Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Καταχρηστική εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την παρακολούθηση των e-mail



Καταχρηστική εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών κινήσεων και μηνυμάτων που ανταλλάσσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες καταγγέλλουν... πέντε ευρωβουλευτές.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι πέντε ευρωβουλευτές οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το στίγμα των χρηστών του ίντερνετ, αποθηκεύονται και παρακρατούνται από τους παρόχους για διάστημα έξι έως 24 μηνών. Ποιος καλεί ποιον, ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται οι χρήστες καθώς και την προέλευση και τον προορισμό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που ανταλλάσσονται μεταξύ των χρηστών του Ίντερνετ.
Αυγό γίνεται βάσει Οδηγίας της ΕΕ, με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν καταχρηστική εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας και ζητούν εξηγήσεις από την αρμόδια Επίτροπο, Σεσίλια Μάλστρομ.


Απαντώντας, η σουηδέζα επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων σημείωσε ότι η καταγραφή και αποθήκευση των δεδομένων είναι απαραίτητη «για να προστατευθεί ο κόσμος» προσθέτοντας ότι οι αστυνομικές και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας των κρατών μελών έχουν «κατ' επανάληψη τονίσει την ανάγκη να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά», συμπληρώνοντας ότι φυλάσσονται υπό αυστηρούς όρους και μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Πάντως τώρα υπό την πίεση των ευρωβουλευτών ότι θα πρέπει να αναμορφωθεί η Οδηγία για τη συγκέντρωση των ηλεκτρονικών προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, η κ. Μάλστρομ δέχθηκε ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία, στα οποία η οδηγία επιδέχεται βελτιώσεων, όπως:

η μείωση και εναρμόνιση του διαστήματος αποθήκευσης
η αποσαφήνιση του ποια δεδομένα παρακρατούνται και αποθηκεύονται
η θέσπιση κοινών ελάχιστων κριτηρίων για την πρόσβαση στα στοιχεία και τη χρήση τους
η ενίσχυση της προστασίας των αποθηκευμένων δεδομένων
η βελτίωση των τρόπων αποζημίωσης των παρόχων για το κόστος της αποθήκευσης.

patrastimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου