όπως όλα τα μυρωδικά, καλό είναι να καταναλώνονται φρέσκα και να μη μαγειρεύονται πολύ ώστε να διατηρούν τις ιδιότητες τους. Για να διατηρήσουμε όσο περισσότερο γίνεται το φρέσκο μαϊντανό, μπορούμε να τον τυλίξουμε στεγνό μέσα σε χαρτί κουζίνας ή να τον βάλουμε σε ένα ποτηράκι νερό μέσα στο ψυγείο. Στο εμπόριο θα βρούμε εύκολα και αποξηραμένο μαϊντανό για να τον χρησιμοποιήσουμε σε αφεψήματα ή στο φαγητό όταν δεν υπάρχει φρέσκος. Η βιταμίνη C καταστρέφεται με τη διαδικασία της ξήρανσης, όμως τα υπόλοιπα συστατικά παραμένουν καθιστώντας το μαϊντανό πολύτιμο και σε αυτή του τη μορφή.

Πηγή: diatrofi.gr

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Οι απατεώνες-κλεφτες των ιντερνετ καφέ του Αμπιτζαν

Το αληθινό πρόσωπο των απατεώνων της Ακτής του Ελεφαντοστού ... περνούν τις μέρες τους στα ιντερνετ καφε του Αμπιτζάν  μόνο για να κλέψουν τα χρήματά σας ...
Ποτέ μην στέλνετε χρήματα σε κάποιον που είχατε μια επαφή από το διαδίκτυο ... Ποτέ μην αποδέχεστε μια εμπορική συναλλαγή που απαιτεί ένα ένταλμα μέσω Western Union ή MoneyGram.
Μερικοί από αυτούς ζουν μαζί μας .... ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελβετία, Ισπανία, Ρωσία, Σουηδία, Νορβηγία ...
Πολλoί από αυτούς είναι στο χώρο του θεάματος, μουσικοί, τραγουδιστές, κλπ .
Άλλοι στον κόσμο του αθλητισμού, κυρίως ποδόσφαιρο 
Ο Muncher, έκανε μια έρευνα για να ανοίξει τα μάτια των πιθανών θυμάτων του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο .'Ολοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι περνούν τις ημέρες τους και τα βράδια στο cyber cafe του Αμπιτζάν για την συντριπτική πλειοψηφία των entreux ... επιχείρησή τους για να κλέψουν τόσα πολλά χρήματα στο διαδίκτυο μέσω διαφόρων μορφών απάτης: λαχειοφόρο αγορά, κληρονομιά, επιχειρηματική πρόταση, οι θέσεις εργασίας στον Καναδά ή το Ηνωμένο Βασίλειο, έκκληση για βοήθεια, φιλανθρωπία, αλλά και μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής ή συναντήσεις.
Με δική τους ομολογία, κερδίζουν έως και 3.000 ευρώ την ημέρα!
Δεν έχουν καμία πρόθεση να σταματήσουν, θέλουν να κάνουν τη μεγάλη ζωή .
Αυτός είναι ο στόχος της επιχείρησης, είναι μεταξύ 16 και 30 ετών, αλλά ξεκινούν από 12 ή 14 χρόνια ... ονομάζονται «βοσκός», είναι ο νέος πλούσιος. Εκατομμύρια έρχονται σε Δυτική Αφρική μέσω της Western Union μέσα από αυτές τις προσοδοφόρες απάτες











CYBERCAFE 1.jpg




πηγή:Youtube

































Τρεις σούπερ τροφές κατά του πονοκεφάλου



Οι τροφές που βάζουν τέλος στον εφιάλτη πολλών ανθρώπων..
Τρεις σούπερ τροφές κατά του πονοκεφάλου
Είναι από τις πιο συχνές παθήσεις και μάλιστα μπορούν να μας χαλάσουν όλη την μέρα αλλά και περισσότερες. Ο λόγος φυσικά για τον πονοκέφαλο από τον οποίο δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μην έχει υποφέρει έστω και μία φορά. Οι αιτίες του αμέτρητες, από παθολογικές μέχρι ψυχοσωματικές, και οι θεραπείες του ακόμα περισσότερες. Εμείς σας έχουμε τρεις σούπερ τροφές, οι οποίες δρουν κατά του πονοκεφάλου. Βάλτε τις στη διατροφή σας, και βρείτε την υγειά σας!
1. Ω3 λιπαρά: Αν ο πονοκέφαλος που σας ταλαιπωρεί οφείλεται σε φλεγμονή, τότε είναι απαραίτητο να καταναλώσετε Ω3 λιπαρά. Αυτά βρίσκονται άφθονα στο σολομό, στις σαρδέλες αλλά και στο λιναρόσπορο.
2. Καρπούζι: Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που είναι και η εποχή του, είναι ένας άριστος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τους πονοκεφάλους από την αφυδάτωση και τον ήλιο. Εκτός φυσικά από το νερό, το οποίο είναι η κύρια πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού, υπάρχουν και πολλές τροφές που είναι άριστες πηγές, όπως, εκτός από το καρπούζι, οι ντομάτες και τα αγγούρια. Επιπλέον, το νερό σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά περιέχει μεγάλες ποσότητες μαγνησίου το οποίο φροντίζει για την ενυδάτωση του οργανισμού.
3. Σπανάκι: Μπορεί να μην αποτελεί αγαπημένη τροφή μιας και οι περισσότεροι έχουμε παιδικά τραύματα με την μαμά μας να μας κυνηγάει για να φάμε σπανακόρυζο που έκανε καλό, αλλά το συγκεκριμένο λαχανικό έχει πραγματικά ευεργετικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε ριβοφλαβίνη η οποία δρα κατά της ημικρανίας.

πηγή:queen

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Montpellier :Σαγηνευτικό άρωμα μεσαίωνα




Δεν έχει εισαχθεί τίτλος


Δαιδαλώδη σοκάκια γεμάτα μεσαιωνική ιστορία στο ιστορικό κέντρο, «φοιτητικός» αέρας και νεοκλασική συμμετρία στην μοντέρνα συνοικία Antigone, πλατείες με εντυπωσιακά κτίρια, επαύλεις του 19ου αιώνα, το παλαιότερο Πανεπιστήμιο της Γαλλίας και δεκάδες σημεία ενδιαφέροντος για να γεμίσεις δημιουργικά την μέρα σου.
Το Montpellier, η μεγαλύτερη πόλη και παράλληλα πρωτεύουσα της περιφέρειας Languedoc-Roussillon, μπορεί να μην έχει αυτά που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «must αξιοθέατα», όμως είναι πανέμορφη σε κάθε γωνιά της, κομψή, ελκυστική και με έντονη… επίγευση, ίδια με αυτή των φημισμένων κρασιών που παράγονται στην περιφέρεια.
Μια πλατεία – πολλές διαδρομές  
  
Τα πάντα εδώ περιστρέφονται γύρω από την Place de la Comedie, την κεντρική πλατεία του Montpellier στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Εδώ οι κάτοικοι δίνουν ραντεβού, ξαποσταίνουν στα δεκάδες μπιστρό, τρώνε στα εστιατόρια, αράζουν με μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και απολαμβάνουν τον καφέ τους με θέα το εντυπωσιακό κτίριο του θεάτρου La Comedie, το οποίο χτίστηκε το 1755.
Ένα Καρουζέλ – σήμα κατατεθέν των γαλλικών πόλεων και το γραφείο τουρισμού συμπληρώνουν το παζλ μιας ούτως η άλλως πλήρους πλατείας. Η θέση της πάντως, είναι από κάθε άποψη στρατηγική.
Ο σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (περί τα διακόσια μέτρα), το ίδιο και τα κάθε λογής καταστήματα και το τεράστιο εμπορικό κέντρο Polygone. Τέλος, από την Place de la Comedie θα ξεκινήσουν όλες οι βόλτες σας στην παλιά και τη νέα πόλη, εν ονόματι Antigone.

Πίσω και πάνω από την Place de la Comedie, απλώνεται η παλιά πόλη του Montpellier. Στα στενά και δαιδαλώδη δρομάκια της θα βρείτε καφετέριες, κρεπερί, εστιατόρια με φοβερό ψάρι και όστρακα της περιοχής, μπυραρίες, κρυφές πλατείες και δεκάδες μαγαζάκια. Παραδόξως οι τουρίστες είναι ελάχιστοι εδώ.
Αν και μπορείτε να διαβείτε τα σοκάκια της με τα πόδια, παρ’ όλα αυτά συνιστούμε να πάρετε το τρενάκι του δήμου, το οποίο ξεκινάει από την Place de la Comedie και διατρέχει όλη την παλιά πόλη. Η ξενάγηση γίνεται και στα αγγλικά με ακουστικά, ενώ το κόστος της ανέρχεται στα 7€.

H Arc de Triomphe (ναι, υπάρχει και εδώ) χτισμένη τον 16ο αιώνα, σηματοδοτεί το τέλος της παλιάς πόλης και την είσοδο στο πανέμορφο πάρκο της Place Royale du Peyrou.
Το πάρκο βρίσκεται σε ύψωμα και έχει δύο επίπεδα, τα οποία προσφέρουν πανέμορφη θέα προς την πόλη. Στο πάνω επίπεδο υπάρχει ένα παλιό υδραγωγείο, το οποίο όμως είναι κλειστό, ενώ το κάτω επίπεδο του πάρκου είναι γεμάτο δέντρα, μικρούς χώρους με γρασίδι, τεχνητή λιμνούλα και πίδακες νερού.
Τις ανοιξιάτικες μέρες το πάρκο σφύζει από ζωή, με τους κατοίκους να κάνουν πικ νικ, ζογκλέρ να περιφέρονται επιδεικνύοντας τις ικανότητές τους και παιδάκια να κάνουν… μονόκυκλο.

Από την κεντρική πλατεία της πόλης, ξεκινά η Esplanade Charles de Gaule, ένας πεζόδρομος γεμάτος δέντρα, τον οποίον αν περπατήσετε θα σας βγάλει στο Musee Fabre, ένα από τα σπουδαιότερα και πιο μεγάλα μουσεία της Γαλλίας. Πληροφοριακά αυτή τη περίοδο, το μουσείο φιλοξενεί την έκθεση «Bodies and Shadows, Caravaggio and European Caravaggism», με έργα του διάσημου ζωγράφου.

Antigone: Συνοικία με άρωμα αρχαιοελληνικό
 
Ανατολικά της Place de la Comedie, πίσω από το εμπορικό Polygone, βρίσκεται η νέα γειτονιά της πόλης, η Antigone. Έργο του Ισπανού αρχιτέκτονα Ricardo Bofill, η συνοικία έχει σαφείς επιρροές από την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική.
Το κλασσικό με το μοντέρνο συνδυάζονται ιδανικά εδώ, με τις μεταμοντέρνες πολυκατοικίες, τα νεοκλασσικά κτίρια όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, τα μεγάλα πάρκα και τους άρτια διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους να συνθέτουν ένα σκηνικό αν μη τι άλλο εντυπωσιακό.
Εκπλαγήκαμε ευχάριστα και… απορήσαμε όταν διαπιστώσαμε πως οι περισσότερες οδοί της συνοικίας έχουν ελληνικά ονόματα. Με μια σύντομη έρευνα, μάθαμε πως η πλειοψηφία των δημάρχων της πόλης ήταν φιλέλληνες.
 
Αφού αφήσουμε πίσω μας το τεράστιο κτίριο της περιφέρειας Languedoc-Roussillon (και αυτό έργο του Ισπανού Bofill), το οποίο σηματοδοτεί το τέλος της συνοικίας Antigone, η Place de l’ Europe μας «συστήνει» κατευθείαν στον λόγο για τον οποίο το Montpellier απέκτησε τον νεανικό χαρακτήρα του και ο οποίος δεν είναι άλλος από την πρώτη Ιατρική σχολή της Ευρώπης.
Δυστυχώς δεν είναι επισκέψιμη, όμως ακριβώς δίπλα υπάρχει ο καθεδρικός του Άγιου Πέτρου, ο οποίος είναι κατά κάποιον τρόπο ενσωματωμένος στο κτίριο της σχολής και ανοικτός στο κοινό.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο γοτθικό μνημείο της περιοχής και έναν από τους ομορφότερους καθεδρικούς της Γαλλίας.

Εν κατακλείδι, ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το Montpellier είναι είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο, μιας και διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων. Διάσπαρτα στην πόλη υπάρχουν σημεία ενοικίασης ποδηλάτων με περίπου 2€ την ημέρα. Εξαιρετικά χρήσιμο στις μετακινήσεις σας πάντως είναι και το δημόσιο σύστημα μεταφορών (τραμ, λεωφορεία), το οποίο έχει στάσεις (σχεδόν)σε κάθε σημείο της πόλης.

Top picks

* To πάρκο διασκέδασης Odysseum, στο τέρμα της γραμμής 1 του τραμ. Πλανητάριο, ενυδρείο, multiplex, bowling. Τα έχει όλα και… συμφέρει. Η είσοδος κοστίζει 12€ το άτομο και το μέρος είναι ό,τι πρέπει για να περάσετε ευχάριστα και διασκεδαστικά την μέρα σας χαζεύοντας μεταξύ άλλων τους συμπαθέστατους πιγκουίνους του ενυδρείου Mare Nostrum.

* Το ζωολογικό πάρκο Henri de Lunaret. Έντεκα χιλιόμετρα μονοπατιών για να χαζέψετε παραπάνω από 500 είδη ζώων. Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά για το τμήμα του Αμαζονίου θα πρέπει να πληρώσετε περί τα 5€ το άτομο.

*Ο πανέμορφος ποταμός Lez και οι καταπράσινες όχθες του, ιδανικές για χαλαρωτική βολτίτσα το απόγευμα.

* Το καλοκαιρινό φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα κάθε Παρασκευή στην πλατεία Charles de Gaulle. Ποικιλίες κρασιών της Νότιας Γαλλίας, λαχταριστά όστρακα τις περιοχής και ατμόσφαιρα που θυμίζει πανηγύρι.

Διαμονή
Στο γαλλικού τύπου boutique hotel D’ Aragon, στην καρδιά της παλιάς πόλης και δίπλα στην Place de la Comedie (155€ για ένα deluxe δίκλινο), στο μοντέρνο Courtyard by Marriott Montpellier (115€ για ένα στάνταρ δίκλινο), στο Campanile Montpellier Sud είκοσι λεπτά από το κέντρο (65€ για ένα δίκλινο), στο hostel Auberge de Jeunesse (20€) και στο Hotel De Guilhem με πανοραμική θέα στον καθεδρικό του Άγιου Πέτρου και την Ιατρική σχολή (160€ για comfort δωμάτιο)

Φαγητό

Η πλειοψηφία των εστιατορίων στη παλιά πόλη και στην Antigone σερβίρουν εκλεκτές γαλλικές γεύσεις με έμφαση στα θαλασσινά και τα όστρακα. Εξαιρετική μπουγιαμπέσα δοκιμάσαμε στο Restaurant Sequoia στο Porte Mariane (περί τα 30€ ανά άτομο χωρίς κρασί), το οποίο είναι εξίσου φημισμένο για τα κρεατικά του. Επίσης πολύ καλό φαγητό και μεσαιωνική ατμόσφαιρα στο La diligence (περί τα 35€ ανά άτομο με κρασί), αλλά και στο παραδοσιακό μπιστρό Le Tire-Bouchon (περί τα 20€ ανά άτομο με κρασί).

Πως θα πάτε
Το αεροδρόμιο που εξυπηρετεί την πόλη είναι το Montpellier–Mediterrane Airport που βρίσκεται στην περιοχή Mauguio στα νοτιοανατολικά. Υπολογίστε περί τα 500€ ανά άτομο με ανταπόκριση με Ρώμη και Παρίσι (Alitalia) και 700€ για ανταπόκριση με Παρίσι (Air France). Από το αεροδρόμιο θα φτάσετε στο κέντρο της πόλης με λεωφορείο σε είκοσι λεπτά ενώ το εισιτήριο κοστίζει μόλις 5 ευρώ.

Πηγή: in2life.gr

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΑΪΔΑΡΩΝ



Μια μέρα εμφανίστηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα………!  
Ανέβηκε σε ένα παγκάκι και ανακοίνωσε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε 
όλα τα γαϊδούρια που θα του πήγαιναν, έναντι 100 ευρώ και μάλιστα μετρητά.  

Οι ντόπιοι το βρήκαν λίγο περίεργο, αλλά η τιμή ήταν πολύ καλή και όσοι προχώρησαν 
στην πώληση γύρισαν σπίτι με το πορτοφόλι γεμάτο και το χαμόγελο στα χείλη.  
Ο άνδρας με τη γραβάτα επέστρεψε την επόμενη μέρα και πρόσφερε 150 ευρώ για κάθε 
απούλητο γάιδαρο, κι έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι πούλησαν τα ζώα τους.  

Τις επόμενες ημέρες προσέφερε 300 ευρώ για όσα ελάχιστα ζώα ήταν ακόμα  απούλητα με 
αποτέλεσμα και οι τελευταίοι αμετανόητοι να πουλήσουν τα γαϊδούρια τους.  

Μετά συνειδητοποίησε ότι στο χωριό δεν έμεινε πια ούτε ένας γάιδαρος και ανακοίνωσε σε 
όλους ότι θα επέστρεφε μετά από μια εβδομάδα για να αγοράσει οποιοδήποτε 
γάιδαρο έβρισκε έναντι ... 500 ευρώ!!! Και αποχώρησε. 

Την επόμενη μέρα έδωσε στον συνέταιρό του το κοπάδι των γαϊδάρων που είχε 
αγοράσει και τον έστειλε στο ίδιο χωριό με εντολή να τα πουλήσει όλα στην τιμή των 
400 ευρώ το ένα. 

Οι κάτοικοι βλέποντας την δυνατότητα να κερδίσουν 100 ευρώ την επόμενη εβδομάδα, 
αγόρασαν ξανά τα ζώα τους 4 φορές πιο ακριβά από ότι τα είχανε πουλήσει, και για να το 
κάνουν αυτό, αναγκάστηκαν να ζητήσουν δάνειο από την τοπική τράπεζα.  

Όπως φαντάζεστε, μετά την συναλλαγή οι δύο επιχειρηματίες έφυγαν  διακοπές σε έναν  
φορολογικό  παράδεισο  της  Καραϊβικής,  ενώ  οι  κάτοικοι  του  χωριού  βρέθηκαν  
υπερχρεωμένοι, απογοητευμένοι, και με τα γαϊδούρια στην κατοχή τους που δεν άξιζαν  
πλέον τίποτα.  

Φυσικά οι αγρότες προσπάθησαν να πουλήσουν τα ζώα για να καλύψουν τα χρέη. 
Μάταια. Η αξία τους είχε πατώσει. Η τράπεζα κατάσχεσε λοιπόν τα γαϊδούρια και στη 
συνέχεια τα νοίκιασε στους πρώην ιδιοκτήτες τους. 

Ο τραπεζίτης όμως πήγε στον δήμαρχο του χωριού και του εξήγησε ότι εάν δεν 
ανακτούσε τα κεφάλαια που είχε δανείσει θα κατέρρεε και αυτός, και κατά συνέπεια θα 
ζητούσε αμέσως το κλείσιμο της ανοικτής πίστωσης που είχε με τον δήμο.


Δυστυχώς όμως ο τραπεζίτης αφού ανέκτησε το κεφάλαιό του, δεν έσβησε το χρέος των 
κατοίκων, και ούτε το χρέος του δήμου, ο οποίος φυσικά βρέθηκε ένα βήμα πριν από 
την πτώχευση.  

Βλέποντας τα χρέη να πολλαπλασιάζονται και στριμωγμένος από τα επιτόκια, ο 
δήμαρχος ζήτησε βοήθεια από τους γειτονικούς δήμους. Αυτοί όμως του έδωσαν 
αρνητική απάντηση, γιατί όπως του είπαν είχαν υποστεί την ίδια ζημιά με τους δικούς 
τους γαιδάρους!!..  

Ο τραπεζίτης τότε έδωσε στον δήμαρχο την «ανιδιοτελή» συμβουλή / οδηγία να μειώσει τα 
έξοδα του δήμου: λιγότερα λεφτά για τα σχολεία, για το νοσοκομείο του χωριού, για την 
δημοτική αστυνομία, κατάργηση των κοινωνικών προγραμμάτων, της έρευνας, 
μείωση  της  χρηματοδότησης  για  καινούρια  έργα  υποδομών. 

 Αυξήθηκε  η  ηλικία 
συνταξιοδότησης, απολύθηκαν οι περισσότεροι υπάλληλοι του δημαρχείου, έπεσαν οι 
μισθοί και αυξήθηκαν οι φόροι.  

Ήταν έλεγε αναπόφευκτο, αλλά υποσχόταν με αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές «να 
βάλει τάξη στη λειτουργία του δημοσίου, να βάλει τέλος στις σπατάλες» και να ... 
ηθικοποιήσει το εμπόριο των γαϊδάρων.  

Η ιστορία άρχισε να γίνεται ενδιαφέρουσα όταν μαθεύτηκε ότι οι δυο επιχειρηματίες και ο 
τραπεζίτης είναι ξαδέρφια και μένουν μαζί σε ένα νησί κοντά στις Μπαχάμες, το οποίο και 
αγόρασαν … με τον ιδρώτα τους.  

Ονομάζονται οικογένεια Χρηματοπιστωτικών Αγορών, και με μεγάλη γενναιότητα 
προσφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν την εκλογική εκστρατεία  των δημάρχων των 
χωριών της περιοχής.  
Σε κάθε περίπτωση η ιστορία δεν έχει τελειώσει γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι έκαναν στη 
συνέχεια οι αγρότες………..! 

*Εσύ τι θα έκανες στην θέση τους;;;;;;;*  

Υ.Γ. 1: Στην ιστορία αυτή εμπλέκονται επιχειρηματίες, τραπεζίτες, δημοτικές αρχές και 
φουκαράδες χωρικοί όλου του κόσμου καθώς όλος ο πλανήτης υπόκειται στους «κανόνες 
της αγοράς» των γαιδάρων. 

Υ.Γ.2: Φυσικά οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι 
εντελώς συμπτωματική !!!! 

H ιστορία αυτή έχει μεταφραστεί από τη γαλλική γλώσσα (βλέπε “La crise des βnes”, La Grande Relθve,  
Nr.1126, Δεκέμβριος 2011)

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

'Εκτακτες χορεύτριες

Δείτε αυτό τό καταπληκτικό video. 

  Διαβάστε την παρακάτω παράγραφο πρώτα προτού να δείτε το βίντεο και ανοίξτε τα ηχεία.
Υπάρχει ένα φοβερός  χορός, που ονομάζεται Thousand-Hand Guanyin, που κάνει το γύρο σε όλη την έκταση. Λαμβάνοντας υπόψη τον απαιτούμενο στενό συντονισμό, την ολοκλήρωσή του δεν είναι τίποτα λιγότερο από εκπληκτικό, ακόμη και αν δεν ήταν όλοι κωφοί.


Ναι διαβάζετε σωστά. Όλες οι 21 από τις χορεύτριες είναι πλήρως κωφάλαλες. Υπακούουν μόνο στα σήματα από τους εκπαιδευτές που βρίσκονται στις τέσσερις γωνίες της σκηνής. 
 Οι έκτακτες χορεύτριες προσφέρουν ένα οπτικό θέαμα που είναι ταυτόχρονα περίπλοκο και αναδυόμενο. Πρώτο σημαντικό διεθνές ντεμπούτο τους ήταν στην Αθήνα στις τελετές κλεισίματος για Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ο Θίασος Λαϊκής Τέχνης  είχε εδώ και καιρό στο ρεπερτόριο του κινέζικα άτομα με ειδικές ανάγκες και είχε ταξιδέψει σε περισσότερες από 40 χώρες. Χορευτής είναι ο Tai Lihua 29 ετών, ο οποίος έχει πτυχίο από το Hubei Ινστιτούτο Καλών Τεχνών.
Το βίντεο καταγράφηκε στο Πεκίνο κατά το Εαρινό Φεστιβάλ φέτος.